Jump to content
Българският форум за музиканти

Boss St-2


Slacoth

Recommended Posts

Здравейте,

На 01.11.2010 Roland пуснаха на пазара своя нов модел дисторшън педал INFO .

Продуктът носи името BOSS ST-2 POWER STACK и изглежда така:

Boss-ST2-Power-Stack-Guitar-Pedal-274x328.jpg

 

Доколкото се запознах с идеята на производителя този ефект е замислен да възпроизведе звучене от натурален крънч до хай-гейн дисторшън.

 

Ето и добре презентиран семпъл в тубата:

, а това е линка към официалната страница на BOSS

 

Цената на която се предлага бих я определил като солена - 162$.

 

Защо реших да пусна тази тема?

На първо място, защото ако има вече хора свирили с този ефект бих бил изключително любопитен да чуя техните впечатления.

Освен това не е тайна, че предишния представител ML-2 нещо не успя да се наложи, както направиха неговите предшественици MT-2 и DS-1, и тъй като веднага бие на очи дизайнерската прилика с "метъл кора", се питам дали има вероятност този нов модел да е добре замаскиран ML-2 с цел изчерпване на хартисалите бройки матрици, предназначени за предния явно не съвсем успешен модел.

 

Тук може да споделяме своите впечатления, както и да сравняваме новостите при актуалните модели, техните предимства и недостатъци спрямо доказалите се като покупателна класика предишни модели на компанията.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Мисля, че си в грешка относно кой ефект замества.

 

stompboxes%20018.JPG

 

 

The PW-2 Power Driver was designed to capture the over-the-top, stack-of-4x12"s sound that was previously available only through overdriven tube amps and stacks of speakers. The PW-2, which includes tone controls aptly named "Muscle" and "Fat," provides distortion sounds. The "Muscle" control radically alters the distortion's midrange sounds, while the "Fat" knob can boost or cut low frequencies. When combined with the PW-2's level control, these tone controls deliver thick, grinding distortion sounds.

 

Приликата с метъл кор е само заради визията. Идеята е нов вариант на пауър драйвър-а.

Самият той не беше кой знае какво, нямам кой знае какви очаквания и от този.

Общо взето самата идея е глупава и е за хора, които не могат да си позволят "истинското"нещо.

Досега на практика се е доказала, необходимоста от стомбоксове за пред лампови ампове и стакове.

като Бос попадат в средният сегмент.

Другите драйвове, които симулират ампове, стакове си мисля, че няма да бъдат толкова успешни, което се получава и на практика досега.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Мда, твоето твърдение, като че ли е по-логично, а признавам си за PW-2 не бях и чувал.

 

Според мен този компромис (да се замени амп със симулация) е оправдан донякъде единствено, като даващ по-голяма мобилност.

Аз лично харесвам да си купувам стомп-боксчета по-скоро поради някаква необяснима мания, иначе предпочитам да свиря само с предоставения от ампа драйв, та бил той и транзисторен.

Според мен истината с ST-2 е някъде по-средата.Сигурно леко моднатата схема на PW-2 e натикана в кутишките предназначени за ML-2.

 

Аз съм имал три пъти/броя MT-2 и един DS-1.

Въпреки че темата е за BOSS, считам че от нискобюджетните драйв/ефекти Digitech имат по-качестено звучащи дисторшъни.

Е, разбира се предлагат и някои пълен shit.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло идеята със симулацията на разни неща, поне според мен, е приложима повече за демо записи или музиканти (китаристи) по- в началото на творческия си път.

Естествено има някои изключения и то доста сполучливи, но общо взето истинското за сега си остава такова, за сметка на симулацията. Един професионален китарист или поне такъв доста задълбал в тая посока, почти във всички случаи би предпочел истински 4x12 пред симулация. Колкото до този тип "камиончета" на BOSS винаги съм бил доста скептично настроен, предвид разочарованието ми от доста от тях, като "способности".

