VOSTOK Публикувано Декември 13, 2004 Публикувано Декември 13, 2004 Предполагам, че въпроса ми е тъп, ама... Хипотетично: ако разглобя една електическа китара и замъкна тялото да го пръснат с автобоя и автолак - някакъв металик например, ще стане ли нещо непоправимо и неприятно, като например да се скапе китарчето и да почне да свири зле?интересно ми е, имах такава идея да пробвам с Кремоната си, ама вече не мога, щото я продадох. Но - дори и без налична китара за пребоядисване, въпросът все още ме измъчва... Цитирай
synchu Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 Предполагам, че въпроса ми е тъп, ама... Хипотетично: ако разглобя една електическа китара и замъкна тялото да го пръснат с автобоя и автолак - някакъв металик например, ще стане ли нещо непоправимо и неприятно, като например да се скапе китарчето и да почне да свири зле?интересно ми е, имах такава идея да пробвам с Кремоната си, ама вече не мога, щото я продадох. Но - дори и без налична китара за пребоядисване, въпросът все още ме измъчва... Сакън Аз колата не навсякъде я водя на боя, за китарата хептен...пък и с автолак... Виж тук http://www.reranch.com/ ...пък и във форума има разни хора (те си знаят! и да не си мълчат ), които могат да се изкажат компетентно по въпроса. Цитирай
pacman Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 Такааам... значи първо: автолак използват, не е нещо нечувано, аз също използвам, този който го продават в спрейчетата. Аз лично съм доволен от Dupli color, но акрилен, другия изсъхва много бавно и не се получава твърдо покритие. Основният проблем е друг: не можеш просто да вземеш тялото както си е и да го боядисаш Първо се сваля старата боя: това става с пистолет с горещ въздух(нямам такъв и не съм пробвал този метод); другият вариант е с шкурка, важно е да се използва блокче(ако се прави ръчно) за да си остане равна повърхността. може да се използва и машина за целта,разбира се .третият метод е с химикали, но не знам почти нищо за него. Под боята обикновено има и някакъв вид грунд, който предпазва дървото, а понякога и запълва порите му. При порести дървета като напр. ясен това си е задължително(зада е равна повърхността) Свалянето на боята с шкурка обаче е не съвсем приятен процес. Отделя се прах(обикновено токсичен) и ако се прави ръчно си е доста досадна работа. Самото боядисване: лакът се нанася в няколко слоя (4-5 или повече), кто между всеки слой се минава с шкурка (над 200), докато повърхността стане матова и няма лъскави петна и точки по нея. трябва да се внимава да не се стигне до дървото и да се наруши цвета на лака. като се повтори цялата процедура няколко пъти и се нанесат достатъчно слоеве, се изчаква да изсъхне добре(няколко дни) и след това последният слой се полира. постепенно се минава на все по-ситна шкурка (до 1000 или повече) като повърхността е навлажнена. Като се получи някакъв приличен гланц, се започва с полирането, напр. с кече и някаква полир паста. Важно е освен това преди боядисване neck-pocket-а да се облепи, за да не влиза боята вътре. хехе...малко дългичко излезна... Цитирай
Snowwhite Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 'Псилютно вярно е горното,но не е задължително свалянето на старата боя да е ЧАК толква трудоемко-има си и чалъмчета за такива случаи,особено ако боята е стара и напукана.Има обаче и матово лаково покритие,което за мен по нищо не отстъпва на полираното такова.Дори е по-лесно за поддържане с течение на времето,а и на някои хора не им се ще да им се "пързаля" много-много китарата. Ако нямаш кинти за лак,какъвто си требе-минавай на варианта с авто- такъв,но да знаеш,че няма да стане втора "Джоконда" от китарата ти.Но има и сполучливи примери,де-особено,когато е подбран подходящия тон и нюанс на лака. Цитирай
VOSTOK Отговорено Декември 13, 2004 Автор Отговорено Декември 13, 2004 Ъ, то хавата е хипотетична, щото китарата, дето мислех да боядисвам, я продадох, както май казах по-горе. Но иначе - за лака, казваш, "ако нямаш кинти", докато моята идея беше да е с автолак и най-вече с авто-боя, защото имам възможност да ползвам много скъпи и качествени такива бои - може би най-добрите в България, които се ползват само за много скъпи коли (ай няма да казва точно за кои, да не ми квикне "провайдъра"). Та затова питах за такъв тип бои - щото са много качествени и впечатляващи... Благодаря на всички, че се отзовахте по темата А свалянето на старата боя с флайф машина става ли, или съвсем не? Цитирай
Snowwhite Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 Дай ми я на мен поне затова,че нещо имам опасения,а? Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 а колко струват материалите за лакиране на 1 тяло ? колко лак отива ?? Цитирай
Snowwhite Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 Това НИКОГА не съм го мерила,Никенце...Съжалявам... Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 някой ден може и да го измерим на мойта китара (не на баса, да не се объркаш) Цитирай
Snowwhite Отговорено Декември 13, 2004 Отговорено Декември 13, 2004 Може!!!Ама май по-точно ще измерим колко бира сме изпили тоя ден Цитирай
pacman Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 Та затова питах за такъв тип бои - щото са много качествени и впечатляващи... Благодаря на всички, че се отзовахте по темата А свалянето на старата боя с флайф машина става ли, или съвсем не? Няма нищо нередно в използването на такива бои, напротив, защото те са много устойчиви, имат добра твърдост и. т.н. Ето сайта на един младеш , който е боядисал тялото, след което го е занесъл да го пръснат с прозрачен автолак накрая . Страничката е много полезна ако си решил да боядисваш в DIY условия . Ето какво е излязло: Кръсута!!! А за шлайф-машината, много добре ако имаш такава на разположение, само трябва да се внимава заради високита обороти, да не се загрее прекалено много боята Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 Та затова питах за такъв тип бои - щото са много качествени и впечатляващи... Благодаря на всички, че се отзовахте по темата А свалянето на старата боя с флайф машина става ли, или съвсем не? Няма нищо нередно в използването на такива бои, напротив, защото те са много устойчиви, имат добра твърдост и. т.н. Ето сайта на един младеш , който е боядисал тялото, след което го е занесъл да го пръснат с прозрачен автолак накрая . Страничката е много полезна ако си решил да боядисваш в DIY условия . Ето какво е излязло: Кръсута!!! А за шлайф-машината, много добре ако имаш такава на разположение, само трябва да се внимава заради високита обороти, да не се загрее прекалено много боята кой може да ми боядиса така китарата :wall: Цитирай
pacman Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 а колко струват материалите за лакиране на 1 тяло ?колко лак отива ?? Значи ако си купуваш спрейове, в Бриколаж примерно струват по 6-7 лв., трябват ти 2-3 бр., занчи 12-18 лв., + 2-3 лв за различни размери шкурки, +5 лв за блокче (ако нямаш). ако ще използваш някакъв спрей за запълване, и те са към 5-6 лв. Може!!!Ама май по-точно ще измерим колко бира сме изпили тоя ден Цитирай
pacman Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 кой може да ми боядиса така китарата :wall: Еми точно така незнам дали ще мога... последния слой са му го направили на човека в професионални условия лакиране/полирането си е голяма тънкост и си изисква и про-техника, за да стане добре.. аз имам още да се уча по тази част Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 14, 2004 Отговорено Декември 14, 2004 питам сериозно кой може да ми боядиса моето RG550 и да има такъв гланц и блясък и за колко лв моля... че е доста остръгано.. Цитирай
Recommended Posts