Jump to content
Българският форум за музиканти

Нежелано трептене на струна


hypnocil

Recommended Posts

Проблемът е, че 3та струна (от дебели към тънки) понякога трепти без да съм я докосвал, нито с лявата ръка, нито с дясната ръка при свирене, при което се получават нежелание допълнения в звука. Трептенето е леко, но се усеща и е гадно. Най-изявено трепти, когато натисна 5то прагче на най-тънката струна и изсвиря този тон - тогава трептенето на въпросната 3та струна (дебели - тънки) е най-силно, съответно и нежелания звук най-силен. Китарата е Винтидж В100.

 

Ако някой е имал подобоен проблем и има решение ще се радвам да го сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се ли получава по принцип такъв резонанс така или иначе? На моята китара, като свиря нещо на свободна струна, примерно горно Ми, (свободна най - тънка струна), ако се вслушам и вгледам, виждам, как и долното Ми трепти. Все пак целият инструмент резонира, няма нищо чудно. В твоя случай ти зазвучаваш Ла (5 праг на струна ми) и струна Ре също започва да звъни. Като се замисля, Ре - Ла е квинта, а на квинта/кварта/октава е най - лесно да се получи някакъв резонанс (въпреки, че в твоя случай, е квинта през октава - мисля, че се водеше дуодецима...). Пробвай примерно да видиш, дали при свирене на някой друг тон, не се получава резонанс с някоя от другите свободни струни.

И друго - просто ВИНАГИ заглушавай, като не ползваш струната. На мен открай време ми е навик - просто ръката ти трябва да заглушава всичко излишно, за да няма излишни шумове и от неизползваните струни. Има е вероятност просто да трябва един добър сет-ъп на инструмента, няма да се учудя :D

Мойте 5 ст'инки. Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заглушаване, разбира се, няма какво да го мислиш. На всяка китара се получава известно минимално трептене, което по принцип е нежелано. За това свирещият на електрическа китара трябва хубаво да се подсигури. Можеш да си намериш видеото Monster Licks And Speed Picking на Франк Гамбали, там той обяснява за заглушаването. Разбира се, изглежда лесно, като го гледаш :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно нормално. И аз се чудих кво да правя в началото, но както каза lizardman - виж видеото на Гамбали, там е обяснено как се заглушават струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е значи трябва да се примиря, че няма да мога да изсвиря чист тон на соловите струни без да заглуша останалите струни, защото при овърдрайв/дисторшън става много гадно, когато изсвиря примерно няколко тона на тънките струни и започне да трепти някоя от дебелите струни звукът става непоносим и тотално нежелан.

 

Дали не е нещо от китарата, сетъпа или знам ли ?

 

А за клипчетата на Гамбали... погледнах това "Monster licks and speed picking", но звук и картина се разминаваше пък и от такъв видео урок едва ли ще схвана много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами нормално е при всички електрически китари, струните трябва да се заглушават, особено когато свириш с много gain. Ето тук мисля също е споменато:

 

http://www.justinguitar.com/en/RO-000-RockMetal.php

 

(виж серията за "fast legato rock technique")

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе пич! Земи си един дист като моя (БГ производство - Враца; 1980те) :thumbs_up: Като набузиш gain на макс, така ръмжи, че никакви странични шумове от резонанс на струни и т.н. не се чуват :cheers2:

Иначе като свиря на процесор, не съм забелязал да имам подобни на твоите проблеми. Според мен страничните шумове от резонанс на струни и подобни са твърде слаби и някаква приставка като Noisegate или Noise Reduction ще ти реши проблема :band1: Ако колегите смятат, че не съм прав - да ме поправят...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледах последните дадени видео уроци и начина на свирене на чисти тонове и явно това ми е проблема при пипането из фингърборда с лявата ръка, тъй като това ми е първата 'нормална' електрическа китара и не съм свикнал особенно, докато на предишната ми Кремона :girl_cray2: нямах такива проблеми може би, защото адаптерите бяха до такава степен зле, че не улавяха слабото трептене на струните...и сега съм в шок, знам ли ?

 

А нещо повече за въпросната приставка "Нойс гейт/нойс редъкшън" освен явната цел за ползване ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако имаш процесор, трябва да имаш някаква вградена. Иначе май се предлагаше и под формата на камиончета. Идеята е, че въпросната схема играе ролята на филтър, който не пропуска шумове с интензитет под определена граница. Така че ако имаш натрупан шум по кабелите или някакви резонансни, схемата трябва да ги отреже и да пусне само качествения звук :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двете са доста различни.

Това, дето УЖ реже шум и пуска само сигнал е Нойз Редакшън.

Другото (нойз гейт) просто спира сигнала, ако е над определената с treshold граница.

 

ИМХО т'ва са юзлесс ефекти, номера е да имаш качествени и нешумящи джаджи, а не после да слагаш още други гадни такива, за да правят нещо, което го пише само в брошурата към тях... :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.