Jump to content
Българският форум за музиканти

Добрите метъл китари


Recommended Posts

Е, щом John Suhr казва, значи всички китаристи, които твърдят противното и отказват да свирят активно на китари с флойд, са идиоти и нямат слух.

 

Едит: Ти първо го накарай да пише тук в тая тема, а ние после ще спорим с него!

 

 

Ммм това за идиотите китаристи го каза ти. :) Аз не смятам Скот Хендерсън, Марк Нопфлър или пък Стийв Лукатър, Джон Петручи и Ричи Коцен за идиоти. :) И изобщо не отричам другите видове тремоло системи и бриджове. Това което се опитвам е да кажа, че флойд роуза като система е незаслужено оплювана в много отношения. Друг е въпроса, че всеки има правото да не я харесва и обратното :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Icarus, добре, ето ви инфо за нещо, на което свиря :)

 

Господа - шапки долу, представям ви:

 

Ibanez XPT700 Xiphos

 

XPT700RCM-1.jpg

 

В БГ китарката върви за малко по - малко от 1500 камъка. Конструкцията е neck - trough, по спецификация грифа се състои от пет парчета - три талпи явор и две орех. Доколкото знам това се прави за допълнителна издръжливост на грифа, но не знам дали въпреки това е добра идея да се слагат струни по - дебели от стандартен комплект 9. Което, от своя страна малко "реже" от басовото звучене на дебелите струни - звука излиза по - рехав и толкоз. :)

"Крилцата", или "рогата" са от махагон.

 

Я кажи едно благодаря на човека който те насочи към тази китара ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та специално за Schecter ми е интересно дали стават за по леки неща?

 

Прецени сам:

Артистите със Schecter, които се сещам са Kenny Hickey (Type O Negative), John 5 (aka John Lowery - Rob Zombie Band), Andrew Craighan (My Dying Bride) и Greg Mackintosh (Paradise Lost) също, но по мое впечатление тези китари преобладават в по-модерния метъл от типа на алтърнатив, индъстриъл, нео-метъла ...

Дъ Кюър са сред най-известните артисти на Шектър, а не мога да нарека музиката им твърда. Да дам и аз рамо на любимата си марка:

Имам два Шектъра - и двата са Метал машини с главно М!

Schecter Hellraiser V1 FR Black Cherry:

49554H-3e77ca30f3bb9aaff0f9869129442a70.jpg

Construction: Set Neck w/ Ultra Access

Scale: 25.5"

Neck: 3-pc. mahogany

Frets: 24 extra-jumbo Rosewood fingerboard

Body: Mahogany (black cherry), mahogany w/ quilt maple top (black cherry)

Pickups: EMG Active 81TW and 89

Elec: 2 Vol with push/pull coil-splitting/ Tone / 3-way

Bridge: Original FLoyd Rose tremolo

Tuners: Grover

Hardware color: Black chrome

Binding: Abalone (Black Cherry), Grey Pearl (Black)

Inlays: Gothic cross

 

Schecter Revenger 7:

http://www.betterguitar.com/equipment/guit...r/revenger7.jpg

Липа, болт-он, стрингс тру боди, моят е с DiMarzio PAF 7 i DiMarzio Evolution, сплитващи се на сингли.

Убийствени китари, особено за метъл! Махагоново Ви с активни ЕМГ-та и ОРИГИНАЛЕН флойд роуз и липов седмак с пасивни Димарцио - покриват всички метъл жанрове без проблеми, но стават и за по-лек рочец, щото им се цепят адаптерите на сингли -нещо като строг нашийник на тия зверове, с шиповете навътре! С две ръце гласувам за тази марка, когато става дума за метъл - не щото мойто си е най-хубаво, а защото съм минал през много китари и след 20 години къде активна, къде не чак толкова шлосерско-металургична дейност мога да обявя, че Шектър за мен са ултимативните метъл китари!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В БГ просто има две думи за едно дърво.Това всъщност не е вярно - имаме и явор и клен, както и отделни думи за тях. В Английската уикипедия всичките видове са наречени maple, което е клен...и явор, но това си е техен проблем.

Просто хората нямат друга дума за това дърво :cheers2: ...е ние пък си имаме и явор, и клен, както и отделни думи за тях.

Още едно бонусче от мен - джанка и слива :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Suhr предпочита в момента Gotoh Floyd Rose, когато китарата е поръчана с флойд система.

Смята че оригиналния вече не отговаря на изискавнията му за качество.

Колкото до това каква система предпочита изобщо... самия той казва, в едно интервю, че харесва идеята на флойда и за това продължава да прави такива китари. Освен това доста от личните му инструменти през годините са били с тази система.

