Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си направим платка


Recommended Posts

Много ми хареса как е написано, а и е на БГ. Надвам се да ви хареса!

Линк

 

Единствената ми забележка е дългото греене с ютията, при мен ставаше за 20-30 сек., а след като смених тонера за минута-минута и малко...

Чувал съм, че най-лесно и добре става с photo-paper gloss, но още не съм тествал. Аз карам с прозрачно фолио като за шрайбпроектор. :)

 

П.П. Линка ми го изпрати колегата rinti. Всички заслуги са негови. Е, и на тоя дето е писал статията... :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е стар метод :cheers2:.

Добри резултати дава хартия от фолио или някакви етикетчета като тези за цените. Принтира се върху гланциратана страна. След това може да се полза ламинатор вместо ютия. Има такъв тип ламинатори, които не огъват листа и са подходящи за целта. При тях листа се пъха от едната страна и излиза от другата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, сега да си признаем от кого дойде линка :godbless: Иначе хубаво че си се сетил :cheers2: Събота ще пробвам метода и ще кажа...

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да добавя, че ако нямате FeCl3 или разтвор на азотна киселина, можете да си направите следният разтвор за ецване. Прави се от "Син камък" и готварска сол в съотношение 1:2. Две супени лъжици син камък и 4 супени лъжици готварска сол се разтварят в 800мл. топла вода (около 40 градуса). Платката се потапя в разтвора и ако се поддържа 40 градуса температура и периодично се разклаща, ще е готова след 2 - 4 часа. Малко е бавен тоя метод, но при него не се отделят отровни газове или ако се отделят, то са в незначително количество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да това го пише след статията, има линк към форум. Иначе с този разтвор ецването(най-вероятно) ще продължи повече(доста) от 30мин...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като скоро си правих платка, мога да споделя моя опит. Ецва се перфектно със 1:2 перхидрол и кислол. Кислол има в бриколажа, а перхидрол по аптеките има 100мл. разфасовки. Ако платката е мъничка е добре във програма за графична обработка да си направите по тънки пистите, защото тонера се разлива леко след като се изглади. Има някакви спрейове за стягане на тонера, но ако не се занимавате постоянно с правене на платки не е рентабилно. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полезна информация.

Имам само забележки за прецизноста на рязане на текстолита.

След изрязване аз използвам шкурка залепена върху парче плоскост.

И описанието ще е пълно ,ако се почисти платката от колофона (аз използвам

бамбукови клечки за шишчета),и накрая се покрие с някакъв лак(аз използвам шеллак

нанесен с аерограф,даже върху него се запоява много добре)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потвърждавам инфото за "кислол+перхидрол", но става доста по-бавно, отколкото с железен трихлорид. А не е и по-евтино...

 

За ламинатор се сетих сам преди време, но дали тяхната температура е достатъчна? Надали евтините имат терморегулация. Освен да се модне... ;) Във всеки случай всеки има ютия, а купуването на ламинатор специално за повода...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попринцип мисля че не е проблем ако остане(колофона) Макар че, аз го махам

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвам самозалепваща хартия гланц. С перхидрол+кислол се ецва за между половин и един час в зависимост от големината на платката. Ако е много голяма може би ще трябва нов разтвор да се направи. Даже след като си ецнах платката си поиграх да си калайдисам пистите за по лесно поене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също, прочетох че също може да пробвате да си начертаете пистите т.е с нещо такова - http://constructor.bg/shop/product_info.ph...305cb6a5043c409 и след това направо ецването. До колко е добро... незнам, но е по-лесно(стига да може да чертаете що годе добре...)

 

Исках да пробвам номера с маркера, но в магазина за елекроника нямаха и няма да стане. Иначе смятах да надраскам нещо и утре до го обработя с FeCl3 да видя какво ще стане, ама уви... Иначе е хубаво да си имате такъв маркер, защото при самото махане на хартията, може без да искате да махнете и малко от тонера и така няма да се наложи да почвате отначало ... може просто да повторите пистата с маркера.

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека споделя и аз моя отпит, тъй като съм правил не малко платки в домашни условия. Най-добре ми стават с железен трихлорид. Добре е той да е топъл. Тъй като ме мързи и не съм си направил вана с нагревател все още го топля в микровълновата и после оставям за 10 минути отворена вратичката и.

 

Използвам остатъчна хартия от самозалепващо се фолио. Такава хартия потърсете в някоя рекламна агенция. или си купете фолио на което да му използвате тази хартия.

 

Хубаво е принтерът да е от този тип дето почти не огъват листа. Аз ползвам HP 5L -стар, но върши идеална работа. Листът се огъва на много малък ъгъл докато излезе.

 

Самото "гладене правя така: Първо фиксирам изрязаното листче с тонера и натискам без да гладя колкото да залепне малко. После върху платката с хартията слагам парче от тънък стъклотекстолитен термоустойчив плат (ще го снимам) продава се в 1 магазин наблизо. Той служи, за да не се размества хартията от платката щото става грозно и некачествено. По него се плъзга много леко ютията.

 

Гладя като натискам, но не много силно, за да не се разпляква тонерът. Накрая минавам с ръба на ютията навсякъде, за да няма нехванат тонер.

 

Махам хартията без вода, на сухо, когато платката леко пари на ръцете.

 

 

Този метод със всичките му пинизи съм го изчистил от доста време и с него се правят платки които става първо бързо, второ доста качествено.

 

С този метод постигам спокойно дебелина на пистите 20 мила. Може да падне и на 15 мила, но трябва по-голяма прецизност :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За почистването-търкам леко с фина стоманена вълна за почистване на домакински съдове,след което почиствам повърхността с амонячен разтвор от аптеката.Обезмаслява се идеално,което е и целта на занятието.Времето за греене,температурата и не на последно място качеството на отпечатъка зависят пряко от вида тонер,т.е марката на принтера,който се ползва.Все пак аз ползвам друг метод-с фоточувствителен лак,при който повторяемостта на резултатите е много по-добра и е по-подходящ за малки серии платки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.