Evtim Djerekarov Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 Убедил съм се, че това, колко издържат струните е много индивидуално и зависи от колко свири човек, колко се поти, каква му е потта и т.н. При мен: Най-малко издържат Д'Адарио, Фендер, Ърни Бол, Squier макар, че в момента на слагане звучат добре(особено Д'Адарио) ги правя на нищо за часове. Средно много издържат: Yamaha, Boston, Queen Най-дълго издържат: GHS, Elexir, Cobra, като последните струват 6.50 и често ги взимам Цитирай
patient Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 (Редактирано) ^ Cobra и аз ги пробвах, но при мен след седмица взеха да ръждясват. Явно моята пот е доста киселинна Аз мисля ,че при /скала 25.5 и струни 09-42/ и /скала 24.3/4" и струни 10-46/ усещането е еднакво за твърдоста на струните. Ако имаме доверие в науката физика, по-дебелите струни на по-къса скала спрямо тънките на дълга, би трябвало да се мандахерцат като въжета на простор. Редактирано Януари 6, 2009 от patient Цитирай
Slacoth Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 Евтим ме подсети за Дадарио. Купувал съм си няколко пъти и такива и мога да кажа, че изобщо не ми харесват. Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 Случайно да знае някой има ли струни Гибсън в София? Цитирай
sasog Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 Случайно да знае някой има ли струни Гибсън в София? http://musicjam.hit.bg/ Явно при Капъша има. Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 (Редактирано) Аз самият, когато започвах да свиря бях с 9-ки, после минах на 10-ки, после на 11-ки (всичко в нормален строй), по - едно време мислех, че нещо не съм в ред, после чух за СРВ и как е използвал много дебели струни, и разбрах, че явно не съм единственият, с афинитет към дебели струни. След 1 годишно забръщане към 10-ки, сега от 2 месеца пак съм с 11-ки. Наистина, извиването иска бая сила, обаче масивният тон (аз съм с Винтидж Лес Пол), ме кара да мисля, че си струва Най - добре да пробваш колкото можеш повече марки и дебелини, за да видиш кое ти харесва, и кое - не. Поздрави! Редактирано Януари 6, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай
SviStyle Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 (Редактирано) Случайно да знае някой има ли струни Гибсън в София? Мисля че зърнах такива в магазина до консервата(не този на Русинов, а съседния).Не знам за каква китара са, просто ги отчетох като присъствие и марка. Редактирано Януари 6, 2009 от SviStyle Цитирай
krismana Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 Аз започнах с 9-ки но после с всеки следващ комплект качвах размера докато стигнах до 12-ки бяха ми харесали Ърни Бол но сега съм си взел ESP Ltd FX-260 и мисля да и сложа едни Дънлоп 10-60 водеха се Зак Уайлд комплект и да свиря в Си (В) П.С. Бих искал да попитам ако сложа 10-60 на фиксиран бридж и е в Си има ли опасност да се усуче грифа понеже 10 е тънко а 60 дебело. Дали няма да имам проблеми с тези струни,защото неискам да си уризилявам китарата само заради едни масивни струни. Цитирай
inqubus Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 Наистина, на всеки му е удобно по различен начин. Аз съм от кръжока на "тия новите Дроп Нещоси групи на китара с фиксиран бридж" и при drop "C" съм с 11-54 на Ernie Ball. Кажи ни, какво ти се свири? Цитирай
HidePower Отговорено Януари 6, 2009 Автор Отговорено Януари 6, 2009 Мхммм.. разбирам че е въпрос на предпочитание и въпрос на удобство с кои струни ще дрънкаш.. но за соло по-дебелите струнии.... нз няма ли да е по-трудно с тях с 10-ните например или? Искам да кажа не ли е колкото по тънки са струните, толкова по удобни са за свирине на соло или греша Цитирай
prayer4eto Отговорено Януари 6, 2009 Отговорено Януари 6, 2009 ^ Зависи как си свикнал. На мене тънките струни ми предизвикват отслабване на формата. И после като хвана класическата китара си е трагедия . Затова предпочитам малко повече натиск и усилие. Да не говорим, че не обичам струната да ми звънти и тонът ми да тънее. Цитирай
