Jump to content
Българският форум за музиканти

Как държа перцето...


Unchained

Recommended Posts

Еми да тия стават, също оригиналния Jazz III, Ultex Jazz... Те са по-малки и за доста хора са по-удобни. Така като гледах снимката мисля, че ще ти паснат!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз се присъединявам към горния пост на колегата.Според мен пробвай с по-дебели перца,например Dunlop Ultex 1.0,с този вид перца имаш по-голяма динамична амплитуда и атаката на струните е доста по-осезаема.Все пак има значение и какво свириш,но за "шред"от тези перца нагоре,докато по-тънките са удобни за акомпанимент.

......за постановката - не съм сигурен,дали съществува такова нещо като "универсална" правилна постановка,понеже най-малкото всичко е свързано с анатомичната обусловеност на всеки,т.е големина и дължина на ръцете,кой от двата крака използваш за опора на китарата като свириш и т.н,тъй че ако нямаш болки при свирене и можеш да изпълниш всички техники,които ползваш - нямаш нужда от смяна на постановката...

Ако се поровиш из нета има страшно много хора на безупречно технично ниво,с меко казано странни постановки (имам предвид дясна ръка)- Marty Friedman(както споменаха колегите,според мен има постановка близка до тази на свирене на тамбура),Michael Angelo,Chris Impelliteri...

Успех ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да попитам доколко правилно е да се държи перцето под ъгъл спрямо струнта, смисал не да я удря директно с плоската си част, а първо леко с единия остър край. До сега свирих като удрям струните точно с плоската част, но като пробвах да го извъртя леко под ъгъл и забелязвам, че може да се свири доста по бързо понеже перцето подминава по лесно струната и не се запира толкова в нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера гледах едно видео на Пол Гилбърт, тоно това обяснява - че повече го кефи под ъгъл, защото "джътка". Справки - Ютюб. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да изкажа мнение без да претендирам за безусловна достоверност. Не съм постигнал кой знае какви успехи в свиренето на китара. Изхождам единствено на базата на няколкогодишния си опит и здравия разум.

Откакто свиря на китара смених доста захвати на перцето, докато накрая стигнах до този, който използват 99% от китаристите. Да, човек може да се научи да свири много добре и с доста странни захвати! Примерси с известни китаристи много - Марти Фрийдман, Ван Хален и т.н. Въпросът е, че при всяка техника обикновено има точно един начин на изпълнение, който гарантира минимално усилие и максимална ефективност. Това се определя от човешката анатомия, която макар и варираща, все пак е една и съща. Хората, свирещи с останалите подходи, го правят с цената на повече усилия. А все пак търсим максимална ефективност, нали така? Защо да губим време за нещо, което няма да ни направи по-добри?! Та хората, свирещи страхотно със странни подходи, са по-скоро изключения и го правят въпреки подхода си, а не благодарение на него. Мисля че това е много важно да бъде разбрано от начинаещите китаристи.

Нека пак да подчертая, че не претендирам за особена тежест на мнението си, както и че за всяко нещо си има изключения.

 

Та в този смисъл мисля че е най-добре човек да се придържа към най-разпростанения подход, понеже така си гарантира почти сигурно липсата на проблеми и ограничения. Което не може да се каже за 'готините малки алтернативи'.

 

Избягвам да коментирам техника в този форум по две причини. Първата е, че както вече казах резултатите ми с китарата не предполагат особена тежест на мнението ми. Втората е, че на всеки 2 обосновани мнения на китаристи с опит и знания се появяват 20 на такива, които най-вероятно свирят от 6 месеца/година, и заявяват тежко "Свири както ти е удобно". На човек му е удобно така, както е свикнал! И ако е имал кофти техника и пробва метод, който му гарантира по-малко усилия, в началото най-вероятно ще му е неудобно, защото моторната му памет е програмирана за друго. На мен едно време ми е било много по-удобно да си лазя, отколкото да се клатушкам на 2 крака, ама вече не мисля така :godbless:

 

 

