Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос...


chris_barnes

Recommended Posts

Аз тъй като свиря с 4 струнни басове си взимам само сини кабели - синьото вдига много приятно 68ми хармоник и баса звучи по-лампово Аз тъй като свиря с 4 струнни басове си взимам само сини кабели - синьото вдига много приятно 68ми хармоник и баса звучи по-лампово :greenangel:;)

хаха, Фен ще гласувам за теб на следващите президентски избори!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Смеете се вие, хилите се, ама вижте хората к'во правят: кабел за бас

Предполагам, че разликата няма да е точно осезаема, ако има някаква. Забележете, че обикновено "хубавите" кабели са доста скъпи, което се обяснява с безподобните им свойства. Макар и да има резон в НЯКОИ от рекламните материали, аз съм скептик и мисля, че при кабелите говорим повече за бизнес. Според мен всеки кабел, който е достатъчно добре екраниран и има достатъчно нисък паразитен капацитет, става.

 

Вече и аз, както валяка, започвам да се ядосвам, когато чета полунаучни ревюта и реклами на подобен род продукти, особено когато е спомената думата "аудиофил". Според мен теорията, която обяснява преходните процеси в един кабел, е отдавна известна и не е нужно да се опитваме да откриваме топлата вода, на космически цени. Дразня се, и когато всевъзможни кретени започнат да обясняват, как всъщност науката не обяснява точно тези процеси, как е твърде неточен модел, как чуват разлика, когато си обърнат кабелите наопаки и т.н. Още по-смешно ми става, когато хора чуват разлика "от земята до небето" в подобни експерименти.

 

Ето някои извадки от ревюто, които ми се струват интересни:

 

...high end cable manufacturer with a big reputation in audiophile circles for its outrageously expensive cables...

 

...the capacitance of each cable was fairly high (53pF/feet). Capacity is one way of measuring cable's transparency with regard to high frequencies, but...

(Да де, ама колкото по-голям е капацитетът, толкова по-глухо ще звучи кабелът)

 

В общи линии, не мисля, че този кабел притежава нещо, което не може да се постигне с поставянето на съответния кендензатор между клемите на кабела, от страната на усилвателя(та да се емулира по-големият му капацитет, евентуално водещ до по-малко "хващане на радио").

 

Според мен, подобни реклами са доста добре платени и имат за целева група хората, които лесно си внушават разни неща и много обичат дългите, описателни дрънканици за това, колко специално звучи даден артикул.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте кво, въобще не се обаждайте където не разбирате...

Хората трябва пари да печатат, вие сте се загрижили смислени неща ли продават...

 

Бас кабел... майко мила, а на мен кубета за това и онова ми изглеждаха смешни...

Не знам как съм свирил на баса и китарата с един кабел вкъщи.

 

Дали имат кабели за отделните марки китари/миксери/кубета?...

 

Дано, че искам да звуча като **** *******

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе най-добре е с телефонен кабел, защото ти осигурява автоматично и бустер ефекта, и ритъм съпровода. :bravo:

 

Иначе сериозно: кабела трудно допринася с нещо към добрия звуков сигнал, но лесно може да го съсипе.

Както и една подмолна студена спойка, може да допринасе за второто.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Как пък кабела не допринася с нищо за добрия звук не можах да разбера.Има една тема на musicman http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;#entry513293

 

Ако от тази тема не усещате разликата,то значи няма такава.Не знам защо тогава фирми като Planet Waves и Elixir ще правят 3 метра кабел по 100лв като звука със кабел Проел или Фендер е същия.Според мен има разлика в чистотата на звука и във високите (то се чува просто)Нали все пак в тея кабели се влагат благородни метали за по-добра проводимост,нормално е и те да са по-скъпи.Жаковете на кабелите,самите кабели смятам че са важни,също и електрониката на китарата и усилвателя и замасявания и всичко за добрия тон и за да няма радио и други шумове и брумове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Как пък кабела не допринася с нищо за добрия звук не можах да разбера.

 

Свойството на хубавия кабел е да съхрани максимално качествата на сигнала, като своевременно изолира влиянието на външните фактори.Това имах предвид.

Или искаш да кажеш, че смотан ефект свързан със смотан усилвател може да изкара брилиянтено хубав тон, само защото сме използвали хубав кабел?

 

На едно мнение сме, само че не четеш. :)

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо тогава фирми като Planet Waves и Elixir ще правят 3 метра кабел по 100лв като звука със кабел Проел или Фендер е същия.

За да ги продадат за 100 лв. При скъпите кабели често се набляга и на специални жакове и т.н. екстри, за да може все пак да се убеди клиентът да ръсне съответната сума. Обърни внимание, че фирмите, които предлагат "хай-енд" кабели, обикновено не са в състояние нито да дадат технически обосновано обяснение защо кабелите им трябва да са по-добри, нито дават сравнителни тестове с други кабели. Често се набляга на странни описания от сорта на "по-музикално" звучащ кабел и други подобни тъпизми. Естествено, няма лошо човек да се ръсне повече за кабел с жакове, който имат прекъсвач, вграден предусилвател или други подобни екстри, но по-скоро заради жаковете, отколкото заради кабела. Държа да наблегна и на факта, че обикновено в повечето апаратури има поне едно 1-2 метра жици и писти по платките, които са си от най-обикновена мед или алуминий.

