fire_garden Публикувано Октомври 24, 2008 Публикувано Октомври 24, 2008 Във връзка с темата на HRS ще споделя една проста идея за управление на релета, която е използвана в Tubeman 2 на H&K и аз скромно доработих . Оригинално схемата (само за управление на релетата) е показана на долната фиг.1: фиг.1 На фигурата са показани само намотките на релето (крачета 1 и 10). Използвани са релета с два превключващи контакта и може да се управляват две вериги. Релетата са TQ2-12V (12V-ви релета със съпротивление на намотката 1K). Аналогични релета са MP-12 на Sun Hold. Естествено и с други релета е възможно да се направи. При подаване на захранване е отпушен само транзистор T1, а Т2 и Т3 са запушени. Тогава към Rel 1 и 2 не се подава напрежение; затворени са контакти 2 и 3, и 8 и 9 на релето; свети диода D1. При еднократно натискане на бутона К2 или К3 се отпушва съответния транзистор Т2 или Т3 и свети съответно D2 или D3. Контактите на съответното реле се превключват. Това, кой транзистор да е отпушен при включване на захранване зависи от C54, C55 и C56. Най-малкия кондензатор определя, кой транзистор ще е отпушен – в случая C54. Това е базовото положение. От тук следват и модификациите, както е показано на следващата фиг. 2: фиг.2 Резисторът R72 може да се замени със същата група от реле, диод и резистор 330 ома, както при T2 и Т3. Тогава се управляват 3 релета. Съответно кое реле да с вклчено при първоначално подаване на захранване зависи, както споменах, от C54,55,56. Освен това може да се добави още една група, като тази оградена в светло зелено, и да се управляват 4 релета. Схемата се усложнява и трябва да се добави още по един диод 1N4148, както може би се досещате . В случа при включването на което и да е реле, другите се изключват, за което са виновни диодите D4-9. Също така може да използвате релета на друго напрежение. Примерно при 5V-ви релета, спокойто Ucc може да е 12,6V (отоплението на лампите например ), като чрез 330 омовите резистори последователно на релето, ще си настроите режима, така че да имате нужното напрежение върху релето и върху сетодиода (т.е. да си настроите тока във веригата). Ако токът е много голям за светодиода успоредно може да му се плесне един резистор ... абе може да се измисли нещо според конкретното реле и напрежение Ucc. Ето и примерно разположение на компонентите върху платка (за първата фигура се отнася – фиг.1). За втория слчай (фиг.2) диодът R72 ще се махне и лесно може да се прокара една писта от Plug5 до групата R76,R80 където да се сложи още един 330 ома резистор (или друга стойност там според релето). фиг.3 Естествено може да си управлявате транзисторите T1,2,3 и от някаква външна логика. Махат се диодите и през 15К резисторите (R74,78,82) се подават 5 и 0 волта (R74,78,82 може да намалят на 10К-12К примерно, но и с 15К предполагам, че ще е ОК). Ако искате да си направите педалира ще требва да използвате 2 от въпросните схемички и бутони от тип DPDT. Ето и примерна схема, като за връзка между усилвателя и педалиерата може да използвате стандартен MIDI кабел RS 232 кабел. фиг.4 ПП Надяван се не съм допуснал много грешки, че на бързо съм драснал нещата, но ако има нещо ще го уточня. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 24, 2008 Отговорено Октомври 24, 2008 Просто викаш... И на мен ми се струва, че по-просто няма накъде... Цитирай
fire_garden Отговорено Октомври 24, 2008 Автор Отговорено Октомври 24, 2008 (Редактирано) Просто викаш... И на мен ми се струва, че по-просто няма накъде... Е, имам предвид, че това решение дава известни възможности. Може да си комутираш два, три канала в усилвателя, има индикация на самия усилвател, а може и да се изнесе в педалиера. Сравнително просто е при възможностите които дава, но може би на мен така да ми се струва. Дано някой изкочи с нещо по-елегантно. Все пак частите за това решение ги има в шкафа на почти всеки, който се занимава с електроника, не е скъпо, не ти се налага да чаткаш от миди управление. То не може хем голям, хем да не боли Все пак, ако някой ме забие и каже "абе ти си много тъп, има по-просто с още повече възможности" ще е супер - и аз да науча нещо. Това съм го тествал, работи и викам да го покажа, ако някой му свърши работа ... Редактирано Октомври 24, 2008 от fire_garden Цитирай
