Amentis Публикувано Март 10, 2010 Публикувано Март 10, 2010 Здравейте, днес се захванах и си нагласих "апаратурата" за звукозапис и реших да споделя какво точно направих. Това е предимно за непретенциозни звукозаписни новаци като мен без кой знае колко сериозни портфейли и изисквания за звука. 1-ва стъпка: Музикален инструмент. Тук важно е, за китара примерно, да е добре екранирана и т.н. - никой не обича гадни шумове, а вече за предпочитане е тя да звучи добре(за сега не мога да се оплача от Джаксънката за 500лв, казва се Джаки и много си я обичам). 2-ра стъпка: Усилвател, кабинет и микрофон. Конкретно кубето ми е някакво ASaudio 15W което взех от един пич от форума за 40лв. В интерес на истината вади доста хубав звук за размерите си, а иначе е за предпочитане да е по-голямо за по-добър звук, пък и микрофона е слабичък. Микрофона в случая е един много стар Lamar(който е толкова китайски, че китайците биха го нарекли корейски), който днешно време би могъл да се намери дори за 7лв може би, иначе е за предпочитане да се дадат най-малко 20тина лева за стагче. Важна е позицията, из интернета имаше видеота за различните позиции, конкретно за плътен тежък звук за метъл е добре микрофона да се сложи точно срещу центъра на говорителя, освен това, това е най лесната за нагласяне позиция, просто слагаме микрофона върху нещо високо колкото половината кубе(като моята професионална стойка тип кутия за инструменти олята с кола ) 3-та стъпка: кабели и ефекти. Има едно правило, че най-добрия ефект е този в кубето, но това разбира се не винаги е вярно. Най-безопасно от шумове се записва с цифров процесор(като този корг за 70лв+старата ми китара,речи я 100лв),аз лично по си падам по аналогова техника, в такъв случай трябва камиончетата да са с батерия или стабилизатор за напрежение. Кабелите е много важно да са най-качествените които може да се набарат - аз лично не рискувам със самоделките и ползвам 6м стаг за 16лв(китара-корг) и 20лв 3м фендер от техномаркет(корг-кубе). 4-та стъпка: компютър. В случая разполагам с компютър който едва диша(LCD-то на снимката ми е подарък), естествено по-добър е за предпочитане, при възможност е добре да се вземе външна звукова карта, но и гадната вградена става при наличие на последните ASIO 4 ALL драйвери или каквото там се водят. Друго важно е Cubase - професионална програма за звукозапис, миди обратка, виртуални инструменти, миксиране, мастеринг и т.н., налична е в steinberg.net. Тук важно е да не се използват големи говорители излизащи от компютъра, защото все пак се стараем да създадем максимално тиха звукова среда, затова и служат слушалките. 5-та стъпка: удобен стол. Мисля че за него не е нужно да слагам снимка. В крайна сметка за какви пари говорим: Колко ми излезе на мен: Китара - 514лв. Кубе - 40лв. Микрофон - 20лв. Процесор - 180лв. Кабели - 36лв. Всичко - 670лв. Колко би излязло на примерен субект А: Китара - стагче за 300лв. Кубе - фендерче за 120лв. Кабел - стагче за 8лв. Микрофон - стагче за 18лв. Всичко - 446лв. Забележка- тфа са съвсем примерни цени Е, надявам се да съм бил полезен, хайде до джангър и нови срещи. Цитирай
ultramega Отговорено Март 10, 2010 Отговорено Март 10, 2010 А може ли да чуем някакъв запис от това звукозаписно студио? Аз лично ползвам ВСТ плъгини за китарата. Ако се купуват найстина са скъпички де.... Но с това кубенце, още повече с микрофонче за 20 лв.... Цитирай
sw1tched Отговорено Март 10, 2010 Отговорено Март 10, 2010 Редактирах заглавието на темата, за да не е подвеждащо и за да не се стига до подигравки и ненужни спорове. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 супер ей тва се казва изобретателност. дай да чуем нещо. между другото ние да се включваме ли с коментари с какво записваме вкъщи или...? Цитирай
Amentis Отговорено Март 11, 2010 Автор Отговорено Март 11, 2010 Ъъъъх не съмс ехващал да записвам нещо...ше видим моа псотна семпълче ама понеже съм шибан мързел може тфа да стане чак акто запишем демото с групата, инак ддз, може, няма лошо да се споделя опит. Цитирай
kolio_k Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 Това може да се получи полезна тема, в която всеки, който иска да споделя как записва в къщи ( и с какво ). Аз съм доста бос в тази посока (имам някакво понятие, но до там) и би ми било интересно да чета кой какво прави Цитирай
