Jump to content
Българският форум за музиканти

Екраниране на китара


Recommended Posts

squier strat affinity hss

bullet 150

 

у нас като включа ампа бръмчи като кошер. А ако вкюча и китарата в ампа бръмчи като редица от кошери.

Имаме още един страт - същичкия (с моя човек сме си били купили китари от 1 и същи магазин по 1 и също време още като не бяхме заедно!) - с неговия страт е същото.

Колкото повече свириш - толкова повече бруми.

Пробвахме щепсела на 180 градуса, разхождахме се из стаите, няма ефект. Като хвана струните - няма ефект. Няма пукане или микрофония, просто кубето бръмчи.

Бръма леко отслабва ако пипна с пръст метала на буксата за кабела за китарата (когато е включено всичко)

Като включа стратовете в миксера или в педала и после в усилвателя (technics SU-X880) няма драма, а колоните у нас са пъти по-мощни от кубето.

 

Замъкнах всичко в магазина, да видят хората, да дадат съвет.

Е, там НИЩО не бръмчеше, хората си помислиха, че съм луда.

Включиха страта в един Marshall - ми свири си, няма бръм, няма мрън.

Включиха най-скъпата китара в магазина в bullet150-ката - няма бръм няма нищо. Е, звучеше като страт ама ... :D

 

Дружно стигнахме до извода, че соц eл. инсталацията у нас е дърта и тва е. Масата не била в ред.

 

Та, хора, моля ви, ако можете да дадете някаква идея какво да правя с тоя бръм... Щото не върви да закачам масата на парното!

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 212
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Имах същия проблем вкъщи. Освен това китарата ми е с хъмбъкъри. След много експерименти - екраниране на китарата, нови кабели, захранване от друго място, установих, че проблема идва от климатика. Щом го изключих от контакта, брумът изчезна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

squier strat affinity hss

bullet 150

....

Още малко ориентировъчна информация ще е от полза:

 

А дали си пробвала с друг усилвател вкъщи(китарен).

Какво се случва, когато включиш китарата в усилвателя през педала?

А какво се случва, ако заземиш входа на усилвателя(примерно, купувате един голям жак, но вместо да си правите кабел от него, свързвате извода на централната "клема" на жака с външната "земя", така че жака да заземява входа... ). Същия ефект може да стане с къс кабел, който от едната страна е включен в усилвателя, а от другата, централната пъпка е заземена(свързана е със по-задната част на жака, така да се каже, кабела е даден накъсо).

Също, има ли ефект, когато вдигнете кабела от пода...Предполагам, пробвали сте с повече от един контакт.

Само на овердрайв ли се получава ефекта, или на чисто също?

Зависи ли силно от gain-a на усилвателя, а от volume-a?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не слагам усилвател преди кубето. Така де - то нали си върви с китарата, няма смисъл да товаря системата повече.

 

Г-н Djerekarov, благодаря за коментара.

 

Ами другия китарен е Fender G-DEC - Junior  - той е дошъл с другия страт.

Той бръмчи мааалко по-малко от bullet-a . Обаче те са си и различни.

За сравнение ползвах упътванията на двата:

epmg.png

И как да е - пак си бръмчи, но по-поносимо. 

 

Сега като седнах да правя експерименти установих, че :

 - Другия страт дори бръмчи повече.

 - като разменя кабелите на двата страта моя кабел е по-небръмчащ.

 - и двата страта бръмчат повече с bullet-a.

 

Само че, и двата ампа бръмчат без нищо да е включено в тях!

 

Ще пробвам утре с педала и ще пиша. По спомен е пробвано с двата усилвателя, които не са китарни и няма проблеми.

 

Това със заземяването не го разбрах, ще питам човека с математиката тук наоколо за превод :D

- мисля, че нямаме земя, така де, ако искам да заземя уред не зная как ще стане? Контактите в стените са с две жици, занулени така да се каже, но доколкото зная таблото не е заземено~  обаче аз от тоци не разбирам много, може да говоря глупости.