Gregg Отговорено Октомври 24, 2008 Отговорено Октомври 24, 2008 Е, имам предвид, че това решение дава известни възможности. Може да си комутираш два, три канала в усилвателя, има индикация на самия усилвател, а може и да се изнесе в педалиера. Сравнително просто е при възможностите които дава, но може би на мен така да ми се струва. Дано някой изкочи с нещо по-елегантно. Все пак частите за това решение ги има в шкафа на почти всеки, който се занимава с електроника, не е скъпо, не ти се налага да чаткаш от миди управление. То не може хем голям, хем да не боли По-просто без да е MIDI може да стане само с един сравнително малък PIC и една ULN-ка. Там възможностите са всякакви, особено ако релетата са доста повече от 3 на брой. По принцип е добре частите да ги има в магазина, обаче ако превключването е по-сложно схемата за управление става направо трагична /за справка виж например H&K Triamp или Peavey 5150-3/. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 24, 2008 Отговорено Октомври 24, 2008 (Редактирано) Аналогична схема е такава, която използва факта, че операционен усилвател се заключва, ако обратната връзка е свързана към неинвертиращия(+) му вход, вместо към инвертиращия(-). По този начин, подавайки положителен сигнал на неинвертиращият(+) вход, ние можем да заключим ОУ и на изхода му постоянно да имаме приблизително положителното захранващото напрежение V+(да го държим включен). Подавайки положителен сигнал през резистор на инвертиращия(-) вход, ние можем да го заключим ниско, и на изхода да имаме отрицателното захранващо напрежениеV-(да го държим изключен). По този начин може да се направи схема, където с натискане на един от бутоните се подава сигнал на неинвертиращия(+) вход на ОУ, който трябва да се включи, а едновременно, през диоди в права посока се подава сигнал на инвертиращите(-) входове на всички ОУ, които трябва да се изключат при натискане на този бутон. Изходите на ОУ могат да управляват драйверните транзистори, управляващи релетата, а самите ОУ, понеже могат да управляват около 2К товар, могат да бъдат в самата педалиера. Това е удобно, понеже схемата за колкото канала си искаме е идентична и единственото нещо, което расте като сложност при наличие на много взаимно изключващи се канали е диодната матрица, свързваща всеки бутон с инвертиращите(-) входове на всички ОУ, които трябва да се изключат, когато съответния бутон се натисне. Останалата част от схемата расте линейно с броя канали. Ако искаш, мога да драсна схема. Иначе с микроконтролер е най-просто, само разработката е малко времеемка. Редактирано Октомври 24, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
HRS Отговорено Октомври 24, 2008 Отговорено Октомври 24, 2008 Браво Проектчето е много добро и съм сигурен, че ще е полезно на съфорумниците, ако се захванат с някое по-сериозно проектче. Най-малкото е показан основният принцип при управление на релетата и всеки ще може да го преработи според личните си нужди. Даже и на мен може да и е полезно, защото още не съм се отказал да сложа две дистърчета в обща кутия и да ги превключвам с реленца. И направо може да се възползвам от печатната платка, която си показал. Определено такива теми са полезни и ще е хубаво да има още за напред Поздрави, Христо Цитирай
fire_garden Отговорено Октомври 24, 2008 Автор Отговорено Октомври 24, 2008 (Редактирано) Абсолютно съм съгласен, че при управление на много релета става сложно, но доста от хората които аз познавам се плашат, като чуят клчовата дума процесор и програмиране, нямат програматор и време, не им се занимава и т.н. Както и ключовата дума просто/сложно също явно не е подходяща, тъй като сама по себе си е относителна. Както и да ... к'во съм се заобяснявал . Технически решения има много - който както прецени. Редактирано Октомври 24, 2008 от fire_garden Цитирай
fire_garden Отговорено Октомври 24, 2008 Автор Отговорено Октомври 24, 2008 абе не ми ли се спи вече А и мисля, че има хора, които по-трудно биха си разработили нещо сами, но имат желание и поялник и биха се възползвали от по-достъпни и разработени решения. И за да не се отмятам пак да завърша с фразата: Както и да ... к'во съм се заобяснявал smile.gif. Технически решения има много - който както прецени. Цитирай
Gregg Отговорено Октомври 25, 2008 Отговорено Октомври 25, 2008 Абсолютно съм съгласен, че при управление на много релета става сложно, но доста от хората които аз познавам се плашат, като чуят клчовата дума процесор и програмиране, нямат програматор и време, не им се занимава и т.н. Човек не може да разбира от всичко, а пък и не е нужно. И аз съм не съм в час с микропроцесорите, обаче има хора, които това им е работата и предпочитам да се обърна към тях, отколкото тепърва да седна да уча програмиране, макар че тук не става дума за някакъв сложен код. Препдолагам хора от форума, които са в час с материята ще могат да предложат подобен готов продукт на прилична цена, но това би имало смисъл само ако става въпрос за по-сложно управление. Иначе ако е за 2-3 канала без допълнителни екстри може и по "аналоговия" начин. Когато има превключване с релета е добре за всеки случай да се приложи т.нар. mute функция, за избягване на шума от релетата, както е примерно при MESA DR /3 каналния, както и други ампове/, защото не винаги е възможно той да се избегне. Цитирай
liquid_death Отговорено Март 5, 2009 Отговорено Март 5, 2009 Страхотна тема!!!2 дена търся в нета това инфо!Форума ни е страхотен!Сега възнамерявам да си пъхна още 2 преампа в солид стейт ампа ми и благодарение на тази тема и @fire_garden вече мога!Благодаря!!!! Цитирай
Recommended Posts