ultramega Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 (Редактирано) Не че съм много навътре в нещата със домашния звукозапис , но реших да споделя пък току виж съм полезен на някой... Понакога съм получавал ЛС. с въпроси как и с какво съм си записвал някои от нещата, въпреки че във форума има далеч по големи специалисти. Как си озвучавам китарата ? Стандартния(и доколкото знам правилния начин ) е да се записва с микрофон пред кабинета(кубето), но поради липсата на качествен микрофон а и поради това, че записвам често в малките часове на денонощието и не мога да вдигам много шум, аз както споменах по горе си ползвам софтуерни ефекти и усилватели(Guitar Rig, Amplitube и други подобни). Разбира се това е компромисно решение , но все пак за домашен запис, дори има някои предимства като - по лесно по нататъшно редактиране, възможност за смяна на ефектите след като вече е записан трака. DI Box Имам такъв, но не го ползвам за записите. Правил съм проби и разликата (със и без него ), поне при мен е никаква. Намерил съм му друго приложение- за включване директно в пулт, но това си е за друга тема Звукова карта Имам сравнително евтина(даже май си е доста евтина) такава - M-Audio Audiophile 2496 (на старо беше 150лв. преди около 3 години мисля), но ми върши прилична работа. Подържа си АСИО драйвери и латенсията е поносима за запис в реално време със софтуерни ефекти.Компютъра ми не е нищо особено, да кажем средностатистически (че не ми се изреждат показатели, но нищо особено) VSTi ВСТ инструменти, Които ползвам- Барабани (Toontrack и повечето му продукти,FXPansion BFD , Addictive drums и др. ) Бас- тук ми е много трудно да си намеря свестен ВСТ бас- Пробвал съм Broomstick bass, Stainberg Virtual Bassist ... за сега ползвам Бас китара от Hipersonyc , но имам сериозното желание да си купя бас китара и да си ги записвам на живо(то пък тогава ще е проблем изсвирването хаха). Клавишни и разни звуци пак Hipersonyc, много непретенциозно и не особено качествено , но свестните неща си искат огромно дисково пространство , което някак си не оправдава моите цели, като се има предвид, че клавирните партии са съвсем между другото при мен. Програми за звукозапис Използвал съм Cubase, Nuendo и Reaper. Като цяло стигнах до извода че е по скоро до свикване и някакви съществени разлики , които да са определящи за моите цели не намирам . Също имам инсталирани Waves плъгини за окончателна обработка-->смесване и мастериране, но съм много далеч от тези неща. Първо че не разполагам с добри мониторни колони и второ, че това е толкова обширна материя и си иска много време за да се овладее. Все пак говорим за домашни записи- не за Сони рекърдс Ето и един непретенциозен ЗАПИС, записан по описания горе начин. Пиемам всякакви забележки и съвети, както и въпроси . Редактирано Март 11, 2010 от ultramega Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 Аз не съм много сигурен защо пиша , при положение , че не съм изкарал кой-знае какъв звук от наличното ми , но все пак (ще продължа по модела на колегата) : Как си озвучавам китарата ? В зависимост от целта : или с микрофон пред амп , или с въпросните софтове , като най-често това е GuitarRig. Факторът най-вече е дали ампа ми ме удовлетворява като звук за определената песен. В повечето случаи софта е на lead китарите , докато ритъма е hardware . за DI Box-a , аз лично усещам много голяма разлика при записването с китарни софтове. Бокса , който ползвам , е BDI21 на Behringer в пасивен режим. Звуковата карта е също толкова неблагоприличната EMU 0404PCI . Заедно с горкия компютър успявам да запиша всички тракове на една песен при 8ms reported latency. VSTi & Host Както всички вече трябва да са се убедили , избора на хост е въпрос на вкус. Моят избор е Sonar. А за виртуалните инструменти държа на NI & Аrturia звука (звучи все едно съм видял всичко на този свят , та съм се спрял на едно ). От виртуалните инструменти по принцип използвам само синтове , пиана и барабани. Останалото предпочитам да е 'живо' . При 'смесването' на песни (тежко казано смесване) ползвам само вградените в Sonar ефекти (не съм имал нужда от външни такива) - все пак , всеки хост си има EQ , компресор и някоя друга простотия. За (още по-трудно казано) мастера ми се намира само един Waves plug-in от незнам си коя година , който още върши нужната ми работа. Баса , както и китарата , го чувствам като инструмент , който не може да се подражава от 30ГБ банки със звуци. Затова се записва с едно хардуерно компресорче на любимите на всички Behringer. И накрая , ето и от мен едно примерно записче за да се убедите , че не говоря нищо сериозно : http://www.4shared.com/file/239207453/d26c...evils_Hand.html Цитирай