- това с даването на късо ще го пробвам с домакинско фолио утре, но ми се е случвало да пипна жака докато ампа и кабела и всичко е включено и бръмът е нетърпимо-ужасен.

 

Пробвали сме с други контакти - същата работа.

 

Не ми е хрумвало да вдигам кабела от пода, но на пода има килим, в някои стаи няма килим - ако това е от значение - , ще го разнеса из къщата пак да видя ще има ли някакви разлики.

 

Май не обясних добре от начало. 

Значи, включвам булета и той си бръмчи. Гадно.

Всичко е намалено на макс, няма овърдрайв, няма ефекти няма нищо - булета го ползвам само за да не седя със слушалки, че ги мразя. Ако го увелича се увеличава и брръма пропорционално, за това може да се свири само на много намалено.

и китарата е намалена!

изключвам булета.

включвам китарата

включвам булета

и ...бръма си е същия.

 

Свиря половин час гами да речем, спирям да свиря, бръма обаче е дори по-силен от в началото.

 

изключвам кубето от копчето, изключвам китарата, кабела, включвам кубето, изключвам го пак, закачам всичко, включвам пак от копчето - бръма е по-тих.

Свиря пак гами половин час то пак зажужава като пчеларник...  и се връщам пак на изключване-разкачане-включване - изключване- закачане ....

 

Утре ще тормозя Junior-а, за да видя стават ли такива работи или не.

 

а, и да, тествано е освен кубето на съответния  БУШОН  да няма нищо друго включено. Нямаме климатици и тем-подобни..

 

Пълна мистерия е цялата работа, но поне установих, че junior бръмчи по-поносимо, булета ще го разглобя за да видя какво има вътре.

 

 

Май стана тотален офф-топик  Но всъщност писах тук защото четох, че с екраниране тоя бръм можело и да изчезне - за червения страт (моя) като че ли не се налага, а при черния (на гаджето) може и да помогне, понеже той си бръмчи и с миксера. Но исках първо да съм убедена от къде бръмчи, понеже никак не искам да си давам тоя зор за учебна китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или имаш някакви невероятни електромагнитни смущения в стаята, или "земята" в контакта е много замърсена.

Предполагам, че китарният усилвател е с контакт тип "Шуко", а другият усилвател - не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

шони вероятно шума ти идва от усилвателя. :help:

елиминирах всички шумове от китарата си и вече 2-3 седмици нямам абсолютно никакви ядове,дори си промених схемата за свързване на адаптерите и сега всеки адаптер се усилва и намаля независимо от другите без да ги товари и всичко е ок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте!

Наистина се извинявам ако всичко това по-долу са пълни глупости.В момента чета всичко във форума на тема екраниране и съм леко объркан. Извинявам се предварително ако писанието по-долу е плод на твърде много невежество!
 

 

Или имаш някакви невероятни електромагнитни смущения в стаята, или "земята" в контакта е много замърсена.

 Когато разговарях с един съсед-инженер, той ми обърна внимание на сериозната разлика между "земя" и "маса" и ми каза, че според него е възможно 'масата' в ел. контакта да е, както казва Evtim Djerekarov - 'замърсена', и да допринася за шума на китарата, и това от своя страна да компрометира цялото екраниране (предстои ми да си екранирам китарата и евентуално да се смени опроводяването).

 

Ставайки дума за това как масата на контакта може да влияе върху нивата на шума, той (съседа-инженер) започна да мисли дали е възможно да се изведе 'земя' от другаде. Тоест 'масата' на китарата от една страна и 'масата' на захранването на усилвателя от друга, да отиват в проводник (заедно или поотделно), който е заземен така, както се заземяват гръмоотводите например. (роди се по едно време и хрумването да се заземява в арматурата на сградата, което бързо беше отхвърлено като вариант)
 

 

 

А какво се случва, ако заземиш входа на усилвателя(примерно, купувате един голям жак, но вместо да си правите кабел от него, свързвате извода на централната "клема" на жака с външната "земя", така че жака да заземява входа... ). Същия ефект може да стане с къс кабел, който от едната страна е включен в усилвателя, а от другата, централната пъпка е заземена(свързана е със по-задната част на жака, така да се каже, кабела е даден накъсо).

