Jump to content
Българският форум за музиканти

Звукът на Offroad - Track 1


Recommended Posts

Вече има тема, в която да коментирате самия албум като музика, но пускам още една, за да можете да обсъдим другите аспекти - записи, смесване, мастъринг. За първите две неща в голяма степен съм отговорен аз, избора на звуци за клавирите е дело най-вече на Росен от DeepZone, също така на групата и мен. Мастъринга е дело на Nathan James от The Vault http://www.vaultmastering.com/ , но мога да споделя някои подробности и за него.

 

Песните можете да свалите от сайта на групата http://www.offroad-band.com/offroad-audio.htm

Директен линк към рар с всички песни: http://www.offroad-band.com/audio/track1/o...0-%20track1.rar

 

Микс без мастеринг: http://dl.dropbox.com/u/1891957/Offroad/07...mastered%29.mp3

Микс без мастеринг, но с maximizer: http://dl.dropbox.com/u/1891957/Offroad/Of...aximizer%29.mp3

Мастериран микс: http://dl.dropbox.com/u/1891957/Offroad/07...mastered%29.mp3

 

Всичко е записано в репетиционната на групата и смесено в студиото ми.

 

Коментарите са добре дошли, само уточнете, за коя песен говорите :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми честно казано, аз очаквах по-значима разлика между пре-мастер и мастер, но по-важното е, че парчетата са много здрави!

 

Смесване и запис - няма грешка - поздравления за добре свършената работа!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Записът е много добър.

Слушам на слушалки в момента, затова не мога да кажа нищо за местера, но звучи прилично напомпано.

Tова не ми е точно по вкуса(по принцип loudness war положението), но доколкото чувам, тук е направено добре и с мярка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз не съм слушал твърде задълбочено, а и напоследък се наситих да си имам работа с "жици" и да си призная и не ми се и слуша много по-твърда музика, но тук там чух по нещо, което знчаи че нищо не съм чул, но да кажа на първо число какво ми направи впечатление.

 

И според мен, както отбелязва Евтим, малко си имаме работа с "loudness war" при мастеринга, нооо - мода. На мен определено ми идва в повече, но като се има предвид, че е предложено за безплатно mp3 разпространение, може да се каже че има замисъл да е така. Това не знам. Лично на мен на някои прачета изобщо ми липсва динамиката в парчетата. Нищо, че музиката е "хард" пак може да има динамика и тя в голяма степен би трябвало да е от аранжимента, но и при смесването, а дори и при мастеринга може да се пипне в тази насока. Примерно в "07 Devet Planini" началото за мен влиза вяло. Интрото е така напомпано, че след това парчето влиза много вяло и изобщо не се подчертава, че влиза яко праче. Не се усеща и някакво падане в динамиката при влизане на куплета, което би подчертало после далеч по-ясно припевите - освен с бек вокали и с динамична промяна, която при едно живо изпълнение си е естествена. На запис не може да е същата, но се прави на вкус. До някъде това умело може да се направи и при мастеринга.

 

На пръв послед забелязвам в микса, който си дал, че има един два отчетливо стърчащи пика от барабани. Още при микса може да си ги поорежеш от самите барабани, така че да хем на де стърчи хем да не потъва в миска - абе ти знаеш как - така или иначе мастъринг инженера ще го направи, но за целия миск, понеже при такъв мастерин от разсояние на дали ще си играе кой знае колко прецизно. Микса е дсота "равен", а и за тази музика е логично, а изжеднъж някакви пикове може да ги пооправиш. Те нито създават някаква динамика, нито нищо. Така и така после се "мачка" :greenball:

 

Това микс+максимайзера е доста мътно и плува - нормално, мастериразния вариант звучи по-ясно и стегнато, но ниските са леко мътни и не ясни. Това го има още в самия микс и мастер инженера не е мъгьосник за да го оправи :) Освен това ми прави впечатление, че при мастеринга са вдигнати високи, които са точно около "с"-тата на гласа - 10-тина кХз. Това на пръв поглед изкарва още повече гласа пред групата и до някъде е добре, но като цяло ми е в повече - бърка се и във фуса на мементи и съзвава едни "подскоци" в целия микс около тези честоти.

