Jump to content
Българският форум за музиканти

Предлагам сцена


Recommended Posts

Значи реших да почна една тема, която общо погледнато е разглеждана, но не и от този ъгъл, от който я гледам аз. Основния въпрос е за съществуването на рок клубовете в България и въобще за съществуването на сцена, на която българските рок групи да се изявяват. За протокола само ще обясня, че имам и двете гледни точки. Като член на група съм свирил от 1997 до 2003 година в клубове във Враца, Велико Търново, Свищов, София, Пазарджик и Ботевград. Най-много изяви сме имали във Враца, Търново Ботевград и София. В този ред на мисли аз бях човека, който уреждаше изявите, аз съм преговарял за условията и хонорарите. На някои места успяхме да се преборим за твърд хонорар, на други свирехме на вход. Но най-важното е, че имам гледната точка на групите. От друга страна, освен че и сега си имам група от около една година с другите членове на групата ми отворихме и рок клуб в Ботевград. Това го направихме, с ясното желание да направим един оазис против чалгата в нашия регион. Клуба вървеше известно време с някакъв успех, но все повече и повече затъва. Има грешни неща в политиката ни, удря ни и нас кризата, но някак си ще се пробваме да закрепим положението. Основния въпрос обаче който ме гложди е свързан с мениджмънта на групите. Хубаво, аз искам да помагам, аз също съм музикант, но аз искам и да печеля. И ако имам само кръчма, някак си ще печеля поне малко. Но рисковете на живото предаване ме накараха да се замисля за отношенията си групите. Като човек, който е и от другата страна на бариерата ( имам и другата гледна точка ) ми се иска групите да са сигурни, че ще спечелят, да свирят на твърд хонорар. Обаче имахме няколко печални опита - групи, които са известни и уж трябваше да докарат публика - не успяха. Аз след като съм обещал хонорар си бръквам по-дълбоко в джоба и плащам. Обаче това няма да продължи вечно. Имам и банди, които свирят много готино и са съгласни да свирят на вход. Е, не печелят много, но поне си плащат разходите. И тук пак повдигам въпроса за мениджмънта на бандите. Постепенно в главата ми изникна една идея. Защо да не взема да дам сцена на всеки, който иска да свири, само че - да си прави рекламата сам, да си продава билетите сам ( нали за това има мениджъри на бандите или поне би трябвало да има ). Аз само да си държа кръчмата и да си продавам пиене. Защо аз трябва да си залагам задника, да лепя плакати, да пускам реклами в кабелната телевизия, да обещавам хонорари и най-накрая като не дойде публика да плащам хонорара от джоба си?

Значи ако си поканя няколко банди, които наистина събират публика в моя клуб. Те са си популярни в региона - нека им обещая хонорар. Но дори и за тях започвам да се колебая, дали да рискувам. Освен това след като предоставям сцена и апаратура - мисля че е нормално да искам наем от бандата, поне колкото искат репетиционните. За 3 часа - 30 лева за озвучаването и от там нататък - да си продават билети и да си печелят колкото си искат. Ако са известни и си докарат публика - добре. Така мисля риска ще бъде поделен и всички ще бъдат доволни. И най-вече никой няма да се оплаква, че е ощетен от към хонорар. Значи въпроса е поставен и оставен да виси. Нека всички преценяват дали това им изнася. Ако искат да си правят реклама в нета - ако имат познати в Ботевград - да им пишат, да се уговарят. Аз съм склонен да дам сцена дори през седмицата. Макар че все някоя и друга вечер трябва да се почива. Единственото условие през седмицата е, че трябва да се свири по-рано. В периода 20-22 часа. В петък и събота - може и по-късно. Но нали идеята на повечето банди е да бъдат чути и видяни от техните фенове. Ето - имате една свободна сцена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Здрасти!

 

Мисля, че по отношение на глобалното положение на музикалния бизнес и проекцията му върху клубния бизнес си на прав път. Така е в Ню Йорк - клубът предоставя сцена, ти си правиш каквото си искаш. Не ти плащат за нищо (освен питиетата на бара - по 1-2 на човек от бандата). Свириш на вход. Клубът го определя с договорка с бандата. Не плащаш за нищо, а ползваш - сет барабани, бас кубе, китарно кубе (най-често има избор от 1-2 за бас и китара), централно озвучаване + микрофони. Пиано (електрическо, акустично, роял) няма почти никъде. Ти си правиш флайери, плакати, майспейси, фейсбуци и въобще каквото те кефи, за да докараш хора на гига. Клубът печели от продажба на алкохол. Колкото по-известна е бандата, толкова повече смисъл има да се сложи по-висок вход. Чиста работа.

