Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройка на ХР / Vista за звукозапис


fLiSk

Recommended Posts

Здравейте,

 

от днес най - после имам машина, която е идеална като мощност за записи. Това, което ме интересува е как да я "set"-на. Знам, че има процеси, които не ми трябват, драйвери, които мога да подменя с по - добри и т.н., т.н. Та си мислех, че ще е хубаво да понаредим тези неща в една тема. Помня, че имаше една сходна тема вече (мисля че беше от Baby Thomas), но си нямам идея с какви ключови думи да я търся, а и там езика беше малко адвансед за мен :)

 

Та така, споделете, не се срамувайте. Аз също щесе поразровя тези дни и ще информирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за звук и записи не мога да кажа, но ще споделя какво правя всеки път, когато си сменям Джамовете, с цел да олекотя малко всичко, че и без това ми е слаба щайгата. От Control Panel -> Administrative Tools -> Services се изключват всички процеси, които ама въобще не ни трябват. Това включва всякакъв вид ъпдейти, месинджъри, разписания, и всички подобни глупости. Предполагам за звук могат да се орежат още и всички неща, свързани по някакъв начин с някакви мрежи (понеже се предполага, че интернет и LAN няма да ни трябват). Общо взето изключване на всичко наред, по метода на пробата и грешката. Мисля, че от тия сървиси човек не може да забие дотолкова компа си, че да не може да се оправи после без да преинсталира :godbless:

 

Темата ми е интересна и на мен, ще се радвам на запознатите да драснат 2-3 думи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос на конфигурация е ситуацията. На старите щайги инсталирахме уиндоуса със Standard PC HAL, но това не върши работа при по-новите, защото така ако си с повече от едно ядро/процесор няма да можеш да ги ползваш всичките. Другата масова оптимизация е превключването на мениджъра на процесите за приоритет на "Background Services".

 

Ето едно ръководство за оптимизиране за Samplitude и Windows XP: ftp://ftp.orangehillaudio.com/pub/Optimiz...uide2-13-08.pdf

 

Първата част е посветена на уиндоуса, втората е за самплитюд. Има и доста други писания из нета.

 

Аз лично не се боря с такива оптимизации - просто инсталирам чист Windows XP, слагам Samplitude и почвам да си го ползвам. Имаше един период в който се бъзиках със спиране на сървиси и прочие, но тъй като не виждам някаква сериозна разлика намирам това занимание за безмислено.

 

Ако имаш някакви проблеми, то те е твърде вероятно да са свързани с кофти написани драйвери и/или биос и каквито и оптимизации да правиш, нищо съществено няма да се промени. Можеш да установиш дали системата ти е адекватна, като ползваш ето това туулче: http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

 

Ако показва пикове, вариантите са да ъпдейтнеш драйверите за всичко (най-добре един по един, за да знаеш къде е проблема), да флашнеш биоса с по-нова версия, да провериш за шерване на IRQ-та или ако не ти се проверява, просто да сложиш аудио картата на друг слот. Ако нито едно от тези не помогне, почваш да забраняваш устройства едно по едно - започваш от лан картата и продължаваш нататък да изключваш всичко, което можеш да си позволиш да изключиш.

 

Ако нямаш никакви проблеми (което е по-вероятното), най-добре е да не си губиш времето в такива силно некреативни занимания ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност това с инсталацията на "чист" Уин и последвано от мощно окълцкване на всичко де що може е твърда стара технология за оптимизация. По-новата техника е създаване на свеж, олекотен, бърз и туикнат ИнсталлСД диск с въпросния Уин! Така направо след инстала той си е натъкмен и готов за действие. Това обаче е свързано малко или много (най-вече много) с определено количество необходими знания, а също и с неизбежни грешки в поне няколко "версии". За простолюдието за предпочитане е да се ползва вече готов и универсален диск, който може да се инсталира на всяка машина. От немалко рочкане успях да намеря един такъв, който МНОГО ми хареса и макар да не е ултимативно бързия и лек, то разликата с един перфектно разбъзичкан е пренебрежимо малка. Смятам, че спокойно може да се ползва от всеки, тъй като го дадох на двама приятели-ламери, справиха се сами и си го ползват с кеф, като са и изключително доволни на слабите си машини. Перфектният вариант е за конкретната машина да се спретне инсталационен диск с орязано НАИСТИНА всичко (.исо-то става към 140МВ) и да се добавят последни версии на драйверите, които си се слагат сами още при инсталацията на ОС-а. Инстала отнема няма и 10 минути, а след това Уин-а е перфектно нагласен и сетнат за работа с все туикове и други бъзикни. Ако има заинтересовани: в Демоноида търсете "Windows XP Performance Edition SP3 - April 2008 English", ъплоудъра е tj007s13, качен е преди 3 месеца, размерът е 176.08 MB.

