Jump to content
Българският форум за музиканти

Пикгард от неръждавейка!


Recommended Posts

Какво мислите по въпроса-добре ли ще е пикгарда на китарата от снимката да се направи от неръждаема ламарина 1.5мм?

fbugg7d0gsi9rht46l9e_thumb.jpg

Доколкото си спомням съм виждал нещо подобно,но на бас китара.Мисля, че и при тази няма да има проблем да се направи, но леко ме притеснява факта, че от хилядите фендерски китари съм виждал с какви ли не пикгарди, но не и от неръждавейка.

Искам да попитам още-някой знае ли дали пикъп-ите имат стандартни габаритни размери, защото тези, които имам са с размери:ДхШхВ съответно 70мм Х 18мм Х 27.5мм и ми се струва, че са малко по-големи от останалите!!!???За сравнение половинката от хъмбъкера е 67Х18Х16.А междуосовото разстояние между двата регулиращи винта на пикъп-а е 82мм, а на хъмбъкера е 77мм.Не, че 3-4мм са от кой знае какво значение, но ако в един по-късен етап реша да сменя пикъп-а при нек-а с хъмбъкер ще трябва да правя декоративни капачета и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С ламаринен пикгард, ако не изолираш цялата кухина, може и някоя радио станция да хванеш.

Това ти е основният проблем, а не естетиката.

За адаптерите не трябва толкова да ти пука за ширината на отворите в които ще стоят адаптерите, по важно е точно под всяка струна да съответства по едно от шесте кантактни болтчета на адаптера.

На снимката изглежда, че грифът и бридж-магарето доста ще приберат струните една към друга (което си е от моделът китара и не трябва да те притеснява).

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност-да, цялата кухина ще бъде екранирана, то от там ми дойде и идеята за ламаринен пикгард.Иначе вече съм изрязал един пикгард от плексиглас и имах намерение от долната му страна да залепя медно фолио със същата форма(естествено ще опаковам и кухината в китарата).

До тук-нищо притесняващо.Благодаря за отговора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм се замислял за такъв вариант пикгард,но не съм сигурен дали няма да натоварва винтчетата с които се закрепва.Иначе като се полира идеално ще свети и ще изглежда страхото.Може би в този случай винтчетата ще трябва да са с по дълго тяло от нормалните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам опит с китари с пикгард, но не виждам проблем да се направи такъв от ламарина. Все пак според мен трябва да се спазят следните изисквания:

1. Задължително сввързване на пикгарда към маса, Ако не е осъществено както ти казаха рискуваш да хващаш радио с нея. Особено отчетливо ще се чува с преамп и дисторшън (поради неправилно замасен бридж на старата ми лопата хващах две румънски радиа :) )

2. Пълна липса на контактуване на токопроводящи части на адаптрите и останалата електроника с пикгарда, тоест единствената връзка, която пикгарда да има с електрониката да е на маса.

Успех и дано наистина се получи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

MF500-SKULL-NT.jpg

 

Не мисля,че тези бая скъпи и велики китари, хващат радио.

Просто са направени от подходящ материал,добре са екранирани и тн.и тн.

Идеята ти хич не е лоша,но аз бих те посъветвал да избереш някакъв друг материал за пикгард.

Не за друго ами, това не е за всяка уста лъжица.

Ще загубиш доста време,нерви и средства,а и трудно се обработва в домашни условия.

За такива мераклии като тебе има и други варианти,например нещо от този род или нещо готово,като например.

 

247974.jpg

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С ламаринен пикгард, ако не изолираш цялата кухина, може и някоя радио станция да хванеш.

Това ти е основният проблем, а не естетиката.

 

Това е абсолютно грешно!!!

 

 

 

Според мен проблемът при пикгард от неръждавейка е как да направи фаската на ръба, за да не си нарежеш ръцете, а и да изглежда добре. Щото предполагам много малко от този форум са работили с неръждавейка и знаят колко трудно се обработва тя на ръка, и колко трудно може да се получи равномера фаска.

Останалото е просто - лазерно рязане и слагане :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е абсолютно грешно!!!

 

Реките от мозък се леят,

и стичат се грубо, пенливо.

Но хората все не умеят

да действат взаимно, учтиво.

 

Но дойде ли сушаво време,

нивото в реката ще снеме.

И който било му е смешно,

ще види кое е погрешно.

 

Наздраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То всичко много хубаво, ама по тая логика би трябвало аудиоусилвателите, които имат метални кутии да се сцепват да хващат радио.

 

Ако ламарината се заземи, не трябва да има осезаеми проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То всичко много хубаво, ама по тая логика би трябвало аудиоусилвателите, които имат метални кутии да се сцепват да хващат радио.

 

Ако ламарината се заземи, не трябва да има осезаеми проблеми.

Още веднъж да поясня, че пикгарда ще го играе нещо като капак на "екраниращата кутия" (нека така се изразя), в която са монтирани пикъпите и потовете и задължително ще бъде добре замасена(заземена,занулена и т.н.), т.е. не очаквам при това положение радиосмущения.Всъщност май всички така мислим, само че нещо говорим на различни езици и се появяват някакви разногласия.

Всъщност не е ли все едно дали е от ламарина или от плексиглас, но със екранировка от долната страна?Според мене е все едно.

И да поясня, че нямам намерение да го режа вкъщи и на ръка.Засега проблема ми е, че тези сплайни от които е оформен контура няма как да ги изкарам на чертеж със съответните размери за да направя по него ЦПУ програма.Затова пикгарда ще наподобява оригиналния, като по всяка вероятност извивките няма да са толкова плавни, но...нали в това е тръпката на custom-a.

Оказа се, че ламарината е дебела 1мм, а не 1.5 както си мислех от начало, но това не е проблем.

За фаските-ще се пробвам и ако не ми се отдават щепомоля някой от колегите шлосери, пък после ще му биродаря и така...

п.п.Евтиме, закачам се за твоето мнение понеже е последно

Редактирано от Linchpin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неръждавейката е ужас за обработка, дори пробиването на дупки за болт М4 в 1 мм ламарина без колонна бормашина и яко закалена бургия е невъзможна мисия. А тая дълга и крива фаска въобще не знам с какво следва да се направи (освен ръчно с диамантена пила да речем, ама тва ще е яко занимавка). Аз също съм решил да си правя метален пикгард, обаче се спрях на обикновена рифелова ламарина, която ще лъсна и лакирам - значително по-лесно е за обработка от неръждавейката (а и е метълско :thumbs_up: ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мога да кажа че съм горд притежател на въпросния бас с метален пикгард. не съм имал никви проблеми от това. вместо да лепя метално фолио от вътрешната страна на пикгарда, което да прави контакт с останалата екранировка на кухината, използвам нераждавейка. дебелината при мен и 0,6 и не се огъва. 1,5 е безсмислено, поне за мен.

 

бях пуснал тема за тоя бас, която любезно беше изтрита без никво предупреждение. не ми се заниманва пак да я пиша

ако искаш да питаш нещо пиши ми, сега едва гледам. вероятно съм допуснал и правописни грешки

 

п.с. препоръчвам лазерно рязане, ако имаш проблеми с изработването на векторен чертеж казвай да давам акъл

Редактирано от reslickade
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неръждаемата ламарина (прозиведена от легирани и високолегирани стомани) е трудна за обработка. Още повече като става дума за "домашно" производство на детаил от съответния материал. Изрязването може да го направиш както на лазер така и с електрическа ножица или нагер по чертеж. Ще се улесниш, ако имаш приятел/познат, които има наличните интрументи. Въпросната фаска е необходима, поради простат причина, че няма да можеш да свириш през повечето време, понеже ще си обинтован. Та технологичната фаска може да я направиш със нагер или инструмент (отново ръчен електрически) за закръгления (пример : http://www.trumpf-powertools.com/132.img-cust/anfasen1.JPG). Ако имаш познат/и или имаш достъп до такива инструменти - действай. В пртовен случай ще ти излезне доста скъпо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темичката на колегата, който се жалва никак не е изтрита :greenangel: Ето линк към нея - ЦЪКНИ! Моля, провери дали става дума именно за тази темичка. Не видях нищо изтрито от това, което ти си писал.

Интересно е станало, но въпросите дали наистина няма да има режещ ефект при небрежна изработка, без да има качествено изглаждане на ръбовете, остават. Все пак това си е доста твърд материал и ако няма нужната техника ще падне леко и тихо слап кълцане :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.