Jump to content
Българският форум за музиканти

Krank Amplification


metalhammer

Recommended Posts

Oх, за звука забравяте адски важно нещо!ГОВОРИТЕЛИТЕ! Eminence Legend V12....

А за луупа - ми като включваш полупроводникови ефекти, кое те интересува че луупа е полупроводников... иначе тл072 е мега шит и има толкова по-добри решения опа2134 примерно, ама е 10 пъти по-скъп....А бе въпрос на вкус, но няма да предложи версатилност.

Аз лично в тоя ценови диапазон бих предпочел пиви 5150( което ще е и по-евтино на старо) или 6505

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 36
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Както се казва въпрос на вкус.

Нямам нищо против да набарам и 5150, което за Ван Хален ще е ок.

За здрав звук се доближава като възприятие с този тук кранкещайн, но кранка ме кефи малко повече. А клийна на Пивито е по-лош от този на Кранка.( без да съм ги имал де, по чути семпли и мнения от юзери)

Така че Кранкещайна пред 5150. Поне за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има нов още по-евтин вариант на 5150 - Bugera 6262.За 1000лв нов ол-тююб амп.А и клийна му звучи много добре и е доста версатилен усилвател.Гаранция от 2 години, така че последващи мнения от сорта, че не е надежден.... отпадат!

кранка нито като възможности, нито като схемотехника....това ми е мнението.А за звука....не знам какво толкова ви харесва.Звучи точно като напомпан жсм 800, но с 6л6.То ако търсите тоя звук по-добре си вземете маршал кери кингб сигничър модела.Поне ъам не крият че усилвателя е точно това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз незнам защо Тони се пали толкова ??

 

Тази тема очевидно не е предназначена за него - а за хора който се интересуват горе долу как работи ампа отвътре - преди да си го купят.

 

Отново има масов офтопик - ама то явно във форумите е неизбежен.

 

 

Следващия кранк:

Chadwick

 

KrankChadwick.gif

 

За сравнение jcm800

 

jcm800pre.jpg

 

Дори за хора с елементарни познания ще бъде ясна приликата.

Ще дам пример само за най- основните неща важни за режима на лампата - анодно съпротивление и катодно съпротивление.

 

 

V1 (1 или А) анодно 100 колоома , катодно 2.7 килоома - Еднакви

V1 (2 или Б) анодно 100 колоома , катодно 10 килоома - Еднакви

 

V2 (1 или А) анодно 100 колоома , катодно 820 ома - Еднакви

V2 (2 или Б) катоден повторител катодно 100 килоома - Еднакви

 

Следователно чадуика е пипнат тук там jcm 800 - но тва хората го правят от десетилетия!

 

Искам дебело да подчертая тази тема е създаде за хората който искат да научат нещо повече за ламповите усилватели.

Всеки път обаче този тип теми стават голям офтопик и разгорещени спорове.

Нека спрем до тук със спора - и темата да остане информативна за бъдещите ползватели на форума.

 

п.с едит заради картинките

Редактирано от metalhammer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, ако искаш темите да бъдат информативни, наблегни на електронната част като обяснения и сравнения.При наличие на квалификации от сорта на "нискобюджетен", "кофти", "некачествен", "любителски", "посредствен" и т.н. темите винаги ще имат доволно количество спам.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление "нискобюджетен", "кофти" никъде не ги открих в постовете си освен кофти в поста на Лое

 

"любителски", "посредствен" напълно подхождат на тва което правят Кранк.

 

Темата е за първоначално създаване на интерес у потребителя - след тва човек ползва http://www.google.bg

 

Ако все пак нещо не му е ясно пита.

 

 

Тва което съм постнал като инфо е каквото ми е дошло отвътре - малко схемотехника с прости думички разбираеми за обикновения човек.

Ако искаш можеш ти да им направиш задълбочен анализ - но тогава в темата ще коментираме аз ти и още 2 -3 човека от тоя форум - а може и група съветски учени в сибир ........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мноо яка тема. :mellow: По последните 2 схемки: Да приличат си, но не виждам захранващите напрежения, Което ще рече , че не е задължително лампите да са в еднакви режими, ако захранванията се различават . Демек и звука ще е различен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Захранващите напрежения в последните десетилетия се въртят винаги около 450 волта анодно на крайното стъпало.

90% съм сигурен , че е в тези граници (плюс минус някакъв минимален толеранс - който не дава съществено отражение).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-важната част от усилвателя е човека, който свири на него, а вие пишете ли пишете...:mellow:

 

Мисля Евтим е прав, че най-вероятно е напипван на ухо. А ползването на доказани схеми като изходна точка не ме учудва. И не на последно място :

 

1. Да се сравняват схеми гадаейки за звука, е като да се сравняват автомобилни двигатели по рекламни брошури:mellow:

2. Топлата вода е измислена и сега всички спорят, защо неговата вода е по-хубаво топла.