 

Сори, но не съм слушал твърде подровбно и не мога да говоря много. За БГ банда нивото е добро и според мен никой нама да се засегне от факта, че има още какво да се направи за да звучи още по-яко - по-добър запис (най-вече), защото и най-опитния "смесвач" има нужда от добре записани тракове :)

 

<_< Супер яко, че се рапространява на mp3 беплатно - най-накрая на някой му увря главата, че музиката трябва да се разпространява, а не да се пази, още повече от ундърграунд банди :) А който е фен ще си купи CD-то. В този ред, може да направиш mp3-ките да не стигат до 0dB, така и така са на 320 kbps и това е възможно - поне да няма клипове при компресията :)

 

И понеже гледам, че само пиша какво не ми харесва, а това не е добре :)

 

Много добре си докарал спектрално микса - като честотен спектър (общ честотен спектър имам предвид, не отделни инструменти) е точно така, както трябва да бъде за този стил!

Редактирано от sw1tched
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Албумът е много хубав.

И добре звучи на моето стерео. Сигурно не е перфектен, но е готов за издаване. Или пускане за пред масовият слушател.

Според мен няма смисъл да се доизвайва, надявам се да има следващ и още по-добър.

Този няма да му е последно пускане.

Авторска музика, на български. Добре измислена и изсвирена.

Със сигурност влиза в колекцията ми от български рок.

 

Много се радвам, че приятелят ми Деян има толкова добър резултат.

Естествено усилията са на цялата група, но мисля, че мога да позная, че освен неговият глас

и неговата музикална инвенция е в основата на групата.

Благодаря му за този прекрасен албум, за това, че преди 20 години ме покани в неговата група Сириус,

(с носталгия си спомням тези времена),

а сега ме нахъсва за моите авторски неща ( за да ги бутам напред ).

 

 

;);):headbang::headbang::headbang::headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за добрите коментари! ;)

 

dark: "Ми честно казано, аз очаквах по-значима разлика между пре-мастер и мастер"

 

Всъщност досега около 20 души (основно колеги) споменаха, че мастер-а е направо класа нагоре, с което съм напълно съгласен. Само 3-4 души казаха, че не чуват съществена разлика и само 2-ма предпочитат варианта микс+максимайзър.

Според мен разликите не са трудно уловими, особено на по твърдите песни от албума. На акустичните не са толкова явни, но отново ги има (особено при вокалите). Като цяло в последния вариант всичко звучи по-отворено, триизмерно и балансирано, динамиката е по-жива, вокалите звучат истински и пълни, китарите имат повече дефиниция и също са по-пълни, ниските честоти са по-изчистени и закръглени. Стария вариант звучи леко орязан откъм среди, по-груб във високите и високите среди, малко мътен, с по-статична и подтисната динамика, вокалите звучат малко неестествено, а китарите и чинелите са тънки и грубовати.

 

Слушам на слушалки в момента, затова не мога да кажа нищо за местера, но звучи прилично напомпано.

Tова не ми е точно по вкуса(по принцип loudness war положението), но доколкото чувам, тук е направено добре и с мярка.

Терминът "напомпан" е неуместен, заради асоциациите, които създава с английският "pumping" (явление, което се получава при прекомерена компресия с дълъг release time). Според мен, в нашия случай оптимизирането на нивата е направено изключително добре: без pumping, без затъпяване на пиковете (transients), без пукане от клипване.

И според мен, както отбелязва Евтим, малко си имаме работа с "loudness war" при мастеринга, нооо - мода.

Надявам се не говорите наизуст, споменаването на "loudness war" напоследък е не по-малко мода. За подобно нещо не може и да става дума, нивото на крайният вариант е съвсем приемливо и доста по-ниска от истинските жертви на loudness войната. Цифрите не разкриват цялата история (най-важно е естеството на компресията и динимаката, за които вече говорих), но са добра отправна точка: средното RMS ниво на албума на Offroad е съвсем близо до -10дб, докато едно 90% от излизащите песни гонят -8дб, някои дори -7дб. Щях да се съглася ако говорехте за другия вариант който можехме да изберем за краен: too loud

 

Съгласен съм с нещата, които казваш за самата динамика на парчетата (по-тихо интро и т.н.), но тук нещата малко се застъпват с продуцентски решения, а в случая почти напълно тази роля изпълняваше самата група.

