Jump to content
Българският форум за музиканти

Процесорите и камиончетата


Janick_Gers

Recommended Posts

Здравейте след доста четене и дълбаене - току що си купих едно камионче Digitech - Distortion factory DF-7 - (тук до мен на бюрото и му се кефя).

 

Преди малко в магазина изпробвах един ZOOM G2 (Georg Linch), чух един Digitech R500 , камионче BOSS Metal Zone и гореспоменатия.

Симпатии към Zoom- a имах защото се "знае" ,че вади по принцип метъл звук .

 

След като го чух просто ....другите ги забравих засега. Незнам с какво ще го допълвам по-нататък и с какво ще свиря - но това е distortion ефекта - да реже достатъчно , да не маже - да се чува всичко - разликата е ........ Тук някой ме беше посъветвал - поне си купи хубав distortion - прав излезе ! :)

 

Съветвам Janick да направи същото поне откъм distortion - за проба - сложи един до друг процесор и камионче един до друг. На процесора му дай чиста бленда - само драйвовете и някакъв екулайзер и след това пъхни от различни distortion камиончета. Поне чуй за какво става дума ако не си го правил досега... :greenball:

 

Сигурно някой ще каже , че и Digitech не е кой-знае какво , но в сравнение с евтините процесори с които свирих досега е ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Говорите за идеалната ситуация в перфектния свят, но истината е, че когато отидеш с ламповото си кубе, тежката китара на 30 години, класическите педали и т.н. в клуб и озвучителя те "озвучи" с микрофон за 20 лв (защото ти си успял да пропуснеш да си купиш микрофон - грях!), вече нищо няма значение.

 

При такава ситуация, май процесорчето, дори и за 200 лв (колкото е и един микрофон за кубе - грубо) те прави доста по-адекватен, ръгвайки се директно в пулта и предоставяйки на озвучителя да си нареди мислите, подобно на тухли?

 

Просто положението не-рядко е такова.

 

П.П.:

Никакви лоши чувства към никой и нищо :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, всъщност моя вариант работи във всяка ситуация :rockon: , защото като отида в клуба (евентуално) и видя съответния озвучител ( с микрофон за 20 лева), ще изпръжа волума на ампа малко след средата и озвучителя излиза от играта. При това не знам как е в София, но в Пловдив такива места за които говориш май не останаха кой знае колко много (или аз не ги знам, нищо чудно), а и не е редно. При това винаги си и имам и мик отзад в кубето за всеки случай :thumbs_up: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично за свирене на живо нямам какво да кажа просто защото не го практикувам, но в репетиционна и за домашни записи мога да кажа какви впечатления имам.

 

Преди време имах процесор(Не знам в кой ценови клас влиза) - Vox tonelab(и една лампа светеше вътре за цвят :) ).Когато си играех с него в къщи и ползвах, готовите пресети беше голям фън... Всичко си звучеше добре само по себе си. Често си правя аматьорски записчета в домашни условия и опитвайки се да го приложа процесора и в тях, установих че иначе добре звучащите сами по себе си пресети в микса се губеха и звучаха глухо :thumbs_up: Разбира се, не отхвърлям варианта и аз да не съм достатъчно наясно как да записвам Обаче лично аз , когато започвах да го разучавам, да му чета инструкциите, тотално губех желание да се лутам из банките му и да разцъквам врътките... Ходил съм с него и в репетиционната. Там същата работа. :rockon: Пак не мога да изкарам звук , който хем да е пробивен и да е отчетлив когато е заедно с барабани , бас и клавишни, хем да е приятен. Предполагам проблема е по скоро в мен, тъй като повечето отзиви който съм чувал за въпросния процесор са добри... Но аз го продадох... Явно спадам към онези 90% за които стана въпрос вече :)

 

Дилемата за мен си я реших така: Купих си нискобюджетно, но приятно звучащо кубе Analog modeling(или нещо подобно, но в общи линии представлява С-Амп) със вграден процесор с разни дилеи, ревърби, Уа, хоруси и т.н. за да си дрънкам в къщи и на репетиция с него и като изключим нискокачествената изработка и неудобствата , които следват от нея, като звук съм достатъчно удовлетворен (не съм с големи претенции всъщност). А когато си правя експериментални записчета с компа, ползвам софтуерни симулации , който според мен са по лесни и по добре ми пасват отколкото когато се борех с процесора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно дилемата "процесор или камиони" е доста голяма. Чудя се обаче какво би се получило, ако сами си правим ефектите. Честно казано моята дилема е "ефекти гаражно производство или процесор". Защото ефектите дето сам си ги правиш излизат мнооого по-евтино. От друга страна обаче много сложно става с delay, reverb и т.н., а и не съм сигурен за качеството на звука (зависи кой ги прави :) ). :thumbs_up:

