Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
5W лампи са пърфект за репетиции, а за в къщи са ужасно силни. Равнява се на около 30-50W транзисторна мощност. Зависи и от самите схеми и говорителите, но в никой случай не е малко.

Другият ми АМР е 30W лампи и трябва да свиря на 10 часа или с атенюейтър -12дБ на около 13-14 часа. За домашно е ужас! :metalist:

това не е ли като да кажеш 2=5 или 4=217 и т.н. ватовете са си ватове.. как може 5 вата да са равни на 30 вата? обяснете, моля... :metalist:

• Отговори 69
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Мощността си е мощност, но като СИЛА на звука - ламповите са по-силни. Демек 5W лампов АМР се чува приблизително еднакво силно спрямо 30-40-50W транзисторен АМР. Пак казвам - зависи и от схемите, говорители, етц. Затова няма формула, по която да се смята математически точно.

Отговорено
5W лампи са пърфект за репетиции, а за в къщи са ужасно силни. Равнява се на около 30-50W транзисторна мощност. Зависи и от самите схеми и говорителите, но в никой случай не е малко.

Другият ми АМР е 30W лампи и трябва да свиря на 10 часа или с атенюейтър -12дБ на около 13-14 часа. За домашно е ужас! :)

това не е ли като да кажеш 2=5 или 4=217 и т.н. ватовете са си ватове.. как може 5 вата да са равни на 30 вата? обяснете, моля... :D

:slap::slap::slap:

Отговорено (Редактирано)

Кфо си блъскаш тиквата не е разбрал човека - и аз не разбрах мн

Странно ми е изказването на Бейби Томас .....

От лампов амп прилагаш 5 вата към говорител "Х" с определена чувствителност (която има жизнено важна роля за звукавото налягане) и получаваш някъв резултат като сила.

И от транзисторен (интегрален ако ще) амп подаваш отново 5 вата към същия говорител тестван с лапите - и ко ? - ще свири по - слабо ?

Лампите да не влиаят на чувствителноста на говорителите че да се получава разлика в силата на звучене спрямо другите ампчета :D

РАЗЯСНЕТЕ МИ ЧЕ НЕ СВАНАХ НИЩО ОТ ДУМИТЕ НА БЕЙБИ ТОМАС - колега на казвам че грешиш. Просто ми се струва нелогично :slap:

Редактирано от trolla
Отговорено (Редактирано)

еххх, (алек)сийке лайнова. :D

@trolla: явно с по-малко мощност се изкарва по-силен звук в сравнение с транизсторните... и на мен ми е непонятно, ама ще разберем като закупя някой ден супер чамп :slap:

Редактирано от Stoyansky
Отговорено

Еми сори, ама по-добре не мога да го обясня. Не съм техничеки гуру, за да ви зарина с терминология и изчисления. Толкоз от мен. :D

Можете да намерите МНОГО инфо по този въпрс в нета. Успех! :slap:

Отговорено (Редактирано)

^

Линка, който беше пусна, в изработка и ремонт за Транзисторните усилватели. Там човека, без претенции, както беше написал, да е гуру и той, беше обяснил нагледно, че вата си е ват.

Цитирам написаното в "Първи стъпки в радиоелектрониката" на Атанас Шишков, държавно издателство "Техника" 1981г.:

"Един ват мощност имаме, когато напрежението е един волт, а токът - един ампер."

Редактирано от Slide
Отговорено

Темата е сериозно изтъркана, факт е че при един и същ ватаж, особенно нисък ( до около 30 вата ) ламовите усилватели вдигат много повече шум от транзисторните. За невярващите е най добре да с еубедят сами. Амповете не се четат, а се слушат.

Техническо обяснение не мога да дам, тук има много хора, които могат , ако искат ще го дадат, макр , че няма да им за сефте. Но лаишки казано ( и съдейки от собствения си опит), ламповите ампове, са способни да дават качествен звук, на предела на усилването си ( примерно на гейн и мастер усилени докрай ), а транзисторните евтини ( а няма скъп транзисторен амп, който да е 20 или 30 вата, освен ако не е строго специализиран ), който да звучи прилично усилен над 1 часа.

Също така, лампата има склонност да изкривява много линейно и приятно, за разлика от транзистора, който клипва рязко и най често неприятно за ухото.

Сигурен съм че има и други причини , аз не ги знам, но в края на краищата, вярвам на ушите си

п.п.

И най вече, ламповите ампове от тип 20-30 вата използват качествени говорители, а транзисторните със същия ватаж -разни евтини китайчета, в следствие на което , за сравнеие в звука , като сила и качество и сравнение не може да има

Отговорено

Както ламповите усилватели, така и транзисторните имат много прилични изделия, които със сигурност не струват 300лв. Също и ред известни изпълнители ползват транзисторни усилватели за сметка на лампови.

