Jump to content
Българският форум за музиканти

apoplexia

Съвет за домашна обстановка

Recommended Posts

Привет.

Първо да кажа, че съм пълен аматьор, свиря в малкото свободно време, което ми остава, и нямам амбиции за живи представления. Т.е. това, което уж правя, го правя за себе си.

Използвам комбо Boss Katana 50, което при наличие на съседи, не може да се "набримчва" и доста често е на режим "слушалки".

Идеята ми е по-скоро за компютърна обстановка, с цел да експериментирам със звук, запис, добавяне на други инструменти в последствие. С други думи, пълен лаик.

Добър вариант ли е монитори с аудио интерфейс и софтуеър, или пък мултиефектен процесор с опция интерфейс, и пак монитори?

Колкото повече чета, толкова повече се обърквам.Чета из този фовум вече няколко седмици, както и други подобни, гледам ревюта в тубата, и спокойно мога да цитирам "като пате в калчища". Т.е. знам какво искам, а не знам как да го постигна.

Искам да си записвам, експериментирам, да наслагвам и да правя музика за себе си! Разполагам и с клавир за целта, ще ползвам него, а не виртуални подобни.

Преди седмица добавих и DigiTech Trio Band Creator, но винаги има изкривяване на звука при наличие на изкривяващи звука ефекти. Явно ще се използват софтуерни такива...

С Boss Tone Studio се постигат чудесни резултати, но пък нямам варианта да правя опити с микс и прочие...

Темата може да звучи безсмислена, но искрено се надявам на съвети от Ваша страна!

Не поставям финансов лимит, парите не са проблем! Но пък и изпълнения от порядъка на 1000-2000 евро някак си не ми звучат разумно!

Благодаря предварително на хората, които биха отделили от личното си време!

 

Поздрави!

Ангел

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен за подобни занимания си трябва компютър, аудио интерфейс, DAW, монитори/слушалки. Освен вече инструменти/микрофони/whatever.

Колко качествени и скъпи зависи от теб, желанията и възможностите, моментното ниво...

 

Но изборът и пазаруването са ти най-малката грижа и проблем, сложното е след това. :yes:

  • Like 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 към горното мнение. 
И като таван на качеството, и като среда за създаване на работни умения и навици, и като удобство компютър+DAW е много по-добър вариант.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам за тъпия въпрос (макар че тъпи въпроси няма!), но не разбирам какво точно е DAW. Разбирам от зъби (о, какви чудеса могат да се направят там, не е истина, но това не е тема на текущия разговор).

И, може ли конкретни примери на утройства,които биха ми трябвали, за да мога да се запозная допълнително?

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DAW = Digital Audio Workstation.

Това са софтуери като Cubase, Logic Pro, Pro Tools и т.н. Те са комбинация от МИДИ сукуенсър, аудио редактор, плъгини за обработка... общо взето всичко нужно, за да се запише и обработи една композиция.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, Baby Thomas!

 

Може ли да помоля за някаква ориентировка относно аудио интерфейс или процесор, включващ в себе си подобна (м/у другото, доста позитиви гледам/чета за Boss GT-100, ама няма как да го пробвам), както и за монитори ( имам излишни HiFi Wharfedale Diаmond 122, но не съм много убеден, че са точно подходяюи за случая). Лаптоп(и) наличен(ни) :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да попоитам, за подобна обстановка, активни колони ли са за предпочитане? Наистина нямам представа дали интерфейса може да захрани пасивни. И , може ли да се използват HiFi колони за целта? Малко ме съмнява, но искам да попитам!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самата Katana 50 си има вграден мултипроцесор (ефекти) и през USB интерфейса, през ASIO драйвера, можеш да си записваш във всяка DAW. Другия начин е през аудиокарта на суров сигнал, но ре-амплинга е по-сложен и зависи само от качествата и ефектите на DAW.

А за колоните- добре е да са монитори със студийно качество, все пак трябва да чуваш как ще звучи готовия материал.

Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се уместно да допълня Baby Thomas! - DAW наричат понякога и цялостната система - компютъра, със интерфейса , софтуера и други периферни устройства ако има. Има и цялостни, интегрирани, студийни устройства обединяващи всичко в една машина - също ги наричат DAW.

 

Личи си , че си чел доста  наистина :) И да - човек може много да с опетлае и задръсти с информация на тази тема и дори да блокира в даден момент. Има страшно много възможности, като устройства , софтуери, реални усилователи и ефекти и какво ли не. Това хоби за едни или професия за други има неограничени възможности за развитие изучаване, а и както си забелязал комерса и индустрията в тази сфера също нямат почивка. От личен опит - добре е да се бърза бавно и регулярно! :) И на мен това ми е хоби, а работата ми за съжаление е свързана отново със седяне пред компютър, работа и изучаване на различни софтуери, но често и техническа литература  и понякога ....I feel like screaming ...:)

 

Взeмаш си интерфейс, който да има вход за китара. ( почти всички имат) Често си пише GUITAR или пък Hi-Z или пък instrument. Има разлика между Line вход и Guitar вход - обикновенно има ключе което прехвърля входа от Line да стане на  Guitar. Интерфейсите започват от поне 115 - 120 лева нагоре за начинаещ. Има и по евтини но.....

 

Наистина е добре ако ще се учиш да си смесваш записана от теб музика да имаш някакви студийни монитори за начало. 

