Jump to content
Българският форум за музиканти

Екстремен шум


Recommended Posts

С активни EMG-та 81 и 60 съм. Звучат си супер.....когато не са вкъщи. На други места няма грам шум, но за сметка на това у нас шума е съизмерим със сигнала (това при свирене с дист). Шума е еднакъв навсякъде в стаята и зависи само от ориентацията на китарата. Има положение, в което шуми най-много, и като се завърти на 90 градуса спрямо това положение, шума намалява доста. Същото се получава и като я завъртя към тавана или пода(което пак си е завъртане на 90 градуса, но в друга равнина ;) ).

Пробвах да изключа всички уреди и крушки в стаята и оставих само процесора със слушалки - същата работа.

Пробвахме и с V-amp-а - познайте...

Двете китари на съквартиранта са с пасивни адаптери - и те го имат тоя шум но в пъти по-слаб! Единственото логично обяснение, до което стигнах е, че в стаята има някакво мощно електро-магнитно поле, което вътрешната екранировка на адаптерите не може да спре, улавя се от бобините и се усилва от вгардения предусилвател :wall: Не съм сигурен дали е това, но само за това мога да се сетя. Това би обяснило защо пасивните адаптери са доста по-тихи. И пак казвам това е само у нас!

 

Кухината с електрониката е екранирана. Адаптерите не са, понеже нали си имат вътрешна екранировка и нямало нужда. Но дори и да екранирам леглата, те половината адаптери са навънка и си мисля че няма да има особен ефект (все пак смятам да го направя).

 

 

Някой може ли да даде разумно обяснение и предложение как да се отърва от тая мъка!?

 

(Вече ми предложиха да си сменя стаята - не мерси :) Адаптерите също си ми харесват :) Затова моля който няма какво смислено да каже по темата - да не го казва <_< )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 66
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Да, както казах, другаде няма проблеми, само у нас. И ако предположението ми за силното електромагнито поле е вярно, предполагам че от ел. инсталацията ще идва. Но не мога да си обясня как може да се получи толкова силно. А още по-малко как да се отърва от него.

Странното е, че шума е еднакво силен навсякъде в стаята. Всяко електро-магнитно поле е затихващо и си мисля че на разстояние няколко метра би се усетила разлика. Нарочно приближих китарата до стената на мястото където минават кабелите - нямаше разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

възможно ли е да има скрит уран в стените? ЕМГ-тата са чувствителни към гама лъчите, пише го в мануала :godbless:

 

Шегата настрана, и аз мислих много но не мога да се сетя за какво става въпрос. Така че колеги, давайте да мислим от какво може да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля те,уточни от какъв вид е шума.Дали е брум(нискочестотен шум,бръмчене),шум в областта на високите честоти(шумене,съскане) или пищене(като микрофония).За всеки вид паразитни сигнали се подхожда по различен начин,въпреки,че ситуацията,която описваш е трудно обяснима.Сещам се за нещо,но ще си е направо съвпадение-да не би да живееш на последен или предпоследен етаж и да имате на блока(ако си в блок) GSM-клетка :godbless: Или съсед радиолюбител :godbless: Наличието на този шум пряко води към силно електромагнитно поле...Така че,моля те уточни вида на шума,пък дано се сетим нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че е брум, ето тук можете да го чуете. Завъртях 2 пъти китарата в положение на най-силен и най-слаб шум.

 

GSM клетките са през 2 блока от моя, така че ги отписваме. За радиолюбителите вече не знам. Живея в Студентски град и съм в блок на техническия, така че не е изключено, но ми се струва малко вероятно.

 

По-късно ще пробвам в друга стая на блока да видя там как ще е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пробвай да спреш тока от бушона и виж дали пак го има тоя шум :greenball:

 

опа сетих се че като си спреш тока няма къде да боцнеш китарата......прекарайте един удължител евентуално от друга стая :) проверете и контактите. вземете един фазомер и цъкайте да няма отечки :)

Редактирано от stratocaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислех си го това, ма по-скоро ше намеря някое камионче с батерийка.

Не знам кво е отечка, ма като съм бърникал из контактите :green: с фазомера нищо странно не съм забелязъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз това щях да предложа. Опитай с някое камионче/процесор, което може да бачка с батерия. Сложи слушалки и цъкни бушона, ако има как. Така може би ще установиш дали е от ел. инсталацията ти или е нещо от комшиите...

 

Едит: Брррр, шума е ужасно гаден. Аз имам такъв като е включен монитора. Или ако ползвам недобре филтриран АЦ/ДЦ адаптер за някой ефект...

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено това си е брум!Когато си пробвл да свириш на друго място,съвсем същите неща ли си ползвал?Става въпрос за кабели,усилвател.Китарата разбрах,че е същата.Да не би някой кабел да ти прави номера?Иначе еба си силното поле,което го имаш в стаята.След като тази китара другаде няма проблрми,не търси нещата в нея!Дивотиите идват отвън.Провери кабели,входове на усилвателя и другите неща,ако има навързани такива.Но според мен е кофти кабел!Иначе и идея си нямам откъде може да има такова силно поле,идващо от мрежата :happy:

edit:А ако намалиш докрай потенциометъра за усилване на китарата,брумът изчезва ли?Или поне намалява ли малко?

Редактирано от ditronix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мне, само китарата беше същата. Но с моятата стая с кабела и ефекта на съквартиранта шума е същия, така че не е от това.

 

Малко встрани от темата. Във връзка с пробата със спирането на тока - отдавна ми се върти идеята да си направя един преходник от клипс за 9V батерийка към жака за захранване на процесора. Според мен няма да има проблеми. И е приложимо и към всички уреди, които нямат вградена възможност за използване с батерия. Някакви възражения?

 

 

Едит: Ами да, спира заедно със звука. Определено адаптерите го ловят.

Редактирано от AXE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко глупава идея, но - може6 ли да вземеш монитор на заем с кинескоп "DynaFlat", Аз съм с такъв, и когато беше в хола, като го обърна към мястото, от където минават кабелите в стената, се изменяха доста цветовете. Предполагам, че със всеки неекраниран монитор може да се направи експеримента. Иначе не знам, пробвай с включен и увеличен микрофон(който много по-слабо се влияе от полето) да потърсиш източника. Основния тон на звука, който си пратил в 50 Хц, така, че това е брум от мрежата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ползвай контактите (за ефекта). Пробвай с батерия.

Не ми трийте мненията.

Няма шуко означава, че на сградата инсталацията не е заземена по стар социалистически обичай.

Доста съм си побръмчал, а сега като чух съм сигурен к'во е. Най вероятно докато живееш там ще си бръмчиш.

И виж к'во пиши за 50хц тук таме - в тва не съм силен в обясненията.

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като брумът спира с потенциометъра,не остава никаква друга причина,освен външно магнитно поле.За всеки случай пробвай с друг кабел,но едва ли ще е това!А,опитай и това-извади кабела от жака на китарата и го пусни свободен.Виж тогава дали брумът все още го има.Нормално е при отворен вход да бръмчи,но ЛЕКО!Ако си остава със същата сила-търси проблемите в кабела и евентуално в усилвателя.Клипса за батерията можеш спокойно да си го направиш.Няма да ти създаде никакви проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.