liquid_death Публикувано Март 23, 2009 Share Публикувано Март 23, 2009 Здравейте на всички Реших да ъпгрейдна солид стейт ампа си - този - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=36488&hl= Искам да го направя три канален, с ефект лууп и това да се контролира от фуутсуитч - 3 бутона за каналите и един за вкл/изкл ефекс луупа. Идеята ми е единия канал да е сегашния от ампа - клийн.Пауър ампа си е този който е сега.Другите 2 канала ще са емулации - Бууги(хай-гейн) и ЖСМ 800 .И двете съм ги правил на камионче - това - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=48904&hl= За контролиране на каналите и ефекс-а мисля да ползвам това - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=46612 Ампа има захранване +/- 24В което е достатъчно(преправя се примерно на +/-15В, като това за преампа).Мисля трафа бе 200Вата и е достатъчен. Остава въпроса за схема на ефект луупа.Спрял съм се на това - http://music-electronics-forum.com/showthread.php?t=10967 Смисъла да пиша темата е да събера мнения, дали добре съм планирал и какво ви е мнението.Цялостната ми идея е да си направя ампче за мен което да е ДЪ УЛТИМЪТ СОЛИД СТЕЙТ амп за моя вкус.Сега виря с този амп, като си пускам буугито към крайното стъпало и е убиец, просто искам да е окомплектовано Благодаря на всички, за мненията, които ще напишете Поздрави, Марин Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Март 23, 2009 Share Отговорено Март 23, 2009 Идеята ти е добра, като те кефят тези звуци и вече си ги правил. Така звучи логично да ги вържеш в 3 канален СС амп. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 Kaк искаш да превключва? Електронно или с релета? колко копчета искаш да имаш на педалиерата и какви конфигурации да позволяват? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 за 2 типа футсуичване се сещам. с 3 бутона - за всеки канал отделен - този е по-готин вариант и май по-труден за правене. с 2 бутона - с първият бутон алтернираш между клийн и драйв, с вторият - кой от двата драйва да е активен. бутона за фх - той си е един. тоест - или 4 бутона или с 3 . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 25, 2009 Автор Share Отговорено Март 25, 2009 Идеята ми беше 4 бутона - 3 за каналите(взаимоизключващи се) и един независим за ефект луупа.Идеята, която мисля да осъществя е с релета.Ако някой има вариант с електронно, нека го сподели. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fender_str Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 Ами той електронния (и по-безшумен особено при хайгейн) е с оптодвойки фоторезистор и светодиод и те пак се задействат от релетата. Погледни схемното решение на х88r и ще разбереш за какво говоря ако вече не си Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 25, 2009 Автор Share Отговорено Март 25, 2009 Оптодвойките са си баш профи решението, но в този случай търся по-лесен и евтин вариант.Естествено качествен, обаче.Има и други варианти - миди, фет суйчове, но примерно за фет суйчовете не намерих схема, също CD4066 или подобни, но и за тях не намерих цялостна схема и само се обърках... Та поради това си мислех да го направя както колегата @fire_garden бе описал в темата си http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=46612 Изглежда простичко и ефикасно.... какви са ви мненията? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 ^ Добро решение. Има и други варианти на същия принцип, например със SmallScale TTL и с Middle scale TTL. Принципно остава варианта за двоен контрол (от две места) и може да се комбинира с всички варианти на аналогово превключване - релета, оптрони, CMOS аналогови ключове...Дори диодни или транзисторни варианти. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fire_garden Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 (Редактирано) Оптодвойките са си баш профи решението, но в този случай търся по-лесен и евтин вариант.Естествено качествен, обаче.Има и други варианти - миди, фет суйчове, но примерно за фет суйчовете не намерих схема, също CD4066 или подобни, но и за тях не намерих цялостна схема и само се обърках...