3. Даймбег Дарел (Бог да го прости) не беше еталон за идеален китарен звук (оригинален със сигурност, но не перфектен)

4. Всичко вече се прави за да е евтино, а не да е готино

5. Вие копирате, защо и Кранк да не копират - в крайна сметка от това даже припечелват

6. Ако имаше идеален и универсален усилвател, тогава всички други щяха да фалират

7. Карам Пасат 2006, но любимата ми кола си остава едно потрошено Клио от преди 8 години.... схващате намека:)

8. Понякога съвсем не перфектните неща се оказват извънредно удачни (Стратокастър примерно) не защото са върха на изработката и инженерната мисъл, а защото са различни.

 

"Дайте ми звук и не ме интересува как сте го постигнали..." :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля, спазвайте добрия тон в следващите коментари в тази тема. Излишно се палите! Всеки си има свои предпочитания. Нека тези предпочитания не стават основа за бъдещи караници, които ще доведат темата до неприятен край, без да е имало нужда!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спорът се решава лесно - купуваме две Кранк-чета, модваме едното и слушаме. Ако има желаещ за спонсор да прати съобщение на кратък номер 3450129192. Аз ще осигуря пуканки и Фанта!

 

---

Mod Edit: Темата е хубава, информативна и интересна за доста хора. Ясно е, че нещата са субективни щом се стига до звук. Но се въздържайте от лични нападки и обиди към колегите!!!

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз незнам защо Тони се пали толкова ??

 

Тази тема очевидно не е предназначена за него - а за хора който се интересуват горе долу как работи ампа отвътре - преди да си го купят.

 

Значи това е тема най-вече за хора, които са решили да си го купят :punk_guitar: и в темата се казва колко смотана била схемата, с доза пренебрежение, кво трябвало да има, кво трябвало да няма, че е излишно скъп (то тва се знае) и че има много-по добри усилватели, че и по евтини? И половината хора звучат все едно ампа им е избил родата до девето коляно, и някактв масов хейт за този амп.

 

доста абсурдно ми се струва

 

Някой има ли ампа? Не? Само от това което сте чули като семпли и мнения? Личното ми мнение е, че звучи добре... стегнато и енергично (меси-те замазват яко) има яко ...първична сила... дано ме разберете. Не знам дали причината за това са липсващи обратни връзки, но ампа определено си има силните страни, и като за такъв има и малко по висока цена, но това далече не го прави скъп в сравнение с ампове дето са по 5-6 евро и не звучат 3 пъти по добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Извинявай, с половината от това, което написа, не съм съгласен и със сигурност не само аз :punk_guitar:

По темата, аз не разбирам от схеми, не мога да споря за нищо. И все пак от всички тук има ли поне един, който е свирил с Кранк, че да пише щяло и нещяло? Аз съм безпристрастен в този ви спор, но съм склонен да вярвам на metalhammer за определенията. Щото тук иде реч за СХЕМА, а не за ЗВУК! Поправете ме ако бъркам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а аз мисля че това е форум за музиканти, в под-форум за китаристи, тук се говори за продуктите от гледна точка на това как звучат

 

има си подфорум за електроника, там може да се събере цялата разбираща от схеми (за които дори не се знае до каква степен са верни и точни) коалиция и да обяснявате колко е смотан усилвателя

 

странно е на фона на 99% от хората които го имат и смятат, че е добра машина... тема за "хора който се интересуват горе долу как работи ампа отвътре - преди да си го купят" която се казва "ампа е евтина преработка на еди кво си, със спестени части и супер смотан операционенен усилвател на ФХ луупа" - някак си куцо ми се струва - много говорене, и то наизуст

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля, че трябва да вярваме на ушите си. От тази гледна точка , не мога да кажа нищо за ампа, просто защото не съм го чувал. От друга страна съм свирил с наистина страшно скъпи ампове, някои от които (според мен) си струват парите, че и повече, а други не бих искал да имам дажи и за без пари ( освен за да ги продам де).

 

Но разбирам и хората , които гледат схеми. Аз съм изпадал в същото положение , като съм гледал ноти :drummer: Те си ги разбират, на тях ( за разлика от на мен) те им говорят нещо и съответно виждат неща, които технически могат да бъдат направени по добре, друг въпрос е, че във връзка с личния вкус, това което за някой е по добре, за други ( евентуално, не в конкретния случай) може да е по зле. Например сигурен съм, че някои от саундовете, който аз харесвам и гоня, за много от обсъждащите темата хора, ще са си откровенно неинтересни ( в най добрия случай). Случвало ми се е също и неведнъж, да ми обяснят, че педалите, за които кихам понякога неразумно много пари ( от гледна точка на мършавия ми бюджет ;)) , всъщност имат една шепа евтини чаркове вътре в тях и схематично не струват. Сигурен съм че е така, но въпреки това по някакъв начин успяват да вадят звука, който мен ме изпъва и поради което, аз смятам че си струват парите.

 

Трябва да се чеши крастата ( и клавиатурата :bravo: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.