Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Преди време си купих две ренденца(Марка RICO, около 20 лв. парчето), по-точно метални Jack Planes размер No.4 и No.5.

Помня, че когато ги взех ги пробвах, и бях изключително разочарован от резултата.

Онзиден обаче ги хванах и си изгубих няколко часа да им изравня добре основите и повърхността на онова масивното нещо вътре(не знам как се казва, на английски е frog). След това направих съвсем аматьорско наточване на ножовете с няколко шкурки(изцяло на ръка) и ги пробвах.

Е, честно казано, сега бяха светлинни години по-добре, като успях да ги наглася така, че да режат почти непрекъснати ивици от дървото(в случая една крива, тестова талпа бук, която искам да изравня с рендета, поради липса на абрихт, а и от интерес да се науча да работя с рендета).

Въпреки, че резултатът е драматично по-добър, мисля, че има какво да се желае още, както от "сетъпа" на рендетата, така и от заточването на ножовете.

Например, може би трябва да си направя/купя приспособление, което може да фиксира ъгъла, под който точа острието, както и да гарантира, че ще се получи съвсем право и правоъгълно острие. Сега режа с лекота ивици от бука с дебелина 0.1мм, а когато дебелината им е 0.2мм, тогава рендето започва да се запъва на места.

 

Също така, скоро мисля да се сдобия и с няколко майсторски длетца(сега имам едни не евтини фабрични, но не ги намирам за особено качествени, щом с острието на рендето (когато е извадено и си играя с него по разни непотребни дъски) постигам по-добри резултати).

 

Та.. във връзка с това, ще се радвам на всякаква информация затова, как да си доизкусуря не особено скъпите рендета, както и съвети относно качественото наточване на остриетата на рендета, длета, а може би дори фрезери, бургии, цигли и т.н.

Също ми е интересно и как се точат кривите остриета на някои специализирани рендета и длета.

Нямам добра техника на работене с длета и рендета, та подобна информация също ме интересува.

Ще съм много благодарен, ако споделите каквото сметнете за нужно, тук или на ЛС.

 

Благодаря предварително!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Евтиме,вземи си машина най-добре,имах един колега (стар дърворезбар),който заточваше на обикновен шмиргел бургии и др. инструменти,то си трябва око и ръка да стане както трябва.

Отговорено

^+1 на шмиргел. С времето се добива добра прецизност при точенето, само че на различни, хора различно им се отдава... аз така и не стигнах до задоволително за мен ниво ,когато се опитвах.(работата ми е тясно свързана с дърводелство)

Отговорено

шмиргел дрън дрън

 

Остриетата се заточват най добре на ръка върху точиларски камък.Бавно - камъка се мокри . Достига се качество като на бръснарско ножче.... но иска години стаж.

Отговорено (Редактирано)

^Вероятно си прав, но на шмиргел си става достатъчно добре за ренде... пък и значително по бързо, предполагам.

Редактирано от ultramega
Отговорено

Точно така .Грубо се заточва на шмиргел за да се получи заточване с радиус(вдлъбнат).

Това е много важно за по нататъшното финно точене на камък.

За шмиргела трябва точна ръка и око,но може да се направят някакви водачи ,за да се спази ъгъла.

Абе за майстора няма невъзможни неща.

Отговорено

Когато ножове на рендета или резбарски длета се точат на шмиргел трябва да се внимава страшно много, защото поради невнимание или неопитност ножът може да се пренагрее и закалката да отиде по дяволите. Освен това след това е хубаво да се прегладят на фин точиларски камък или също вариант, който съм виждал е да се полират на диск, монтиран на оста на шмиргела, върху който е залепено кече и на него се нанася шлайфпаста. Дядо ми, който беше дърводелец точеше всички режещи инструменти от този тип първо на едно антично ножарско точило, чийто камък постоянно мокреше, а след това на фин точиларски камък (който наричаше белгия) също полят с вода.

Вариантите са толкова колкото са и хората, които се занимават с това. Смятам, че методът, който използваше дядо ми е правилен от гледна точка на това, че ножът не се нагрява. Той придържаше ножовете на ръка, като само за ножовете на абрихта си беше правил едно приспособление, с което да подравни леко ножовете на шмиргела ако по тях има изкъртено, след което следваше вече описаната от мен процедура.

Тук, из Габрово има доста фирми, които се занимават професиомално с източване на такива инструменти на доста прилични цени. Сигурен съм, че и в София има такива (така де, след като в забутан град като Габрово са в изобилие)

Успех!!!

Отговорено
Точно така .Грубо се заточва на шмиргел за да се получи заточване с радиус(вдлъбнат).

 

А при рендетата, този вдлъбнат радиус не е ли нежелателен(тъй като скосената част на ножа е обърната към дървото)?

Отговорено

Този въпрос не съм си го задавал.Доверявам се на опита на мой роднина дърводелец и на моя опит ,който е поне 35 годишен.

Всички нови качествени рендета и длета,които съм виждал са били така наточени.

Много по лесно и повече пъти може да се донаточват на "билгия" или "арканзас"-специален камък за фино заточване.

Ако е прав отдолу ножа при фино заточване винаги режещия връх ще се заобля и няма да е ефективен.

Отговорено

За свредлата си има специални приспособления, които да ти направят затиловането точно по винтовата линия, а и върха на свредлото да е точно в центъра и да има максимално малка площ, т.к. то реално не реже , а мачка материала. Иначе шлосерите имитират тази процедура, но на ръка... но колкото и точна ръка и око да имат не могат да го направят като машината.

Остриетата на длетата можеш да ги заточиш в някоя фабрика на плосък шлайф (заточна), но обикновено от високите обороти и трудното охлаждане режещият ръб прегаря.

Затова най- добре в дом. условия- както е обяснил Мефистофел- на ръка върху фин абразивен камък- камъка е неподвижен на масата, а ти търкаш върху него резеца с кръгови движения. Вместо вода мокри камъка с нафта, газ за горене, спирт и т.п.- водата е агресивна към метала.

Метчици и пили пък се точат като ги подържиш в концентрирана азотна киселина известно време.

Отговорено
Как точно точи тази киселина?

При пилите разгражда материала който се натрупва между зъбите, по-скоро е почистване, а не заточване.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.