Jump to content
Българският форум за музиканти

Вярно ли е?


Gogo-Krossfire

Recommended Posts

От ляво и от дясно чувам за това, че на един инструмен не е хубаво да се свири от различни хора. Сиреч, не е хубаво някой друг да ти свири на китарката :girl_witch: Много ми е любопитно дали е вярно това нещо. И ако да, защо е така и в какво точно се изразява евентуалнят проблем. Знам, че това е малко общо за всички инструменти, но мен лично ме интересува спецялно за китара :recourse: Затова и постнах тук темата:metalist: Та вярно ли е? Ако да, защо? И какво би станало евентуално на една китара, ако свири и някой друг на нея. Мерси предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глей ся батка, китарата е като жената - няма да и стане нищо ако друг я ползва, ама не ти е кеф. Все пак зависи от отношението, ако тоя на който я даваш е някъф мърляч (който примерно нагъва мазна баница и иска веднага да хване китарата ти да свири), а пък ти си я пазиш, не я давай :girl_witch:

 

Аз моята китара бих я поверил на няколко човека да свирят с нея, но ги познавам добре..на случайни - не. Сега тук говорим за свирене на сцена примерно, а не за просто тестване за 1-2 мин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз моята я давам, ама един път така бях отрязал един, че дори на мен ми стана кофти. Явно съм бил и с доста зъл поглед докато казвах "Е ти с тез пръсти досега не нагъва ли мазните пуканки, дееба?!?!?!?!", щото 10 минути ми ръце в банята после... :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варно е на морето :nono:

 

По темата:

 

В това отношение съм си гъз и си го признавам всеки път като стане на въпрос (а особено като излезна с кухарката става на въпрос на ден по 10 пъти). Китарите си ги давам за ползване само на приятели, в чиито способности съм сигурен. С тези китари си изкарвам хляба и не мога да си позволя някой да преебе нещо, а после аз да трябва да го оправям/купувам. И понеже по улиците на България всички са супер-китаристи, много често се стига до сконфузни ситуации - например като откажа и следва репликата "Ама то като носиш кухарка означава, че си готов да я даваш на всеки", или на въпроса ми "Е добре де, след като си толкова сериозен музикант, къде е твоята китара" и редовния отговор "Ами аз имах една кухарка Кремона ама мойта сестра я счупи преди 4 години, и от тогава нямам китара" :)

 

 

Айде, че се отплеснах.

 

Генерализирам - принципно би трябвало да е все тая, но от съображения за сигурност, както и от елементарна хигиена (на никой не му пука, че е с мръсни ръце като свири на чужда китара, много яко) - не давам китара никому. Инструмент може да се преебе по много начини, като най-малкото зло са кирливи и потящи се пръсти за 15 минути, което води до -10лв за теб и 15 минути смяна на струни.

 

 

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг вариант е този , на когото даваш да ти свири на китарата да се погнуси като види колко си се потил преди него :nono:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем си е вярно - никой друг освен теб (и може би някой твой много приближен) не трябва да свири на китарата ти. Първо, че той може да е свикнал на много "деструктивно" свирене - силно блъскане, много пот, късане на струни и т.н., което може да доведе до драскотини по боята, по хардуера и т.н. Второ - аз като свиря, никога не ми се потят пръстите, или поне доста по-малко от на болшинството китаристи, като нали се сещаш как би ми се отразило да видя китарата си..."оакана"...от потта на някой?

 

Спомням си един път как се наложи да дам китарата си на един, че иначе трябваше да им се провали свирнята.... И после като ми я върна исках да повърна...

 

Освен това, всяка китара си е сетъпната според "пръстите" на свирещия на нея и неговите си предпочитания към усета на китара в ръцете - струни, екшън, височина на адаптерите и т.н., което отново показва, че една китара (като отделен екземпляр :nono: ) не е универсален инструмент за всички китаристи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само не мога да се съглася, че китарата е като жената! Баси, китарата превъзхожда жената многократно поради следните различия:

- не е необходимо да е мокра за ти върши работа

- не се сърди като поискаш по-добър модел китара

- може да имаш няколко китари без конфликт

- кара с една премяна (хардуер) с години

- с времето цената й нараства

- шуми много по-малко

- няма да те напусне заради това, че някой се справя с нея по-добре от теб

- не е неизползваема по 8 дни в месеца поради странни течове

- колкото и да и дърпаш чарковете, не се сърди

- когато не си я ползвал не се нуждае от вибрато

- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ти свири, когато си пожелеш

- ако я ползваш некъпан, проблемът е нулев

- няма нужда да се боядисва всеки месец

- потенциометрите й винаги са настръхнали

 

и т.н., нямам сили да изредя всичко, което ми е на сърце!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варно е на морето :(

 

Стана почти като " Арно ли е? " ;)

 

- потенциометрите й винаги са настръхнали

 

:hysterical::hysterical::hysterical:

Редактирано от Gogo-Krossfire
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- шуми много по-малко
:(

 

 

Общо взето, давай китарата си на доверени хора само. Лесно може да се надраска, да се отчупи парченце (ако е с някакви рога) и други подобни гадости. Също така, ако много я споделяш, по-бързо ще се изхабяват струните и самите прагчета.

 

Абе, аз не мога да си представя някой да си даде китарата, това толкова ценно нещо, на някой калъф, дето ще я подмята и ще се отнася супер небрежно. Само като си помисля - ти си поставяш китарата в калъфа и я затваряш супер грижливо, даваш я и оня я блъска във вратата на излизане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм...

Да се генерализира е ... тъпо.

 

Няма да забравя как са ми отказвали да пипна /само/ китара, при положение, че щях да го направя с необходимия респект.

И въпреки че са минали едно трийсет години оттогава, помня.

