Evtim Djerekarov Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 (Редактирано) Taка е наистина - амплитудното напрежение расте двойно с всеки 6 децибела. Но когато напрежението расте двойно, при същия товар, мощността расте с квадрата на напрежението. За да се вдигне напрежението с 6 децибела(двойно), мощността трябва да се е вдигнала 4 пъти(понеже P = U^2/R). Напрежение - 6дБ = умножаваме по 2 Мощност - 6дБ = умножаваме по 4 От там идва разногласието, понеже мощността не расте линейно с напрежението. Когато имаме 6 дБ повишаване на напрежението, имаме също 6 дБ повишаване на мощността, обаче за напрежението тези 6 децибела са равностойни на двойна амплитуда, докато за мощността същите 6 децибела са равностойни на четворно увеличение. ПС: сега виждам, че SomeoneElse е писал преди мен. Редактирано Юни 17, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 Както в повечето случаи се получава - темата стана интересна - има и beginner, има и advanЦed Иначе по първоначалния въпрос - според мен 30 вата може да са достатъчни в зависимост от това как свирят другите от групата. Наистина има и такива хора, които правят "тихи" репетиции, където не е нужна много сила. Кубето от подписа ми се води 65 вата, и за репетиция не би ми се наложило да го увелича на повече от един часа, защото наистина е ужасно силно и пробивно. Само един път за експеримет в репетиционната (която е под земята ) го усилих на 3 часа и след това едни приятели, които тъкмо идваха ми казаха, че се чува от доста далече Цитирай
space ace Отговорено Юни 18, 2008 Отговорено Юни 18, 2008 30 вата са ти напълно достатачни,от личен опит го знам пък и познавам доста колеги които свирят с кубета 30 вата и да ти кажа звучат доста добре.Естествено доброто звучене зависи от въртене на копчетата и от това как ще го озвучиш. Цитирай
Slacoth Отговорено Юни 18, 2008 Отговорено Юни 18, 2008 За концерт и репетиция в нормално помещение са достатъчни. За свирене в къщи са много-това ако ползваш вграденият драйв, а не външен ефект. Цитирай
iashor Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 Готина тема! Аз да си кажа скормното мнение, че с ватовете растат и килограмите. Ако си мъкнете кубето напред-назад това има осезателно значение. По отношение на силата ватовете на ламповите кубета наистина са бая по-ефективни от тия на неламповите. Аз джиткам с едно 15-ватово кубе и в един период репетирахме като имаше и нещо като централно, но кубето не беше озвучено и се разчиташе на неговата естествена галсовитост и то се справи! А да не говорим, че е доста удобно за пренасяне. Това е моят опит. Цитирай
Trysth Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 ^ За 15 вата лампови ли говориш? Между другото и мене ме интересува за репетиция със силов барабанист в помещение 15-20 квадрата максимум, каква мощност ми е необходима (за транзистор си говорим тука)? Цитирай
TONY Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 (Редактирано) Зависи за какво. 30 вата транзистор и 10-ка говорител е ектра за вкъщи, но не и за репетиции с барабанист - според мен, за някои може да е ок. (на мен ми потъва) Между другото и мене ме интересува за репетиция със силов барабанист в помещение 15-20 квадрата максимум, каква мощност ми е необходима (за транзистор си говорим тука)? Според мен трябва да е 40 вата и 12 -ка, за да е гот. (харесвам и транзисторни и моделиращи и хибридни кубета, според съответен модел и марка). ( от 40 вата - нагоре) 30 вата лампа ( с 12-ка) е супер и за вкъщи и за репетиция и за свирене в малък клуб. Обичам моят 30 ватов Маршал. Редактирано Юли 18, 2008 от TONY Цитирай
fLiSk Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 ^ Съгласен. Макар че за лампата, и 20-25 вата биха свършили работа. Но по принцип с тези мощности, които е дал Тони, човек може да свири спокойно, дори ако барабаниста е силов. Цитирай
Trysth Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 Мерси за отговора. Да, забравих да кажа, че става дума за нещо с 12-ка/и. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 21, 2008 Отговорено Юли 21, 2008 За лампите не мога да се съглася. За в къщи 3 вата са МНОГО, а за репетиция и 20 са МНОГО!!! Цитирай
kolio_k Отговорено Юли 22, 2008 Отговорено Юли 22, 2008 Само зависи с кой, как и къде се репетира. Понякога 20 вата са достатъчни, но често в по шумни ситуации е нужно повече. По мое мнение, най добре е да се работи с лампови 50 вата. Не е въпрос само на сила, но и на качество, все пак един 20 ватов усилвател усилен докрай, обикновенно не работи оптимално, а и няма да има дълъг и щастлив живот Цитирай
Recommended Posts