Относно ъгъла - по мои наблюдения почти всички китаристи свирят с наклонено перце, понеже така струната се преминава по-лесно и се постига по-висока скорост с по-малко усилия. По-големият ъгъл гарантира по-малко усилия, но е за сметка на атаката. Това обаче може да се компенсира с по-голям натиск на струната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо щях да напиша дълъг и подробен пост, но прочетох горния и устанивих че нямам какво повече да добавя. АХЕ е казал всичко, което ми беше в главата, така че го подкрепям с 3 и даже 4 ръце. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АХЕ е прав, то, ако това не беше най-лесния и ненатоварващ начин да държиш перото, нямаше да го ползват 90% от хората. Истината обаче е, че е по-хубаво да не те вкарват в някакви рамки, все пак изкуство правиш. Е, най-добре е да не го правиш на цената на болки, спазми, синдроми и т.н.

В началото свирих по обратния на сегашния ми захват (сегашния е "масовия") и нещата бяха зле. А съм пробвал и като създателя на темата, но държането на перото изискваше сила, докато при "масовия" перото само си виси между пръстите, а ако искаш силна атака никой не те спира да стискаш :) .

Важното в крайна сметка е да се забавляваш докато свириш, щом успяваш така и си доволен - продължавай смело! Ако пък решиш някой ден, можеш и да се отучиш, важното е да не те бърка това, че "колкото си по-стар толкова по-трудно се учат нови неща".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса за това как се държи перото може да се разглежда от две изходни точки.

 

По замисъл захвата, ъгъла на атакуване на струните и изобщо всякакви техники от този род би трябвало да служат само с цел постигане на адекватен в дадена ситуация тон ( в смисъл, повече-по малко атака, по въздушен или по плътен тон и тн. ). Но това предполага че свирещия трябва да е достатъчно напреднал, тоест отдавна да е разрешил базисни технически проблеми, като например плъзгането на перото при смяна на струни и други подобни и да може по желание да сменя различни техники с дясна ръка, което изисква и различни захвати.

 

От гледна точка на на свирача в по начален стадий, най правилен е този начин, който му позволява най лесно и успешно да изсвирва желаните неща. В повечето случаи това е стандартния захват, показан по горе, макар че има и много изключения разбира се (аз бях така, много дълго навремето).

 

За еввентуалните заинтересувани ( и четящи английски) ето и малко полезен материал по въпроса

http://www.tuckandpatti.com/pick-finger_tech.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера гледах едно видео на Пол Гилбърт, тоно това обяснява - че повече го кефи под ъгъл, защото "джътка". Справки - Ютюб. :godbless:

На предната страница някой го беше постнал този клип и го изгледах. Мен пък не ме кефи това "джъткане"(тона звучи по-красиво без него, според мен) и другия проблем при свиренето ми по стандартния начин е, че повече ми се поти ръката - точно затова използвам моята си алтернатива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не съм свирил на акустична, но всичко би трябвало да е еднакво.

 

Междудругото забравих да отбележа, че свиря на левия си крак, а не десния както е стандарта, а това доколкото знам влияе на пикинга и като цяло на движението на дясната ръка и отново незнам дали е правилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:punk_guitar: Към колегата AXE - "...такива, които най-вероятно свирят от 6 месеца/година, и заявяват тежко "Свири както ти е удобно".

Това към кой беше насочено ???

Ако е към мен - свиря само от 18 години,но с нашия инструмент научаване няма - колкото повече ,толкова по-добре...

Всички сме минали през поне 15 начина на държане на перото - няма универсален такъв,всеки трябва да намери удобния за него (аз например "копирах" дясната ръка на Tony MacAlpine),ако те ограничава бързина - пробваш друг ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото забравих да отбележа, че свиря на левия си крак, а не десния както е стандарта, а това доколкото знам влияе на пикинга и като цяло на движението на дясната ръка и отново не знам дали е правилно.

Ами и аз съм така. Разлика има, определено, но с на Пол Гилбърт техниката мисля, че ще стане всичко както трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.