Jump to content
Българският форум за музиканти

Как си оргaнизирате пачовете?


musicman

Recommended Posts

Аз имам доста голяма дилема как да си организирам патчовете. Ползвам Roland FC-300 и както знаете той има 5 превключващи педала и 2 контола.

 

Единия вариант е за всяка песен да позвам 5- те педала като:

(1) чист,

(2) крънч,

(3) драйв,

(4) хай гейн и

(5) соло

... примерно, ама така разхищавам място. И някои варианти не се ползват в дадена песен.

 

Другия вариант е да редя песните под ред на превключвателите. ,

Наприемр:

(1) песен 1 - чиста китара

(2) песен 1 - драйв

(3) песен 2 - драйв ( щото е само с драйв примерно )

(4) песен 3 - крънч

(5) песен 3 - хай гейн

.... ама така пък няма запомняне кой номер за какво е ?!?!?

 

 

Вие как правите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз за всяка песен ползвам различна банка с ефекти. Най-често чиста, ритъм, соло. Само, че за всяка песен ползвам различни настройки на ривърб, дилей, драйв, хорус. Иначе на всяка банка са ми подредени в следния ред - ритъм, лийд, чиста.

Направи си банка за всяка песен и си ги подреждай винаги в един и същи ред. Няма значение 5 бленди ли са 10 ли са. Така просто трябва да си помниш коя песен коя банка е. Според мен е удачен вариант.... дано съм ти разбрал въпроса правилно :rockon:

Редактирано от Janick_Gers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вие как правите?

 

Принципно се придържам към вариант 1 т.е. предпочитам банките да включват по-"сурови" бленди, чийто нюанси да си добавям/респективно махам с контрол педалите (ползвал съм Digitech RP1 и BOSS GT-8).

Този вариант е особено подходящ при предимно авторски репертоар.

 

п.с. сега вече не практикуваме повече с бандата и съм минал на друга схема: комбо с буст на драйв канала и два мод ефекта на сенд/ретърна и смея да кажа, че по-често се сещам за китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите са хаотично разхвърляни, само гледам да не трябва да качвам нагоре и надолу с контролите за една и съща песен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди на процесора ми бяха: ритъм, соло, тихо омазано соло (демек тихичко омазано с дилеи и хоруси) и чиста китара. Като можех да не си правя пач за лиид, а да си бууствам обикновения пач за ритъм, но така и не ми трябваше друго, та не разхищавах място.

Сега вече, понеже съм с друга хава и ползвам миди бии и мога да сменям само нагоре и надолу, като има и една екстричка за прескачане на пачове, но за сега го карам по-основно. Та сега са: тихо омазано соло, чиста китара, соло (което е с много лекичък дилей), соло с по-изявен дилей, соло с динамик филтър играещ ролята на уа, и така докато не си купя уа педал, но живот и здраве май направо ще събирам за едно ФЦ-300 като на Мюзикмен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят гиър е следният Китара => Кубе => Рак процесор с ефекти в лууп-а, външно Wah и няколко педалчета за цвят пред кубето.

За контролер използвам берингер FCB1010, там са 10 (1-10) превключващи и по 1 бутон за нагоре и надолу.

На първите 5 (долният ред) съм сложил Чиста китара I , Чиста Китара II, Ритъм I , Ритъм II, Соло

На вторите 5 (горният ред) съм сложил Превключватела на каналите на усилвателя(Чист/ОД), Хорус(On/Off), Ехо(On/Off), Дилей(On/Off), Буст с 6db.

Така на всеки от дадените пресети мога в реално време да добавям или махам ефекти, да буствам и т.н.

Във твоят случай имаш само 2 контрола и можеш да ги сложиш Хорус(On/Off) , Дилей(On/Off) и на Експрешън педала да му зададеш някакъв буст (ако не го ползваш за Wah или имаш външно Wah), а от 1 до 5 да си наредиш звуците (клийн, крънч, ритъм и т.н). Аз лично така бих го направил, а ако не ти стигнат само 5 банки просто си направи още 5 (или още колкото по 5 ти трябват). Все пак не си споменал с какъв гиър свириш, защото в момента това което предлагам е спрямо моят гиър.

