Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
Ето я и моята първа собствена китара Орфей.За годините си е доста запазена.Незнам коя година е произведена ама е било доста отдавна.Вади добър саунд (според мен).Ето и няколко снимки да я видите:

0461.jpg

0462.jpg

0465b.jpg

0464b.jpg

:thumbup:  Имам абсолютно същия Орфей и вади доста приличен звук,само дето не му знам модела и липсват три от главите на ключовете :D

Отговорено

Чудно ми е какви фенове могат да иматтия ужасни тояги. За някои от вас може да са екзотични, но моите млади китарни години минаха под знака на борба с тия ужасни талпи. Нямате представа колко качествене материал е съсипан в двете мебелни фабрики - Орфей и Кремона. В Кремона бяха запазили качеството в отдела за лъкови инструменти, но при китарите нещата бяха още по-страшни от Орфей. А на пакетчетата със струни се мъдреше производителят - ДИП Мебел, София. Жиците ръждясваха за седмица, а рядко появяващите се тип Томастик бяха като корабни въжета. Някой по-горе правилно спомена, че по-страшно беше единствено в СССР, там сякаш се състезаваха да измислят по-безумна и нефункционална форма. Нещата се промениха чак към края на 80-те, но и тогава дизайнерите вместо да прекопират формата на някой Фендер, а имам чувството че ги рисуваха по преразказ на очевидци. 

Не се занимавайте с глупости, тия средства за мъчение могат да висят само на стената в някой нужник. Като средство против запек...

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Привет, някой може ли да направи снимка с високо качество на запазено (доколкото е възможно) лого "Орфей" (примерно като това, но на български). Благодаря ви предварително :)

Редактирано от Johnson
  • 1 month later...
Отговорено

Баце,тва може да прилича на Маккартни на баса,ама най-дебелио тел е извън грифа..с лек чук може да се пооправи от магарето,ама тогава сол жицата ще избяга извън грифа..,тогава идва тежкия чук и да имаш камина,или поне печка с твърдо гориво :hysterical:

Отговорено

Баце,тва може да прилича на Маккартни на баса,ама най-дебелио тел е извън грифа..с лек чук може да се пооправи от магарето,ама тогава сол жицата ще избяга извън грифа..,тогава идва тежкия чук и да имаш камина,или поне печка с твърдо гориво :hysterical:

Баса се ползва за украса, тъй че и без намесата на чук се справя добре  :cheers2:

Отговорено

ама най-дебелио тел е извън грифа..

Всичко е наред - така е по спецификация - поне според всички останали такива бройки, които съм виждал. :) Това, че ТИ не знаеш как се свири на инструмент, чиито струни са извън грифа е просто липса на съответния соц талант :P

Отговорено

Знам,бе ,баце,и гриф тип лък (без тръсрод) ми е минавАл през кунките,ма место да метам стрели с него съм се опитвал да чегъртам нещо,знайш "луд умора нема,само се пОти"..

Отговорено

Абе чак фен не съм, но съм имал Пълдин, Орфей и Кремона. Мога да кажа че класическата Кремона която си купих от Фабриката в Казанлък си беше даже много добра. Бих си купил пак акустична Кремона.  :metalist:

Отговорено (Редактирано)

Дърво-подобни китари... Както е казал един мой познат каратист "надървени въглища". Чеп за зейе не става от българските електрички. Или може да се преименува темата в "Фен клуб на надървените китари". Кухарките се разлепяха като за световно първенство, четвърт финали. Като ученик си спомням че бяхме събрали 4 кухарки в една репетиционна и 4-те бяха разлепени някъде.

Лютиерските не ги броим в тоя списък на Кремонайзер, Орфеандър и Пълдин, тия последните наистина бяха дървени и ставаха и за самоотбрана (двойно предназначение - гражданско и военно).

Ето пример за Орфеандър и лютиерската Галица Империтрели:

Galitza_01.jpg

Galitza_02.jpg

Galitza_03.jpg

image01.jpg

image02.jpg

Редактирано от a_panov
Отговорено (Редактирано)

Ето я и моята първа собствена китара Орфей.За годините си е доста запазена.Незнам коя година е произведена ама е било доста отдавна.Вади добър саунд (според мен).Ето и няколко снимки да я видите:

0461.jpg

0462.jpg

0465b.jpg

0464b.jpg

Имам същата 1:1, но съм я оставил в родния град. По спомени някъде отзаде трябва да има печат с годината и цената. За моята ми се върти нещо в главата от порядъка на 1983г., а за цената сякаш беше нещо от сорта на 20 и няколко лева (не знам това за 80-те малко ли е, много ли е за такава китара...).

Иначе е пълна тояга. Струните са супер твърди, висок екшън, а ключовете звучат така, все едно навиваш стенен часовник... Обаче си има чар. (По-скоро някаква носталгия).

Редактирано от Slide
  • 4 weeks later...
Отговорено

И аз като човек от по-старото поколение, който по принуда е минал през инквизицията, наречена БГ китаростроене, подкрепям всяка дума написана от Fats по-горе. По-калпави и непригодни за употреба инструменти се произвеждаха само в братския СССР. Мога дълго да пиша за неволите ми с тези дъски, но няма смисъл да губя своето и вашето време. Понастоящем, наистина стават само за украса, ако някой ги смята за красиви.

Отговорено

^Не си много прав ши знайш... Свестен инструмент винаги е имало как да се купи /е зора е голям ама.../ а пък и вие в Софето сте си имали и Бай Спас!

Ъъъъ, за реализъма обаче си прав!