 

За съжаление, споменавах във форума за тази система на работа на клубовете/музикалния бизнес няколко пъти и бях опюлван и нападан от разни хора, които имат публика от 3-4 души на концертите си. Да, за тях тази система на работа не е изгодна - ще разделят по 5лв. И ще се усетят, че явно музиката им куца. Недоволството на тези хора е, че те не получават това, което искат - а именно - да си свирят кавъри на любимите групи от тийн годините си (каквато и музиката да е) и няколко авторски парчета, да не си направят никакъв труд за реклама и накрая да вземат и по 50лв на човек хонорар, въпреки че са свирили пред гаджето на китариста и сестра и, както и чичото на басиста. Но това вече е друга тема!

 

Свиренето на твърд хонорар е удачно за групи с наистина сериозно реноме (такива в БГ не са много), както и за професионални ангажименти тип "музикален съпровод в заведение (ресторант, бар, кафе), частно парти, официални събития".

 

Така е по света, не виждам защо да не е така и у нас...

 

 

 

Поздрави,

 

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази схема би проработила ако съответната група е популярна и известна и въпреки това безпаричието е основния проблем за всички .За да се случат нещата човек трябва да сложи едни 50 лева в джоба и да дойде да се повесели ако трябва да го прави по често какво става излиза че трябва да взима солидна заплата за да не се притеснява дали да се отпусне или не.Така стоят нещата според мен ,как да си направя реклама в Ботевград да отида и да лепя плакати след това да дойда и да свиря звучи ми малко абсурдно.А това с продуцентите и менажерите дето ще дойдат и ще налеят пари няма да стане защото както на теб така и на тях нищо не им гарантира успех.Изобщо една трагедия повсеместна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, че нещата наистина са доста зле, в това спор няма. Но на мен като човек, който е едновременно от двете страни на барикадата ми се иска да измисля нещо, с което да подпомагам свиренето на живо, популяризирането на бандите, а освен това аз да не се набутвам. Много ми е кофти да кажа на някоя банда, особено ако свири готино - ей пичове - идвате на вход. Аз взимам примерно 3, 4 или 5 лева вход, защото повече в Ботевград няма как да се вземат. Даже те хората на 3 лева се мръщят, та какво остава за повече. И като им кажа - клубът побира между 80 и 100 човека. Ако дойдат 100 ще вземете 300 лева. Ама ако дойдат 40 - ще вземете 120. И се е случвало не веднъж това. На няколко банди, които хем свирят добре, хем са ми и близки приятели, като се уговорим им давам твърд хонорар. Има едни пичове от Враца, които си идват с всичката апаратура. Те обаче свирят за кеф. Всичките са между 40 и 50 годишни, свирили са много по чужбина, имат си вече добри доходи - от бизнес или от нещо друго и не се пазарят за пари. Свирят много яко, имат много як саунд и правят много шлагерчета - само кавъри. Но пък забавляват публиката. На тях няма как да не им платя твърдо, след като си докарват цялата апаратура освен всичко. Но не знам какво да правя. За мен - групите трябва да си поемат тяхната страна на риска. Рекламата и продаването на билети трябва да са тяхната част от сделката. Особено ако свирят авторска музика. За кавърите - както и да е - има много банди които свирят кавъри. Като знаеш долу-горе в какъв стил свирят, знаеш какво може да очакваш - съответно знаеш какви фенове ще дойдат и колко. Но за авторската музика - там е мъгла - може да дойдат много, може и малко. А основното нещо в БГ вече е, че трябва да започнат да стават популярни бандите, които правят творчество. Аз като цяло искам да дам сцена поне в нашия регион, където да има редовни участия. А що се отнася до идеята групата да плаща някакъв макар и минимален наем за апаратурата - това все пак е застраховка. Първо, че някой няма все пак да повреди нещо и второ - винаги може да се окаже, че никой няма да посети някоя банда или - трето - може да дойдат 10 фена, но да не пият нищо. А персонала на заведението трябва все пак да си вземе надницата. Никой няма да дойде да седи няколко часа без пари. Поне 20-30 лева трябва да имам като гаранция. Аз все пак започвам всеки месец с може би около -2000 лева разходи. Нека и бандите започнат своя гиг например с -30 лева за бензин, -20 лева за плакати и - 30 лева за апаратура. А пък надявам се всички мислят, че от тези около 100 възможни места в заведението, дори половината да се напълнят - ще имат някаква печалба. Но както и да е - темата е отворена, надявам се да я видят повече хора и да има отзиви и идеи. Защото без да се обсъждат тези проблеми - нищо няма да се направи в положителна посока. А целта е ясна - музикантите трябва да свирят пред тяхната публика. Иначе каузата е загубена. Свириш в къщи или в репетиционните и до там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... ама значи то и клуба трябва да си прави маркетинг. Аз за тоя клуб бях дочул от тоя и ония ама нищо повече - нито къде е в града, нито какво предлага като сцена, апаратура, бар, места и тн ... та от там и не съм проявявал повече интерес към него.

