Jump to content
Българският форум за музиканти

lyubohar

Members
 • Content Count

  372
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

lyubohar last won the day on January 12 2014

lyubohar had the most liked content!

Community Reputation

56 Excellent

1 Follower

About lyubohar

 • Rank
  Редовно навъртащ се

Previous Fields

 • Инструмент
  няколко

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София

Recent Profile Visitors

1,171 profile views
 1. lyubohar

  Въпрос за MV3

  "използвах от него само трансформаторите и кутията." Така е правилно както е уточнено по късно. Колега Baby Thomas стар човек съм и ставам в 06 часа. Отдавна съм се събудил.Обаче още не ме е хванала деменцията! С колегата НИКОНИ се чухме и уточнихме. Излишни обяснения си правим. Може да позатриеш 2 поста.
 2. lyubohar

  Въпрос за MV3

  Имам интерес към тези части. Писах на лични съобщения.
 3. За звученето не знам. Дървесината е доста твърда 770 kg/m3. -по твърда от бук например-.720 кг./м3. https://oreshak.bg/darvesina-izpolzvana-v-proizvodstvoto-na-suveniri-ot-oreshak Може би ще звучи добре. Но не се ползва за моливи.Там се ползва липа,а за по скъпи моливи-калифорнийски кедър.
 4. На тази китара само найлонови струни и липсват. На слабо звучащи струнни инструменти за предпочитане е да се слагат метални струни. Звука става малко по силен.За дрънкане на маса след 2-3 чашки става.😀
 5. "Location:София" Аз виждам това. В Африка си,а търсиш винтчета в България? Ще намериш.В разни стари ел.и радио уреди се намират.
 6. Вземаш по едно за мостра и отиваш в магазин Евроболт на Сливница и Раковска.
 7. https://www.dictum.com/de/instrumentenbau-j Тук има всичко.
 8. Колега,занимавам се с лютиерство от 40г. Вярно с класически инструменти,но съм правил и китари. Нищо общо нямат сегашните инструменти от кремона с тези от 50г.назад. Тогава имаше и добри материали и добри майстори в завода. Сега добрите занаятчии в Казанлък си направиха собствени ателиета и правят добри инструменти. А от завода могат да се конкурират с китайските по 150лв. Освен това не сравнявайте китари за по 2-5000 лева с тези от соц периода за по 100.
 9. Обаче си имахме производство на китари за масова употреба.Че и усилватели май. И всеки завод,фабрика,читалища,училища си имаха самодейни оркестри.
 10. Любопитно ми е къде ще отиде тази прах,като напръскате с нещо? Ако е пък има чак толкова много прах-една мека четка и накрайник на прахосмукачка ще свършат работа. Ако пък прахосмукачката е от старите с извод за духане още по добре.
 11. Може и така да се направи,но това "не е нужно да е точно до грамче",мисля че е много погрешно. То целият натиск трябва да е 2-3грама.
 12. То купуването е лесната част. По трудната е ученето на иструмента. Успех.
 13. Здравейте. Струни за чело било и китайско за 25лв. си е наказание за пръстите и слуха. Струни за чело има и за над 500лв,така,че едни Томастик спирокор(червени)за 210лв.си е бюджетен вариант. Много челисти в професионалните оркестри свирят с такива.Всичко под тази цена е голям компромис. За лъка-ами там бюджетния вариант е китайски за 65-125лв.Но трябва да се избира. Как е извивката,колко е твърдината и после как свири.Иска си човек,който разбира. Иначе истинските лъкове са скъпи-от 5-600 до 20-30000евро. Може евентуално някой стар немски/чешки лък от бразилско дърво,но пак трябва разбирач и майстор да го стегне. Успех в търсенето.
 14. Не съм от Пловдив,но мога да дам малко информация. Потърсете тук bluesman. От Пловдив е и може да помогне. Иначе добре,че имате частите,но за ключовете първо трябваше да ги види и прецени лютиер. Има няколко размера дебелини и може да се окажат тънки. За реставрация на лака-доста тънка и пипкава работа.Ако цигулката е ценна си заслужава. Ако е учебна реставрацията на лака може да се окаже по скъпа от самата цигулка. Но трябва специалист да прецени. Успех.
 15. Не случайно споменах за разтегателни паравани.Правиш 4 рамки с 4 плоскости с твоите размери. Захващаш ги едни за други с по 2-3 панти-има такива,които са разглобяеми. Залепваш си спокойно дунапренените пирамидки.Няма нужда да се разлепват. Достатъчно са меки и гъвкави да си се посмачкат в ъглите. Покрива може да е с панти към едната страна. Конструкцията е много проста,просто трябва да се измисли и избистри.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.