 

 

За двата пика, ако говориш за флор томовете: може и да не създават динамика в музикалния смисъл на думата (което е спорно), но е важно да се запази тяхната ударност и пробивност, а поради естеството на звука от подобни ниски инструменти това изисква много енергия, особено когато трябва да пребори каси и бас китара. Може да се използва sidechain-инг, за да не е нужно да са толкова силни, но при проверка с maximizer, видях че не създават проблеми и както са.

 

Това микс+максимайзера е доста мътно и плува - нормално, мастериразния вариант звучи по-ясно и стегнато, но ниските са леко мътни и не ясни. Това го има още в самия микс и мастер инженера не е мъгьосник за да го оправи

Вярно е, има какво да се желае от варианта микс+мастерайзер както и от ниските на микса (до голяма степен заради несъвършенствата в акустиката на помещението, в което миксирам), но мисля че мастерирания вариант е доста добре откъм ниски.

 

"За БГ банда нивото е добро"

Не знам това комплимент ли трябва да е, но отдавна не се самооценявам в контекста на нивото тук. Мисълта ми е, че ако искаш да си добър, трябва да се сравняваш с най-добрите, колкото и да е неприятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сега преслушах 3-те варианта. (иначе албума от рар папка вече съм го слушал)

 

Микс без мастеринг - не звучи.

 

Микс без мастеринг, но с maximizer - прекалено е напомпано, ако нямаше Мастериран микс, щеше да върви.

 

Мастериран микс - екстра е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен звука ми харесва, в контекста на аранжиментите, което е работа на група и на продуцента, в случая основно групата предполагам. Резултатът в един запис винаги е основна функция на по-горните. Смесването и мастерирането, разбира се са в никакъв случай маловажни, но са второстепенни.

Така че, в сравнение с една продукция на Камелот да кажем, като изключим влиянието на аранжиментите, не виждам ( в случая чувам) да е по-лоша. Даже напротив. Разбира се - това е лично мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Магистрала:

1. Много силни китари за сметка на тихите барабани, които трябва да са водещи.

2. Барабаните звучат като програмирани (не знам такива ли са). Много подострени (което разбира се е по-добре от звука на некоригирани кашони ;)),

което ги кара да звучат сякаш са удряни много леко - няма тяга и атака.

3. Звучи ми прекалено сухо (reverb), но може такава да е концепцията на парчето.

4. Басът е или леко тих или просто нивото му се състои предимно от ниски честоти.

 

 

Offroad:

1. Барабаните са добре като ниво, но пак много напудрени.

2. Силни дисторшън ритъм китари.

3. Както барабаните, така и вокала е с много високи, което го кара да звучи като стиснат за гушата.

 

Като цяло траковете звучат много добре записани (добри микрофони, т.н.) с много материал за добър микс.

07...mastered%29.mp3

Оригинала звучи много небалансиран, както по ниво, така и честотно. Мастерираната версия звучи учудващо добре, като се има предвид, че хората не са разполагали с мултитрак. Предполагам с мултитрак щяха да направят чудеса.

 

И накрая да кажа, че слушах на гаден лаптоп с гадна вградена карта и евтини слушалки Watson. Слушак 10мин. от всичко и това са ми първите впечатления. Разбира се колкото повече слушам, толкова повече свиквам и започва да ми звучи добре :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Терминът "напомпан" е неуместен, заради асоциациите, които създава с английският "pumping" (явление, което се получава при прекомерена компресия с дълъг release time). Според мен, в нашия случай оптимизирането на нивата е направено изключително добре: без pumping, без затъпяване на пиковете (transients), без пукане от клипване.

 

Знам какво значи pumping, когато става дума за компресиране, но нямам това предвид, а и не забравяй, че говорим на български. Оптимизирането на нивата наистина е добро, затова и казах, че ми звучи направено с мярка.

Имам предвид, че (аз лично) не съм луд фен на това, записите да се компресират повечко за постигане на максимална сила. Разбира се, това няма как да не се направи в един "production" запис, който все пак трябва звучи силничко, понеже ще се пуска на какви ли не системи. За естетическите забележки на някои колеги си прав, че все пак музиката е дело на самата група и решенията са техни. Аз мисля, че те добре са си свършили работата ;).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

tanov, не искам да излезе, че не понасям критики, но почти всичко което си написал просто не е така. Възможно е причината за това да се крие в доста неподходящите условия, в които слушаш. Чуй нещата на колоните или слушалки, с които имаш най-голям опит и пак пиши какво мислиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.