 

Аз също предпочитам кривенето да е от усилвателя, като по-богато и динамично от това на повечето педалчета. НО драйва от усилвателя дава едно, а драйв от педалче друго, нещата са различни и зависи какво върши работа в конкретния случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

драйва от усилвателя дава едно, а драйв от педалче друго

 

Последната ми придобивка е тази:

 

digitech%20grunge1.jpg

 

Този GRUNGE ме впечатли с гъвкавост и възможности.

Засега съм го пробвал само с батерия и е изключително безшумен.

Нямам търпение да го пробвам в голям амп.Един чудесен бюджетен ефект.

Сравнението с Digitech Death Metal предлаган за същите пари е 100% недопустимо.

 

п.с. това - последното изречение в полза на Grunge ефекта (имал съм и двата).

Има обаче нещо което не одобрявам - защо е необходимо да добавят тези допълнителни "миксер" изходи, след като звучат толкова басово и евтино?

Това харесвам в BOSS педалчетата - не слагат такива "кабинет" симулации.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен истината с ST-2 е някъде по-средата.Сигурно леко моднатата схема на PW-2 e натикана в кутишките предназначени за ML-2.

 

Да, и на мен ми изглежда такава хава.

И маркетигово, сигурно има обяснение, кутийките за МЛ-2 изглеждат добре и предполагам е нарочно решение да бъдат използвани с маркетингова цел, а може и да са им застояли повечко на склад. Моднатата схема на PW-2 - да така мисля.

Предполагам е подобрена и звучи по-гот от предишнта. (нямам на какво да чуя в момента демото.)

 

Напълно споделям вижданията на Калмар.

Специално за бос - вече бях писал, имам педалиера с тайм ефекти, за в лупа.

BCB6 - PCM5, Phase3,Flange2, Ce2, DD2, RV3 ( захранване, фейз, флейндж, хорус, 2 типа дилей (или дилей + ривърб)

А към днешна дата - два различни драйв кръга отпред (пред ампа).

1. Бос - хеви метъл(за соло) и моднат ДС2 ( май го взех точно от Slacoth)(за ритъм) - тези ги ползвам само за Iron Maiden звук.

2. "моят" си драйв - Fulltone OCD & MXR Distortion III

 

За Дигитек - също ги харесвам, макар в момента да имам само бед мънкито им.

Не намирам спийкър симулацията им за ужасна. Просто е компромисна и става, ако нямаш друга под ръка.

 

PW-2 Power Driver - имал съм го, доста е "труден" - в същност смятам, че има по-удачни драйвове на бос.

Но както казах, за мен драйв-стомбоксовете са за пред лампов амп. (поне аз така ги ползвам, PW-2 просто губи смисъл в такъв вариант, според мен)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бос - хеви метъл(за соло)

 

Блазе ти, аз така и не можах да си намеря запазена бройка HM-2 до 60-70 лева.

 

моднат ДС2 ( май го взех точно от Slacoth)(за ритъм)

 

Объркал си се.Не съм имал моднат DS2.

 

За Дигитек - също ги харесвам, макар в момента да имам само бед мънкито им.

 

Monkey-то вади много читав блусарски драйв, когато е с усилен гейн след 12 часа.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май казахте каквото бях намислил по темата. Не съм огромен разбирач, но ми се струва че по-старите издания на Boss са по-надежни. Новите ми изглеждат някак по-пластмасови. Приликата на този нов ефект с Метълкор-а е очеизвадна...Съгласен съм с Тони, че камионче пред лампа не звучи никак зле, но все пак си мисля че ламповият амп по-ми се нрави. За Гръндж ефекта - не съм го притежавал, но имах възможност да го поръчкам 1-2 часа и по спомен беше доста стабилен ефект - як драйв с малко шум. Наистина е много по-добър от Дет Метъл-а, който освен за даденият стил музика за друго не става. Реално, по-ме кефят DOD педалите, отколкото тези на Digitech, може би защото ми изглеждат по-олдскуул.

