H.R. Публикувано Декември 17, 2008 Публикувано Декември 17, 2008 Здравейте , попрочетох доста неща тук за процесори , камиончета и цени. Не съм музикант - просто фен , който си записва в къщи на Cubase SX , разни неща със себеподобни. Досега съм свирил със ZOOM 505 - 1 , и Digitech RP 50 - все "велики" модели . В момента съм на чисто - без никакъв ефект и фаза на проучване. Но вече имам някакви претенции към звука - искам мощен distortion , който да не звучи като ламарина или някаква пръдня. Стилът МЕТЪЛ -(е не от най-тежкия). Определено ще е процесор , а не камиончета. Пробвах в един магазин ZOOM G2G (Georg Linch) и ZOOM G2.1u - звука определено ми хареса , а и до колкото разбрах ZOOM са си ориентирани за метъл. Притесни ме цената ,че е ниска - съответно 180 и 230 лв. , а звука ми хареса определено. Тук тази марка някои я наричат Зулум. - е да нисък клас е - не е като BOSS за 4-на на тази цена. Вероятно мога да отделя и малко повече средства за нещо "по-високо" стига да си струва. Та чудя се някой може ли с нещо да ме разубеди да не посягам към тези модели на ZOOM и да ми даде пример : пробвай - това и това - то си става с пробване. Ясно ми е че при по-скъпите модели много от функциите са изведени като отделни модули с контролери (потенциометри , отделни бутони и т.н.) и всичко е по-нагледно и удобно за корекции (не като гореспоменаттите - с четири бутона да се омотваш в разни подменюта) , но ако звука е почти същия ..? Цитирай
sasoh Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Ако ти харесва звука какво се чудиш? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Ми едните са по-пластмасови, другите по-ламаринени, ама все е проц. Аз за тия пари бих си потърсил комбо... Цитирай
black_waltz Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Ами щом ти трябва само за вкъщи защо не обмислеш варианта да си вземеш хубава звукова карта и да ползваш софтуерни ефекти. Напоследък нещата които слушам от тия софтуер надминават значително повечето хардуерни процесори нисък и среден клас. Също можеш да разгледаш и играчките на лайн 6, различните тонпортове, имал съм досег до някои и мога да кажа че не са никак лоши. А новите зуумове не ги знам, имал съм няколко от старите - не бяха лоши като за упражнения вкъщи но си звучаха зле като цяло. Мойте 5 стотинки Цитирай
Slacoth Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 (Редактирано) От китарните процесори съм имал и съответно свирил със следните модели: KORG'91, ZOOM 505, ZOOM 505 II, DIGITECH RP1, DIGITECH RP3, DIGITECH RP70, които не са съвсем за едно изречение, защото измежду тях има две-три бройки, които слагам в категория - среден клас и са си достатъчно добри. Наскоро обаче се сдобих с процесор BOSS GT8, и вече ще ми е трудно да говоря положително за моделите изброени в първото изречение от този пост, защото повечето от тях са резултат от много компромиси. Моят съвет е щом нямаш възможност или желание да си купиш скъп и качествен процесор, по добре си купи скъп и качествен дисторшън.По-добре е да имаш хубав дистър и никакъв хорус примерно, отколкото да имаш и двата ефекта, но да са посредствени като звук. Разгледай GLX ефектите, звучат наистина яко и са на разумна цена от 75 до 150 лв. с малки изключения. Линкче: http://musicjam.hit.bg/ Редактирано Декември 17, 2008 от Slacoth Цитирай
H.R. Отговорено Декември 17, 2008 Автор Отговорено Декември 17, 2008 Благодаря за всички мнения ! Цитирай
prayer4eto Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 В момента ползвам ZOOM G1 и съм си доволен. За вкъщи си е предостатъчен, имайки предвид големия ми мързел да ръчкам из настройките. Цитирай
patient Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Щом записваш на Cubase, процесор като гореспоменатия ГТ8 би ти свършил чудесна работа. По-новите процесори подържат ASIO драйвери именно за работа с такива програми. Иначе остава и варианта със звукова карта и софтуерни ефекти. Някъде вкъщи се мотае един М-Аудио джемлаб. Ако искаш да го чуеш и видиш какво представлява драсни едно лично. Цитирай
Heartman Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Аз още си имам Zoom 505 II и си ме кефи не знам защо токлкова много го плюят.Вярно е че на живо звучи ужасно,но може и да се понаправи от усилвателя,но за вкъщи си е идеален.Малко и ефектите не са му много добри,ама примерно дисторшъните ме кефят и за метъл си е супер.Иначе за живо свирене съм с камиончета на Бос,а за запис ползвам програми и ВСТ инструменти ,щото напреднаха доста повече от всякакъв хардуер за който трябва да се оръсиш.Така че в карайна сметка ти си решаваш,ако толкова искаш процесор и нямаш много пари си вземи новия Zoom ,ама си знаеш че това е компромис със звука.Иначе наскоро слушах един Boss GT6 и доста ми хареса,предполагам че 8 или 10 ще имат още повече възможности ,та ако имаш възможност пробвай ги и си избери.И накрая трябва да знаеш за какво ще ползваш ефектите ,за запис или за свирене на живо или просто за дрънкане на репетиции или вкъщи.Поздрави! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Абе по тая логика аз не знам защо толкова хора плюят V-amp, чиито звук не е по-ужасен от този на Zoom, но.. the answer is blowing in the wind. Цитирай