sevenstring Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 Аз започнах с 9-ки но после с всеки следващ комплект качвах размера докато стигнах до 12-ки бяха ми харесали Ърни Бол но сега съм си взел ESP Ltd FX-260 и мисля да и сложа едни Дънлоп 10-60 водеха се Зак Уайлд комплект и да свиря в Си (В) П.С. Бих искал да попитам ако сложа 10-60 на фиксиран бридж и е в Си има ли опасност да се усуче грифа понеже 10 е тънко а 60 дебело. Дали няма да имам проблеми с тези струни,защото неискам да си уризилявам китарата само заради едни масивни струни. В Drop-B върху Db или нормален B? В първия случай може би криво-ляво ще стане, но първа .10 в Си ми звучи като невъзможно 'лабаво. Даже и в Db пак ще 'лабавее. Поне 11-ки ти трябват за първите 3 според мен. Що се отнася до 4-6-та, с този размер можеш да свириш преспокойно даже и в Ла. Не знам за какъв строй ги използва Зак Уайлд тия струни, но ми се струва, че не ще да е от най-нормалните. То бива хибридност, ама чак такава разлика между високите и ниските ... не знам. Това за усукването на грифа е интересен въпрос. По принцип се счита, че гриф не се усуква толкова лесно, но ми се струва, че на една от китарите, на които ползвам предимно хибридни (09-46, а едно време и 11-52), забелязвам някаква такава тенденция - не в сериозна степен, но при внимателно вглеждане има един такъв момент. А при мен става дума за комплекти с една степен разлика между тънки и дебели. При по-драстични разлики нищо чудно и да се отрази видимо. Цитирай
LOE Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 (Редактирано) тия 10-60 за които говорите, на зак уайлд... не бих ги препоръчал на никой с чиста съвест, преди време карах извесно време на тях, първото което е, струните са прекалено твърди (дебелите) дори и имайки предвид дебелината им, после - тона е малко прекалено тенеке, няма особено голяма плътност, третото е че действително тъките струни за прекално тънки за да вършат работа за ниски строеве, си или ла, препоръчвам д'адарио 7 струнен комплект 10ки (РФ ги зареждат прекалено рядко но тва са струните) и просто слагаш всички струни без първата, предполагам че има вероятност да има и 6 струнни комплекти които покриват дебелината на 7 струнния комплект, просто не съм търсил. А тва дето Евтим го изръси за тва че не му били здрави дадариото... според мен е доста повърхностно изказване, не за друго, а защото лично аз не съм виждал човек, който да свири по грубо от мен, и като техника и като музика, и е факт че при тази екстремна експлоатация (да не говорим за случаите в които съм изкарвал по 2-3 концерта с едни струни, при положение че след всеки лайв няма сухо място по струните от пот) дадарио издържат 2-3 пъти повече от всички останали струни които съм пробвал. Всъщност ако не броим единичните случаи в които ми се е късала струна долу на флойда, и то не защото е слаба, а защото е ръждясала от потта, там където се прегъва, струна дадарио никога не ми се е късала поради слабост, това е за 2-те години в които свиря само с тези струни, като под свирене не визирам дрънкане в къщи. За акустичните им качества също съм склонен да кажа, че деградират значително по бавно от другите струни които съм ползвал, и като цяло лично на мен много ми допадат като звучене, в стила който свиря. Редактирано Януари 7, 2009 от LOE Цитирай
kitaratapesho Отговорено Януари 7, 2009 Отговорено Януари 7, 2009 (Редактирано) Здравей! Дебелината и вида на струните зависи от няколко фактора, а именно: модел на китарата, сетъп на китарата, техническа характеристика на адаптерите, пръстите на музиканта, както и личните предпочитания на музиканта. Аз например свиря с 0.09-0.42 на телекастър, с 0.12-0.56 на акустична, с 0.13-0.54 на полуакустична, с меки на класическата. Всичко това произтича от факторите, които изброих и според мен са решаващи. Тъй като основно свиря на джаз китарата - бих казал, че свиря със струни 0.13-0.54 А след това като хвана някоя от другите китари и ми е 'лаба'о Марките, които предпочитам са: D'addario, La Bella, Elixir. Поздрави, Петър Редактирано Януари 7, 2009 от kitaratapesho Цитирай
Recommended Posts