Jump to content
Българският форум за музиканти

Запитване за бендовете


Muteriac

Recommended Posts

Пак реших да ви тормозя. Та до колкото разбирам, цял бенд е когато звукът се повдигне с полутон, демек, цял бенд на седмо прагче звучи като осмо, примерно. Нормално ли е да вдигам първа струна до трета, за да го докарам до полу тон в повече? Това е на почти всички прагчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

full bend е когато вдигаш цял тон 1/2 бенд е с половин тон , и това "дигам до еди коя си струна " е мн невярно - просто използвай слуха си - ако бендва6 10 праг фуул 1во изсвири 12 след това бендни 10 и ако има разлика - ФАЛШИВЕЕШ :icon_shithappens: ПС - Бенда е Най-лесния начин да свириш фалшиво с настроена китара

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За първи път чувам "цял бенд и полубенд". Има извиване с ЦЯЛ и ПОЛУТОН! Също има и с тон и половина или примерно с четвърт, но са доста по - трудни. Извиване с цял тон дава разлика колкото 2 прагчета, а с полутон - 1 прагче. Така че изсвири си някой тон, слез 2 прагчета по - надолу и извивай докато достигнеш същата височина. Ето ТОВА ще е извиване в цял тон, съответно ако го направиш само с 1 прагче разлика е полутон. Това със извиване на една струна до друга нещо не го разбрах, така че не е лошо да уточниш какво си искал да направиш. Поздрави и успех с отработването на техниката!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един цял тон е разстоянието между 2 прагчета на китарата ти. Следователно, един цял бенд е повдигането на струна до такава степен, че да зазвучи с "две прагчета нагоре".

 

И да, за първа струна е нормално, тъй като тя е най-тънка и има нужда от повече опън, докато промени тона си с нужната величина.

Освен това ако китарата ти е с тремоло - то ще се навежда напред, когато огънеш струната, което изисква допълнителен опън.

С какви струни си? Ако си вземеш по-дебели, бендовете ще дават малко по-голяма разлика в тона, но и ще се правят с малко повече усилия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично установих че 10-ките са ми най-удобни за бенд - по добър контрол ми дават когато бендвам и по лесно ги задържам , а и са мн по благодатни по издръжливост ( Мое мнение ) а това за " от една струна до друга" забелязвам че мн хора когато се учат на тази техника - една от най-трудните за мен - изпадат в заблудата че фулл бенда злачи да дигнеш 1ва струна до височинта на 3-та и т . н . което не е точно така . :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хуху, благодаря за бързите отговори! С вдигането до трета струна исках да кажа, че за да докарам 7-мо прагче да звучи като 8-мо, 1-ва струна я опъвам така, че достига 3-та. С по-голям зор успях да я докарам и до 4-та, но, уви, отново не се получава тонът на 9-то прагче. Повече не смея, защото ме е страх, че ще се скъса при толкова опън. Пропуснах да кажа, че това не е само с първа струна, ами с всичките. Иначе нямам тремоло - с класическа китара съм. Така и не се научих кое да гледам като дебелина на струните - на опаковката пише, че диаметърът им е .028-.043 в инчове от първа до шеста струна. Лично на мен ми изглеждат достатъчно дебели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само искам да спомена, че ако свириш на класическа китара, то е хубаво да знаеш , че на найлонови струни, бендове почти не могат да се правят, Ако те влечат такива работи, си вземи поне уестърн, ако не електрическа китара. На класическата само ще си развалиш струните

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ kolio_k е доста прав, че на класическа китара бендове не е подходящо да бъдат правени. По-подходящо е приплъзването в този случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.