ultramega Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 Баса , както и китарата , го чувствам като инструмент , който не може да се подражава от 30ГБ банки със звуци. Че то си важи и за барабаните (и не само )с пълна сила Ама к'во да се прави, някак си не се виждам и барабани да записвам в хола Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 За мен най-добрия и най-лесен вариант за запис на китара/бас в домашни условия (особено за начинаещи) е: Китара/бас; Лампов преамп; Аудио интерфейс; DAW с плъгин за импулси и някой пакет импулсчета. Цитирай
Heartman Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 (Редактирано) Как си озвучавам китарата ? Ами ползвам различни китари за различни неща които записвам,но нито една от тях не е на добро ниво.Кабели ползвам Фендер и Стаг натам аналогови ефекти и комбо Маршал.Лошото е че нямам добър микрофон и бих искал да си намеря СМ57 или бета.За сега имам един см58 китайски с който не съм пробвал да запиша но едва ли ще е добре.Другия вариант е китарата директно в саундкартата,защото нямам ДИ бокс или някакъв малък миксер.Винаги ми се губят високи честоти по този начин.После вече софтуер Cubase,Guitar Rig,Amplitube,Revalver. Ползвал съм и импулси в някои записи.Не мога да смесвам добре защото нямам нито монитори нито добри слушалки,а и още се уча как става,да не говорим за мастериране.Барабани,бас,пиана,и други инструменти съм спрял да пиша защото става ужасно бавно ,а и компа ми е толкова слаб че не мога да пусна повече от три пътечки с ефекти на тях.Последно това записвах с бекинг трак и Гитар риг Megadeth Редактирано Март 11, 2010 от Heartman Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 @ultramega - никога не съм виждал смисъла да имаш 2000 комплекта семплирани като можеш да имаш един (семплиран) , който да ти звучи както искаш Така де , Addictive Drums Forever. Цитирай
ultramega Отговорено Март 11, 2010 Отговорено Март 11, 2010 Имах предвид че също както и китарата барабаните е най добре да не са редени, а да са изсвирени, но не на миди клавиатура или изтракани по разни други приспособления , а на "риъл" дръм сет. Е разбира се има частни случаи , ако записваш техно транс парче да кажем. Да се редят барабани добре с мишката си е цяло изкуство и малцина съм чувал от форума , които се справят наистина добре. Извън форума не съм чувал Веднъж наредени добре(така че да звучат "живи"), вече следва доброто им съчетаване в микса. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Март 12, 2010 Отговорено Март 12, 2010 (Редактирано) Ей ме на и мен. След консултация с Tozi през ноември си взех Zoom H4. Тъкмо преди да спрат да го продават Една от най-добрите ми инвестиции. Преди това записвах на стария ми Мак през Мбокс, изполвах Garage Band и една старичка версия на ProTools. Zoom H4 е супер играчка, може да се ползва като 4 трак, като стерео рекордер(има два кондензаторни микрофона) за лайв записи и като USB интерфейс, има Phantom power, ефекти, "миксер" записва на SD карта, дц адаптер/батерии. В момента работя с Logic studio, но скоро време ще се прехвърлям на ПЦ, така че ще го пробвам и с Cubase. Микрофоните, с които записвам вокали са два:Sennheiser e865 и Shure B87А.Бас записвам или директно в зумската буболечка, или с DI от кубенцето.Зумчо има ефекти, но аз по-често записвам само с вокален компресор на баса.Китарката директно в зумчо. За домашни цели (да нахвърлям идеи и т.н.) ползвам дръм машината на басефекта ми (Zoom B2). Иначе семпли и VST от Logic. Не съм се занимавала с "редене" на барабани никога, срам ме е от което, но...това е положението. Редактирано Март 12, 2010 от Viara Ivanova Цитирай
Recommended Posts