Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни за китара? Дебелина!


HidePower

Recommended Posts

Убедил съм се, че това, колко издържат струните е много индивидуално и зависи от колко свири човек, колко се поти, каква му е потта и т.н.

 

При мен:

Най-малко издържат Д'Адарио, Фендер, Ърни Бол, Squier макар, че в момента на слагане звучат добре(особено Д'Адарио) ги правя на нищо за часове.

 

Средно много издържат: Yamaha, Boston, Queen

 

Най-дълго издържат: GHS, Elexir, Cobra, като последните струват 6.50 и често ги взимам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ Cobra и аз ги пробвах, но при мен след седмица взеха да ръждясват. Явно моята пот е доста киселинна :cheers2:

 

Аз мисля ,че при /скала 25.5 и струни 09-42/ и /скала 24.3/4" и струни 10-46/ усещането е еднакво за твърдоста на струните.

 

Ако имаме доверие в науката физика, по-дебелите струни на по-къса скала спрямо тънките на дълга, би трябвало да се мандахерцат като въжета на простор.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз самият, когато започвах да свиря бях с 9-ки, после минах на 10-ки, после на 11-ки (всичко в нормален строй), по - едно време мислех, че нещо не съм в ред, после чух за СРВ и как е използвал много дебели струни, и разбрах, че явно не съм единственият, с афинитет към дебели струни. След 1 годишно забръщане към 10-ки, сега от 2 месеца пак съм с 11-ки. Наистина, извиването иска бая сила, обаче масивният тон (аз съм с Винтидж Лес Пол), ме кара да мисля, че си струва :thumbs_up: Най - добре да пробваш колкото можеш повече марки и дебелини, за да видиш кое ти харесва, и кое - не. Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случайно да знае някой има ли струни Гибсън в София?

Мисля че зърнах такива в магазина до консервата(не този на Русинов, а съседния).Не знам за каква китара са, просто ги отчетох като присъствие и марка.

Редактирано от SviStyle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз започнах с 9-ки но после с всеки следващ комплект качвах размера докато стигнах до 12-ки бяха ми харесали Ърни Бол но сега съм си взел ESP Ltd FX-260 и мисля да и сложа едни Дънлоп 10-60 водеха се Зак Уайлд комплект и да свиря в Си (В)

 

П.С. Бих искал да попитам ако сложа 10-60 на фиксиран бридж и е в Си има ли опасност да се усуче грифа понеже 10 е тънко а 60 дебело.

Дали няма да имам проблеми с тези струни,защото неискам да си уризилявам китарата само заради едни масивни струни. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина, на всеки му е удобно по различен начин. Аз съм от кръжока на "тия новите Дроп Нещоси групи на китара с фиксиран бридж" и при drop "C" съм с 11-54 на Ernie Ball. Кажи ни, какво ти се свири? :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мхммм.. разбирам че е въпрос на предпочитание и въпрос на удобство с кои струни ще дрънкаш.. но за соло по-дебелите струнии.... нз няма ли да е по-трудно с тях с 10-ните например или? Искам да кажа не ли е колкото по тънки са струните, толкова по удобни са за свирине на соло или греша :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Зависи как си свикнал. На мене тънките струни ми предизвикват отслабване на формата. И после като хвана класическата китара си е трагедия :greenball: . Затова предпочитам малко повече натиск и усилие. Да не говорим, че не обичам струната да ми звънти и тонът ми да тънее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз започнах с 9-ки но после с всеки следващ комплект качвах размера докато стигнах до 12-ки бяха ми харесали Ърни Бол но сега съм си взел ESP Ltd FX-260 и мисля да и сложа едни Дънлоп 10-60 водеха се Зак Уайлд комплект и да свиря в Си (В)

 

П.С. Бих искал да попитам ако сложа 10-60 на фиксиран бридж и е в Си има ли опасност да се усуче грифа понеже 10 е тънко а 60 дебело.

Дали няма да имам проблеми с тези струни,защото неискам да си уризилявам китарата само заради едни масивни струни. :drummer:

В Drop-B върху Db или нормален B? В първия случай може би криво-ляво ще стане, но първа .10 в Си ми звучи като невъзможно 'лабаво. Даже и в Db пак ще 'лабавее. Поне 11-ки ти трябват за първите 3 според мен. Що се отнася до 4-6-та, с този размер можеш да свириш преспокойно даже и в Ла.

Не знам за какъв строй ги използва Зак Уайлд тия струни, но ми се струва, че не ще да е от най-нормалните. То бива хибридност, ама чак такава разлика между високите и ниските ... не знам.

Това за усукването на грифа е интересен въпрос. По принцип се счита, че гриф не се усуква толкова лесно, но ми се струва, че на една от китарите, на които ползвам предимно хибридни (09-46, а едно време и 11-52), забелязвам някаква такава тенденция - не в сериозна степен, но при внимателно вглеждане има един такъв момент. А при мен става дума за комплекти с една степен разлика между тънки и дебели. При по-драстични разлики нищо чудно и да се отрази видимо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тия 10-60 за които говорите, на зак уайлд... не бих ги препоръчал на никой с чиста съвест, преди време карах извесно време на тях, първото което е, струните са прекалено твърди (дебелите) дори и имайки предвид дебелината им, после - тона е малко прекалено тенеке, няма особено голяма плътност, третото е че действително тъките струни за прекално тънки за да вършат работа

 

за ниски строеве, си или ла, препоръчвам д'адарио 7 струнен комплект 10ки (РФ ги зареждат прекалено рядко но тва са струните) и просто слагаш всички струни без първата, предполагам че има вероятност да има и 6 струнни комплекти които покриват дебелината на 7 струнния комплект, просто не съм търсил. А тва дето Евтим го изръси за тва че не му били здрави дадариото... според мен е доста повърхностно изказване, не за друго, а защото лично аз не съм виждал човек, който да свири по грубо от мен, и като техника и като музика, и е факт че при тази екстремна експлоатация (да не говорим за случаите в които съм изкарвал по 2-3 концерта с едни струни, при положение че след всеки лайв няма сухо място по струните от пот) дадарио издържат 2-3 пъти повече от всички останали струни които съм пробвал. Всъщност ако не броим единичните случаи в които ми се е късала струна долу на флойда, и то не защото е слаба, а защото е ръждясала от потта, там където се прегъва, струна дадарио никога не ми се е късала поради слабост, това е за 2-те години в които свиря само с тези струни, като под свирене не визирам дрънкане в къщи. За акустичните им качества също съм склонен да кажа, че деградират значително по бавно от другите струни които съм ползвал, и като цяло лично на мен много ми допадат като звучене, в стила който свиря.

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Дебелината и вида на струните зависи от няколко фактора, а именно: модел на китарата, сетъп на китарата, техническа характеристика на адаптерите, пръстите на музиканта, както и личните предпочитания на музиканта. Аз например свиря с 0.09-0.42 на телекастър, с 0.12-0.56 на акустична, с 0.13-0.54 на полуакустична, с меки на класическата. Всичко това произтича от факторите, които изброих и според мен са решаващи. Тъй като основно свиря на джаз китарата - бих казал, че свиря със струни 0.13-0.54 :drummer: А след това като хвана някоя от другите китари и ми е 'лаба'о :)

 

Марките, които предпочитам са: D'addario, La Bella, Elixir.

 

 

Поздрави,

 

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.