 

Не съм сигурен дали това, което казваш тук, има връзка с това по-горе.

 

"(примерно, купувате един голям жак, но вместо да си правите кабел от него, свързвате извода на централната "клема" на жака с външната "земя", така че жака да заземява входа... )"

Ако разбирам правилно, под "централната клема" имаш предвид онази част на жака, предвидена за сигнала (другата съответно е за масата). В такъв случай, ако вкараш такъв жак в усилвателя, които отвежда проводника предназначен за сигнал, в някаква "външна земя", то тогава от къде ще дойде сигнала (от китара) за този усилвател?

Аз си представях обратното - че от кабела, който свързва усилвателя с китарата, има разклонение, което свързва 'масата' му с някаква външна земя. Демек някакъв Y кабел, от който стърчи някакъв втори проводник свързан с масата, който отива някъде другаде да се заземи. Или може би това е напълно безмислено, ако самия усилвател е заземен правилно.

Ако нещата по-горе не са глупости, то предполагам, че звукозаписните студия имат съвсем различни изисквания към ел. мрежата и заземяването, в сравнение с обикновената репетиционна.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро с забавлявах с подобни неща-захванах едно лампово кубенце за сина ми да си дрънка у дома. Нищо особено-около 4W. Подредих всичко на бюрото-платката,захранването-траф и изпраител и го подкарах. Получи се добре,нооооо.........гато дадях мъгел на гейна-брум! И то при вход даден накъсо с един жак-точно както Евтим съветва. Много гейн,много усилване,викам си нормално. Е да,ама при закъсен вход какво да усилваш? ЛамБето 6Н2П,чисто ново,военна приемка. Сложих друго-съвсем същото. Гледам схемата-нищо особено. Един триод,класическо свързване. Входа му на късо,ама на изхода брум. Взех,че лепнах еднин мост директно на платката-вход към маса. Усилвателят млъкна. Ни гък,ни мък! Е не оставаше нищо друго освен да се захвана с входа. Буксата беше свързана към платката с екраниран  кабел около 20 см. Хванах я и я вдигнах от бюрото. Брумът утихна доста. Всичко вече беше ясно. Взех и скъсих максимално кабелчето. Брум почти не остана. Едно подходящо парче ламарина лесно стана на екран около входната букса. Утихна още! Нещата взеха да се избистрят и тогава се сетих за още нещо. Смених кабелчето. Взех двужилен екраниран кабел.На буксата свързах двете централни жила-едното активно,другото на маса. Към усилвателя свързването беше активно на вход,второто жило (масата на буксата)  заедно с двете оплетки на входната маса. Ами усилвателят млъкна тотално! Пълна тишина! Сега вече шасито си е в кутията,свири се от време на време , при включена китара- HONER ROCKWOOD  и максимално усилване от китарата и гейна  има съвсем поносим брум при спокойни струни. Сега съм замислил по подобен начин да направя и кабела на китарата. Та проблемът с брума по принцип е труден за решаване. Най-важно е да се определи къде точно се появява той. Ако усилвателят е лампов,много често екранирането на предусилвателните лампи решава проблема. В случая на Кети Блек  :music: аз мисля че проблемът е в помещението-голямо "замърсяване" с електромагнитни полета и не твърде добри изпипани инструменти и усилватели. Изнасянето на апаратурата в друго помещение вероятно ще реши проблема. Но може ли да стане това????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен дали това, което казваш тук, има връзка с това по-горе.

