Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да науча нотите, но как? :)


Recommended Posts

 

 

@kojota подходяща е според мен, все пак е "Елементарна теория на музиката". Наистина на места е доста засукано, но чети и питай учителя, аз така правя :whistle:

 

Поздрави :cheers2:

 

,

 

Само за сведение, заглавието на учебника "Елементарна теория на музиката" не идва елементарен= лесен, а от елемент, тоест елементи в музиката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм чел цялата тема, но само желание ти требе. В интернет има всичко стига да знеш къде да търсиш. Тази таблица е интересна.

guitar-fretboard-notes.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай с медитиране. Аз опитах веднъж 'щото ме мързеше ама не стана. Виж при тебе ако си по-упорит/а - може да се получи.

Слава богу по мое време нотите ги преподаваха в училище, ама то май и сега е така.

Аз пък не си спомням по мое време да са ни прподавали нотите, учихме музика до 8- ми кллас, и беше предимно слушане на музика и пеене на песни под съпровод на пиано, ноти . . . нямаше за нас :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе и аз се замислих дали не е отпаднал като "маловажен" (според последните няколко образователни министъра) предмет, но ние от 5-ти клас биехме по чиновете като каратисти и броихме до4, 7 и 12 и пеехме по ноти. Оценка нямаше ама на "Не се зачита" се кесаше лятото. Всъщност по-рано имаше до 3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти се струва засукан учебникът, повредата не е непременно само в теб. И макар "Елементарна теория на музиката" да се касае до елементите, а не да казва, че е елементарно лесна работа, старение е било положено обясненията да са достатъчно неелементарни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

старение е било положено обясненията да са достатъчно неелементарни.

Йода те е навестявал май наскороgreen_flying.gifthumbs_up.gif.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

<p>

Тази таблица е интересна.

 

Мерси за табличката , мисля , че ще помогне понеже в Елементарна теория всичко е обяснено спрямо клавишите на пиАното , с тази табличка може би ще се подобрят нещата. Ще тормозя и учителя да обяснява като за по-проЗти  :)</p>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

......бих те посъветвал да разделиш нещата на две:

 

 

1. да се научиш да четеш нотен текст (някакъв едногласен и съвсем лесен - например етюд за флейта) без инструмент

2. да научиш грифа на китарата ....и после практика.....

(много помага хоризонтално учене на струните всяка една сама за себе си поотделно,Робен Форд го демонстрира това -

след това вертикалните пръстовки в дадена позиция се възприемат много лесно)

 

..... когато възприемаш нова информация разделяй елементите поотделно,......ако се опиташ няколко неща едновременно......например да търсиш нотата на петолинието,след това къде е на грифа (коя струна и позиция),....и след това и да я изсвириш..........и ако не си усвоил всичките тези неща предварително......най-често резултатът е:..... блокаж в ума, умора.....и реакцията е :

 

"....ооооо това е много трудно..."

 

.....поради тази причина много хора полагат доста усилия(..... и аз бях така) ..... а резултатът е минимален.....с години наред .......

....затова всеки един детайл - поотделно......след това всичко става част от твоята съзнателност (част от теб).....и правиш действие без да мислиш (т.е. - без да разсъждаваш ) ....и тогава ...отделните елементи стават - елементарни......rolleyes.gif

 

....представи си китаристи от ранга на Стив Вай ,Сатриани,Ерик Джонсън.....да не говорим за Алан Холдзуърд,Скот Хендерсън и т. н.....

 

.....ако трябва по-време на изпълнение едновременно да се мисли за- схеми,акорди,скали,ефекти и т.н. ..... то умът блокира...и няма време за реакция,,,,,

......затова всяко едно нещо ( и най-дребните детайли дори)....поотделно.......и накрая ....остава само.... преживяването(емоцията)....реакцията ...( а там водещи фактори са - инстинктите.....правилно "възпитаната" интуиция....и .."канализираната" емоция.....)

 

 

........дано много да не съм "философствал".....но това са важни неща , според мен....за да има бърз напредък......

 

 

както се казва: " БЪРЗАЙ БАВНО"......thumbup.gif

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си губи времето с теории. Само ще те объркат за сега. Просто си седни на гъза и свири и чети ноти. Предполагам вече знаеш къде се пишат нотите на първа октава на сол ключ. Знаеш ритмиките. Ами изтегли си от нета ноти за начинаещи. Ако не можеш сам пиши ми на лични ще ти дам линкове. И сядаш пред пианото (синтезатора, каквото си имаш там) и лека по лека четеш нотите и ги свириш. Като увладееш сол ключ почваш и с фа ключ. Много е важно да броиш. Примерно ако видиш такт 4/4 броиш четвърнинките. Първа- втора -трета -четвърта и така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Честита нова година на всички.Гледам че темата се е поразраснала та смятам да я опресня малко :)

 

@a_c_ донякъде си прав за губенето на време с теория, но смятам че и тя е нужна. Аз си купих две книги: "Елементарна теория на музиката" и "Хармония" и двете на Парашкев Хаджиев. Сега чета първата и наистина доста сложно и объркващо са написани нещата...Тъй като на мен целта ми беше да науча малко теория не за да се науча да свиря а да композирам.Композирането ми доставя по-голямо удоволствие от това да свиря някое познато музикално произведение.Но смятам също че за да се научиш да композираш трябва да минеш и през етапа в който да можеш да свириш на даден инструмент.И ако мога да споделя едно нещо което ми помогна в това да композирам, то това е слушането на много музика.До някаква степен със слушането на инструменталите на песните аз се опитвам да разбера как другите съставят своите песни.Как започват, с какво започват, паузите и преходите в самите песни... и още доста други неща.И аз се опитвам да прилагам това което видя от другите и в моите инструментали, и смятам че така усявам да разгърна своите творчески заложби.Другото което мога да кажа че нямам музикална дарба, но с много труд и упоритост тази дарба може да стане придобита.Ето няколко мои инструментала: http://soundcloud.com/chino_sz .Ще ми бъде интересно да чуя и вашите композиции ако сред вас има и композитори :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледай това ако ти е интересно. http://forum.muzikant.org/topic/75745-oaaidhey-ca-iaeiaaaue/ Да научиш нотите в общия случай е елементарно... а тук са написани някои подробности как да ги ползваш и кое откъде идва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.