Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Така, свиря от известно време с най-евтината възможна конфигурация (че и позле) и от време на време се размечтавам за най-скъпото. Та става въпрос за тези лампи - какво представляват, как работят? Знам че се използват в блуз и в солата на Michael Amott от Arch Enemy и подобни нему китаристи или поне така мисля защото много ме радва звученето на Ibanez TS Tube Screamer (в смисъл той това ползва) а съм чел че това камионче готиния звук си го вади само към лампов амп. Тааа какви са тези лампи, как светят и вярно ли е тфа за TSчето дето съм го прочел?

Отговорено

Не е като да не е писано по темата.. В общи линии половината теми свършват с "транзистори vs лампи" в тоя форум :hysterical:

Скив хиър

А ето пример за това как звучи:

А този тюбскриймър е яко камионче, но си трябва лампа, че да звукне. Между другото не е казано, че всеки лампов усилвател е скъп, напротив - има и евтини. Има лампови комбота с по 2 лампи, 5 вата, 12 инча говорител, за около 500-600 лв.

Абе чети из форума, има сума ти информация и теми в "Китара", имаше една "История на ламповите усилватели" на metalhammer, има семпли на лампови ампове в раздел Семпли. Дерзай!

Отговорено (Редактирано)

Хм,не я бях видял тази тема а иначе действително в този форум сичко се опира до транзистори срещу лампи и междувременно не разбирам нищо а тая тема не я бях видял,мерси. А по какво се разбира дали има лампи, щото аз чета чета из описанията на разни ампове ама нищо не виждам. А иначе може ли скриймърчето да се върже към нормален амп и лампов преамп? Не че разбирам но ми се струва по евтино

Редактирано от Amentis
Отговорено

Варианти много.

По принцип най-правилното място на ефекта Тюбскриймър е пред лампов усилвател.

Примерно на някой Маршал драйв канала е перфектен за ритъм, но ти се иска още малко за соло.

Вклюяваш скриймъра.

Не лош резултат може да се получи и с хибриден амп, например с лампа(и) в предусилвателя и

по възможност мосфет крайно стъпало.

Има и вариант да го сложиш пред транзисторен амп. Тогава си мисля, че по удачно е да бъде ползван пред клийн канал и с гейна докрай.

Ако имаш само лампов преамп - пак е ок. Слагай скрймъра пред него. Дали преампа ще го включиш директно към пулт или

към крайно транзисторно стъпало. Въпрос на какво имаш.

Мисля, че е не много разумно да се вклюва към моделинг усилвател.

Там моделите са достатъчно напърчени и резултата няма да е никак добър.

Отговорено (Редактирано)
Хм,не я бях видял тази тема а иначе действително в този форум сичко се опира до транзистори срещу лампи и междувременно не разбирам нищо а тая тема не я бях видял,мерси. А по какво се разбира дали има лампи, щото аз чета чета из описанията на разни ампове ама нищо не виждам. А иначе може ли скриймърчето да се върже към нормален амп и лампов преамп? Не че разбирам но ми се струва по евтино

Виж сега -

Навремето, като са измислили усилвателите, един от основните елементи в тях са били тези големи, чупливи, непохватни неща, които е трябвало да усилват звука. Това са т.нар. лампи. Те са просто ел.част, не романтични героини. По това време всички усилватели - на радиа, грамофони, темподобни - са се правили с лампи...

След това, с развитието на технологиите са изобретили елементи, заместител на лампите, които са около 20 пъти по-малки, леки, по-евтини, по-издържливи на времето - т.нар транзистори. От този момент нататък всички усилватели минават на транзистори.

Към лампи се придържат само музикантите, както и ползвателите на много скъпи hi-fi усилватели.

Редактирано от Valserp
Отговорено

Транзисторите просто не са заместител на лампите при озвучителната техника. А иначе, поради конкуренцията от транзисторите, лампите се изкачват до едно доооста прилично ниво на нечупливост и издържливост.

Отговорено

Не бих казал,че сегашните лампи са по-здрави от тези от преди 40 години.Ако има някаква ралзика то тя ще е в противоположната посока.

А с тезата,че транзисторите не са заметсител на лампите навлизаш във вечния спор лампи против транзистори.И едните и другите имат предимства и недостатъци.Помисли примерно за 30kW лампова озвучителна уредба..... :)

Отговорено (Редактирано)
А иначе може ли скриймърчето да се върже към нормален амп и лампов преамп?

Може, няма проблем за това.

Но в такъв случай може вместо тюбскриймърче да си вземеш друг дисторшън, примерно DS1.

102371.jpg

Този ефект е пуснат през 1978 година, води се класика, заради което и не е изключено твоят идол като младеж да е ползвал същия дистър. :)

Транзисторен усилвател си е чудесен вариант, но зависи от марка и модел.

Редактирано от Slacoth
Отговорено

Ужасен избор за драйв педал! Да си го държат класиците... от филхармонията... :)

NOS лампите, много от които са правени за военни цели, се водят супер по-яки и са и по-скъпи. Защо точно не се наемам да твърдя, но е факт, че търсенето им и качествата им определеят и въпросната цена. Има прелампи по 200$, докато новите са под 20$. Отчитам процента малоумници влияещи се от брошури и ентусиазирани приказки, но все пак мисля, че по-голямата част от купуващите ги, го правят заради реалните им качества. Не може хептен всички да са овце... :)

Отговорено
Ужасен избор за драйв педал!

Това е твоето мнение.

Останалия свят не мисли така.

И какво очакваш да получиш срещу 70$?Аз мисля че DS1 предлага повече от достатъчно за тия пари.

И защо всеки предлага на учениците да си направят сет за 5 000$? - ето това ми е най-интересно.

Отговорено

Baby_Thomas отново натовари BOSS по бързата процедура :) :) :P

Иначе дистъри валяло, т'ва да ти трябва - евтини, скъпи, средни, добре звучащи, зле звучащи, различно звучащи, бели, оранжеви, червени, черни, зелени, лилави.. В общи линии като опреш до купуване на драйв педалче, хващай някой за ушите и почвай да свириш - така или иначе ще го смениш след време. В което няма нищо лошо, колкото повече неща пробваш, толкова по-добре :cheers:

Отговорено (Редактирано)

^Не съм я чул още (без да се брои интернет), но от това което съм чел по въпроса разбирам, че модването е направено в посока за постигане повече бас и състейн.

Аз наистина харесвам BOSS DS1, но защото ми звучи по-сухо и стегнато за разлика от натоварените метъл дисторшъни.

Иначе съм горд притежател и на Digitech Hardwire TL-2, а за метъл рифове няма по-добър избор за цената си.

И двата ефекта, за които пиша, си имат чар и предназначение и са чудесни изпълнения.

Редактирано от Slacoth
Отговорено
Аз наистина харесвам BOSS DS1, но защото ми звучи по-сухо и стегнато за разлика от натоварените метъл дисторшъни.

..е, има още поне няколко дузини популярни педалчета, които не са "натоварени метъл дисторшъни".