Та поради това си мислех да го направя както колегата @fire_garden бе описал в темата си http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=46612 Изглежда простичко и ефикасно.... какви са ви мненията? Това е работещо решение за управление и на релета и на CD4053, но може и друга подобна да вържеш. В ефкет луупа какво ще вързваш - ефект процесор, педалчета? Това решение го позлвам за паралелен екект-лууп след лампов преамп, като използвам ефект процесор, от който ползвам само дилей. Тези повторители съм ги драснал, само за да стане ясно, че източника трябва да е с достатъчно ниско изходно съпротивление и след MIX-а също да имаш високо входно съпротивление - иначе, ако източника не е достатъчно нискоомен, е възможно да ти връща сигнал от изхода на ефекта към входа. Аз пасивната част съм я сложил в един волюм педал и си дозирам на "крак" ефекта Сега всички тези филтри 1u/1М са сложени така на око за общност, но и така да го направиш ще работи. За мания цялата тази схема може да се байпасва с един ключ в самата глава, а иначе когато използваш луупа да сложиш нещо да "мютва" ефекта. Това е леко примитивно решение и не е лишено от недостатъци - има какво да се добави, за да стане по-универсално! Редактирано Март 25, 2009 от fire_garden Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fire_garden Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 (Редактирано) Ето ТУК също може да видиш в СОЛДАНО как управляват релета. Но ти може да си управляваш каквото си искаш - аналогови ключове, полеваци или мос транзистори. С лека преработка всяко от решениеята може да се преправи. Може да разгледаш и схемата на V-Twin на МЕсаБуги - има я в нета. Решения за вдъхновения има най-ралични. Редактирано Март 25, 2009 от fire_garden Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 Някой има ли представа колко шум вкарват CMOS суичовете към сигнала? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MR_STENCH Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 ^Това е добър въпрос. Предполагам, че след като транзисторите в тях работят в ключов, а не линеен режим... не вкарват повече шум от колкото един резистор със същото съпротивление би внесъл ...Все пак възможно е да е повече и ако ключа се намира в началните стъпала на High Gain усилвател да се усети. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patient Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 На теория не би трябвало да вкарват шум. Особено ако схемното решение е изпипано. Ето две полезни статийки по тая тема: Wicked Switches Bypass switching Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 (Редактирано) Мерси за статиите! Добре - значи в крайна сметка може да се направи и с 6 аналогови CMOS суича - 3 на входа, за да спират сигнала към каналите, които не се ползват и 3 на изхода на всеки канал. Разбира се, трябва и контролна схема, която да включва чистия канал при включване и да превключва каквото е необходимо, когато се сменят каналите. Евентуално може и да се помисли за FX Loop контрол. liquid_death, задоволява ли те един такъв вариант? Ако да - доуточни детайлите и мога да ти драсна някаква основна схема, която да обсъждаме. Сещам се например за вариант с 6-жичен кабел между ампа и педалиерата. 1. Vcc 2. Gnd 3. Clean select 4. Drive1 select 5. Drive2 select 6. FX loop toggle Има 2 варианта: - В педалиерата да има платчица, която създава контролните съгнали за всичките 4 двойки 4066 суичове. В този вариант е лесно и да се направят LED драйвери в самата педалиера. Неудобство е това, че така ще трябва контролната схема да се дублира в усилвателя, за когато не ползваш педалиерата. - В педалиерата има просто превключватели и RC вериги, докато цялата електроника е в усилвателя. Неудобство е, че може да се наложи използването на кабел с повече жила, ако трябва да се контролират светодиодите на педалиерата от ампа. (изключвам ползването на мултиплексори за толкова проста цел). Удобно е това, че цялата електроника е в ампа. Редактирано Март 25, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Март 25, 2009 Share Отговорено Март 25, 2009 Moже би най-важното е да кажеш в какъв диапазон ти се движат напреженията на сигнала. Неудобство при 4066 е това, че може да превключва сигнали до 15V или +-7.5V. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts