Jump to content
Българският форум за музиканти

Процесорите и камиончетата


Janick_Gers

Recommended Posts

Здравейте! Дълго време вече се чудех и минах през доста процесори, кои добри кои не. Свирил съм и на доста кубета, докато най-накрая не стигнах до следната дилема:

Процесорът, на който от дълго време точа лиги - Toneworks Korg AX1500G http://messe.harmony-central.com/Musikmess...1500G-large.jpg или варианта добро кубе с камиончета. Пробвал съм този процесор (корга) и наистина много ми харесва като звук. От друга страна обаче имам кубе marshall mg50dfx http://cachepe.samedaymusic.com/media/qual...b7ee7377470.jpg , което също много ми харесва как звучи, но ако реша да остана с него трябва да си накупя и други ефекти като wah wah, noise gate, chorus, tuner, евентуално още един дистър и прочие. Стиловата ми ориентация е разнообразна, но в общи линии свиря неща най-вече като Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, Whitesnake, Tarot, от време на време малко по-тежки работи като Megadeth. Като звук търся някакъв по плътен и по-истински звучащ дистър, но в същото време по мек и не толкова тежък, абе нещо в стил Iron Maiden. Малко по-остро звучащ, но и дълбок за чиста китара звук с добър chorus. Предполагам добивате представа като цяло.

В крайна сметка въпросът ми е кое да избера - процесорът или камиончетата (като камиончетата ще ги ползвам с кубето)? Благодаря предварително и весела Коледа!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Дилемата е голяма. От една страна /поне при мен/ процесорът е по-удобен за домашните занимания, от друга звука с кубе и камиончета е незаменим. Така ,че ще трябва да решиш ,мисля че е индиведуално за всеки. Ако можеш да си позволиш и двата варианта, е най-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма какво да се чудиш това кубе звучи много яко !!! И определено бие Toneworks Korg AX1500G ;) така , че заложи на него :greenball:

Но от друга страна ще ти кажа аз как прецених процесор или кубе..... имах същата дилема преди известно време.

Казах си кубето верно има по добър звук но аз свиря по няколко пъти в седмицата на живо това означава мъкнене ...... сцената на която свиря за сега е малка и не позволява усилване на кубето твърде много поради ред причини ....... също така записвам и ми е много по удобно с процесор ;) и на края но не и на последно място разликата между хубав процесор и кубе от този ценови клас не е кои знае колко голяма ако знаеш как да си направиш звука от процесора така ,че да излиза в банда на запис и тн....

Аз ползвам VOX ToneLabLe и съм много доволен да съм ти бил полезен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах същия процесор, преди цели 7 години, мисля че го взех когато излезе модела. След него имам само лампови кубета и камиончета, така че правя директно сравнение и ще ти бъда максимално полезен, накратко:

(+)

-много евтин

-много лек

-вградения delay, chorus, reverb стават.

-направо пуснат в пулт е ок, оле мале.

 

 

(-)

-евтин, а звука е направо безплатен.

-тънък, плосък звук без бас (забрави за метал, максимума е фънк)

-не работи в комбинация с лампово кубе (моя VOX AC-30TB му изправяше дисторшъните до обикновенно пърдене)

-НИСКА ЧЕСТОТА НА ДИСКРЕТИЗАЦИЯ - ужаса на всеки процесор. Изразява се в ефекта - свириш сам - чуваш се, свириш в група - другите (аналогови) инструменти те поглъщат, не се чуваш. Ако свириш в група с друг китарист, на камиончета, можеш да напуснеш да не си губиш времето:/

-при включена Squier и American Vintage - разлика нула 0.0.

 

след този си купих и BOSS GT-6, different price - same shit. Чух обаче че на VOX ламповите процесори са добри, за процесори.

 

Моя съвет е - с парите си купи на старо MXR dynacomp, Ibanez TS-808 и RAT-2 (ako държиш на истински 80-тарски метал) и с рестото се почерпи за добре дошъл в света на истинския звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jovannotti, благодаря много за информацията и отделеното време. Може би си прав. Може би ще продължа с камиончета, обаче кубето, което имам е транзисторно а не лампово, маршала, който споменах в поста по горе - marshall mg50dfx. Но май звука пак ще е по-истински, от колкото ако свиря с процесор :) Иначе искам да те попитам какво мислиш за бос камиончетата и ако можеш да препоръчаш конкретно дистър, уа, хоръс, тунер и ноиз гейт. А между временно ще хвърля едно око на тези, които вече посочи :)

Редактирано от Janick_Gers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо не и 2те едновременно, имам предвид кубето и процесорът. Навсякъде виждам въпроси като "кубе или процесор?", а защо не и двете. Благодарение на амп симулациите можеш да изкараш доста различни бленди, които само с камиони не биха се получили, отеделен е въпросът, дали ти трябват. Освен това е въпрос на вкус, ако имаш възможност да чуеш 2та варианта-давай. Аз ползвам същото кубе и line6 процесор и звукът не ми се струва фалшив.

jovannotti, би ли разяснил понятието "фалшив звук".

Да не говорим, че ако ти се наложи да свириш в клуб, при тотална липса на кубета, както ми се случи на мен скоро, ако бях с 15-20 -50 или колкото там камиона, не ми се мисли, та в такъв случай отново е по-добре с процесор. Ся верно има и камиончета с разни изходи за към пулт или такива като с-амп, ама все пак...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип става, но аз съм на мнение, че процесорите, които имат симулации на кубета, са за свирене директно в пулта. Ако свириш в кубе, защо тогава ти е симулация на кубе? Иначе аз имам амп, както и добър микрофон, с който да го озвучавам за по-големи концерти. Превоза също не ми е проблем, тъй като имам кола. Но някак си ако свиря с процесор в маршала ми се струва, че много от възможностите на кубето ги пропилявам. Парите, с които разполагам са около 800 лева. Няколко дни вече без спиране гледам и слушам демота и ревюта на различни ефекти процесори, камиони и др. подобни и започва да ми се избистря идеята пред очите, но просто имам нужда все пак да чуя различни мнение и впечатления.

Редактирано от Janick_Gers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За комбинация кубе+процесор си има готови комбота като Line6 Spider примерно. Ръгаш му само една педалиерка с фуутсуич за ефектите и уа-уа и си готов. 75-ицата е 300 ойро и още 100 за педала и се вместваш в бюджет от 800 лъва. Кеф ти кубе, кеф ти процесор. Е да, не е аналогов звук, ама то не може и вълка сит и агнето цяло...

 

П.П. Давам Line6 само като пример. Опции всякакви за тази цена. Само трябва да чуеш и да си харесаш.

 

П.П.П. ^Симулациите в процесорите най-често са симулации на преамповете, а не на самите кубета, ако си забелеязал си има отделни симулации за кабинетите.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Janick_Gers, повярвай ми не му се орязват толкова възможностите на тоя амп, освен това може да не се ползват амп симулации, както казах въпрос на вкус и да знаеш какво точно ти трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , съжалявам , че отварям тема в темата на друг човек , но когато дилемата е абвсолютно същата или подобна то по-добре да е на същото място .

 

Тези дни (защо не и днес) искам да си купя кубе и имам пристрастия към марката Marshall и съм си харесал същия модел като на Janick - MG50DFX или поне MG30DFX . Тук във Варна в 4-те налични магазина тази марка и тези модели точно ги няма. Погледнах рекламния банер на тази страница по-горе - Музикален център Икономов и видях , че имат някаква промоция на Marshall и други марки.

Някой пазарувал ли е от Икономов чрез куриер или може ли да ме упъти някъде другаде във Варна за тези два модела.

 

За камиончетата на BOSS - Janick - можеш да чуеш audio demot-a на страницата на BOSS - www.bossus.com. - много хубаво са подредени по групи ефекти ,а има и виртуален ред с камиончета (чейн май се нарича) и можеш да си правиш експерименти с различни камиони спрямо стила музика и да избираш ритъм и соло . Най ми хареса Metal Core дисторшъна но има и още два такива педала. Разбира се докато не се пробва наживо ще буди някакви съмнения - но на мен ми хареса.

В момента съм само с една китара , саунд системата на компютъра и мозъчната буря - с какво да свиря - хубав процесор или камиончета. Не съм музикант - просто фен на който това нещо му е хоби от доста време - сглобяваме си в къщи и по репетиционни разни неща и се надявам скоро и да ги изсвирим наживо някъде. Но малко по-малко разбирам какво е звук и първата стъпка ще е някакъв Marshall .