 

Рекламната кампания на Бос за този ефект (от това което прочетох) си е доста агресивна - направо ти казват - тва е супер дупер мега як драйв, направо го купуваш и забравяш за всякакви ламБи - да, ама не. Ако човек има добра лампова глава, едва ли ще търси камионче да ръгне отпред...(поне не винаги, или ако да, то ще бъде за буустер и няма да има смисъл някой да се оръси 162 долара)

 

Като цяло - не съм фен на идеята за тоя нов камион, но йм пожелавам успех на хората от Boss.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, че да съм опозиция, но аз имам доста лампови ампове и винаги търся да ръгам педалчета преди тях. Точно на последък при А/B тест , комбинацията от няколко педала ми допаднаха сериозно повече от драйвовете на сериозен клас лампов амп (5000+лева) По мои наблюдения, в днешно време, кадърните педали, по нищо не падат по долу от кадърните лампови драйвове от амповете, но в много случаи в различни комбинации, са по разнообразни и гъвкави като звук и възможности. Нито един лампов амп, който съм пробвал, досега не е вадил разнообразието от драйвове, които примерно Xotic BB Preamp, Super Signa Drive Suhr Riot могат да дадат.

 

Просто, за да бъдат оценени правилно, педалите трябва да се включват в чистите канали на добри лампови ампове и човек да знае какво иска и как да го изкара (било то от настройки, или от ръка) ,което се отнася и до ламповите драйвове.

 

А що се отнася до този педал на Бос, не съм го пробвал, но мисля че за 162 долара, бих се насочил към нещо друго

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно как би се държал въпросният педал като бустер, тъй като и за sd1 пише, че трябва да звучи като лампов амп, но колко ли са хората ползващи го самостоятелно и колко тези пускащи го пред драйва на усилвателя си. sd1 върши чудесна работа и не само за лампов амп, моят съм го пускал и пред лампа и хибрид и транзистор и за мен лично и 3те ампа не биха ми свършили особена работа без педалчето и ми е интересно как би се държал и този, но верно за 162$...

А с какво ви харесва този heavy metal, имам го във формата на рак юнит и трудно му намирам приложение, ама въпрос на вкус...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А с какво ви харесва този heavy metal, имам го във формата на рак юнит и трудно му намирам приложение, ама въпрос на вкус...

 

Мания човек.С този "японец" Dismember и Entombed са записали първите си шедьоври.На едно DVD от 2008 единия китарист на Dismember продължава да го използва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

този heavy metal, имам го във формата на рак юнит

 

това не съм го виждал, нещо преправяно ли е или говорим за различни неща?

аз имах предвид това -

 

69714-1-big.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, става въпрос за Roland GP 8, което е общо взето 8 ефекта на босс наредени 1 след друг като първите 6 са аналогови: динамик филтър, компресор овърдрайв, дисторшън, фазер и еквалайзер и вече дилей и хорус, които са цифрови и бях прочел някъде, че дисторшънът е хеви метал, овърдрайвът май беше os 2 има турбо функция. Та чрез това съм се докосвал до хеви метал, ако е то, но като се замисля не ми звучи като никой от познатите драйвове на бос та най-вероятно наистина е хеви метал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Познавам добре ГП8.

Възможно е да е така донякъде, а може и на 100 %.

Дори и да вграден, като аналогова схема ХМ2 вътре, все пак има цифрова част. Може да е просто възможността за по-прецизно настройване разликата. Рака може да се настройва прецизно : 1-100 примерно гейна и другите параметри. Докато на стомпбокса, връткаш по чувство.

Добри стари машинки са и двете :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина е така, японски са все пак от едно време, и с него си докарвах хубав звук, но вече почти не го ползвам, защото ми писна да мъкна обемни неща, в момента един SD1 разнасям и това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.