Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Ми първо не си купуваме сигнъчър ( поне аз ) и второ това за саунда го пиша, защото го знам от опит. Не съм чел за него, просто знам от какво зависи най вече саунда ), а именно oт свирача Факт е, че вадя приличен ( от моя гледна точка разбира се ) саунд и с минимално обурудване (последния път като свирих в Пловдив, използвах готина китара (Ибанец), амп за 200 лева и един Бос Супер Овърдрайв). А после много хора ми казаха, че саунда е бил много гот, а и аз самият си мисля, че беше доста приличен, предвид обстоятелствата.

Ето за ориентир запис правен с телефона ми, гаден но се чува

Факт е също обаче, че просто приличен саунд не ме кефи, искам да е супер, краста :) няма отърване, а най тъжното е, че обикновено трудно си го позволявам :)

• Отговори 54
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

^ Аз не съм визирал никого конкретно, говорех общо и допускам, че има изключения. Теб всички те знаем как свириш и как звучиш :) Обръщах се предимно към хората, които излизат с едни и същи лозунги, които са си направо лозунги изтъкани от популизъм :)

Но ти също потвърждаваш в последното си изречение, че все пак звукът далеч не е само от свирача, а и от другото.

Редактирано от Yves
Отговорено

Любимият ми китарист на любимата ми банда Iron Maiden:

Спецификации за китарата му:

* Ernie Ball Strings - until more recently he used custom gauge .009, .011, .015, .024, .032, .040, although he now uses regular gauge sets (.009, .011, .016, .024, .032, .042)

* Seymour Duncan Hot Rails single coil sized humbucking pickups with dual blade coils

* "Original" Floyd Rose Locking Tremolo Systems

* His Artist Signature model features a soft "V"-shaped maple neck with satin back and sports a humbucker/single-coil/humbucker (HSH) configuration - DiMarzio Super Distortion DP100 (bridge), American Vintage '57/'62 (middle), DiMarzio PAF DP-103 (neck) - with 3-way switching and American Vintage hardware. The Japanese-made "Tribute" version of the guitar (HST-57DM) features an "Original" Floyd Rose double-locking tremolo system, dual DiMarzio Super Distortion DP100 humbucking pickups (bridge/neck), a Fender Texas Special single-coil pickup in the middle position, a 5-way pickup selector and an oval neck profile

* The original black '57 Stratocaster has the same features as his Artist Series Model

Ампове:

* Marshall 1960B Straight Cabinet / 4x12 300-Watt Loaded with Celestion 12" G12T 75 Watt Speakers[2] (since 2000 he has used 3 cabinets live)

* Marshall DSL100 tube heads (rack gear plugs into power amp section via FX loop)

Ефекти:

* Boss Tu-12H Digital Tuner

* Peterson 490 Autostrobe Tuner

* Shure U4D UHF Wireless Unit

* Dunlop DCR-1SR Rack CryBaby Wah

* Custom-Built Pete Cornish Routing and Power Supply Units

* Marshall JMP-1 Valve Midi Preamp

* Marshall JFX-1 Effect Unit

* Rocktron All-Access Foot Controller

Аз обаче съм фен на звука му в периода 86-88 и най-вече в албума Seventh son of a seventh son. Дейв Мъри тогава ползва Gallien Krueger amps. За мен този звук е уникален. Пък и не съм чувал никой китарист да ползва тези ампове. Тогава свири предимно с някакво ESP с фендърска форма...... може да се види на концерта Maiden England 88.

Също много ме кефи и звука му от Rock in Rio 2002. Тогава вече е на Marshall и по слециално 1960B Straight Cabinet / 4x12 300-Watt Loaded with Celestion 12" G12T 75 Watt Speakers, както е записано по-горе.

Звука на този човек е невероятен. Имах възможност и да пробвам неговата китара signature (описана по-горе)...... невероятен инструмент.... Up the Irons!

Отговорено

@Yves, като свириш, свириш, свириш, пробваш, пробваш, пробваш, мислиш, мислиш мислиш, слушаш, слушаш, слушаш, изграждаш се като музикант, с други думи - сам ще си харесаш "риг", китара и т.н. Джеф Бек е почнал с някаква дъска, Клептън, Хендрикс и Пейдж - също. Свирели са и с някакви скапани ампове. Пейдж като си купувал първия искал от продавача да му продаде такъв с повече високи... След това с Джеф Бек пробвали и сглобявали и разглобявали какви ли не трошки. После правил разни проби - пускал си ампа през леслита и какви ли не щуритии, записвал в странни помещения - изобщо прекарал години в търсене. И да получиш неговия риг на готово, или този на Джеф Бек - няма да ти свъшат никаква работа. Те са си ги направили за тях и са работили за това с години. И двамата /любимци са ми, за това го давам за пример, а са израснали заедно също така/ имат характерно тоноизвличане, което е еволюирало през годините. Променяли са и китари и ефекти и амплификадори.