 

П.П. - ...dream is true...!!!

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

I only dream in black and white H.R. :rolleyes: Кубето е супер зло. Поне на мен много ми допада. Наистина звучи истински и драйва, както и чистия канал са му много яки. Ефектите, които има също са много яки с изключение на Flanger-a, който обаче не ползвам така или иначе. Аз си поръчах маршала точно от Икономов. Просто се обаждаш на телефона в сайта, даваш адрес и на следващия ден кубето е при теб. Може би ще трябва да се разберете с малко повече подробности около самата доставка като време става дума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също се сдобих с mg30dfx от икономов и да, кубето пристигна на другия ден :lol: друг е въпросът че няма ефектс лууп и такива му и можеби това е единственият му недостатък.Обаче саунда си е саунд и е незаменим и ако смяташ да се зарибяваш със Лайн 6 Спайдър III просто се приготви за фест на пласмасовия звук :rolleyes: .ОБАЧЕ!!! Не твърдя, че mg30dfx и останалите от тази серия са НАЙ-ДОБРИЯ избор сред този клас комбота.Всички си имат недостатъци честно казано. :lol: Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам ти да дойдеш в студито и директно да изпробваш процесора.

Можеш да го чуеш и в комбинация с лампов Рандал, транзисторен Фендер, транзисторен Роланд и директно в пулта.

По време на живо свирене няма никакво значение дали си с цифрова или аналогова техника, стига всичко да е настроено и навързано както трябва.

Ако си в пулта заедно с други (гласове или инструменти) и си надул изхода на процесора докрай, то тогава може да заглъхваш, когато свирят и пеят останалите. Това е защото лимитера на пулта те орязва. За да се чуваш нормално, трябва да намалиш изходното ниво на процесора и да усилиш звука от съответния канал на пулта. Тогава няма ефект на заглъхване.

Ако искаш да ползваш драйва на кубето, можеш да вържеш процесора в лупа и да ползваш само FX ефектите (ривърб, дилей, хорус, фленджер, октавер и т.н.) което напълно заменя съответните камиончета и е в пъти по-ефтино, без това да влияе на качеството на звука.

Амп симулациите на процесорите в същност са различни видове драйвове (дистери) тоест предусилватели. Ако свириш с процесор в кубе трябва да изключиш спийкър симулациите и да ползваш чистия канал или входа на лупа (най-добре). За постигането на идеален ефект трабва да си направиш (и запаметиш в процесора) отделни настройки за свирене с кубе и за свирене в пулта или за запис. Така се постига оптимален резултат навсякъде.

Що се касае до избора между процесори и камиончета то и аз съм на мнение, че най-доброто е да имаш и двете. Но при наличие на процесор две трети от камиончетата ти са излишни (ривърб, дилей, хорус, фленджер, октавер и т.н.) трябват ти само дистери и може би уа-педал. За което твоя бюджет е повече от достатъчен.

Основната причини аз да ползвам процесори (събрал съм на десет) е че мога да имам на разположение десетки различни звуци, само с едно натискане на бутона (или педала). И когато след доста проби си направя някакъв нов много готин звук, мога да го запаметя в процесора и да се връщам към него когато си поискам. Ако трябва да постигна същото нещо с кубе и камиончета - означава да си запиша положението на всички копчета, потенциометри и настройки. При правене на зиписи не е голям проблем отново да се възпроизведе всичко, но представи си да си на сцена и да се налага да си настройваш звуците за всяко парче. А ако в едно парче имаш да сменяш няколко различни бленди - това е напрано невъзможно. И тогава трябва да ограничиш аранжимента само до прав и крив канал.

 

:rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да прав е Професора ! В повечето случаи в една песен има поне 3-4 и повече различни звука (комбинации) - при свирене на живо с камиончета....

При процесора просто натискаш съответния педал и извикваш съответния звук ,а при камиончетата колко ли педала трябва да натиснеш :rolleyes: , а някъде сигурно и потенц. трябва да врътнеш ? Някои се оправят само с два камиона и кубе ....всичко май си е относително - каква музика свириш и колко разнообразна откъм звуци искаш да е .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.