musicman Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Аз имам доста голяма дилема как да си организирам патчовете. Ползвам Roland FC-300 и както знаете той има 5 превключващи педала и 2 контола. Единия вариант е за всяка песен да позвам 5- те педала като: (1) чист, (2) крънч, (3) драйв, (4) хай гейн и (5) соло ... примерно, ама така разхищавам място. И някои варианти не се ползват в дадена песен. Другия вариант е да редя песните под ред на превключвателите. , Наприемр: (1) песен 1 - чиста китара (2) песен 1 - драйв (3) песен 2 - драйв ( щото е само с драйв примерно ) (4) песен 3 - крънч (5) песен 3 - хай гейн .... ама така пък няма запомняне кой номер за какво е ?!?!? Вие как правите? Цитирай
Janick_Gers Отговорено Февруари 24, 2010 Отговорено Февруари 24, 2010 (Редактирано) Аз за всяка песен ползвам различна банка с ефекти. Най-често чиста, ритъм, соло. Само, че за всяка песен ползвам различни настройки на ривърб, дилей, драйв, хорус. Иначе на всяка банка са ми подредени в следния ред - ритъм, лийд, чиста. Направи си банка за всяка песен и си ги подреждай винаги в един и същи ред. Няма значение 5 бленди ли са 10 ли са. Така просто трябва да си помниш коя песен коя банка е. Според мен е удачен вариант.... дано съм ти разбрал въпроса правилно Редактирано Февруари 24, 2010 от Janick_Gers Цитирай
Slacoth Отговорено Февруари 24, 2010 Отговорено Февруари 24, 2010 Вие как правите? Принципно се придържам към вариант 1 т.е. предпочитам банките да включват по-"сурови" бленди, чийто нюанси да си добавям/респективно махам с контрол педалите (ползвал съм Digitech RP1 и BOSS GT-8). Този вариант е особено подходящ при предимно авторски репертоар. п.с. сега вече не практикуваме повече с бандата и съм минал на друга схема: комбо с буст на драйв канала и два мод ефекта на сенд/ретърна и смея да кажа, че по-често се сещам за китарата. Цитирай
pampi Отговорено Февруари 24, 2010 Отговорено Февруари 24, 2010 Моите са хаотично разхвърляни, само гледам да не трябва да качвам нагоре и надолу с контролите за една и съща песен. Цитирай
MrDeath Отговорено Февруари 24, 2010 Отговорено Февруари 24, 2010 Преди на процесора ми бяха: ритъм, соло, тихо омазано соло (демек тихичко омазано с дилеи и хоруси) и чиста китара. Като можех да не си правя пач за лиид, а да си бууствам обикновения пач за ритъм, но така и не ми трябваше друго, та не разхищавах място. Сега вече, понеже съм с друга хава и ползвам миди бии и мога да сменям само нагоре и надолу, като има и една екстричка за прескачане на пачове, но за сега го карам по-основно. Та сега са: тихо омазано соло, чиста китара, соло (което е с много лекичък дилей), соло с по-изявен дилей, соло с динамик филтър играещ ролята на уа, и така докато не си купя уа педал, но живот и здраве май направо ще събирам за едно ФЦ-300 като на Мюзикмен. Цитирай
killer Отговорено Февруари 24, 2010 Отговорено Февруари 24, 2010 (Редактирано) Моят гиър е следният Китара => Кубе => Рак процесор с ефекти в лууп-а, външно Wah и няколко педалчета за цвят пред кубето. За контролер използвам берингер FCB1010, там са 10 (1-10) превключващи и по 1 бутон за нагоре и надолу. На първите 5 (долният ред) съм сложил Чиста китара I , Чиста Китара II, Ритъм I , Ритъм II, Соло На вторите 5 (горният ред) съм сложил Превключватела на каналите на усилвателя(Чист/ОД), Хорус(On/Off), Ехо(On/Off), Дилей(On/Off), Буст с 6db. Така на всеки от дадените пресети мога в реално време да добавям или махам ефекти, да буствам и т.н. Във твоят случай имаш само 2 контрола и можеш да ги сложиш Хорус(On/Off) , Дилей(On/Off) и на Експрешън педала да му зададеш някакъв буст (ако не го ползваш за Wah или имаш външно Wah), а от 1 до 5 да си наредиш звуците (клийн, крънч, ритъм и т.н). Аз лично така бих го направил, а ако не ти стигнат само 5 банки просто си направи още 5 (или още колкото по 5 ти трябват). Все пак не си споменал с какъв гиър свириш, защото в момента това което предлагам е спрямо моят гиър. Марио П.п. Не е задължително да се ограничаваш по шаблона който Роланд са дали, 5 превключващи + 2 контрола , можеш да си добавиш каквито искаш функции на бутоните. Отговори си точно колко звуци използваш на живо, след това вече е по лесно да подреждаш като имаш число. Редактирано Февруари 24, 2010 от killer Цитирай