 

Според мен има разлика в чистотата на звука и във високите (то се чува просто)Нали все пак в тея кабели се влагат благородни метали за по-добра проводимост,нормално е и те да са по-скъпи.

Едва ли тук проводимостта е от особено значение, при 1+ мегаома входно съпротивление на апаратурата и минимален входен ток. На практика, входа на апаратурата обикновено се управлява почти само с напрежение. В този смисъл, дали кабелът ти ще има съпротивление 0.05 ома или 0.001 ома, няма да повлияе на амплитудно-честотната характеристика с повече от да кажем, 0.1dB, което просто няма как да бъде чуто.

В случаите, когато все пак чуваме разлика, това най-често се дължи на следните две неща:

1. По-добро или по-лошо екраниране, водещо до по-малко/повече смущения.

2. Различен капацитет на кабела, който в комбинация със индуктивността на адаптерите, съставя трепрящ кръг, който най-често прави лек бууст в областта на средниче честоти. При смяна на кабела, тази честота се мести в известни граници. Отделно, като капацитетът е голям, високите честоти стават по-слабо изразени.

Но горните две неща нямат много общо с цената на кабела. Даже немалко от скъпите кабели имат доста прилично висок капацитет(да кажем, 40-100pF на метър), което не е твърде похвално. Отделно, една активна електроника в китарата, съчетана с най-смешния кабел за по 50ст. метъра, несъмнено би довела до по-малко смущения(от кабела) от най-специалния кабел, без активна електроника.

 

Жаковете на кабелите,самите кабели смятам че са важни,също и електрониката на китарата и усилвателя и замасявания и всичко за добрия тон и за да няма радио и други шумове и брумове.

 

Да, китарата трябва да е добре екранирана и свързана.

Кабелът просто трябва да е добър, което не значи задължително скъп.

Бих добавил, че е добре и да нямаме проблеми с електрическата мрежа, а още по-добре би било ако в самото помещение няма силни електромагнитни смущения.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хич ме няма с тия омове и мегаомове, но искам да споделя опит - кабел-кабел.

Преди време в един магазин пуснаха от скъпите кабели и реших да проверя

защо и на к'во отгоре струва толкова.

Естествено разлика в качеството и визията имаше, но имаше и в звука. Някакси по-ясно и по силно

се чуваше с по-скъпия кабел, шумовете драстично намаляха, и се чуваха само ако се заслушам. В чистия канал звукът беше по-ясен и по-звънлив.

Сравнението беше между кабел Фендер и скъпия кабел, на който не помня вече производителя, но

ми направи впечатление, че Фендера беше 1.5м а скъпия 5 или 6 м. Това донякъде доказва,

че материалите, от които се произвежда кабелът, са от значение, както и екранировката.

При автомобилите е същото нещо. Кабелите за свещите ако са некачествени, има проблеми.

Имайте предвид, че там говорим за напрежения, които достигат 15000-35000волта а при китарите

имаме от миливолтове до около 2 волта и нещо.

Не съм наясно само, до колко това сравнение би било уместно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесното доказателтво е, както се отбеляза по-горе, темата на musicman. За мен има явна, осезаема разлика между звука на Еликсир кабела и на Фендер кабела. Друг въпрос е дали има кой да направи същото, което се е случило на Еликсира във фабриката, на някой друг кабел и дали ще излезе по-малко пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, измервания на важните параметри на кабела биха показали ясно защо този или онзи кабел звучи различно.

Намирам елемента с хвърляне на боб за неуместен.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...шумовете драстично намаляха, и се чуваха само ако се заслушам. В чистия канал звукът беше по-ясен и по-звънлив....

....Фендера беше 1.5м а скъпия 5 или 6 м....

 

При по дългия кабел, при равни други условия, е възможно да чуваш по-малко високочестотни смущения, защото капацитетът на кабела е съответно двойно по-голям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами чуйте бе хора. Тема съм ви направил, днес или утре ще кача семпли за още 2 кабела Planet Waves с прекъсвач и обикновен правен Проел. Според мен който не чува разликата по-добре да не взема отношение. Да, разликата не е от земята до небето а точно толкова колкото между гибсън и епифон, фендер и скуайър... . 10 - 15 %. Ако не правиш разлика в звука между китара за 3 000 евро и такава за 300 - ми зимаш евтината и черпиш, че си спестил кинти. Така е и с кабелите. Скъпите са само за който има нужда от тях. За мен разлика определено има!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имал съм кабели които режат от сигнала. Не знам импеданс ли, кво ли.

Гейна е намалял с 20-30%.

В момента съм с Плант Уейвс. Идеални са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Cordial & Klotz (някакъв по-особен, LaGrange, Titanium някакви ей такива) тук ... също добре бачкат и съм доволен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.