Това е само един от аспектите на това да имаме пърфект Уин машина. Друг много важен е да не се обозва след това с какъв ли не съмнителен и бъгав софт. За целта е силно препоръчително да се ползва САМО портабъл софт и никакви инсталиращи се гнусотии. Такива има хиляди и почти всички вече имат портабъл версии. Незаменими са просто! :)

Комбинацията от двете е уникална - на втори дял на харда си имаш всичкото портабъл софт с всички настройки. Ако се прецака Уина - слагаш секретния диск и за 10 минути си пак в играта, като всичкия ти софт си е на мястото, нагласен, готов за работа и всъщност никога ненапуснал бойното поле. ;) Според мен това е далеч по-добра от разпространената преди това технология с правенето на имиджи с Гоуст или нещо подобно.

 

Засега това се сещам, ако ми хрумне нещо по-натам ще пиша пак. Сий я! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

<_< Мерси, много изчерпателно. Като за начало ще почна с махането на Вистата и слагането на ХР, само дето първо ще трябва да си направя бекъп със всички драйвери за лаптоп НР...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще го прегледам и аз, мое да има нещо и интересно! Тенкс!

 

fLiSk, Глиста се опъва по принцип, така че сложи ето ТОВА програмче, което по принцип е за кастъмайз на Глиста буутлоудъра, но е един от малкото и със сигурност най-лесния начин за махане на Глиста. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер сте ! Смятам днес или утре да седна с един, който ги разбира по - добре и да свършим работата, ще споделя евентуални фроглеми в процеса и всякакви други открития.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще го прегледам и аз, мое да има нещо и интересно! Тенкс!

 

fLiSk, Глиста се опъва по принцип, така че сложи ето ТОВА програмче, което по принцип е за кастъмайз на Глиста буутлоудъра, но е един от малкото и със сигурност най-лесния начин за махане на Глиста. :lol:

 

Няма нещо, което да се опъне на dd if=/dev/random of=/dev/hda ;) Един кротък буут CD/USB с Knoppix решава и липсата на dd в Windows :rolleyes:

Макар че HP по едно време имаха вредния навик да записват некви настройки от биос-а на диска, което вероятно се е променило, но все пак внимателно с горната команда.

You've been warned !:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами той въпроса е добър, да.

 

А иначе НР май все още си го имат това. Моят лаптоп пристигна с хард разделен на две, като едната част е 8 гБ и е пълна само с Recovery за НР...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами въпроса да ти кажа справедливо, поне в моя пост е риторичен.

Аз разполагам с QuadCore, 4GB RAM, RAID 1 машина и Вистата (х64) се държи доста добре и не смятам да я сменям. Бих казал, че представянето на аудио процесинга е на нивото на XP, като шаренията е от Виста :yahoo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важното е да кипи дейност. Мен лично отдавна ми е минало това влечение да си губя времето с такива дейности. Ако имаш някакви проблеми с Vista-та - слагай XP (макар, че и това може да не помогне), но ако нямаш проблеми в момента ... просто не разбирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на 3 gB RAM, с 2,5 gH core Duo и мисля, че по принцип няма да е фроглием скоростта. Да видим, ще направя малко проби, ще свържа преампа... И така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.