aliximika Публикувано Юни 24, 2010 Share Публикувано Юни 24, 2010 Чудя се как да се постигне готин лампов драйв вкъщи и се сещам за два варианта. Ако някой има опит с ламповия звук вкъщи , може ли да сподели, за да знам какво да купувам/правя... 1. Лампов преамп -> накакъв маломощен power амп (3w - 5w) -> 1X12 (Според мен ще е доста трудно да намеря такъв пауър амп, освен ако не си напрявя сам) 2.Някакъв дистър -> 5ватово лампово кубенце (повечето 5ватови кубенца са с 8" говорител, което определено не ме устройва) И още едно питание: има ли 5150 преампи? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valserp Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 1-вият вариант - ако искаш крайното стъпало да е лампово, то 5W ще намериш само Class A, което пак няма да ти даде"модерен" хай-гейн 2-рият вариант е същата работа. 5150 preamps няма Най-добрият вариант е с някакъв атенюатор, ама тогава почва да става скъпо удоволствие. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
aliximika Отговорено Юни 24, 2010 Автор Share Отговорено Юни 24, 2010 (Редактирано) Да, за атенюейтърите знам. Принципно имам един 150 ватов Рандалски хав стак ама атенюейтърите са мнооого кинти, а и рандала е "хибриден" (т.е транзисторен гейн). Затова изобщо не го написах като вариант. Какво трябва да означва class A , A/B ? Редактирано Юни 24, 2010 от aliximika Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
killer Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 (Редактирано) Не винаги хубаво означава задължително и скъпо, колегата Parni Valjak прави атенюатори, които по качество не отстъпват по нищо от западните си събратя и то на много по ниска цена. Ако те интересува прати му Л.С. за информация и цени. Успех!!! Марио Редактирано Юни 24, 2010 от killer Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Necrophagist Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 Аз уважавам само една комбинация и това е лампов преамп+крайно лампово стъпало,а пред него може да сложиш бустер,в лупа може да се бъчне едно ЕQ и ставаш пич(бустера при сола,а EQ-то по желание) Друг вариант е транзисторен преамп бутнат в лампа.Тези 2 варианта съм ги пробвал и всеки ден търся оптималното звучене,оказва се,че транзистора се представя много добре.Изходната мощност не е решаваща според мен.Дали ще е 5 или 100 вата...по-добре да е повече от 50 поне,но малката изходна мощност сваля цената и тежестта на усилвателя,а това е доста важно.Аз лично не намирам голяма разлика в звученето,естествено хубаво е като застанеш до кабинета селешчаните да ти продухат ушите Като кратък извод: Необходимо е крайно лампово стъпало(около30-45W) свързано към кабинет поне с 2х12,а пред него може да се експериментира. Има вариант,в който да се използва евтино крайно транзисторно/интегрално изпълнено стъпало,но тогава вече няма да си говорим за ламБи Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
aliximika Отговорено Юни 24, 2010 Автор Share Отговорено Юни 24, 2010 (Редактирано) Да , знам как се вади хубав звук попринцип, ама мен ме интересува вкъщи как става. В момента в нас се подмята едно 15ватово, ужасно фендърско кубе което мноооого силно. Не мога да го усиля на повече от 1.5, а за да брекъпне му трябва 4-5. 30 вата са твърде силни за вкъщи(т.е изходната мощност ми е по-скоро главната грижа). А до кабинета , честно казано не разбрирам много, вкъщи съм свирил само на 8" и на 4Х12 нямам представа за тоналните разлики между 2Х12 и 1Х12. А имате ли представа колко ще е трудно човек който не разбира изобщо електроника да си направи маломощно лампово стъпало (~5 w)(различавам резистор от кондензатор)? Редактирано Юни 24, 2010 от aliximika Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 За мен "лампов драйв вкъщи" не е цел, която си заслужава усилията. Този саунд не го ли споделиш с бандата в запис/концерт няма сериозен смисъл. Самотната китара звучи по-добре по друг начин, различен от този в микса. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 Що? Личният кеф за мен има голям смисъл. За съжаление всичко над 1Ват ще е прекалено силно за вкъщи. Мен за съжаление ми харесват ЕЛ34 в комбинация по 4 как звучат Плюс че в уравнението при добрия звук влизат и параметри като набримчен говорител, който вкарва собствено изкривяване и цвят. А това няма как да го постигнеш с толкова ниска мощност. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 Има как, има как Ето да припомня какво си сделах преди време : http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=80117&hl= Як модерен хай-гейн в 5 вата.Макар, че понякога и тези 5 са доста. