Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене наобратно?


Recommended Posts

Да, много. И аз съм левичар. Ако не свирех доста тежки неща също щях да свиря с перцето в дясната ръка. Лявата ми ръка определено е по-подвижна от дясната, но не мога да извадя по-насечените ритмични фигури. Според мен е добре да кажеш какво смяташ да свириш, защото ако лявата ти ръка е "доминираща" или не знам аз как да го кажа би ти било трудно да изсвириш примерно Battery или нещо такова. Поздрави

 

аз мисля че правилно е почнал защото поне при мен(аз съм десничар) на дясната ми ръка мога да си движа пръстите много по бързо и според мен ако доминиращата ръка е на грифа китариста ще е доста бърз по него а и ако не може да нацели всеки път струната с дясната си ръка има фиидбек за тази рабора :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 65
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

За обръщането на струните съм категорично против. Скивайте го Dave Kilminster как гадно се бендва "наопаки":

Seal също свири така, но него само акорди съм ги виждал да държи с една кухарка. Пак е шантаво, ама не чак толкова като при солиране... :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За обръщането на струните съм категорично против. Скивайте го Dave Kilminster как гадно се бендва "наопаки":

Seal също свири така, но него само акорди съм ги виждал да държи с една кухарка. Пак е шантаво, ама не чак толкова като при солиране... :)

 

Нещо не е ясно какво общо има това, че някой китарист бендвал гадно, с обръщането на струните и със свиренето наопаки?

Хайде кажи тогава, гадно ли бендва Джими Хендрикс, след като също свири наобратно и с обърнати струни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общото е: Ако някой ще свири "наобратно" да си постави струните както трябва - басовите отгоре и соловите отдолу (и в съответния ред, разбира се). :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да, да си обърне струните на китарата. Аз разбрах, че си против обръщането на струните и затова се се учудих. Иначе и аз бих препоръчал на тези които иска да свирят наобратно, да свирят огледално (т.е. с обърнати в обратен ред струни.

Хах, най-малкото, представи си някай да започне да се учи да свири наобратно, без да си обърне струните и реши да вземе някой частен урок. Учителят ще се види в приключение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Здравейте на всички! Моят въпрос ,макар че Вие разбирате повече е : Каква китара да си взема според вас?Левичарка съм и не знам дали да и обърна струните и да дрънкам с нея или да е нормална и с нея да свиря на грифа ? Как мислите,че ще е по-добре?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе, дано не говоря глупости, обаче четох, че зависело и от стила, който ще свириш. В смисъл ако музиката, която искаш да свириш изисква по-бърза и технична ръка по грифа, не би трябвало да ти е проблем тогава да си свириш с десничарска китара. Четох също, че някои десничари свирели на левичарски китари за да им е по-удобна работата по грифа. Аз свиря с десничарска, не мога да кажа, че съм напреднал особено, но това е заради несериозността ми, пък и не ходя на уроци, нито свиря от много време. Дясната ми ръка обаче се е забързала значително, а с лявата не си спомням да съм имал проблеми с изсвирването на нещо.

 

По-добре изчакай някой по-кадърен да напише нещо, или просто прочети постовете до тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и всичко да обърнеш наопаки като този

 

Проблемът, който аз виждам, е че има твърде ограничен избор от "леви" китари, поне в България. Това е много ограничаващо.

Редактирано от Twang Zombie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също си мислех че е много трудно.За първи път видях по ТВ -Володя Стоянов и ме разсмя много но скоро ми попаднаха клипове на Eric Gales

,който ме разби не само че свири наобратно със 1 струна отгоре но и страхотен блус тон ала Стиви Рей Воун и Хендрикс.Направо уникален!!!

А и китариста на Роджър Уотърс (не знам как се казва) също.

Така че пробвай ако ти пасва и ти е удобно-давай!А да допълня че вече и в училище не карат децата да пишат с дясната ръка ако не им е водеща.И още един линк http://www.youtube.com/watch?v=RvOfIqRpDXg&feature=related по информативен!

Редактирано от B.B.King
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз като почнах да свира не съм се чудил как да държа (левичар съм) просто първия път като видях китара на живо в един приятел и си я хванах на обратно без никакво замисляне , после като ми казаха че е наобратно и я хванах нали както си е нормално изобщо не ми беше удобно.И сега си свиря на нормална китара с обърнати струни а мога ( но не толкова добре ) и без да са обърнати струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доката четях темата, все това ми беше в главата! Когато за първи път вземеш китара в ръце, разбираш как точно ти е удобно да свириш. Няма такива - с тази ръка ще съм по-бърз щото съм левичар /десничар/. Човек има по-добър контрол над едната от двете си ръце - Факт. Малцина са тези, които използват еднакво добре и двете. Това се развива с времето. Не смятам, че трябва да се въври срещу "течението", т.е. да се насилваш да свириш неудобно, защото мислиш, че така е правилно или някой така е казал. Вярно е, че инструментите за лефт-хенд, не са разпространени, но отдавна не е проблем да си набави човек такъв. Да не забравяме и майсторите лютиери в България! Аз самия съм левичар - тотален. За всичко използвам лявата си ръка. Така съм си от дете, дори системата навремето не можа да ме вкара в "нормите". Използвам си лефт-хенд модел на "Ямаха" и много се кефя! А Джими Хендрикс си свири с нормална постройка на струните /горе 6-та долу 1-ва/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ръката с която работиш по принцип трябва да е на грифа, дргата няма кой знае колко работа.

Това е много грешно, и двете ръце са изключително важни.

jimi_hendrix.jpg

в интерес на истината много пъти съм се замислял да мина на левичавска китара. принципно не съм левичар, но забелязах, че имам доста повече контрол и скорост в пръстите на дясната ръка и ми се стори добра идея точно тя да е на грифа. проблема при мен е, че лявата ръка се представя адски зле с перото и още не мога да прескоча този момент.

И на мен ми дойде да изтъкна колко е грешно. Много хора явно тотално подценяват ролята на дясната ръка ( хаха това как само звучи)( нямам предвид левичарите) като си мислят, че важното е да препускат пръстенцата по грифчето, с което сериозно се замислям дали са развили собствено "звукоизвличане" и чувство за ритъм -защото и двете адски зависят от другата ръка. ( е и това само как звучи :) :) )

 

 

Да, Хендрикс винаги свири с десни (обикновени) китари, като им обръща струните, не знам защо?

Той е ясен -ами S.R.V. защо е с левичарско тремоло ? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

[quote name='superkosta' timestamp='1280409077' post='577737']
Да, Хендрикс винаги свири с десни (обикновени) китари, като им обръща струните, не знам защо?
[/quote]
Той е ясен -ами S.R.V. защо е с левичарско тремоло ? 
[/quote]

 

ами сигурно така му е по удобно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.