 

Ако имаш време и желание вземи направи малко снимки, едно кратко описание на клуба както и публиката от града каква е ... и съм сигурен че ще се намерят световно неизвестни банди които са на добро ниво и навити да минат да треснат някои път. Аз лично с удиоволствие бих организирал бандата ако всичко е ОК

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И благодаря на Пешо за коментара. Има много верни неща в това и всички трябва да ги имат пред вид. Макар че ние не сме в Америка или Западна Европа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно това ми се щеше да питам:

 

Каква реклама си правил на клуба досега, има ли нещо по радиото, ако ще местна телевизия, предполагам там има някакъв вестник който се издава. Та къде и как е рекламиран тоя клуб до сега ? Имате ли сайт ?

 

Не го имам в предвид провокативно, просто за информация, защото това също е важен фактор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... ама значи то и клуба трябва да си прави маркетинг. Аз за тоя клуб бях дочул от тоя и ония ама нищо повече - нито къде е в града, нито какво предлага като сцена, апаратура, бар, места и тн ... та от там и не съм проявявал повече интерес към него.

 

Ако имаш време и желание вземи направи малко снимки, едно кратко описание на клуба както и публиката от града каква е ... и съм сигурен че ще се намерят световно неизвестни банди които са на добро ниво и навити да минат да треснат някои път. Аз лично с удиоволствие бих организирал бандата ако всичко е ОК

 

Поздрави

Алекс

Значи въобще не сме му правили реклама на клуба, защото много от нещата са с неизяснен статут. Сега се изясняват разни работи и ще се промени начина на работа. Може би за добро, и дано да е по-добро. Иначе имаме профил в myspace - bluejeansclub . Там има малко снимки - може да видиш обстановката. За апаратура - по принцип имаше всичко - централно, барабани, бас кубе и две китарни кубета, стойки за микрофони за 3 вокала. Апаратурата е доста по-мощна от колкото е нужно. 2 супербаса по 500 вата, 2 широколентови колони по 300 вата и 2 монитора по 300 вата. Всички са с отделни стъпала, има и кросовър и микрофони за барабаните. Цените са малко по-ниски от останалите заведения в града. Но това е така, защото от 1-2 месеца останалите вдигната цените. Само за протокола - бирата е между 1,50 и 2 лева. Твърдия алкохол е 1,20 - малкото. Безалкохолните са 1,20. Има и кухня където правим някои дребни глезотийки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те тия работи са супер, ама ще трябва да помислите за реклама. Точно защото са супер хората трябва да ги знаят, че ако не ги знаят, все едно го няма и клуба за тях. Иначе цените са нормални за град като Ботевград (предполагам, като сравнявам със Сливен), но си трябва да го има името на клуба нейде където нови хора ще го видят (табла за обяви, плакат в музикален магазин в града или нещо подобно, другите по-стандартни начини ги знаем всички).

 

Но така де, изяснете концепцията, но гледайте да рекламирате и самия клуб доколкото имате възможност, защото дори това може да вдигне посещаемостта сериозно.

 

Пример за обратното е клуб Тангра в Сливен, който, при цялото ми нежелание да го плюнча, макар че като обстановка и размер не е зле, като отношение, цени, обслужване и организация е пълен ужас и по този начин много често хората пропускат интересни групи само заради това че свирят там.

 

Но както и да е. Предполагам че си разбрал какво исках да кажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, разбирам много добре мисълта ти. И ние много добре си знаем, че нямаме реклама, но в случая повечето проблеми са чисто финансови. Имам пред вид - договора ни със собственика е за 1+1 години. Като първата година изтича това лято. Имаше опасност някакви местни далавераджии да купят имота от собственика, да съборят сградата и да строят кооперация. За това ние не сме направили почти никакви подобрения в заведението. А трябва да се попроменят някои неща. Освен това трябва да се вложат пари, а моите съдружници не искат. Сега ще се опитам да взема дяловете им и да стана единствен собственик. В момента водим преговори, да видим как ще тръгнат нещата. Така че ситуацията е малко на кантар. И макар че свирим в една група сме малко като орел, рак и щука :hysterical: - нали се сещаш. Ама дано се развията в добра посока нещата. Иначе клуба април месец ще направи 1 година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Дали разбрах правилно?