Наскоро слушах интервю с техния приятел "Джоунси" /Джон Пол Джоунс/ . Питаха го нещо за баса и ефектите. Човекът каза, че какъвто и бас да хване ще звучи като себе си.

Успех с намирането на твоята китара и твоя риг! :godbless:

Отговорено

Ако позволиш веднага ще ти отговаря.

...Много ми е чудно защо след като всичко уж е в пръстите и в главата всеки се изтрепва да има перфектната китара...

Инструментът дава свобода на пръстите и безбрежност на главата.

Ако трябва да се изкажа от моята си гледна точка.

Красотата е в ограниченията и това да ги използваш в своя полза :godbless:

Дано ме разбираш...

П.П.

Ако има нещо неясно ще се радвам да разясня.

Отговорено
Много ми е чудно защо след като всичко уж е в пръстите и в главата всеки се изтрепва да има перфектната китара, с не знам си какви дървета ашладисани при пълнолуние с други дървета,
Ай ся пък ти не влизай с глупости - просто добрия инструмент Пее,резонанса е друг филм и много други неща...да изреждаме ли че на даден тон държи по половин минута..

Това може да го усети и барабанист :godbless: (Биска,сори),който посвирва и и на китара.

Отговорено (Редактирано)

^ Е не стигаме ли пак до там, че не само пръстите правят тона, а техниката също? :godbless:

yotzzo, аз нямам колебания в избирането на оборудване. Купувам си и си избирам според предпочитанията си. За първи път преди няма и седмица си купих първото си сигначър нещо и дори не защото харесвам чак толкова музиканта, колкото заради това, че искам да пробвам различни модели на въпросното устройство. Не съм се и опитвал да копирам някого, просто коментирах, че едва ли звездите наистина свирят с това, което рекламират.

Благородник, не успях да ги разбера тия фройдизми, които си написал :D

Нещата, които съм написал нито ги казвам с претенциите на музикант, нито на разбирач. Казвам ги като непредубеден и скептично настроен към музикалния маркетинг зрител ;)

Редактирано от Yves
Отговорено (Редактирано)

Добре де...?

Нали тук се говореше за това "с какво свирят", а не какво "рекламират".

И, младежо, я разясни, ако обичаш ква е разликата между "пръсти" и "техника"

П.П.

Много съжалявам, че трябва да ти го "намекна" директно, но го казваш само за да противоречиш иначе, най-вероятно си нямаш и идея какво искаш.

Редактирано от Благородникът
Отговорено

^^Очевидно обаче трябва известно време да го разбереш, че тона е преди всичко в пръстите. То просто трябва да си мине това време и който и каквото и да те убеждава е абсолютно без значение :godbless: Все тая де...

Отговорено
^ Е не стигаме ли пак до там, че не само пръстите правят тона, а техниката също?
Техниката не прави тона,може само да помага.
просто коментирах, че едва ли звездите наистина свирят с това, което рекламират.
И аз мисля така.
Отговорено (Редактирано)
Добре де...?

Нали тук се говореше за това "с какво свирят", а не какво "рекламират".

И, младежо, я разясни, ако обичаш ква е разликата между "пръсти" и "техника"

П.П.

Много съжалявам, че трябва да ти го "намекна" директно, но го казваш само за да противоречиш иначе, най-вероятно си нямаш и идея какво искаш.

Да, за това се говореше. Просто някой беше дал сайт, където пише уж кой с какво свирих и в тази връзка казах, че не е непременно нещата наистина да са такива, каквито пише.

Под техника имам предвид оборудване.

Аз нищо не искам, ако не се лъжа дори ти почна да коментираш моите изказвания, а не обратното ;)

^^Очевидно обаче трябва известно време да го разбереш, че тона е преди всичко в пръстите. То просто трябва да си мине това време и който и каквото и да те убеждава е абсолютно без значение :godbless: Все тая де...

Може, но аз и не съм казвал какво е съотношението. Просто казвах, че не зависи само от едното, а е съвкупност от двете.

Редактирано от Yves
Отговорено
Аз нищо не искам...

Точно това имах предвид!

Виж как ме разбра от първия път :godbless:

За да имаш качествен звук трябва да искаш...

Да имаш изисквания към всеки детайл!

Обаче основната грешка на младите свирачи е да тръгват от "техниката" (както ти я наричаш).

Преди всичко трябва да изискваш от себе си ;)

Поздрави и успех ти желая.

Отговорено

Абе човек, защо пишеш по форумите като си прекалил с ракията?

Почнахме да спорим с какво свирят големите, а ти стигна до там да ми обясняваш да изисквам повече от себе си и прочие пионерски лозунги :godbless: Връзка намираш ли? Аз лично не и се чудя аз ли се изразявам грешно или какво...