Jump to content
Българският форум за музиканти

Pickguard от мед


Recommended Posts

Как ви се струва идеята за пикгард за страт (заземен разбира се) изцяло от мед?

имам плочата и след като се полира и лакира (за да не се окислява) мисля, че би изглеждала добре. Има ли според вас някакви пречки (примерно от електрическо естество) за това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено е интересна идеята за метален пикгард, обаче не се бях замислял досега за използване на медна ламарина. Не мисля, че ще е кой знае какъв проблем, тоест едва ли ще звучи по-различно. Лакът обаче е задължителен, защото медта има навика да се окислява сравнително бързо (не я е срам :punk_guitar: ), а какъв ще е тоя прозрачен лак, дето ще хваща без грунд или някакъв друг праймер върху метал... това май ще е основният проблем във занятието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От електрическо естество пречки няма. Проблемите, както каза Mefistofel82 са, че медта се окислява. Аз ще добавя също, че чистата мед е мека.

 

Ако искаш да е метал, пробвай с неръждавейка. Тук обаче трябва да се подготвиш за неприятно правене на фаска на ръба, защото неръждавейката е в пъти по-твърда от медта или всичко останало. Алтернатива е ЦНЦ, но едва ли ще е финансово изгодно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хаха, ок де, използвах понятието "лакирам" за "ще я замажа с нещо за да не се окислява, с каквото замазват всичко направено от мед, например" :punk_guitar:

 

иначе основната ми задача е да я направя от рифелова ламарина, но кризата мисли другояче, а медна ламарина имам...

 

а да е мека се надявам искрено, защото в момента медта е навита на руло като илиенски кашони... :thumbs_up:

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За твърдостта - ако е чиста мед (каквато може би е) - нямай и грам притеснения. По-скоро трябва да се притесняваш от това, че след като в момента е навита на руло трябва някой да я изправи идеално и след това да я полира също толкова идеално, което предвид сегашното и състояние отваря доста работа.

А относно "намазването" - не се сещам за химически чорби освен лак или може би масло, които да предпазват медта от окисляване и едновременно с това да са прозрачни. Качествени прозрачни лакове за метал всъщност има, но цената им плюс цената на прозрачен праймер е малко главозамайваща, а и доколкото знам не се продават в по - малки разфасовки от литър.

Преди да започнеш работа по пикгарда проучи внимателно дали все пак рифела няма да ти излезе по - на сметка.

 

След като си поиграх с едно парче медна ламарина,което се подхвърляше из квартирата ми не мога да не се съглася с Nikifena и по-специално с притесненията му относно твърдостта. Тъй като го гледам това парче как го мачках само с пръсти смея да твърдя, че като дебелина е добре да се предвиди повечко материал, може би дори два милиметра биха поддали, зависи от конкретните способности на човек. Парчето, с което раполагах е около един милиметър дебелина и не ми представляваше изобщо проблем да го нагъна, поддаваше дори при натиск с пръст (не много силен).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лошото е. че проекта замря много бързо, след като бащата надуши какво съм замислил. ми то кой да предположи, че медна ламарина дето се търкаля така из нас (прилежно прибрана в чекмедже) реално е нужна някому ;) .явно ще се придържам към първоначалния план да я направя от някой хубав и лъснат рифел. и в тоя ред на мисли (за да не пускам нова тема де) имате ли на идея дали мога да занеса някъде рифела (някога) и да ми изрежат на лазер пикгарда по размерите на друг такъв, който аз ще занеса или е нужно да е на компютърен файл? то реално второто ми е по-удобно, защото ще я изпипам (пикгарда иначе съм го правил на ръка и има своите неравности, HSH е ), но винаги ме е притеснявал мащаба, който ще излезне накрая. а нямам пари за 10 опита, нали разбирате...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Лазерно рязане > http://blaser.hit.bg/ може да имат нужния материал, попитай.

А за чертането > AutoCAD и няма да има проблеми с мащаба. Ако не се оправяш с програмата занеси оригиналния пикгард и да ти свалят чертежа от него. След това може да го коригирате както ти харесва.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам подобна идея, но от тези ламарини, дето са по автобусите 74 примерно. Като стъпенка дето е.

 

diamond-01.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не може да няма опция да се набавят такива плоскости... Е може би ще са малко скъпи, но пък си струва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Колофонът е почти прозрачен а и при запояването се ползва да предпази от окисляване проводниците :) Недостатъкът е, че трябва мн да пазиш китарата от драскане и сякви такива допири, щот да не падне покритието.

Редактирано от kalata23
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^

Нещо не схванах, да я полира медната ламарина с колофон ли?

Ако за това говориш, то трябва дакажа, че според мене би било супер тъпо решение по следните причини:

1. Колофонът е крехък, можеш да го лющиш и с нокти.

2. Почти невъзможно е полирането при него (опитвал съм да третирам дърво с него, разказа ми се играта после и в крайна сметка изхвърлих заготовката заради следващата причина)

3. Ще трябва да се ползва само на тъмно и студено място, по възможност без допир до него, защото се размеква и лепне отвратително, а на всичкото отгоре няма и миене.

Пак казвам, всеки сам прави своя избор, а моят е никога да не полирам метал с колофон.

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.