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 - Изцяло лампов преамп от колегата Metalhammer; - Изцяло лампов преамп от колегата Gregg; - Изцяло лампова 5W глава Blackheart (но ползвам само РА-то (след мод)); - Атенюейтър THD Hot Plate (опция); - DIY кабинет с 12" Celestion Vintage 30. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IsoMorPhiC Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 (Редактирано) Здравей aliximika! Бях прочел някъде, че за добър драйв са нужни 3 неща Предусилвателен драйв Драйв на крайното стъпало Драйв, който се получава като се "кранкне" говорителя, т.е. в режим отвъд физическите му възможности Точка 1 се постига без излишни децибели. За точки 2 и 3 обаче е нужно "волумето" да е поне над 50%. Само да кажа - маломощно крайно стъпало(както ти си се изразил - от 3 до 5 вата, примерно 1хEL84 клас А, в триоден(3 вата) или в пентоден(5 вата) режим) изразено в децибели при максимална мощност(3 или 5 вата) хич не е маломощно. Също бях чел някъде, че за нормална сила на звука(bedroom level) са нужни само 1/10 вата. Между другото, и аз имам същият проблем със силата на звука като теб, а ампа ми е само 5 вата при режим клас А(с EL84)! БТУ, клас А означава, че крайната лампа работи през целия цикъл на променливата вълна(положителна + отрицателна фаза). Точки 1 и 2 могат да се постигнат с вграждането на атенюатор, което май не е идеално решение. Обаче има и една друга алтернатива, която се нарича power scaling. Доколкото разбрах се намаля изходната мощност на крайната лампа като съотношението plate voltage / grid voltage се запазва. Ще е хубаво някои от експертите по електротехника от раздел "Изработка и ремонт" да се изкажат по въпроса. Редактирано Юни 24, 2010 от IsoMorPhiC Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Svanio Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 @L.K. - ич не съм съгласен Може човекът да не свири в банда и да няма студио итн. Според мен зависи най-вече от съсдети до колко са пънкари и не ти викат куклите да ти пишат актове Аз съм блажен и никога не са ми правили проблем за бичене, верно не лампово, но те едва ли могат да направят разликата между лампа и транзистор По темата : явно Дими ака @Мetalhammer е много зает, аз бих го питал първо него за такива работи. Преди време му досаждах в тях да ми прави едни работи и ми изби зъбите с усливателя, който е сътворил. Машниа е тоя човек. Надявам се когато има време да напише 2 думи в темата, мисля, че той и ох как му беше точния ник @Parni Valjak ама не съм сигурен , сори ако го бъркам- той също ги разбира доста тези работи Мисля, че те щи кажат най-добре. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Юни 24, 2010 Share Отговорено Юни 24, 2010 btw, преампа е ясен - модерен хай-гейн.За краен е вариан и пуш пул с ецц81.Така ще е нейде 2вата.Иначе с кабинет 1по12 и готово. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
petkodetosere Отговорено Юни 25, 2010 Share Отговорено Юни 25, 2010 @alximika опита ми с лампов хай-гейн в къщи е: 1. Добро лампово кубе - engl thunder. 2. Атенюатор от Parni_Valjak - прекрасна работа върши, а Parni_Valjak ги дава на много добри пари Така постигам първите 2 от тези 3 точки: Бях прочел някъде, че за добър драйв са нужни 3 неща1. Предусилвателен драйв 2. Драйв на крайното стъпало 3. Драйв, който се получава като се "кранкне" говорителя, т.е. в режим отвъд физическите му възможности И съм щастлив Варианти с лампов преамп и маломощен power амп също има, но ми се струва, че накрая пак ще опреш до атенюатор (особено когато вземеш "маломощен" лампов power amp, за да ти е напълно лампов гейна). Малко лек off-topic: Относно тихичко цамъникане с много здрав гейн - можеш (можете и другите - не забранявам ) да пробваш тази малка пластмасова шега Vox Amplug Metal - много приятно съм изненадан от нея - звучи едва ли не почти като нещо истинско (слушал съм много по-скъпи процесори с по-гаден звук) Това чудо (за ~90лв, не помня вече) + едни що-годе читави слушалки и бичиш яко, а не вдигаш никакъв шум. Свириш си в 2 през нощта, а жената не те бие. Имало и други модели освен Metal - ама те били за хора, на които Слеър не са им най-любимата група (има ли наистина такива хора?!?!?!) Това са моите 2 стинки Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grafarena Отговорено Юни 25, 2010 Share Отговорено Юни 25, 2010 Наистина си е проблем силния звук в панелката за много от нас. Ще е добре ако някой разясни относно power scaling , може ли във всеки усилвател да се монтира ,има ли недостатъци ,скъпо ли излиза ,някой от форума правил ли е неща подобно.Има два модела на suhr badger 18 и 30 w,които са с power scaling и звучат страхотно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts