Jump to content
Българският форум за музиканти

Най-предпочитаните практис (малки) ампове


kolio_k

Recommended Posts

Мисля, че би могло да се получи интересно ако обощим в една тема, кои са най предпочитаните от нас, най гъвкавите и предлагащи най добрите за цената си качества малки (практис)ампове.

Много хора търсещи нещо подходящо за домашна употреба, както и такива като мен които биха искали да намерят амп който да става за разнасяне без кола и в същото време да е подходящ за репетиции и дори малки гигове, биха могли да се възползват от една такава тема.

 

Моя персонален фаворит в тази категория, от известно време, без съмнение е Fender Superchamp XD.

Toзи амп, поне според мен предлага най добрите възможни качества, имайки предвид доста ниската му цена ( около 550 лева в България, доколкото знам)

Ампа има 15 ватово лампово крайно стъпало ( 2 по 6V6 tubes ), което го прави страшно силен като за малките му размери, както и изненадващо добре звучащ и комбиниран, лампово ( 1 по 12AX7 )- дигитален, моделинг при амп.

 

Предполагам (не съм сигурен), че предусилвателната лампа е на входа да за постопляне на сигнала, от там нататък приампа е солидстейт ( дигитален), също има и вграден, доста кадърен и лесен за употреба мулти ефект.

 

Ампа има два сменяеми с футсуич канала - чист и моделиран, мулти ефекта би могъл да се използва и на двата, както и напълно да се изключва по желание.

 

Чистия канал е този, който най много ми допада. Звучи си наистина като лампов фендер чист канал, много топло и хармонично и е се понася много добре с външни ефекти

 

При моделирания канал имаме 16 присета, някои от които са изненадващо добри като за моделирани ( без съмнение много близки до истината, вероятно се дължи на ламповото крайно стъпало), а някои са доста посредствени, поне според мен. Както и да е кубето има достатъчно много гейн и достатъчно различно звучащи присети за да покрие, виртуално, всеки стил. От присетите, аз лично най много харесвам 4, 8 и 15, но има още поне 4 които са повече от прилични.

 

Мулти ефекта включва фиксирани, лесли, тремоло, дилей, ривърб, хорус и някои техни комбинации. Има съответно ефект селект и ефект микс контроли.

Ампа има и изход за външен говорител, както и лайнаут (със спикър симулатор мисля)

 

От към тон контроли, ампа разполага само с общи за двата канала ниски и високи корекции, би могло да бъде по добре, но все пак си вършат добре работата, а пък и все трябва да се спести от някъде.

 

Най не съм доволен от говорителя, не че същия е лош, но явно за да постигнат желаната ниска цена, Фендер са сложили говорител, който макар и да върши работа ( в смисъл достатъчно силен и тн), ми звучи малко плоско и като цяло според мен е леко под нивото на останалото в ампа. Лично аз разреших този въпрос като го смених с 10 инчов Еминенс. Това не е задължителен ъпгрейд, звучи много гот и така както си е, но наистина допринесе много за още по добрия звук на ампа.

 

Опитах се да направя малко видео демо на ампа, нито звука, нито картината са на висота, но все пак мисля, че се чува достатъчно, за ориентировка.

Аудиото е записано нарочно с кондензаторно АКГ за да бъде възможно най реалистично, няма никаква обработка от компа. Видеото е много зле заради компресията, а в саунда на моменти има пуканки, за които се извинявам. Не знам от какво се получиха и не ми се занимаваше да правя всичко два пъти.

 

Click here to watch super-xd-demo

 

 

Ето и списък на присетите на моделирания канал

1. Fender Tweed Champ- много зле

2. Базирана на Басман

3. Претоварен (overdriven) tweed tone

4. Фендер Блак фейс

5. Леко изкривяваш Блак Фейс

6 Силно изкривяващ Блак Фейс

7. Ранен Бритиш саунд ( няма много общо)

8. Изкривен бритиш саунд

9. Модерен бритиш саунд ( няма много общо)

10 Фендер Хотрод хай гейн

11 Някакъв хай гейн

12 Още повече гейн

13 Метъл хай гейн

14. Фендер Метълхед хай гейн

15 Фендер Джаз Кинг тип чист

16.Фендер Акустасоник тип ( за акустични инструменти)

 

 

 

 

понеже на видеото не се вижда почти нищо, направих и една снимка на панела, на която се виждат корекциите с които свирих, само на мулти ефекта са различни и по време на записа сменях войсингите, разбира се. Гейна на моделирания канал през цялото време не е бил на по малко от 4 и на повече от 6. Усилването и на двата канала беше на 2. Както е нормално при ламповите ампове като е усилено звучи много по добре, но целта ми бе да демонстрирам качества от гледна точка на домашното( тихо използване)

DSCN2305.JPG

 