А иначе и двамата с Том Андерсън съжаляват че Калер са спрели производството на "Стийлър", което е техния флойд. Том Андерсън го ползваше изключително много през 80-те. Иначе намирам Gotoh 510 си е много яко тремоло. Най вече ме кефи факта че е със стоманен блок. Китарите, които съм пробвал с това тремоло, са като пиано! :godbless:

 

А за клена и явора приключих, драги ми "ботаници".

На вас вода от десет кладенеца да ви донесат пак едно си знаете хехе, както и да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

http://en.wikipedia.org/wiki/Maple

 

Acer (pronounced /ˈeɪsər/)[1] is a genus of trees or shrubs commonly known as Maple. Maples are variously classified in a family of their own, the Aceraceae, or (together with the Hippocastanaceae) included in the family Sapindaceae. Modern classifications, including the Angiosperm Phylogeny Group classification, favour inclusion in Sapindaceae. There are approximately 125 species, most of which are native to Asia,[citation needed] but several species also occur in Europe, northern Africa, and North America.

 

 

Лъвовете са 1 към 1 котки, защото са от същото семейство!

Никой не може да оспори това - четете си уикипедията... семейство к-о-т-к-и... не семейство лъвове. Просто имаме 2 различни думи за едно и също нещо :greenangel:

Невежи!

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Именно каквото и аз казах. :greenangel:

Ама здраве да е бе хорааа! Важното е китарки да има, в крайна сметка! :)

 

А тази дето ми е на аватара (и изобщо не се вижда) е с тяло от Ясен :)

Редактирано от Kalmar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Невежи!

 

:greenangel: Твърде крайно изказване! Разликите между Явора и Клена (и двата вида растат в България и имат характерни особености за нашият гоеграфски пояс) са меко казано съществени. Именно заради тези разлики се наричат и с различни имена. Мога да подкрепя твърдението си с наличен материал и от двата вида дървесина, както и с вече готови инструменти (китари и басове). Който има интерес може да продължим да дискутираме разликите, но на ЛС.

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отново грешно изказване. :greenangel: Човека ви сложи цитат от уикипедия, обаче вие не, та не! Става дума за разновидности на едно и също нещо, дали ще го наречете явор или клен... все тая.

 

Предлагам да спрем до тук, Темата беше за съвсем друго. Нали? :)

А именно метъл китарите (каквото и да значи това)

Метъл и с електроакустична китара може да се свири, стига желание да има. :)

За справки Bill Frisell и проекта Naked City :)

 

Но както и да е, издребнявам. ;) Става дума за shredding... та хайде да си дойдем на думата, а? :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Разликите между Явора и Клена (и двата вида растат в България и имат характерни особености за нашият гоеграфски пояс) са меко казано съществени. Именно заради тези разлики се наричат и с различни имена.

К. Димитров

:)

Разлики има и между различните видове махагон, но всички те се наричат "махагон" :)

Само отбелязвам, не вземам страна в спора...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Понякога ми е много трудно да водя обоснован и конструктивен спор с опоненти, които очевидно не са запознати с материята. Все пак нека се има предвид факта, че работя с тази дървесина.

Става въпрос именно за разновидностите на въпросната дървесина, които тук си ги наричаме с различни имена – Явор, Клен, Шистила. Всички са от едно и също семейство, но дърветата и дървесините им отчитат разлики една спрямо друга. Листото на Клена е много по-малко, кората е много по-нацепена, дървесината е червеникава, доста твърда, с не особено силно изразени годишно кръгове.

Ако лъвовете бяха 1:1 същите като котките (към чийто семейство принадлежат), то нямаше да се наричат лъвове, а само котки или просто по-големи котки. Същото е с Явора и Клена.

Пренебрегвате факта, че именно различията са причина даден ботанически вид да се причислява към даден род дървесини и да е с различно ботаническо име. Точно тези различия са и причината да се наричат с различни имена.

За този, който счита, че няма разлика м/у Клена и явора и които считат че няма значение как ще наречен тези различни дървесини, прилагам две снимки.

 

Клен:

pic0045.jpg

 

Явор:

pic0097y.jpg

 

 

П.П. Обръщам се към модераторите: Моля преди да изтриете поста ми, който очевидно е оф топик, нека се обърне внимание, че все пак разяснението, което се опитвам да направя е важно и касае наистина важни различия, който ще е добре да се имат предвид поне от онези, които смятат да се занимават с изработка на китари.

 

К. Димтров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, както и различните видове rosewood. (Kingwood, African/madagascar rosewood, indian rosewood, brazilian rosewood... има и още ама не ги знам на изуст) Или сега ще кажете, че палисандъра не е rosewood? :) Както и че Pau Ferro е бразилски роузууд (всъщност му викат боливийски, но изобщо няма родственост със rosewood) :) Хайде стига вече наистина! В тази тема за друго сме се събрали!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.