Jump to content
Българският форум за музиканти

Фънк дилема


bmo

Recommended Posts

При всички условности на обявената мощност на усилвателите, 70 Вата наистина са много за домашно ползване. 15-30 Вата са напълно достатъчни. От друга страна, 70 Вата са малко за свирене с акустичен барабанист, така че е нито рак, нито риба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

023827714-big.jpg

 

Накрая и на мен ми свършиха мъките. След 3 месеца чакане се сдобих с Ibanez SR700-CN със съдействието на Динакорд и Томан. Наложи се пак да взимам от чужбина, защото за съжаление се оказа, че в България все още не е внесен модела от 2011 г. с новия преамп EQB III S. На всичкото отгоре с Динакорд ми излезе и по-евтино. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, мерси - да ви се връща с кой каквото си е пожелал! Аз не мога място да си намеря от кеф. Излишно е да казвам, че и цяла нощ не съм спал. Ушите още ми думкат от слушалките. :music:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

blr, според мен е много вероятно производителят в случая да е надценил мощността (практика при почти всички марки е да се дават непълни характеристики, а само ватове са меко казано некоректен ориентир, освен ако не говорим за котлон :) ). Втората ми хипотеза е, че е възможно да е използван говорител с по-малка чувствителност и звуковото ниво да не е осезаемо по-високо спрямо останалите модели. Ако мощността е наистина по-голяма това е по-скоро плюс при бас китарата - при нужда копчето за усилване работи и наобратно :), но по-мощен модел ще има по-реален звук в ниските и по-добра динамика. Спомням си едно 15 ватово комбо на Peavey, което имах преди доста години. Звучеше добре, но усилването работеше горе-долу до 12 часа - след това силата не се променяше, само звукът ставаше по-компресиран.

 

bmo, според мен ще се наложи да нарамиш новия бас, да пообиколиш магазините в БГ и да пробваш. Предполагам, че ще намериш моделите на Маршъл и Фендер, също така е много вероятно в магазина на Форте да можеш да чуеш подходящи модели на Orange и Hartke. Имаш инструмент и целта ти е комбото да звучи добре в комбинация с него - никаква препоръка не може да замени проба и лични впечатления.

Иначе аз имам добри спомени от модела на Marshall и от сходен клас Peavey. Fender Rumble и Gallien Krueger имат драйв, което също може да е предимство в зависимост от това какъв звук търсиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът ми е, че не съм в София, а ходенето до там ми се случва сравнително рядко и винаги е свързано с други задачи. Освен това нямам пълно доверие на личния си слух и ми се струва, че, най-малко поради липса на опит, няма да мога да направя правилна преценка за кубе. Затова изхождайки от максимата, че луд на шарено се радва, се загледах в ROLAND CUBE-20XL BASS. Много неща на едно място и сравнително прилична цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушам соул, фънк, джаз. А дали успявам да ги свиря е съвсем друг въпрос :) Но като имам предвид предходния ти пост - дистер и драйв не ме вълнуват особено. Колебаех се между MB30 и GK backline 110, но роланда май взе да накланя везните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази серия на Роланд ми допада повече от малките модели на Line 6, но по същество си остава комбинация между усилвател и процесор. Звукът е добър, ефектите също стават, качеството на изработка впечатлява - харесвам продуктите на Роланд, защото никога не изглеждат бюджетно направени.

Според мен има два основни недостатъка - винаги звучи компресирано (дори при изключен компресор) и звукът не е достатъчно "прозрачен" - има собствена окраска, която присъства винаги и прави дори различни по тембър инструменти да звучат сходно (или поне доста по-близко отколкото в други усилватели). И двете може да не са минус за теб - изразявам лично мнение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повече от доволен съм, но някакъв по-конкретен коментар не се наемам да направя, защото просто нямам никаква база за сравнение. Това ми е първият бас и има голяма вероятност поне в средно бъдеще да си остане и единственият :). Но от това, което държа в ръцете си, съм изключително доволен. Произведен е в Индонезия, което нямам идея дали да го приемам за предимство или недостатък. Просто го споделям като факт. Еквалайзерът дава доста голям диапазон и дори само през миксер и колони се постига доста разнообразно звучене само от врътките на баса.

 

61.jpg

 

Само да отбележа, че селекторът на средните честоти е наличен единствено при бройките от тази година. Преди да поръчам от Томан, се бях засилил към МЦИ, но се оказа, че бройката, която им беше налична там, е по-стара и при нея такъв селектор липсваше. Причината е в различния модел еквалайзери - при по-старите бройки "Bartolini MK1 3-band eq", а при по-новите - "EQB-IIIS 3-band eq". Така че, ако някой се е засилил да купува такъв модел, да го има предвид. Освен това в нашенския магазин цената на баса с по-стария модел еквалайзер беше 1400лв. , а на мен ми излезе 1367лв. през Динакорд. Не е голяма разлика, но също само отбелязвам за тези, на които може да им е любопитно.

Въздържам се умишлено от коментар относно дървото и връзката му със звука. Както казах, нямам опит, нямам база за сравнение и по-добре да си трая, вместо да ставам смешен :) Качеството на изработка обаче си личи, че е високо, и в това отношение няма какво повече да искам. Ползвам го с колана, който пристигна заедно с баса, и стои доста удобно. Бях чел, че има басове, при които липсва баланс, и се случва грифът да увисва надолу при свирене, но досега не съм забелязал такова нещо при този. Лично на мен ми стои доста удобно.

Финишът е направо убийствен и може би, като изключим "500*Е" Prestige моделите, поне за мен е най-яко изглеждащият измежду всички останали от SR-серията. Води се "кафяв въглен", но има някакви червеникави отенъци и на живо просто размазва. Толкова от мен, че много се отплеснах да се хваля, а не е възпитано :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че за 2009 нямат тоя пот, защото Моя Човек изрично искаше и взе 2010 модела, а не предлаганата налична бройка.

Не че е толкова важно, ама така мисля беше... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.