 

:) Марио :D

 

 

П.п. Не е задължително да се ограничаваш по шаблона който Роланд са дали, 5 превключващи + 2 контрола , можеш да си добавиш каквито искаш функции на бутоните. Отговори си точно колко звуци използваш на живо, след това вече е по лесно да подреждаш като имаш число.

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ами няма значение какъв е гиъра, аз нарочно говоря само за педалиерата за да не влизаме в излишни приказки. Какво съм наредил отзад - процесор ли е, усилвател ли е само ще доведе до спорове кое е по-добро а аз искам в случая да разбера нещо друго :D

 

Примерите които даваш не става ясно как са ти подредени патчовете спрямо песните.

Аз до сега карам като pampi - хаотично, ама става голяма обърквация.

 

А при втория вариант който съм казал - всичко може да се къстъмизира и да си сложа колкото ефекти искам на даден пач, обаче идеята е че в банката има 5 пача а аз от тях мога да ползвам само 1 за дадена песен, което е загуба на 4 за нищо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Примерите които даваш не става ясно как са ти подредени патчовете спрямо песните.

Не ги асоциирам по песни. Пачовете ми са подредени в 2 блока по 5 пача. Първите 5 пача са ми стандартните набори от звуци, чисти и ОД китари с хорус и дилей за ритъм и соло, Вторите 5 са ми за по екзотични звуци, главно чисти китари с Фазери, Флейджъри и питч шифтъри. Спрямо нещата които свиря са ми предостатъчни и не са толкова много, че да не могат да се запомнят. А за гиъра те питам не за да коментирам кое е по правилно а за да знам какво управлява и евентуално да видим какви други варианти могат да се измислят с даденият гиър.

 

;) Марио :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Чист

2. Дист

3. Соло

4. Дист с различен характер

5. Чист с повече ефекти

 

Идеята е да имам пачове за 2 различни песни от "двете страни" на соло канала. А него самия го настройвам да звучи по-универсално.

 

Или ако имам песни с овърдрайв някъде в сет-а:

 

1. Чист

2. Дист

3. Соло

4. Овърдрайв

5. Чист с повече ефекти

 

Свикнал съм така, откакто имах V-Amp2. Всяка негова банка има по 5 места и оттогава програмирам ефектите си в комплекти по 5, нищо че сегашния ми проц има 40-50 свободни места.

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Ти си лесен щом се оправя2ш с 2 банки.

 

А за вариантите - те се ограничават от миди педалиерата. Ако ще да имаш амп с 50 канала педалиерата позволява да ги организираш на банки по 5. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с ZOOM g7.1ut, има 4 педала за ефектите в банка.

Главно ги деля на:

1) акустичен

2) ритъм дисторжън

3) силно соло

4) по-тихо соло (за докато се пее или за соло в/у по-лека динамика)

 

За кавърите трябват повече ефекти и за това на следващите банки примерно с по-малко гейн или някъв ефект с терци ала-бала ама следвам тоя патерн.

А и моя има опция в реално време да пускам и спирам разни ефекти към патча (Мanual), там вече се помни на коя песен какво се пускаше (пример цялата песен е акустична, ама на моменти има дилей, на друг момент има терца и така) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Има ли някакви практически правила за подредба на пачовете (блендите) в китарния процесор?

Споделете как го правите и какви са ви съображенията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...аз точно това се чудя в момента...как да си организирам подредбата на ефектите...основната ми дилема е дали да включа рядко използвани ефекти или не...защото иначе съм лесен...1.ритъм 2.соло 3. пак ритъм 4.пак соло ...и т.н. ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с boss gt10, който е с 4 основни педала, 2 за допълнително включване/изключване на ефекти и 2 за местене между сетове. Целта ми обикновено е китарата да звучи еднакво във всички композиции при живо свирене, затова винаги съм нагласил няколко сета в комбинация: 1.ритъм, 2. соло, 3. чиста, 4. някакъв ефект към солото, двата педала за ефекти са а)втори канал амп симулация или изключен и б)дилей. С местене между сетове променям само соло блендата и функцията на експрешън педала (wah или whаmmy), ако ми трябва по мек драйв в някой от сетовете го постигам с volume на китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз като колегата горе - ползвам едни звуци за всички песни с идеята да звуча еднакво и като себе си:

1- клийн / клийн соло

2- ритъм / ритъм соло

3- соло

4- странен звук който рядко ползвам

 

ефекта е бос гт-8 , а за нивото на гейна връткам усилването на китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.