Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

^ Аз имам вкъщи такава Филипс машина (само че е модел 5400) която взех доста намалена. И въпреки това бих казал че не си струва парите.

Избрах модел с LatteGo приставката за да прави сама пяна, за приятелката, тя пие само купичино. На вкус според мен го докарва. Аз много-много кафе с мляко не пия, но съм забелязал че след като е направено с пара на пяна придобива един доста специфичен вкус който е по-различен отколкото просто да си сипеш прясно мляко в кафето. Плюс - всичко е автоматично. Минуси: Пяната въобще ама въобще не е толкова гъста и плътна като капучино направено от бариста в заведение. Нямаш опцията някога да ползваш кран за пара, ако вземеш с lattego приставка, само това е - избираш модел със или без и няма как да смениш приставката. Приставката трябва да се мие след всяко ползване - напълно обезсмисля автоматизацията. Има машини които сами правят пятан, но каната с млякото е отделно, да си я държиш в хладилника, може би това е по-адекватния вариант.

Примерно в офиса имахме някакво Делонги, горе-долу два пъти по-евтина машина. Носил съм си кафе от вкъщи и на вкус Филипса го прави по-хубаво. Кафемелачката на Филипса е по-тиха (не съм замервал децибели но все пак си е шумна, може да те събуди сутрин). Помпата на Филипса е неприемливо шумна предвид цената, и съм виждал много по-евтини машини които работят по-тихо.

От една страна - пълна автоматизация. Ставаш сутринта, натискаш едно копче и имаш хубаво кафе. От друга страна - иска си поддръжка (чистене и смазване на групата, чистене на машината вътре където се закача групата) която е доста досадна като дойде време. Тъй като вкъщи сме само двама, отпадъчното кафе хваща мухъл докато машината каже че е пълна.

Мен чеснто казано не ме кефи. За тези пари има голям избор, и има дори еспресо машини със автоматична мелачка. За някои е досадно да плакнат ръкохватката след всяко кафе. За мен е МНОГО по-досадно да чистиш и да смазваш групата на робота, дори и да е веднъж на два месеца. И машината заема прекалено много място. Ако ти трябва машина за само две-три кафета на ден просто няма смисъл от такъв робот. В офиса където сме 50 човека има логика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13 hours ago, TONY said:

Днес гледах реклама за 

КАФЕАВТОМАТ PHILIPS EP2231/40. 

Някой пробва ли го вече? Според рекламата трябва да е супер.

По принцип последното нещо, което автоматите правят, е еспресо.
Да, правят някакво си там кафе, но то е в общи линии такова, че обезсмисля въобще купуването на скъпо, хубаво кафе, защото е почти все тая. Тези, които аз съм пробвал, се справят на ниво вендинг машина, което е, как да ти кажа - доста по-зле от капсулите, които макар да не са баш, както трябва, понякога, с хубава машинка, правят доста прилично кафе, особено капсулите тип coffee pod (хартиените възглавнички).

Пил съм и кафе от скъпите автомати на Delonghi - горе долу същата работа. Като се замисля, и тумбестите автомати на Saeco, които се появиха около 2015 година са същия дол дренки. Пък и не съм чул досега, автомат да ползва мелачка с конични ножове, или хубави стоманени 55 - 80мм дискове. Все са някакви керамични ножленца, които мелят малко по-добре от ръчна кафемелачка с перка.
В общи линии - защо да правим хубава машинария, на която я имаме 100-200 долара печалба, я не, като може да боднем един зрелищен микроконтролер на някакво пластмасово нещо и да го продадем за 1000-2000 лева.

Не на последно място - за тези пари човек може да си купи на старо запазена Gaggia Classic и свястна домашна мелачка като Eureka Mignon или друга, заедно с нужните аксесоари, което си е доста приличен домашен Espresso Rig. Пък и е ремонтопригоден в дългосрочен план.

Ако пък искаш някакъв не-чак толкова ръчен вариант, аз по-скоро бих препоръчал машина с ESE капсули (хартиени възглавнички) от този тип:

https://espressoandco.bg/product_open/279/AROMA PLUS

https://kafemania.bg/piccola-kafemashina-za-ese-padove-mono-dozi

 

Може би колегите могат да се насочат към конкретна машина, тий като аз не съм купувал такива, но по магазините и сладкарничките, съм останал с най-добро впечатление от този тип капсули (ESE).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПС: Само като прочетох (както обикновено), че 15bar е изписано като реклама (а то е недостатък) и мисля, че останалото е ясно. Преведено на китарен език, това е все едно в рекламата на китарен усилвател, да е изрично посочено в главните рекламни пунктове, че ползва крайно стъпало с биполярни транзистори и дълбока ООВ.

С времето бизнесът започва внимателно (и съгласувано!) да подбира внимателно речникът който ползва, така че да може и най-големият недостатък да се изкара предимство. Това много напомня на рекламните кампании за енергоспестяващите крушки преди 20-ина години, когато много внимателно (пак съгласувано!) се избягваше думата "луменесцентни".

Сега при кафемашините е друго: 15 бара - чудесно! 18 бара - още по-добре!
Нищо, че хубавото еспресо се прави по-скоро на 7-9 бара (има баристи, които си настояват дори на 6). А цял клапан за регулиране на налягането да слагат в тези тъй чудесни роботи - скъпа работа!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

3 hours ago, Evtim Djerekarov said:

Нищо, че хубавото еспресо се прави по-скоро на 7-9 бара (има баристи, които си настояват дори на 6)

Не съм чел много по въпроса, може и да откривам топлата вода (no pun intended), но в последно време на La Pavoni-то си почвам с 9 бара, но понеже струята се увеличава, ако задържа на същото налягане, отпускам налягането постепенно до 6, за да поддържам постоянна тънка струйка, т.е. интуитивно си представям, че максимизирам времето, в което водата преминава през смляното кафе, за да извлече колкото се може повече от него. Не съм правил сравнения дали реално има полза от това, но толкова плътно и мазутено кафе като това, което става, не съм пил почти никъде 😀

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

42 minutes ago, CyberGene said:

Не съм чел много по въпроса, може и да откривам топлата вода (no pun intended), но в последно време... 😀

Ами, 9 е нещо като стандарт. Аз съм успявал да извлека хубаво еспресо и на 5, но по моя вкус, на около 7 излиза най-плътно, при около 35-40 секундна екстракция, заедно с 5-те секунди на преинфузията. Иначе, мисля, че има машини, следящи дебита, които правят точно каквото описваш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ ами доста стандартен подход, включително по-напредничавите машини (Lelith Bianca бидейки една от евтините такива) имат програмируем Low Flow режим... с изключение на температурната стабилност с La Pavoni (то :) ) можем да контролираме всички елементи от preinfusion през flow и т.н. ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.