 

Така че всеки си знае.

 

Ако нямаш олигофрен насреща и откажеш, значи ти си или еснаф, или не по-малък олигофрен.

 

Знаете ли, имам чуството, че най-големите, ако ги помолиш човешки, няма да откажат, освен ако не са маняци.

 

Тук всякакви доморасли и повЕрвали си звезди се държат като селяни, дето ще им оберат мазетата и бурканите с лапад.

 

Нали сте музиканти, давайте го по-разкрепостено...

 

И мен ми се свива сърцето, ако си представя Де Армънда изпуснат от някой непохватен тип.

Но по ще ми се свие, се държа като някаква Аналия, дето не ще друг да й пипа пластмасите.

 

Рокери ли сте или Плюшкиновци?

 

Профитата по ги разбирам, от това си вадят хляба. Ама огромното мнозинство тук сме любители.

Айде не чак такива претенциЙ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен това, всяка китара си е сетъпната според "пръстите" на свирещия на нея и неговите си предпочитания към усета на китара в ръцете - струни, екшън, височина на адаптерите и т.н., което отново показва, че една китара (като отделен екземпляр :( ) не е универсален инструмент за всички китаристи.

Това, впрочем, къде на шега , къде на истина за мен си е абсолютно вярно. Случвало ми се е покрай някакви спонтанни джемове да хващам чужди китари, на които половината ми инструментални умения просто отиват на кино. Екшън, дебелина на струни ... дори брой пружини на тремолото, ако щете - има си специфика. Ако преди участие някой ми предложи да свиря на китара за 5,000 долара, която досега не съм пипал, бих предпочел да си свиря на добре познатото дръвце.

 

Между другото, едно време си отказах китарата по време на училищен коцерт на китариста на една група, която впоследствие за кратко (и непонаятно за мен как) даже беше стигнала до национален ефир. Грях ми е на душата може би, но на тоя човек сърце не ми даде да я дам и, ако пак ми я поиска, пак бих му отказал. Не че толкова някой чак ще ти я повреди, като свири на нея 1-2 часа - просто не ми идва да я поверя на някой, чието отношение и усещане за инструмента (и за музиката като цяло) не отговаря на моето. Това не е дървообработваща машина все пак, това си е предмет с някакъв емоционален заряд.

 

И, най-накрая, по темата. Нищо кой знае какво няма да се промени по китарата, ако някой друг свири на нея за малко, но според мен е вярно, че всяка китара с времето си уляга според маниера на собственика си и, ако бъде преотстъпена за дълго време на друг, може и да се окаже нужно да ресетне сериозно, за да се върне точно където е била преди това, ако въобще това е възможно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-мразя да си дам китарата(което се е случвало много често, по разни джемове) да ми кажат, че струните са гадни и високи, че адаптерите не стават и т.н(както се получава и с ефектчето, че нямало много драйв!)......Ами носете си ваши!Аз свиря с това!

Не ми е гадно от потта на другите, както и не ми е за някоя драскотина.Но като им давам инструмента си, поне да си запазят коментарите.Пак да спомена, че аз на тази китара свиря и не задължавам никой друг да я ползва.

Ае до поискване.....

Редактирано от SviStyle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... идеята за китара с дълбани прагове откъде мислите че е дошла ... просто един пич си давал китарата на когото му падне и в един момент - ха те праговете издълбани ... ядосал се той ама не щеш ли край него минал Ингвиту и му казал - е пич , ти си ебати и гъзара ... ама твойта няма да стане , и отишъл при бай Джон в работилничката на ФЕНДЕР и ето - китара с издълбани прагове :girl_cray2: ..... шегувкам се бре , споко .... има голяма вероятност да е друга причината за такива китари :headbang::girl_cray2:

........ а иначе наистина всичко си е до човека .... и до жената ако трябва да се има предвид по горно казаното , въпреки че при китарата нещата са по добре - просто колкото и да е добър този на когото си дал китара няма опасност тя да си тръгне с него , а при жената има , особено ако даваш китарата [жената] на някой небрежен негър ... кат ти изтупа 25 - 30 санта паламарка мале мале ...

...........с други думи - ако видите Тони Макалпайн бягайте далече - просто няма шанс .....ако хване китара има огромна вероятност да изсвири неща които повечето китаристи никога няма и да си помислят че ще могат изсвирят , а жената не знам ..... има нещо негърско в произхода му .....дето се вика 30 санта може и да няма ама едни дежурни 22 сигура ... айде живи и здрави .Цеко :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега дойде явно дойде ред и аз да се изкажа по темата.

 

Имам един принцип - не си давам: жената, бирата и китарата. Жената - е само моя си е по дяволите! Бирата - не искам да пия нечии плюнки. А китарата.. е там просто се циганя повече от нормалното... почти не я давам, евентуално на 1-2ма приятели...

 

Реална причина да не я давам няма... просто гледам да си пазя вещите.

 

Толкова от мен! :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз винаги си давам китарите си на почти всеки който ги поиска. Изключение правят много пияните и очевидно не благонадеждните, които понякога се срещат из клубове и кръчми , в които съм свирил и свиря. Иначе не мога да забравя, че аз започнах на Кремона някъде в края на 80те и след това, от някъде 91 до 97 , по различни причини (най вече финансови :girl_cray2: ) нямах моя китара и съм свирил само на чужди на най различни хора.

 

Разбира се инструмент се дава на някой, който малко от малко ще го уважава, но иначе по принцип нямам нищо против. А колкото до струните, обикновенно след 15 минути минути свирене на един от най добрите ми приятели, същите стават само за кофата, не знам как го прави, просто е гениален. Но затова са приятелите, пък и направиха вече Еликсир и сега нямам никакви проблеми :girl_cray2: ( това последното стана като Космодиск)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.