ianev_94 Публикувано Юни 11, 2009 Публикувано Юни 11, 2009 Здравейте ! От отдавна съм огромен фен на Ричи Блекмор И Ингви Малмстиин и когато започнах да се занимавам с китара сериозно, започнах да се вдъхновявам доста от тях и да ги свиря много. Но едно нещо винаги ми е правило впечатление - вкопаните прагове на Стратокастърите и на двамата . Знам че тази екстра помага повече за вибратото, извивките и още някои неща . Та отдавна съм навит да пробвам и аз да си сложа вкопани прагове на едната от китарите ми (Ямаха Eg112) , но не знам дали си заслужава толкова и затова исках да чуя и друго мнение. Можете ли да ми кажете и къде в България мога да намеря някого ( лютиер или някой друг), който да може да направи това на китарата ми, ако все пак се реша да и сложа вкопани прагове ? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 11, 2009 Отговорено Юни 11, 2009 (Редактирано) Нищо не им е вкопано на праговете. Просто дървото между тях е изпилено за да се получат вдлъбнатини. Дали си струва или не е въпрос на лични предпочитания, но имай предвид, че на такъв инструмент се свири по-трудно докато свикнеш, а и точно тази разлика няма да ти направи извивките и вибратото по-качествени или по-лесни автоматично. Освен това, малко или много ще свикнеш да свириш на такъв тип инструменти. Ако си фен, според мен е най-добре да имаш най-малкото една китара с "издълбани"(scalloped) позиции и една обикновена, за да не се получи "пристрастяване". Ако китарата ти е скъпа, вземи си някоя много евтина и направи на нея операцията, да видиш дали ти харесва. Редактирано Юни 11, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Басурендер Отговорено Юни 11, 2009 Отговорено Юни 11, 2009 Говори басист. Моля да не се приема сериозно.!!!! При свиренето , много, ама много рядко струната докосва "фингърборда"След 8-9 позиция е невъзможно. Това с дълбането е малко... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 11, 2009 Отговорено Юни 11, 2009 (Редактирано) E, при супер-джъмбопозиции с височина над 1.4мм., горното е по-скоро вярно. Редактирано Юни 11, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
badValue Отговорено Юни 11, 2009 Отговорено Юни 11, 2009 ^^не става дума за струната, ами за "възглавничката" на пръстите... като няма в какво да се триее е много по- "рахат" -нищо не те спира и т.н. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 Обади се на Костадин Димитров (BassTraffic) от форума - той ще ти направи. Ако питаш мен, не вземай друга китара, а си направи нов гриф за ямахата с такива позиции и пробвай. Имай предвид, че на Блекмор и Малмстийн вкопаването е различно.На мен специално, на Блекмор ми е по-удобен и почти не се усеща разликата. та... ето му го и сайта: BassTraffic Успех! Цитирай
Slacoth Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 Свирил съм на такава китара (правена).Определено не е по-удобна, нито пък звучеше по-различно с нещо. Честно казано не виждам особен смисъл в извършването на такава манипулация по грифа, освен това не е и особено естетично.Също така по мой наблюдения и двамата китаристи, които е посочил автора на темата се появяват по-често с обикновен Фендер, отколкото с такъв. Такъв инструмент според мен би имал предимства само при свиренето с "ботъл нек". Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 Moже да я дадеш и на Dikata(dikaguitars.com) или на някой от твоя град. А ако грифът, на който ще го правиш е непретенциозен можеш да се справиш и сам с малко повече внимание. Цитирай
Hillbilly Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 Има го и момента,че Малмстийн свири с много тънки струни,ако свириш с 10-ки или 11-ки в стандартен строй не опираш фингърборда много. Цитирай
Slide Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 (Редактирано) Свирил съм на такава китара (правена).Определено не е по-удобна, нито пък звучеше по-различно с нещо.Честно казано не виждам особен смисъл в извършването на такава манипулация по грифа, освен това не е и особено естетично.Също така по мой наблюдения и двамата китаристи, които е посочил автора на темата се появяват по-често с обикновен Фендер, отколкото с такъв. Такъв инструмент според мен би имал предимства само при свиренето с "ботъл нек". Това не е така. Блекмор наистина по-често се мярка с неиздълбани прагове. Вече през 80-те, когато хваща белия Страт с палисандровия ф.борд са му издълбани позициите и му е основната мотика. От как пък Малмсийн се мярка със жълто-лайняния Стратокастър, все си е с издълбани позиции. Има малко по-ранни периди, в които вярно си ползва китари с грифове, без манипулации по тях. Редактирано Юни 12, 2009 от Slide Цитирай
badValue Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 как става - текст + картинки може и да не използваш толкова сложна техника Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 Файдата е, че можеш да свириш с дълги нокти... Виждал съм правена тук Ibanez RG470, много добре при това! Дали кефи е въпрос на собствена преценка. Цитирай
billymilano Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 На Вай са му изкопани високите позиции... не разбирам защо? Можеш да натиснеш по-силно и да вдигнеш тона и да бендваш? Би било интересно... не знам - да ме прощавате за лаищките мурафети Цитирай
TONY Отговорено Юни 12, 2009 Отговорено Юни 12, 2009 (Редактирано) Някъде Вай беше обяснил, защо точно само последните 4 позиции са издълбани, но явно не съм запомнил. Гинко, Гинко за чая става дума ПС- някой модератор, не може ли да смени "прагове" с "позиции" в заглавието? Редактирано Юни 12, 2009 от TONY Цитирай
Recommended Posts