Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

^ Не е точно така зависи какъв амп ще си вземе колегата. Напоследък всички се втурнаха да взимат някакви зверове над 100 вата и там си трябва атенюатор. В родните клубове а и на репетиция дори, трудно би се извадил капацитета на един 100 ватов хубав амп и се стига до извода, че купуваш нещо много скъпо, което е трудно и голямо за мъкнене а и не можеш да извадиш "убавината" от него. Мой съвет е да се насочиш към някой по-маловатов амп. Не са изобщо за подценяване и ще можеш да извадиш от него цялата "благина", а и няма да ти трябва това устройство.

Редактирано от lyu_records
Отговорено

^ Много пишеш и малко четеш :D Не говори за това човека....

Към авторът : това комбо е доста шумно ;) Имам предвид като кофти шум, а не като сила на звука :)

Отговорено

има друг вариант - за тези пари, които ще даде за комбото пийви 6505+ и атенюетър и разните му куриерски такси предполагам може да се обърне към Грегг (който прави гарланд) и той може да ти направи усилвател ако щеш по схемата на 6505+ с подходящите ватове и включени разни екстри като шумоподтискащи системи варианти за намаляване на мощността (т.е да може да свири като 5, 10, 20,50.. ватово комбо) и разни други, които той най-добре ще ти обясни

a Yves е прав, че пийвитата имат един паразитен шум, който не е много приятен

но пък като бичиш вадят мнооого убав звук

Отговорено

Аз имам атенюатор от Валяка и съм много доволен. Къстъм изпълнение, хем записвам с него хем си свиря тихо, може и да го изключа когато се наложи.

Отделно ако автора не държи на 6505+ ( който е убийствен амп за метъл ) може да разгледа разни усилватели с вграден атенюатор.

Но ако това е усилвателя - най-добре да пробва Валяка или да види в базара, от време на време излиза нещо втора ръка.

Отговорено

Благодаря на отзовалите се!

6505+ не ми е крайното решение, мисля да разгледам и други варианти. Предложението за Грег също ме заинтересова, ще се свържа и с него.

Идеята е че ще ползвам цялата система в повечето от случаите в домашни условия, но ми се иска да имам и добра апаратура за репетиции и като цяло по-шумни изяви.

Благодаря

Отговорено

Ако ще свириш основно в домашни условия разгледай новите lunchbox ампове, вече има достатъчно хайгейнъджийски такива. Те са напълно годни и за репетиции, според много хора дори за гигове. Страшно лесни са за мъкнене, аз моят Ориндж го нося в чантата му на рамо.

От друга страна това Пийви е зверски силно за у дома и ще ти е турдно да завъртиш мастър волюма толкова точно между 0 и 1, за да е поносимо на сила :) Освен това не знам как мислиш да го мъкнеш до репетиционната при положение, че по спомен тежи между 20 и 30 кила /това за 2х12 версията/.

Просто се замисли сериозно за тия неща...и аз едно време си виках като теб, ама точно същите неща....мощен, много гейн, много копчалъци, а, у.... и си взех 100 ватов 2х12 Рандал....е станаха точно нещата, които ти описах, продадох го и си купих 5 и 15 ватови въшки :)

Отговорено

Идеята е че ще ползвам цялата система в повечето от случаите в домашни условия, но ми се иска да имам и добра апаратура за репетиции и като цяло по-шумни изяви.

Купи си 2 апаратури - една голяма за свирене на репетиция и една малка за в хола.

Отговорено (Редактирано)

Малко обща информация, с която, надявам се, повечето хора ще се съгласят(макар да няма твърде много общо с темата):

Имай предвид и друго - атенюатора е идеално средство с което можеш да намалиш силата на звука, като същевременно чуваш всички изкривявания, които крайното стъпало прави, когато усилвателят е много набримчен. Това не значи, обаче, че с атенюатор динамиката на свирене се усеща от свирещия по същия начин, както със нацепен амп - просто на силно и на тихо усещането е различно.

И аз се присъединявам към идеята за атенюатор от Parni_valjak - според мен едно доста професионално проектирано и добре реализирано устройство.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • 11 months later...
Отговорено

Здравейте!

Престои ми преместване в апартамент и се налага значително да намаля децибелите. В момента се опитвам да избера правилния атенюатор, който може да поеме напълно 100 ватова лампова глава. Искам да използвам изхода му за direct recording + cabinet simulation plugins. Крайният резултат ще е подобен на http://www.two-notes.com/en/hardware/torpedo-live/ но ми се иска да е по-ефтино решение като кабинет симулацията ще е plugin.

До сега не съм използвал атенюатор и тепъра чета какви са недостатъците. Основен проблем се оказва типът и характера на товара. Най-простите решения са изцяло резистивни и не са препоръчителни - особено за поемане на цялата мощност на стъпалото. Модерните устройства са с товар доближаващ се максимално до характеристиките на говорител - представляват комбинация от последователно/паралелно свързани индуктивности, кондензатори и резистори. Няколко примера за такива модерни устройства : 

http://www.rivera.com/products/power/rockcrusher.php

http://www.aracom-amps.com/products/prx150-2.html

http://koch-amps.com/dt_portfolio/loadbox-ii-power-attenuator-speaker-simulator/

Не съм сигурен дали THD Hotplate е с изцяло резистивен товар, но по това което прочтух до тук внася сериозно оцветяване на звука при дълбоки нива на затихване.

Знам че колега във форума предлага атенюатори и дори съм виждал такъв на живо преди ~2 години но нямам сериозни наблюдения:

http://forum.muzikant.org/topic/66669-iidhaaaeiey-iiaeaae-power-attenuator-io-soundman-sm-4156-n-iiuiino-120150w-16iia/

Ще се радвам ако някой от вас може да сподели мнение за този атенюатор или съвет за който и да е от продуктите на пазара.

Отговорено

Здравей, аз имах същия проблем като твоя. За мен решението бе атенюатор от Валяка и сега съм супер доволен. Звука е превъзходен и нивото е идеално за апартамент. Имам малкия 18 ватов модел.