 

А сега нещо тясно свързано с темата:

Като много начинаещ китарист реших да не бързам с пръскането на пари за ефекти (някои си ги правя сам, но това е друга история). Намира ми се под ръка един distortion бг производство от 80-те (заводско). Голяма антика е и не е добре заземен, та има кофти наслагвания на страничен шум, но при добра настройка вади невероятен звук.

По отношение на процесорите пък мога да представя опит на базата на процесора на един приятел. Digitech някакъв, внос от Англия (с кофти щепсели!), към 200 лева някъде. Има някои ефекти, които едва ли се постигат лесно с камиончета (там се смесват бая ефекти и нз даже как; може да става дума за заводски настройки). Трябва обаче да заявя, че сам да се мъчиш да си нагласяш тембъра на процесора е трудна работа и се искат бая умения :)

 

Но каквото и да си говорим за процесори и камиончета, пропускаме основния недостатък и на двете - прецака ли се => ново. Поправка просто няма как. Попадна ми на един приятел камионче с 3 изгорели транзистора и се оказа, че те са по-малки от човката на поялника ми :rockon: Затова може би аз лично бих избрал self constructed ефекти.

 

П.П.: Ако някой може да даде съвет кое от всичко е най-добро и да кажете дали съм прав - много благодаря! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aко някой можеше да каже кое е най-добро - нямаше да има такива теми на всеки два месеца в този форум и от 10 години по чуждите такива. Интересното е че нито дискусията се е развила, нито съотношението променило :thumbs_up:

Все някога в своето развитие, всеки достига до извода, че универсално най-добро няма - има най-добро за него, в неговия конкретен случай, за неговите конкретни нужди, в конкретния момент, като всеки един от тези последните три параметъра са променяеми във времето, което води и до промени в настроението и избора.

Успех.

Това, което намирам за много полезно в тези теми обаче, е че много хора научават по нещо за определени ефекти, били те отделни камиончета, процесори и т.н.

 

П.С. Nikifena от форума с голям успех поправя повредени камиони, тирове, усилватели и тем подобни, както и прави страхотни ефекти.

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен със synchu. Този спор никога не може да бъде решен просто защото ефектите, които се произвеждат са поне толкова, колкото и вкусовете на всички, които ги ползват. Няма как и няма кой да даде точен отговор на това кое е по-добре, защото нуждите и възприятията на всеки един музикант са различни, а пътища за намирането на идеалния собствен саунд колкото щеш. Истината е, че всеки трябва да опитва каквото му попадне за да си намери това, което му върши най-добра работа.

Личното ми виждане е, че от гледна точка на практичност и компактност, комботата с вградени процесори са най-удачният избор. От гледна точка на количество ефекти в един уред процесорите бият всичко останало. От гледна точка на автентичност на звука и минимум усилия за настройки, камиончетата държат първото място.

Но както в една друга тема се писа, 80% от звученето по време на live го дава музикантът и затова май е по-важно да наблягаме на свиренето и по-малко да се лутаме в избора на "правилни" ефекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе защо усещам, че в по-горните мнения се налагат някой мисли като "ще ти трябват ВСИЧКИТЕ ВЪЗМОЖНИ СТОМП ЕФЕКТИ АКО ИСКАШ ДА замениш проца със камиончета" и тем подобни.... ок първо нека се замислим... дали ще използвам фленджър на нивото на което съм??? а фейзър? А можеби проблемите на някой хора са в това че не си правят сметка какво евентуално биха използвали и къде могат да се направят компромиси... както и да е аз съм твърдо за конвоя от камиончета, НО не 5-6, а 1,2 примерно хорус и уа-уа + дист, но естесвено ако ми попадне джи-систем-а на ТиСи естествено че него ще избера :) да не забравяме и за рак модулче... таа моят съвет към тези по-начинаещите е: НЕ СЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ ЧЕ ПРОЦЕСОРА ИДВА ПО ИЗГОДНО, ПРОСТО СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКА КОЕ БИХТЕ МОГЛИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ И ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЗЕМЕ ОТДЕЛНО" :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.