Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

SSD( Solid State Drive) e предмство - безшумен и бърз, но такъв можеш да си закачиш и в PC конфигурация, само че е доста по-скъп, разбира се.

Отговорено (Редактирано)

Все пак всички знаем, че win е за мултимедия и домашен потребител да си цъкаш филмчета и DOTA, a всичко останало е за работа и производителност.

Е те тук вече не издържах!!!!

А май трябваше да се сдържа. НО!

АМАН от нищи духом, технически неграмотни и амбициозни wannabe-та, нагълтали се със рекламни статии и псевдо"про" терминология!!!!!!!!!!girl_cray2.gif

Съвет - забрави ТОТАЛНО всичко, видяно и чуто в Консерваторията, свързано със звукозапис и звукорежисура. Просто нямат връзка с реалния живот. В практиката си (над 20 години в различни области на звука и звукозаписа) съм работил на всякакви системи и смея да твърдя, че и Мака си забива, като стой, та гледай, и не по-рядко от добре настроена машина под Уин.

Явно, обаче, държиш повече на "дизайна" - ми смело напред. Само, моля, след това не задръствай форума с тъпи теми...

Уф, пак си изпуснах нервите, ама то не се трае...

И още нещо - не се почва с хардуер, а с образоване - другото си идва с времето!

А пък в хардуера се почва с акустично оформление на студиото (или стаята, която ще се използва за тази цел) - там са около 80% от инвестицията, следва мониторната система, и едва след това се говори за компютри, софтуер и т.н.

Редактирано от presly
Отговорено

Мислех да напиша един-два реда преди, но си замълчах. 100% заставам зад казаното от presly (без да имам неговия опит в звукозаписа, а по-скоро от чисто IT гледище). Mac си пада малко глезотия и не бих казал, че гарантира нещо повече от една добре конфигурирана PC система под Windows. Но ако толкова те кефи - парите са си твои. Кой какво правил в Консервата или някъде другаде най-много го имайте наум, ама не го вземайте за панацея, понеже наистина наученото в академиите ни като цяло страни от реалността навън. Щом дори един познат композитор от САЩ веднъж каза: "След излизането си от университета разбрах, че съм бил 5 години в зоната на здрача". И тук спирам, понеже мнението ми за академичната общност в България е под морското равнище, което разбира се не значи, че няма и някои чудесни преподаватели.

Отговорено

ХахАХа, аман от псевдо божественярски прота с високопарни мирогледи. Между впрочем явно си и психологически образован (надявам се не до такава степен, като с невероятните си 20годишни технически познания), щом раздаваш душевни категоризации във форуми. Извинявам се, че задръствам и форума ти с тъпите си теми, ако толкова те изкарват извън нерви си поканен да напуснеш дискусията, моля, най-малкото което искам е да оставям негативен белег в крехкото ти съзнание.

Иначе ще се радвам на отговори, макар и с по 1 изречение по конкретните технически неща, които ме интересуват на този етап. Да оставим самосъзнанието за по-нататък)

А за да се изказва човек по подобен обиден начин за Музикалната ни академична общност, мисля че трябва да си постигнал нещо маааааалко повече от нахлузването на чорапогащник в/у кабел от простор, подхождайки към себе си със самочувствието на велик тон техник (с най-добри чувства, разбира се)

Отговорено

machoka,

Не се учудвай на реакцията, първият ти пост по темата за Мас наистина беше меко казано провокативен, а аз ще добавя и плод на незнание и догма. Извинявай, но звучиш съмнително убеден за човек, който до вчера не знаеше (или все още не знае) какво е "балансиран вход/изход" След като никога не си записвал на нито една от двете платформи, много ми е чудно откъде тая убеденост.

Дошъл си да искаш съвет, не разбирам защо, след като вече си решил какво и как. Взимай Мас-а, и някакъв клавир, сложи там и някаква звукова карта и почвай, ако не друго, поне ще се фукаш с лъскав лаптоп. От мен толкова, успех!

Отговорено

Приятелче, минеш ли на МАК, забравяш евтиното завинаги. Гледам си се открехнал с някой лев, но една инвестиция трябва да е оправдана, а като ти чета полуграмотните изказвания и ти слушам тона и клиенти трудно ще завъдиш..

Така че троши си главата по свой избор и не се заяждай с хората, щото лесно се печелят натъртвания така, вместо кинти.

Очевидно ти си наясно и с Маковете и ПЦ-тата. Спри да питаш и се забавлявай по собствен начин. Очевидно ъкъл не щеш.

Но да съм малко по темата.

1. MAC mini (iMAC mini - нямам такова животно)- 4еп за зеле не става тая джиджавка ако ще да е up tо тавана...

2. iМAC - 21" - ще ти е актуален още 2 седмици. После нямаш идея за аква пещ става дума в идеята iMAC.

и 3-то много важно и точно обратното на това което каза. И iMAC, и MAC mini са изключително домашно-потребителски клас машини с орязани интерфейси и т.н.

4. Audio device-те са едни и същи за MAC i PC - сиреч еднакво професионални са! КАПИШ? САМО ШИБАНИТЕ ДРАЙВЕРИ СА РАЗЛИЧНИ. А за драйвери чул ли си, латенция, четота, параметри...