Ето тук един човек просто обяснява защо са нужни студийни монитори за смесване и защо обикновенните Hi-Fi не стават за тази цел - те стават за слушаме на смесената вече музика  :

http://www.youtube.com/watch?v=tVjKeWONQ3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен студийните монитори са последна необходимост. Едва ли ще ти помогнат особено, след като си абсолютно в началото и идея си нямаш от смесване , мастъринг. Накрая ще се окаже че просто си имаш две скъпи колони , които дори не звучат толкова добре колкото hi fi такива. Да не говорим , че с навлизане по- дълбоко в материята може да се окаже че спалнята ти е крайно неподходяща и няма начин да разположиш адекватно въпросните монитори:)

 

Като за начало вземи едни прилични слушалки.

  • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за уточненията и съветите.

Може би като за начало слушалките са по-приемлив вариант.

(Започва четене за качествени слушалки).

Имам едни Shure, с които свиря, може би ще тествам тях първо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мнението ми вероятно е офтопик тук, тъй като не съм китарист, а и с изключение на последния пост, не прочетох внимателно предишните, но все пак мисля, че за имаш контрол над това, което правиш - най-важното е да имаш правилните колони...не hi-fi, не слушалки, а точно монитори. Смея да твърдя, че започнах да чувам "правилно" едва след като си купих първите монитори през 90-те - преди тях смесвах на какво ли не и винаги съм се изумявал защо по дяволите вкъщи всичко звучи перфектно, а когато си чуя мой микс по радио или телевизия звучи като пълна боза. Това, че колегата не разбира все още от миксове изобщо не му пречи да трупа правилен слухов опит на монитори, вместо да свиква със звука на нещо, което е направено просто да си слушаш музика качествено, но не и правилно. ;)

  • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При всички положения, аудио интерфейс е необходим + DAW.

Преди време, направих запитване до Thomann (обичам да се информирам, а и не е лошо да се вземат под внимание различни гледни точки) относно USB интерфейс, и препоръката на консултанта беше следната:

Даже има включен ваучер на стойност 25 евро за поръчка от NI.
Друго нещо, на което попаднах днес, е следното:
В пакета даже влизат и кабели, за които щеше да е поредното питане. Има и микрофон (тъкмо да затвърди качественото ми непеене).
Разбира се, на масата стои и вариант
Доста препоръчван вариант от знаещите и можещи в този форум, а и на други места.
 
Да попитам, запознати ли сте отблизо с първите два варианта, питам за интерфейса?
 
Личното ми мнение, както и доста се споменава тук, е, че човек трябва да опитва, да тества, да подменя, докато стигне до това, което търси.
Много ми хареса едно изказване, от видеоклип, споделен в този форум, мисля, че темата беше нещо от сорта на Гиър за 300 долара . Перифразирам, но това , мисля, беше смисълът: Гиърът не прави музиката, а знанието и умението да се работи с него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И трите, които си изброил ще ти свършат работа  - повече, отколкото е необходимо за начинаещ, че дори и за малко понапреднал. Комплекта с колонките и микрофона също не изглежда зле.

 

Както някой по-нагоре спомена, след като се сдобиеш с тези необходими неща , инсталираш и подкараш - тогава започва "мъката" :) Голямото четене и човъркане, кое как работи и защо. 

 

Преди два дена купихме за познат любител китарист (оперделено НЕ начинаещ в свиренето на китара, но с ограничени финансови възможности) стартовo USB интерфейс устройство - да започне да учи отнякъде софтуери и записване

http://www.alesis.com/products/legacy/core-1

 

Достатъчно за домашно записване на китарка в DAW и то едновременно пусната през VST софтуер (виртуален процесор) за китара. Има комбиниран вход китара/микрофон, изход за слушалки, два потенциометъра за нивата на сигнала и изхода за USB.  

 

Предполагам ме разбираш.

 

Все едно си първи курс студент по медицина и си купуваш пълен комплект среден клас оборудване и хирургически инструменти за упражненията - лошо няма щом можеш да си го позволиш и си амбициозен. От хубавото глава не боли. Но има там един път за извървяване до момента, в който изпишеш реален пациент. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си купуваш външна звукова карта преди това провери дали компютърната ти конфигурация отговаря като параметри на изискванията на производителя. Аз си купих преди известно време гореспоменатия: 

https://www.thomann.de/fi/focusrite_scarlett_2i4_2nd_gen.htm?ref=search_rslt_focusrite_389085_7

и не можах да инсталирам една част от програмите в комплекта понеже ми даваше някаква грешка в процесора... Писах на производителя и след кратка кореспонденция установих, че изискванията са процесора да бъде Intel Core i5 или по-висок клас, а моя лап топ е по-стар и е с Intel Core i3 и останах малко разочарован от този факт, но грешката е моя :) 

Въпреки това могат да се правят записи ако използваш програма като Amplutube или Native Instrument като ползваш софтуерните им усилватели, кабинети и ефекти. Може да го използваш като процесор за свирене на слушалки с различни бленди...

А ако избереш варианта за мониторни слушалки, аз използвам тези, които в момента са доста намалени в Thomann:

https://www.thomann.de/fi/akg_k240_mkii.htm?ref=search_rslt_AKG++K240_206947_1

А преди да ги взема гледах и за тези, като и за тях коментарите бяха добри (в момента също на много добра цена):

https://www.thomann.de/fi/akg_k_240_studio_kopfhoerer.htm?ref=search_rslt_AKG++K240_153257_0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.