Надявам се, писанията ми да са полезни за някой. Пишете и вие, за да споделите предпочитаните от вас практис ампове, някакви детайли за тях и какво оправдава цената им, според вас

 

п.п. Реалния шум който ампа може да вдигне отговаря на 40 ватов транзисторен амп, което го прави подходящ освен за вкъщи и за умерени репетиции, особенно като се има предвид, че може да му се включи външен бокс, както и за по малки гигове или пък нормални такива с микрофон пред него

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 75
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Кольо,темата е супер,изглежда съм пропуснал да се докопам до въпросния Фендър.Аз съм голям фен на Cube серията на Роланд.Имах майкро кюб до преди месец и свирех основно с него вкъщи,понеже положението със съседите и живущите с мен е деликантно :) .Има страхотен клийн,но говорителчето попръцкваше,когато включех archtop китарката си,тя е със струни 12-ки.Взех си 30-ватовия модел и сега съм меко казано доволен.Така или иначе моите предпочитания се различават малко от масовите,аз просто търсех солид стейт със flat чист канал,а този амп е със симулация на jazz chorus,доста сполучлива.Драйв хавите също са много приемливи,все пак е солид стейт,не мисля,че за практис е нужно непременно човек да има лампов звук.Въпросния амп го взех за 250 лева втора ръка,та мисля че няма какво да го бие в тази ценова категория.Сещам се за няколко души с ампове от тази серия и всички сме зарибени доживот :)

 

P.S. Лошото е,че семплите,които роланд са разпространили са безумно изнервящи,най вече заради този...

Редактирано от spongebob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много полезна тема :thumbs_up: :thumbs_up: :thumbs_up: Ще я следя с интерес,понеже ми се върти в главата една покупка на нещо подобно.

До сега съм свирил само на Маршал МГ15 сд мисля,че беше и нямам какво толкова да допринеса. Като звук за своите 15 вата си е доста приличен,но цялостният му саунд въобще не ме кефи. Драйвът е скапан,а чистият канал не е кой знае какво,но може да се постигнат добри неща с него. Продадох моя преди месец и нещо и по една случайност в четвъртък свирих на едно благотворително талент шоу (тва в Англия звучи като да се съберем да посвирим докат се напием :) ) в един малък бар и се озвучавах със същия амп :girl_witch: През него минаха и редица ел.акустички и нямаше човек,който да не е чул и разбрал кво се свири. Та като обобщение достатачно гръмогласен,но всичко останало е компромисно решение.

 

Моите 5 стотинки

 

П.П. Не стреляйте по пианиста-той толкова си може :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер тема!

 

единствената ми забележка към суперчампа, е че не е толкова малък всъщност. 11 килца са си доста.... иначе супер зарибявка!

 

Аз ще споделя само такъв от който имам опит - РоландМиркокубето. много добър практис амп. Малък, компактен, работи и на батерии. Перфектен да отидеш в парка с някоя електричка и пак да са радваш :). Тежи безсмислено малко, можеш да си го закачиш на колана на китарата едва ли не.

Има няколко вида дист/крънч и пак вградени ДСП ефекти като дилей, фленджърд ривърб, хорус и още няколко. Можеш да мешаш някои от тях, което също е яко. Има и "пресет" за да включиш микрофон в него, ма аз досега не съм пробвал. Струва 100 евро и мисля си, че за цената си е супер! Звука, за 6инчов говорител е повече от ок. Свирих на него с китара с пасивни адаптери, Duncan designed.

 

http://www.oostendorp-muziek.nl/images/Rol...ube%20groot.jpg

 

Задължително трябва да се споменат на вокс ония буболечки дето само ги пъхаш в жака на китарата, ма нямам опит с тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се , че намирате темата за полезна и ви харесва :) .

 

Иначе 11 килца наистина не са малко, но ампа все пак е лампов и предполагам че това трудно може да се избегне, все пак трансформатори и тн.

 

По въпрос с Воксовете-

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=41380

тук съм качил някакъв семпъл

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така зарибих се по Роланда вече :thumbs_up: Обаче имам въпрос. Ако си взема да речем този 30-ватовият модел мога ли да мушна едно санс-ампче в чистия канал и да му добавя дилей от ампа? Вероятно въпросът ми е глупав :) , но както личи от горния ми пост нямам особен опит с кубетата ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Редно е и да споменем Blackheart Little-Giant,които мисля че направисилно впечатление.Даже мисля,че това е моят фаворит за момента :thumbs_up:

 