ПП: Благодаря за евентуалната промяна в отношението. :icon_shithappens:

Отговорено

Ето в ТАЗИ тема имаше обяснено за ватовете на амповете и как засягат силата на звука. Почти в началото на 1 страница е. Ето ви и една извадка

^6dB НЕ Е двойно по-силно. 10dB е двойно по-силно.

Eдинственото двойно нещо на 6-те децибела е това, че за постигане на 6 децибела разлика в напрежението, трябва да увеличим напрежението двойно.

Чисто слуховото възприятие е друга тема.

Когато говорим за МОЩНОСТ, е необходима 10 ПЪТИ по-голяма мощност за постигане на 10dB(възприятие за двойно по-силно) разлика, когато усилвателите са включени в едно и също озвучително тяло.

За постигане на 3dB разлика(възприятие за съвсем малко по-силно) е необходимо удвояване на мощността.

С други думи:

100-ватов усилвател е два пъти по-силен от 10W усилвател.

100-ватов усилвател е малко(осезаемо) по-силен, но НЕ двойно по-силен от 30-ватов усилвател.

100-ватов усилвател е точно толкова по-силен от 50-ватов усилвател, колкото да забележим, че има разлика, но не повече.

С още по-други думи:

Повечето от домашните аудио-системи, на които пише 45678W PMPO, всъщност са с мощности в диапазона 10-15W(ако не вярвате, обърнете внимание колко е малък трансформатора вътре), а при добре конструирани озвучителни тела, не звучат чак толкова по-тихо от много 100-ватови системи, особено ако например са с по-нечувствителни, макар и огромни колони.

Озвучителните тела, чувствителността, насочеността, честотно-фазовата характеристика и качествотo вече са друга тема.

Обърнете внимание на тази картинка от сайта на ESP:

esp-vu2.gif

Отговорено (Редактирано)

Стига говорихте глупости, объркахте главата на човека. Babythomas, още повече kolio_k знаят за какво става дума. Айде да сбием 15 вата транзистор и 15 вата лампа да видим кой ще си кърпи гащите после.

А сега по темата: Амповете на Line6 са манджа с грозде - там има какво ли не намесено. Ако ти хареса като звук - вземаш. ако не - не вземаш. Толкова е просто. Чувал съм по-малките кубета, 30 вата, не че са лоши, но аз се кефя на друг звук, което си е лично мой проблем. Сто пъти се каза в темата, билиорд пъти във форума, ще го повторя и аз - има си причина да е изтъркан съвет - ставаш нагъл и обикаляш магазините и пилиш нервите на продавачите, докато харесаш нещо. Изборът в България не е толкова малък, колкото беше преди 5-10 години, и могат да се намерят всякакви неща.

И за последно - един и същи ватаж при лампа и транзистор просто НЕ Е едно и също. Както каза kolio_k - особено при по-малко цифри ватове. Точка.

Редактирано от Icarus
Отговорено

Приеми го просто като количествена мярка... Като на пазара, един килограм от тия праскови, един килограм от ония. От където и да го гледаш, все един килограм, тва, че едните са по-големи от другите и са по-сладки е отделна тема.

Отговорено

Никой не псори, че 1W си е 1 W. Проблемът е, че ние това го свързваме с джангъра, който може да вдигне машината. А факт е, че ламповия АМР вдига ПОВЕЧЕ ДЖАНГЪР. Вземи два 15 или 20 вата усилватели и тествай кой се чува по-силно. Да не говорим, че има доста видове мощности и особено при Хай-Фай изобщо не се знае кой как мери и защо кое и защо го пише за мощност на кутийката. :thumbs_up:

Айде стига сме си мерили... ватовете :punk_guitar:

Отговорено

Обяснението, което ми се вижда достоверно... без да имам опит, просто от това което съм чел е че поради спада в захранващото напрежение на крайните лампови стъпала при високи нива се получава нещо като... Softknee компресия. Така при една и съща върхова мощност лампов усилвател може да постигне по-висока средна без да изкривява неприятно... А иначе 30W са си 30W друг е въпроса дали в тази цифра е излъгано... дали са презапасени :punk_guitar: ...и те така.

Отговорено

Не знам дали съм грешка, но ми се струва, че заглавието на темата е: "Какво мислите за кубетата на Line6, Spider III серията", а не е: "5 вата транзисторна мощност имат ли ефекта на 5 вата лампова"...........

Не че нещо ама ей така да вметна между другото..........