H.R. Отговорено Декември 17, 2008 Автор Отговорено Декември 17, 2008 Благодаря отново ! Разгледах го този прословут GT8 на BOSS , предполагам , че щом толкова го хвалят всички ще звучи добре. А някой знае ли цената за която може да се намери - тук мяй някой го беше продал даже за 400 лв. , видях го някъде за 750 официално - голям диапазон ??? Цитирай
Slacoth Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 ^Диапазонът на цената му е голям, защото доколкото знам вече не се продава на склад, а се предлага основно GT10, което си е причина някой търгашин да му завиши цената от съображения за дефицитност. Цитирай
Rammkopf Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Малко off-topic, ако позволите (знам, че не е желателен). Та, масово чета мнения как "евтините процесорченца" вадели писклив и изкуствен тон, били шит и т.н. Защото всички търсят сега "дървен" тон, натурален, резонантен, плътен ... ама като гледам как "цифрата" навлиза яко в ежедневието ни, в музиката навлизат все повече електроники и техно-ритми/мотиви ... дали един ден няма да го ТЪРСИМ тоя синтезиран тон на евтините процесорченца? И как тогава "нарочно" ще се произвеждат процесори от "ново поколение", които ще вадят изкуствения тон на Korg AX1G или ZooM 505 и ще струват $2000? И децата ни ще ни дрънкат да им купуваме такива, за да са в крак с новите течения в музиката, а ние ше се псуваме на акъла си, че сме си изпонаизхвърлили няма-и-200-левовите "V-Amp 2"-йки навремето, щото сме "гъзари-тонаджии". Просто е въпрос на вкус. Лично аз смятам, че няма лош тон. Има неразбран такъв. Аз не разбирам от траш-метъл, не разбирам от дет-метъл, не разбирам от хеви-пауър-убер-стийл-метъл... не се кефя на разни gain-иаци спортисти, дето "въртят гуми" с по 20 ноти в секунда и ми пробиват тъпанчетата. За мен Т'ВА е гнусен тон. За поклонниците на стила - т'ва е перфектният тон. Аз се кефя на тона на Rammstein, на Megaherz, на Type O Negative. И съм успяваа да постигна подобен на техния тон с ПРОЦЕСОР (именно V-Amp 2). Слушам AccepT, но Волф определено вади гадно продобие на Бритиш бичкия с много treble. Според мен и от най-тъпия процесор в днешно време можеш да изкараш приличен тон с цел домашно свирене, АКО си кадърен в озвукването на метлата. Па дори и за живо свирене. Колко хора от публиката са музикални и ше усетят, че свириш с Digitech RP-90, а не с "Мършав" JCM900? Стига с тия съвети за скъпи и "качествени" процесори. Нека човекът види дали ще се зариби изобщо по тая китара, дали има потенциал да се развива, па после да си купува нещо за четирицифрена сума в "гущери" (т.е. USD). Да не забравяме, че през първата година свирня, никой от нас не е вдявал нищичко от tone-building и всичко, що е имало врътка "gain" е било ЯКООООО! Ама т'ва EQ, ама т'ва volume на китарата как влияе върху предусилването на диста и т.н. - колко от вас са го знаели и са се впечатлявали? Предполагам, че са малцина тези от нас, които НЕ са били поклoнници на MT-2, когато излезе на бял свят и всички го гледахме на хартийка, слушахме не'кви студийни, рендвани семпли и си мислехме едни велики работи. Нека пипне проц, нека види дали му харесва. Като не го одобри, да си купи камионетки. Аз съм и в двата лагера, намирам откровени плюсове и минуси и за двете страни. Камионетките кефят, но сам по себе си всеки ефект си има отделни предимпста и недостатъци, което прави подредбата на един чейн мамката си е*ало за неопитен свирач! И т.н., да не се впускам в повече детайли. Дано не ви писне да ми четете писаниците. Извинявам се за "лекото" отклонение. Основната тема за размисъл, която исках да подхвърля, е: Дали "електронният" тон е действително толкова гаден, за колкото го смятат музикантите и поеволюиралите свирачи? А също така - дали има такова нещо като гаден тон, или критерият просто си опира до свирача и публиката му? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Aбе трудно е да се преглътне факта, че повечето процесорчета звучат зле явно . Хубавия тон едва ли някога ще "остарее", както не е остарял и звука на хубавите класически инструменти. Цитирай
Rammkopf Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Тимо, ни съ иба'ай! Исках да кажа, че т'ва с евтиният тон може да стане модерно течение и ше го дирим, комай. А "старият" ше си е златен вовеки. Спор няма. Прсто нещата, според мен, са И така, И инаки. Цитирай
Recommended Posts