След много умуване и пречупване на изводите в които си се блъснал по трасето, през призмата и на двете гледни точки, ти хрумна че е добра идея хората да ти плащат, за да правят шоу в твоята кръчма?

Е т'ва се казва и вълка да е сит и агнето - цяло... от определена гледна точка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако решиш да правиш концерт, дали на стадион, дали в зала, да не би да е безплатно? Иди и попитай колко ще ти струва наема на зала 1 на НДК например. Моята идея е, най-после групите в БГ да започнат да си намират мениджъри. Прочети която и да е биография на големите банди. Няма такава, която да няма мениджър. И в интерес на истината, ако някой иска да влезе в шоу-бизнеса - това е начина. Всички големи банди, преди да станат такива, са били начинаещи и са свирели за скромни суми. За справка - Kiss са свирели по за 30-40 долара на вечер, при това са носели цялото си обурудване. Заведенията са нямали озвучаване. AC/DC са свирели понякога по 3 пъти на ден, за да изкарат пари за ядене и гориво и са спели в буса си. При това вече са имали 2-3 издадени албума. А ако групата се заеме сериозно с идеята да успее в това което прави - ще постигне успех. Това се опитвам да ви кажа. Ако пък си мисли, че където и да отиде да свири са и подсигурени някакви си 200, 300 или 500 лева хонорар, до никъде няма да стигне. За това и в БГ няма никакъв шоу-бизнес. Просто нека групите си поемат риска. Така ще проличи коя група е добра и коя група не е. А мениджъра трябва урежда изяви, да прави реклама, да продава билети, да подготви всичко, което е нужно извън свиренето, за да успее представянето на бандата. А моя риск съответно е, че ако поканя една група да свири, дори да не и платя хонорар, а тя да си продава билети, може да ми разгонят публиката. Ти за това не си ли мислил. Както споменах, аз започвам месеца с около -2000 лева. Значи ако работя, както се получава активно петък и събота, за да изляза на нула трябва да имам поне по 500 лева оборот тези вечери. Това означава, че тярбва да имам поне по 50 клиенти, които да изпият по 10 лева. Ами ако ми дойде банда, която ги изгони? Какво правим тогава? Топката е вече при теб. Давай идеи. За това съм пуснал тази тема. Нека всеки си каже какво мисли, за да тръгнат нещата напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина с тази тема се доказа за пореден път безмислицата да се свири по клубове които и да са и където и да се намират у нас по добре да ги направят баничарници поне пенсионерите ще са доволни

а групите дето все още свирят по разни дупки са като динозаврите обречени на трайно изчезване

 

 

 

по добре си свирете собсвениците на клубове сами в умрелите дупки и си плащайте ама колкото ви душа иска хонорар :music336::yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slinky, забравяш две неща:

1. ние сме в БГ;

2. не всички групи са и/или искат да станат известни и богати, респективно да живеят само от музициране.

 

Моето мнение е, че И групите И клубовете трябва да са гъвкави откъм условия, както и да са толерантни един към друг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята, клуба да предоставя сцена и материална база, не е никак лоша и съществува в Европа, а явно и в Америка. По този начин групите които свирят, щат- нещат поемат отговорност за промотирането на продукта си, а това е добре, защото иначе клубната музика започва да намирисва на кръчмария. А клуба си печели от продажба на алкохол и тн, докато наема служи постепенно да избива направени вложения. А промотирането в днешно време не скъпо, само отнема време. Аз например получавам всеки ден, множество мейли, съобщаващи ми за всевъзможни ивенти, просто защото е възприта практика да се рекламира по този начин ( а също чрез Мyspace, Skype и тн.)

 

Но има и изисквания към такива клубове, а именно наема да разумен, същите да са привлекателни за публиката поради доброто си местоположение, реклама и изградена качествено инфраструктура. Не става просто да се дава някакво помещение, което на нищо не прилича и няма елементарни условия за свирене на жива музика ( не говоря за съответното от темата, не съм го виждал) и да се очаква групите да събират хора . Също така говорим и за качествени групи, способни да привлекат публика, която е навита да си плаща входа, и то не за една две такива групи

 

Иначе, според мен подобна симбиоза, ако е добре организира, би могла да работи. В края на краищата, всичко опира до качеството на работа и от двете страни. И разбира се на достатъчно публика ( зависи пак от местоположение до голяма степен).

 

За съжаление, според мен, за да проработи тази схема, има нужда от вложения на пари, време и ноухау и от двете страни :)

 

п.п. Само не съм убеден че в Ботевград има достатъчно регионални групи, които да подържат клуба действащ, според мен такива мероприятия, що се отнася до български условия, могат да работят предимно в София

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.