Slacoth Публикувано Август 25, 2008 Публикувано Август 25, 2008 Прави ми впечатление, че китарите с фиксиран бридж напоследък се произвеждат с 24 прага, вместо с 21/22. Когато китарата е настроена по-ниско - трябва ли мензурата на инструмента да е по-дълга?Защо? Цитирай
Rezachka Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 (Редактирано) наи когато мензурата е по-къса струните са по-отпуснати, следователно като са в по-ниска настройка какво се получава ? Редактирано Август 25, 2008 от Rezachka Цитирай
prayer4eto Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 А не зависи ли по-скоро от дебелината/размера на струните ? Цитирай
Slacoth Отговорено Август 25, 2008 Автор Отговорено Август 25, 2008 ^Според мен зависи.Аз правя съпоставка между мензурите при китара и бас. По-дебелите струни изискват по-широки прагчета. Цитирай
badValue Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 .. ами чисто практически .... взимаме стандартни струни 13-56(ползвам такива за акустика затова тях цитирам .. не би трябвало да има разлика) ако от стандартна EADGHe настройка минем в МиБемол => трябва да "отпуснем" всички струни с половин тон и стандартното Ми вече ни е на 1ва позиция с каподастър.. което вече ни маналява мензурата с около 35мм ... а струните са чувствително по-меки !!! извод 1: ако искаш да свалиш настроиката, а да използваш същите струни , но "обтегнатостта" да ти е същата => удължаваш мензурата 2: на същата китара -> взимаш по- дебели струни .... .... и вариации по-темата .. запазвам всичко, освен едно ... и то как се променя П.П. за сравнение "баритоннитеКитари" - стандартно са В(си) настроени, са с мензура 26.5" - 27.75" - 767mm П.П. String Guage and Tension Calculator-D'Addario може да видиш коя струна (дебелина) , на каква мензура , колко "дърпа" в кг(например) Цитирай
Slacoth Отговорено Август 25, 2008 Автор Отговорено Август 25, 2008 (Редактирано) Това означава ли, че ако на една китара с 22 прага сложа десетки и се настроя в ре, тя няма да звучи естествено, защото тази дължина е изчислена за деветки в ми? Редактирано Август 25, 2008 от Slacoth Цитирай
badValue Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 (Редактирано) Това означава ли, че ако на една китара с 22 прага сложа десетки и се настроя в ре, тя няма да звучи естествено, защото тази дължина е изчислена за деветки в ми? ами след "финна" настроика - интонации етц. не би трябвало да има съществена разлика .. просто ще е по-МЕКА !!! иначе специално за акустичната (не разбирам от ЕЛ) .. има значение колко са ти дебели струните ... мен по-ДЕБЕЛИ повече ме кефят... изваждат някак "по-плътен" звук и за ритъм е супер .. ама солото е ЗОР вече... при по- силово свирене може да "дрънчи" повече просто защото ще са хлабави и ще мърдат "както си искат" П.П. това колко прага има китарата няма НИКАКВО значение .. важно е колко е мензурата едит П.П.2. дължината на мензурата не се изчислява според дебелината на струните ... стандартно са 24.75" или 25.5" - а интонацията и "тръстРод"-а зависят от дебелината на струната Редактирано Август 25, 2008 от badValue Цитирай
chris_barnes Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 Това означава ли, че ако на една китара с 22 прага сложа десетки и се настроя в ре, тя няма да звучи естествено, защото тази дължина е изчислена за деветки в ми? Батка тотално си се объркал..тъй като имам опит с дебели струни и ниски настройки ще споделя. 1во - какво означава натурално? Като настроиш по-ниско ще звучи по тежко. Ако под натурално имаш предвид, че ще фалшивее - няма да има промяна. А ако случайно ти се поогъне грифа - затова има тръс род - въртиш и готово. Добре е да знаеш, че като смениш така дебелината задължително трябва да настроиш интонацията на китарата (което става от магарето...флойда или там какъвто бридж имаш) Забравих да вметна най важното - в голяма грешка си като мислиш, че броя на прагчетата има нещо общо с дължината на мензурата - преди имах Джаксън с 22 прага, който беше с мензура 25.5 а сега имам ЕСП с 24 прага, което е с 24.75 Цитирай
Slacoth Отговорено Август 25, 2008 Автор Отговорено Август 25, 2008 (Редактирано) Понеже ме изкарахте пълен балък, искам да споделя че ми е много добре известно че броят прагове няма директно отношение към дължината на мензурата.Праговете се изчисляват със един коефицент и всичко зависи от дължината на мензурата, която е изходна величина.Оттук насетне може да се слагат колкото прагове си искаш докъдето позволява разстоянието между тях. Редактирано Август 25, 2008 от Slacoth Цитирай
chris_barnes Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 Понеже ме изкарахте пълен балък, искам да споделя че ми е много добре известно че броят прагове няма директно отношение към дължината на мензурата.Праговете се изчисляват със един коефицент и всичко зависи от дължината на мензурата, която е изходна величина.Оттук насетне може да се слагат колкото прагове си искаш докъдето позволява разстоянието между тях. хех, не съм искал никой да изкарвам балък - просто така си го написал, че все едно тия с 24 прагчета са с по-дълга мензура... Цитирай
Slacoth Отговорено Август 25, 2008 Автор Отговорено Август 25, 2008 ^ Наистина така съм го написал, сори. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 (Редактирано) По-дълга мензура = повече напрежение. По-дебели струни = повече напрежение. По-висок строй = повече напрежение. Повече пружини на тремолото = по-твърда китара. По-натегнат тръсрод = по-твърда китара И съответно обратните варианти. Това е, няма какво толкова да му мислите. Редактирано Август 25, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
badValue Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 .... присетих се и още нещо за което е важно броя на прагчетата .... 21/22 --- 24 .... къде се намира НекАдаптера ... на мен не ми пука, ама ама на китара с 21 ориентировачно около 24(където би трябвало да е) .... има пикЪп ... сигурно е свързано с хармоници и т.н. това е друго нещо над което можеш да се замислиш Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 25, 2008 Отговорено Август 25, 2008 Няма значение това с нек адаптера. Има значение само това, че при 24 прага адаптерите са по-близо един до друг и има по-голям шанс да се пречкат. Адаптера има "файда" да е под 24-то прагче само когато говорим за свободна струна или 12-то прагче. Иначе възлите се изместват в зависимост от свирения тон. А и не виждам файда от това адаптера да е точно под възела, където струната трепто най-малко. Плюс това, хъмбъкерите чуват по-голяма дължина от струната, така че едва ли е от голямо значение. Цитирай
Slacoth Отговорено Август 25, 2008 Автор Отговорено Август 25, 2008 Темата съвсем заби в друга посока, затова ще обобща въпроса: Защо има тенденция китарите с фиксиран бридж да се правят с по-дълга мензура? Какво се цели с това? П.С.Нищо че има изключения въпросът ми е принципен. Цитирай
Recommended Posts