musicman Отговорено Февруари 24, 2010 Автор Отговорено Февруари 24, 2010 ^ Ами няма значение какъв е гиъра, аз нарочно говоря само за педалиерата за да не влизаме в излишни приказки. Какво съм наредил отзад - процесор ли е, усилвател ли е само ще доведе до спорове кое е по-добро а аз искам в случая да разбера нещо друго Примерите които даваш не става ясно как са ти подредени патчовете спрямо песните. Аз до сега карам като pampi - хаотично, ама става голяма обърквация. А при втория вариант който съм казал - всичко може да се къстъмизира и да си сложа колкото ефекти искам на даден пач, обаче идеята е че в банката има 5 пача а аз от тях мога да ползвам само 1 за дадена песен, което е загуба на 4 за нищо. Цитирай
killer Отговорено Февруари 25, 2010 Отговорено Февруари 25, 2010 Примерите които даваш не става ясно как са ти подредени патчовете спрямо песните. Не ги асоциирам по песни. Пачовете ми са подредени в 2 блока по 5 пача. Първите 5 пача са ми стандартните набори от звуци, чисти и ОД китари с хорус и дилей за ритъм и соло, Вторите 5 са ми за по екзотични звуци, главно чисти китари с Фазери, Флейджъри и питч шифтъри. Спрямо нещата които свиря са ми предостатъчни и не са толкова много, че да не могат да се запомнят. А за гиъра те питам не за да коментирам кое е по правилно а за да знам какво управлява и евентуално да видим какви други варианти могат да се измислят с даденият гиър. Марио Цитирай
Valserp Отговорено Февруари 25, 2010 Отговорено Февруари 25, 2010 (Редактирано) 1. Чист 2. Дист 3. Соло 4. Дист с различен характер 5. Чист с повече ефекти Идеята е да имам пачове за 2 различни песни от "двете страни" на соло канала. А него самия го настройвам да звучи по-универсално. Или ако имам песни с овърдрайв някъде в сет-а: 1. Чист 2. Дист 3. Соло 4. Овърдрайв 5. Чист с повече ефекти Свикнал съм така, откакто имах V-Amp2. Всяка негова банка има по 5 места и оттогава програмирам ефектите си в комплекти по 5, нищо че сегашния ми проц има 40-50 свободни места. Редактирано Февруари 25, 2010 от Valserp Цитирай
musicman Отговорено Февруари 26, 2010 Автор Отговорено Февруари 26, 2010 ^^ Ти си лесен щом се оправя2ш с 2 банки. А за вариантите - те се ограничават от миди педалиерата. Ако ще да имаш амп с 50 канала педалиерата позволява да ги организираш на банки по 5. Цитирай
St_Eek Отговорено Февруари 27, 2010 Отговорено Февруари 27, 2010 Аз съм с ZOOM g7.1ut, има 4 педала за ефектите в банка. Главно ги деля на: 1) акустичен 2) ритъм дисторжън 3) силно соло 4) по-тихо соло (за докато се пее или за соло в/у по-лека динамика) За кавърите трябват повече ефекти и за това на следващите банки примерно с по-малко гейн или някъв ефект с терци ала-бала ама следвам тоя патерн. А и моя има опция в реално време да пускам и спирам разни ефекти към патча (Мanual), там вече се помни на коя песен какво се пускаше (пример цялата песен е акустична, ама на моменти има дилей, на друг момент има терца и така) Цитирай
L.K. Отговорено Август 14, 2010 Отговорено Август 14, 2010 Има ли някакви практически правила за подредба на пачовете (блендите) в китарния процесор? Споделете как го правите и какви са ви съображенията. Цитирай
preIbanez Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 ...аз точно това се чудя в момента...как да си организирам подредбата на ефектите...основната ми дилема е дали да включа рядко използвани ефекти или не...защото иначе съм лесен...1.ритъм 2.соло 3. пак ритъм 4.пак соло ...и т.н. ... Цитирай
racerx Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 Аз съм с boss gt10, който е с 4 основни педала, 2 за допълнително включване/изключване на ефекти и 2 за местене между сетове. Целта ми обикновено е китарата да звучи еднакво във всички композиции при живо свирене, затова винаги съм нагласил няколко сета в комбинация: 1.ритъм, 2. соло, 3. чиста, 4. някакъв ефект към солото, двата педала за ефекти са а)втори канал амп симулация или изключен и б)дилей. С местене между сетове променям само соло блендата и функцията на експрешън педала (wah или whаmmy), ако ми трябва по мек драйв в някой от сетовете го постигам с volume на китарата. Цитирай
rocker_vn Отговорено Август 15, 2010 Отговорено Август 15, 2010 и аз като колегата горе - ползвам едни звуци за всички песни с идеята да звуча еднакво и като себе си: 1- клийн / клийн соло 2- ритъм / ритъм соло 3- соло 4- странен звук който рядко ползвам ефекта е бос гт-8 , а за нивото на гейна връткам усилването на китарата. Цитирай
Recommended Posts