ПП:ако искате може от мненията да изведем няколко фаворити и да пуснем 1 анкетка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фендер Суперчамп го чаках половин година да го внесат РФ,ама нъцки..и си взех правен от съфорумник Orange Tiny Terror глава - 5кг,15 вата лампа ,драйв -какво му трябва на човек :virtuoz: .Не знам дали се води практис амп,защото му трябва колона,но има изходи за 4,8 и 16 ома ,та слагаш го в раницата и отиваш да свириш някъде (където има не само "кубета" :D )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фендер Суперчамп го чаках половин година да го внесат РФ,ама нъцки..и си взех правен от съфорумник Orange Tiny Terror глава - 5кг,15 вата лампа ,драйв -какво му трябва на човек :virtuoz: .Не знам дали се води практис амп,защото му трябва колона,но има изходи за 4,8 и 16 ома ,та слагаш го в раницата и отиваш да свириш някъде (където има не само "кубета" :D )

 

То и аз не знам какво се води практис амп, твоя май се води по скоро лесно преносим, но Ориндж са много яки по принцип, ако е направен кадърно сигурно си звучи супер.

Иначе за евентуалните заинтересувани, последния път като бях в БГ, Супер чамп имаше в пловдивския РФ.

 

Блак Харт е супер амп, но той е вече за пуристи, в смисъл напълно изчистен. Предназначен е за ползватели на добрия блус тон, или разбира се на външни ефекти. Ако това е нужно, БХ е наистина чуден избор.

Чисто лампов звук си е недостигаем, но аз харесвам Суперчампа, предимно заради наистина многото възможностти които има на фона на доста ниска цена. В тази тема не визирам само кой малък амп звучи най добре като цяло, а също кой предлага най много от гледна точка на свирене в къщи, репетиции и малки гигове и разбира се за цената си. Иначе имам 22 ватово Меса Буги със 7 лампи и една 12ка, доста е леко ( 12-13 кила), чистия му а канал е малко по добър, а драйв канала направо трепе чампа, но пък цената му на старо е не по малко от 1000, ако е в добра форма, а същия тип ( не същото кубе, вече одавна не се произвежда) ново е 2000+

 

Що се отнася до Роланд КЮБовете, те наистина са много практични, готини и евтини ампове, при това много мощни и леки. В даскалото където следвах,в кантината, имаше няколко звукоизолирани кабини, вътре с малко ХайФи , пиано и по един Кюб, за да може човек като има малко време да влезе вътр и да свири без да пречи на другите. Та съответните машинки ги познавам до болка :hysterical: , и все пак предпочитам Суперчампа, защото при същата горе долу цена, има наистина много по добър ( разбира се от моя гледна точка, а това си е индивидуално) чист канал и драйвове също. Иначе мисля, че мулти ефекта и говорителя на роландите е леко по добър, без да сум сигурен, за това трябва да се сравнят .

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе "по закон" практис ампове се водят ампове, които не са с голяма мощност, с малки размери и лесна преносимост. Общо взето такива, дето си свириш в спалнята с тях и не дразниш комшията. Да ама реално погледнато, ако в спалнята имаш някой огромен дзвер и се упражняваш на него, то тва пак е практис амп. Все пак става въпрос за малки кубета с мощност до 30 вата горе-долу.

"Големите" ги ползват, да се разгряват из гримьорните, интересно Кери Кинг кво разгряване прави с червената си въшка, ама той си знае.

Пък като казах с малка мощност се сетих, че съм правил 2 или 3 репетиции, в които съм ползвал едно Пийви Рейдж 12 вата, даже не 15, а 12, с което успявах да се чувам, при все че барабаните си бяха, а и още са доста шумни. Естествено тва в рамките на около час, после умираше, но все пак се държеше известно време. Звукът с тоя 8 инчов говорител къв е няма да описвам, ама кво да прай човек.

 

Rock Forever, можеш да си боцнеш сансампа и да си пуснеш дилей от кубето, стига нали кубето да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ А ти като каза Пийви Рейдж най-внезапно се сетих, че с такова и аз съм имал вземане-даване.Но го продадох заради посочената причина- 45-60 минути и предаваше Богу дух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

45-60 минути говоря на макс. Такива кубета не са предвидени за такава цел. А и под "умира" разбирам не да спре да издава звуци, а просто звукът става още по-скапан и малко по-тих. Бяха ми обяснили защо става така, ама забравих, нещо някви транзистори кво им ставало, както и да е пак казвам то на такива усилватели предназначението им е друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не съм имал практис амп, но сега имам един Парк и съм предоволен!

Вади само един звук, но е достатъчен да се учиш да свириш! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+ 1 за микрокубчето. И съотношението цена качество е отлично - за паричките получаваш и базисно процесорче COSM . Това обаче което ужасно ме дразни Тоне потенциометъра, липсва ми елементарен еквилайзер...не че не може да си сложиш един в чейна, но тъкмо това ми харесва в кубчето, че имаш всичко нужно само в него ( или почти).

Това че модулациите са разположени на един потенциометър дава възможност за някой много психеделични ефекти в реално време ;)))..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.