fLiSk Публикувано Юли 30, 2008 Публикувано Юли 30, 2008 Здравейте, от днес най - после имам машина, която е идеална като мощност за записи. Това, което ме интересува е как да я "set"-на. Знам, че има процеси, които не ми трябват, драйвери, които мога да подменя с по - добри и т.н., т.н. Та си мислех, че ще е хубаво да понаредим тези неща в една тема. Помня, че имаше една сходна тема вече (мисля че беше от Baby Thomas), но си нямам идея с какви ключови думи да я търся, а и там езика беше малко адвансед за мен Та така, споделете, не се срамувайте. Аз също щесе поразровя тези дни и ще информирам. Цитирай
Icarus Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 Специално за звук и записи не мога да кажа, но ще споделя какво правя всеки път, когато си сменям Джамовете, с цел да олекотя малко всичко, че и без това ми е слаба щайгата. От Control Panel -> Administrative Tools -> Services се изключват всички процеси, които ама въобще не ни трябват. Това включва всякакъв вид ъпдейти, месинджъри, разписания, и всички подобни глупости. Предполагам за звук могат да се орежат още и всички неща, свързани по някакъв начин с някакви мрежи (понеже се предполага, че интернет и LAN няма да ни трябват). Общо взето изключване на всичко наред, по метода на пробата и грешката. Мисля, че от тия сървиси човек не може да забие дотолкова компа си, че да не може да се оправи после без да преинсталира Темата ми е интересна и на мен, ще се радвам на запознатите да драснат 2-3 думи. Цитирай
niki123bg Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 Въпрос на конфигурация е ситуацията. На старите щайги инсталирахме уиндоуса със Standard PC HAL, но това не върши работа при по-новите, защото така ако си с повече от едно ядро/процесор няма да можеш да ги ползваш всичките. Другата масова оптимизация е превключването на мениджъра на процесите за приоритет на "Background Services". Ето едно ръководство за оптимизиране за Samplitude и Windows XP: ftp://ftp.orangehillaudio.com/pub/Optimiz...uide2-13-08.pdf Първата част е посветена на уиндоуса, втората е за самплитюд. Има и доста други писания из нета. Аз лично не се боря с такива оптимизации - просто инсталирам чист Windows XP, слагам Samplitude и почвам да си го ползвам. Имаше един период в който се бъзиках със спиране на сървиси и прочие, но тъй като не виждам някаква сериозна разлика намирам това занимание за безмислено. Ако имаш някакви проблеми, то те е твърде вероятно да са свързани с кофти написани драйвери и/или биос и каквито и оптимизации да правиш, нищо съществено няма да се промени. Можеш да установиш дали системата ти е адекватна, като ползваш ето това туулче: http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml Ако показва пикове, вариантите са да ъпдейтнеш драйверите за всичко (най-добре един по един, за да знаеш къде е проблема), да флашнеш биоса с по-нова версия, да провериш за шерване на IRQ-та или ако не ти се проверява, просто да сложиш аудио картата на друг слот. Ако нито едно от тези не помогне, почваш да забраняваш устройства едно по едно - започваш от лан картата и продължаваш нататък да изключваш всичко, което можеш да си позволиш да изключиш. Ако нямаш никакви проблеми (което е по-вероятното), най-добре е да не си губиш времето в такива силно некреативни занимания Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 Всъщност това с инсталацията на "чист" Уин и последвано от мощно окълцкване на всичко де що може е твърда стара технология за оптимизация. По-новата техника е създаване на свеж, олекотен, бърз и туикнат ИнсталлСД диск с въпросния Уин! Така направо след инстала той си е натъкмен и готов за действие. Това обаче е свързано малко или много (най-вече много) с определено количество необходими знания, а също и с неизбежни грешки в поне няколко "версии". За простолюдието за предпочитане е да се ползва вече готов и универсален диск, който може да се инсталира на всяка машина. От немалко рочкане успях да намеря един такъв, който МНОГО ми хареса и макар да не е ултимативно бързия и лек, то разликата с един перфектно разбъзичкан е пренебрежимо малка. Смятам, че спокойно може да се ползва от всеки, тъй като го дадох на двама приятели-ламери, справиха се сами и си го ползват с кеф, като са и изключително доволни на слабите си машини. Перфектният вариант е за конкретната машина да се спретне инсталационен диск с орязано НАИСТИНА всичко (.исо-то става към 140МВ) и да се добавят последни версии на драйверите, които си се слагат сами още при инсталацията на ОС-а. Инстала отнема няма и 10 минути, а след това Уин-а е перфектно нагласен и сетнат за работа с все туикове и други бъзикни. Ако има заинтересовани: в Демоноида търсете "Windows XP Performance Edition SP3 - April 2008 English", ъплоудъра е tj007s13, качен е преди 3 месеца, размерът е 176.08 MB. Това е само един от аспектите на това да имаме пърфект Уин машина. Друг много важен е да не се обозва след това с какъв ли не съмнителен и бъгав софт. За целта е силно препоръчително да се ползва САМО портабъл софт и никакви инсталиращи се гнусотии. Такива има хиляди и почти всички вече имат портабъл версии. Незаменими са просто! Комбинацията от двете е уникална - на втори дял на харда си имаш всичкото портабъл софт с всички настройки. Ако се прецака Уина - слагаш секретния диск и за 10 минути си пак в играта, като всичкия ти софт си е на мястото, нагласен, готов за работа и всъщност никога ненапуснал бойното поле. Според мен това е далеч по-добра от разпространената преди това технология с правенето на имиджи с Гоуст или нещо подобно. Засега това се сещам, ако ми хрумне нещо по-натам ще пиша пак. Сий я! Цитирай
fLiSk Отговорено Юли 31, 2008 Автор Отговорено Юли 31, 2008 Мерси, много изчерпателно. Като за начало ще почна с махането на Вистата и слагането на ХР, само дето първо ще трябва да си направя бекъп със всички драйвери за лаптоп НР... Цитирай
musicman Отговорено Август 6, 2008 Отговорено Август 6, 2008 Ето ти едно ръководство и от Line6 GearBox 3.5 and later Windows XP & Vista Audio Tips & Optimizations.pdf Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 6, 2008 Отговорено Август 6, 2008 Ще го прегледам и аз, мое да има нещо и интересно! Тенкс! fLiSk, Глиста се опъва по принцип, така че сложи ето ТОВА програмче, което по принцип е за кастъмайз на Глиста буутлоудъра, но е един от малкото и със сигурност най-лесния начин за махане на Глиста. Цитирай
fLiSk Отговорено Август 6, 2008 Автор Отговорено Август 6, 2008 Супер сте ! Смятам днес или утре да седна с един, който ги разбира по - добре и да свършим работата, ще споделя евентуални фроглеми в процеса и всякакви други открития. Цитирай
synchu Отговорено Август 6, 2008 Отговорено Август 6, 2008 Ще го прегледам и аз, мое да има нещо и интересно! Тенкс! fLiSk, Глиста се опъва по принцип, така че сложи ето ТОВА програмче, което по принцип е за кастъмайз на Глиста буутлоудъра, но е един от малкото и със сигурност най-лесния начин за махане на Глиста. Няма нещо, което да се опъне на dd if=/dev/random of=/dev/hda Един кротък буут CD/USB с Knoppix решава и липсата на dd в Windows Макар че HP по едно време имаха вредния навик да записват некви настройки от биос-а на диска, което вероятно се е променило, но все пак внимателно с горната команда. You've been warned ! Цитирай
niki123bg Отговорено Август 6, 2008 Отговорено Август 6, 2008 Сега остава и някой да обясни защо трябва да се маха Vista-та и сме в играта Цитирай
synchu Отговорено Август 6, 2008 Отговорено Август 6, 2008 Хубав въпрос. Защо трябва да се маха Вистата? Аз поне съм си файн с Vista x64... Цитирай
fLiSk Отговорено Август 6, 2008 Автор Отговорено Август 6, 2008 Ами той въпроса е добър, да. А иначе НР май все още си го имат това. Моят лаптоп пристигна с хард разделен на две, като едната част е 8 гБ и е пълна само с Recovery за НР... Цитирай
synchu Отговорено Август 6, 2008 Отговорено Август 6, 2008 Ами въпроса да ти кажа справедливо, поне в моя пост е риторичен. Аз разполагам с QuadCore, 4GB RAM, RAID 1 машина и Вистата (х64) се държи доста добре и не смятам да я сменям. Бих казал, че представянето на аудио процесинга е на нивото на XP, като шаренията е от Виста Цитирай
niki123bg Отговорено Август 6, 2008 Отговорено Август 6, 2008 Важното е да кипи дейност. Мен лично отдавна ми е минало това влечение да си губя времето с такива дейности. Ако имаш някакви проблеми с Vista-та - слагай XP (макар, че и това може да не помогне), но ако нямаш проблеми в момента ... просто не разбирам. Цитирай
fLiSk Отговорено Август 6, 2008 Автор Отговорено Август 6, 2008 Аз съм на 3 gB RAM, с 2,5 gH core Duo и мисля, че по принцип няма да е фроглием скоростта. Да видим, ще направя малко проби, ще свържа преампа... И така. Цитирай
Recommended Posts