 

"(примерно, купувате един голям жак, но вместо да си правите кабел от него, свързвате извода на централната "клема" на жака с външната "земя", така че жака да заземява входа... )"

Ако разбирам правилно, под "централната клема" имаш предвид онази част на жака, предвидена за сигнала (другата съответно е за масата). В такъв случай, ако вкараш такъв жак в усилвателя, които отвежда проводника предназначен за сигнал, в някаква "външна земя", то тогава от къде ще дойде сигнала (от китара) за този усилвател...

 

 

Не, не говоря за ситуация, в която се свири. Говоря за жак който свързва двете "жици" накъсо, така че да си относително сигурен, че входа е даден на земя (неговата си земя - във входа на усилвателя). Нямам предвид, да се изкарва нещо към външни земи.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте, искам и аз да се намеся в темата за екранирането , маси, нули и т.н., защото виждам, че нещата масово се бъркат.Искам да обърна внимание, че МАСА в контакта НЯМА.Има "НУЛА" и "ЗЕМЯ", но земята я няма в нашите социалистически инсталации, тъй като не са залагани трети "ЗАЗЕМИТЕЛНИ" проводници.Допълнително, че изградените захранващи системи от енергото са тип 'звезда', което ще рече че няма как да очаквате 'енергото' да Ви заземява контакта и оттам да намалят шумовете в китарата.Към цитирания по-горе колега, дали проблема се дължи на 'незамасен контакт', може да се окаже, че цялостно инсталацията е стара и връзките и са лоши, особено ако е стара къща с неоразмерена инсталация.От лошите връзки в инсталацията се губи доброто захранване в контактите, натрупват се 'хармоници', смушения, пукания, които после през трансформаторите на усилватели ''хвърчат'' във въздуха около инструментите и се доусилват отново от усилвателите.Може да се случи, че например отдолу под апартамента или в близост да има вграден трафопост от енергото, ама никой да не се е загледал.Тогава има магнитни силови линии с голям интензитет създадени от трафопоста, пресичащи адаптерите на китарата и всичко наоколо.Е в този случай няма спасение, ама тва е друга тема.В крайна сметка моя извод е, че всички смущения като брум, пукания и т.н. в 98-99% от случаите пристигат по захранването от контакта, поради лоши мрежи и т.н.Когато се сумират с проблемите от лоши връзки и неекранирани инструменти, тогава какафонията е пълна.Най- просто както Ефтим спомена е да се пробва да се смени мястото на захранване на апартурата от друга контакт в друга стая, и или от разчни контакти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз използвам апаратура и ефекти изцяло захранвани от акумулатори и батерии без никаква връзка със скапаната мрежа, но пак имам някакъв слаб брум, който изчиствам след като заземя за радиатора на топлофикация. Така постигам кристална чистота и който не вярва ще му демонстрирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен прекалено много се "филмирате" аз ползвам изцяло самоделно захранване със 7809 вързан към два кондензатора по 470 микро фарада на 50 волта, последно свирихме в "Рокит" а там има един много хубав пилон на сцената ма си бях забравил пилата за да му сваля боята и крокодилчетата за да се заземя. :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взех си едно евтино китайче, с два сингъла и един хъмбъкер.Бръмчеше с доста брум и малко шум.Отворих я да и видя екранирането, навсякъде е мината с графитена боя, но някак е малко тъно намазана, китайците са я пестили.Замасяването  беше тип "звезда". Тъй като не можах да намеря "латун" с лепило реших да пробвам с алуминиева лента на "ТЕСА" с лепило.Облепих всички кухини на потенциометрите, на тремолото и на жака, който нямаше никаква боя.По метода с видиите навити през фолиото си пуснах замасяващите проводници до корпуса на "volume" потенциометъра.Проверих с мулцитета върху алуминиевото фолио как  е връзката между отделните парчета фолио, беше  2-3 ома, явно лепилото е проводящо.В крайна сметка резултата беше възможно най-добрия с тези китайски адаптери, китарката направо заспа.А преди интервенцията пукаше, като се завъртиш променяше доста брума и шума, но за тези пари толкова.Сега просто е друга, не мога да я позная.Не намерих бутона да постна някоя снимчица...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.