Щото AUDIO-то си е аудио, има характеристики, ТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ

A като гледам колко си запознат с MAC-овете оставам с впечатление че не си се сблъсквал с търсене на допълнителни аксесоари у нас. Например в празничен ден да ти се развали 1394b - т.нар. FIRE WIRE 800) и то в София. Смятай в Хасково какво е.

По-малко се хвърляй на неизвестното и по кротко се дръж...

Отговорено

И аз се издразних. Хем съвет иска, хем акъл дава, хем не търпи чуждо мнение. По-скоро темата ти е за фукнята със заглавие - "Смятам да си купувам МАК - кой като мен"

Отговорено

Момчета, точно за това съм тук - за съвети, всеки да си каже мнението и така. НЕ съм дошъл тук, някой да ме квалифицира като душевно беден и нам си къФ само защото предпочитанията ми са различни... тука си говорим за хардуер. За това питам при вас, а не в друг форум, защото знам че тук са се събрали професионалисти и вашето мнение би било най-меродавно и полезно за мен.

Бих искал да се обърна към колегата RockoBG, че по-празничен ден от 3-март здраве му кажи, а магазина на Apple работи от 10 до 20:00 и консултантите са бая компетентни. За актуалността не знам какво имаше предвид, но предпочитам да давам по някой долар за ъпдейти ако всичко ще се държи без зависвания, забивания, с течение на времето да става по-бавно и непродуктивно и т.н. НЕ ЗНАМ дали така би ставало, но ще се радвам ако не.

Но както и да е, явно не е приятна за никой тук тая тема, та споделете за нещо специално какво трябва да се оглеждам при ПС-тата - бърз хард на 7200, повече рам, бърз процесор.. охлаждане - какво е най-важното за тази дейност, що се отнася до пс-то? Бих искал и тук да видя какви са възможностите)

Отговорено

Gigabyte X58A-UD3R - има всичко, можеш да закачиш 10 харда, USB 3.0, SATA 6 - новите стандарти, DDR 2200, eSATA, T.I. chip и струва по-малко от 400 лева, слагаш му един Core i7 950 Quad Core, който е най-достъпния в момента 1366 за около 500 лева и основата на конфигурацията ти заспива. От там нататък каквото ти е кеф.

Отговорено (Редактирано)

Това за маковете е инсинуация според мен(при това подла),PR-ска

стратегия за печалби,но не ми се спори с предубедените.

Ето един линк който смятам ,че ще ти е полезен.

http://www.recordingreview.com/blog/killer-home-recording-setting/download-setting/

Балансирания вход/изход е по-добрият вариант тъи като при него може

да се използа и балансиран и небалансиран кабел.

Освен това при балансираните връзки може да се използват големи дължини

на кабелите без да се внасят смущения в сигнала.

Балансираният кабел може да е TRS(стерео) или XLR(канон) жак,

докато небалансираният е TS,Chinch(моно) жак.

:yes::secret:

Редактирано от jorog
Отговорено

На мен ми е интересно какви са тия тонрежисьорски кур(с)ове, след минаването на които студентите не знаят неща от сорта на що е то балансиран кабел?

До момента никой не отговори какво представлява това животно и дали балансира подобно на цирковите артисти или по друг начин. Това отдавна вече е отговорено дори тук във форума и може да бъде открито в една вадеща очите тема на IvanDTr. Ех, няма обаче кой да гледа! http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/2579-eaaaaee-eaeai-ee-iicaa-aea-naa-aiaidhe-ca-oyo/

Отговорено

Ако ти пусна 20 песни, от които 19 правени на PC и една на MAC и познаеш, коя е правена на MAC, тогава купувай MAC и не се замисляй !

Освен крайния резултат, всичко останало са приказки. Особено пък за композиране.

Отговорено

Gigabyte X58A-UD3R - има всичко, можеш да закачиш 10 харда, USB 3.0, SATA 6 - новите стандарти, DDR 2200, eSATA, T.I. chip и струва по-малко от 400 лева, слагаш му един Core i7 950 Quad Core, който е най-достъпния в момента 1366 за около 500 лева и основата на конфигурацията ти заспива. От там нататък каквото ти е кеф.

Мерси момчета, много ми помагате ии не ме взимайте толкова насериозно, извинявам се ако съм обидил някой.

Направил съм си една проектна конфигурация на тази основа и мисля, че ще е по-добре от MAC, така че ще бъде това. Мерси за ценният съвет. В момента се ограмотявам около въпроса FireWire или USB да е интерфейса, защото ще ми трябва да е 'преносим', съответно PCI не ми върши работа, а пък от вас съм 'чувал', че FireWire е по-доброто решение. Лошо само, че малко лаптопи и PC-та са оборудвани с такава връзка и не знам дали ще е много приложимо..

Отговорено (Редактирано)

IEEE 1394a е лесен - това (или подобно, но със същия чипсет - TI XIO2200) решава истински проблемите с лаптопите. Но в светлината на новите решения от RME си мисля, че и USB вариантите не са за изхвърляне - примерно тoзи или този, или пък това.

Успех!

Редактирано от presly