musicman Отговорено Април 24, 2008 Share Отговорено Април 24, 2008 Ако има нещо сигурно на този свят то е, че след 2-3 години цената на паметта ще падне. Демек малко ми е странна инвестиция в такова нещо @Baby Thomas - е аз казах, че Вистата само ги вижда де Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Април 24, 2008 Автор Share Отговорено Април 24, 2008 Aз пък не разбрах какво ще записваш предимно (прочетох цигулки, акордиони, етц) ? Т.е. акустични инструменти и глас така ли? И 5-6000 Евра е бюджета за микрофони? Броят на микрофоните зависи най-вече от това колко инструмента (и инструменталиста/вокали )планираш да записваш едновременно, какъв тип музика основно и т.н. Ам' кажи за музиката, че да видим дет се вика Има няколко варианта за звукозапис 1) Просто глас + Midi истории, но за тях без микрофони (поп, хип-хоп, поп-фолк .... 2) Jazz Combo от 3 до 6, 7 инструмента (Саксофон, Трумпет, Контрабас, Дръмсет, Китара ....) 3) Соло класически инстр. или ансамбли (максимум секстет, съмнявам се, че ще взема по-голяма репетиционна от 40 квадрата) 4) Рок групи, Фънк .... (предполагам отново максимум 5, 6 души, но то особено по-големи няма) 5) Ромски състави (те имат пари, пък и познати имам и като плащат няма как - отново до 5, 6 души - кларинет, сакс, клавир, дръм сет, глас ...) Както преди малко казах ... всичко що дава пари, трябва да мога да угодя на всички, стига да не са повече от 6, 7 инструмента/гласа наведнъж, защото и помещението няма да е особено огромно Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kukls Отговорено Април 24, 2008 Share Отговорено Април 24, 2008 (Редактирано) абе специално за ромските състави бих ти препоръчал да си вкараш ел.барабани, няква ямаха и роланд . умират си циганетата да знаеш.. па и имат звуци дето трудно ша ги изкараш с друг инструмент. приятелю, аз не разбирам изобщо нито от звукозапис,нито от тонрежисура , нито толкова от техника, половината марки дето сте ги изброили тука само по списания и форуми ги виждам. но ако бях на твое място нямаше да се хабя да питам тук. без да умаловажавам знанията и уменията на членовете на този форум, си мисля ,че тук няма да намериш хора които да ти дадат 100% добър съвет. нап ръстите на едната ръка са тези които са имали явен досег с техникакта която ти искаш. в крайна сметка ти си в Германия ,страна с много по големи възможности, учиш в университет с голяма традиция и отлични преподаватели. търси съвети там.. от истински професионалисти, бачкали в такива студия с години и барали тонове техника. пожелавам ти да си реализираш студиото и да подбиваш цените яко, това ще даде възможност на такива като мен, на хора от този форум и не само, някой ден да записват с по малко вложени пари. успех Редактирано Април 24, 2008 от kukls Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vhcs Отговорено Април 25, 2008 Share Отговорено Април 25, 2008 Аиде разни самоуци музиканти, недорасли пубери и отворените софиянчета първо да научат това, което аз съм учил и тогава да се месят по толкова груб начин. Скромно съм завършил икономика в LMU Мuenchen и имам 4 семестъра в Лондон .. та чак до MBA го докарах ... имам доста годинки работа в тая област зад гърба си. Имам 2 деца и отдавна съм излязъл от пубертета. .... та като писах за Русе не исках да обидя русенци или града, нито твоето решение там да правиш студио - обикновенно човек като е стартира бизнес гледа да е колкото се може по-близо до пазара .. това поне е моето скромно наблюдение върху нещата. успехи в начинанието Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Април 25, 2008 Автор Share Отговорено Април 25, 2008 Аиде разни самоуци музиканти, недорасли пубери и отворените софиянчета първо да научат това, което аз съм учил и тогава да се месят по толкова груб начин. Скромно съм завършил икономика в LMU Мuenchen и имам 4 семестъра в Лондон .. та чак до MBA го докарах ... имам доста годинки работа в тая област зад гърба си. Имам 2 деца и отдавна съм излязъл от пубертета. .... та като писах за Русе не исках да обидя русенци или града, нито твоето решение там да правиш студио - обикновенно човек като е стартира бизнес гледа да е колкото се може по-близо до пазара .. това поне е моето скромно наблюдение върху нещата. успехи в начинанието Не се засягаи, това не беше предвидено за теб. Имаше един тип (тои си знае кои е) подхвърли доста неприятни обиди за села и т.н. Извинявам се ако съм засегнал невинни А колкото до Русе, мислил съм доста време и за София, и за Плевен и за Германия. Наи-слабата конкуренция като за сравнително голям град е Русе, а и аъ се надявам и доста на Румънците. Имам и познати (музиканти) в Букурещ, с които като говори последно ми разказаха, че в букурещките студиа цените са поне четворни от тези в България и дори и за румънците е малко скъпичко да си го позволят. А и като ги гледам как се смазват да патува до Русе да си напазаруват примерно от Метро .... Ако не бяхме в EU и нямаше такъв наплив на чужденци в България нямаше и да се замисля да правя каквото и да е било, но сега .... Надявам се за около 25, 26 000 Евро да направя нещо доста конкурентноспособно и както казах по-рано имам си доста хора, на които мога да се доверя, и които са много вътре в нещата. Просто не ми е излишно да чуя няколко мнения и на българи занимаващи се с звукозапис, поп музика и т.н. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Април 27, 2008 Share Отговорено Април 27, 2008 А колкото до Русе, мислил съм доста време и за София, и за Плевен и за Германия. Наи-слабата конкуренция като за сравнително голям град е Русе, а и аъ се надявам и доста на Румънците. Имам и познати (музиканти) в Букурещ, с които като говори последно ми разказаха, че в букурещките студиа цените са поне четворни от тези в България и дори и за румънците е малко скъпичко да си го позволят. А и като ги гледам как се смазват да патува до Русе да си напазаруват примерно от Метро .... Ако не бяхме в EU и нямаше такъв наплив на чужденци в България нямаше и да се замисля да правя каквото и да е било, но сега .... Надявам се за около 25, 26 000 Евро да направя нещо доста конкурентноспособно и както казах по-рано имам си доста хора, на които мога да се доверя, и които са много вътре в нещата. Просто не ми е излишно да чуя няколко мнения и на българи занимаващи се с звукозапис, поп музика и т.н. Нямам много информация колко и какви работещи студия има в Русе, но предполагам, че все пак има поне 2-3. Като изключим ежегодните русенски музикални дни през март, не знам за други по-мащабни културни прояви в сферата на музиката. Наистина ако разчиташ единствено на местната музикална гилдия, едва ли скоро ще имаш възвръщаемост на първоначално вложените средства.....Щом обаче се целиш и в румънците, нещата придобиват по-друг смисъл. Ако успееш да използваш връзките си там и да предложиш разумно конкурентни цени, мисля че след кратко време ще станеш популярен....и работи винаги качествено - не претупвай поръчка само защото е платена на по-ниска цена. В този случай по-добре не я поемай ако не ти е изгодна, защото работата ти остава на носителя и никой впоследствие няма да знае защо не е доизпипан съответният продукт и има риск да ти се пусне приказка, че не работиш добре. Казвам ти го от личен опит, който ме е научил винаги да работя по един и същи начин, без значение дали съм се набутал без да искам с някоя неизгодна поръчка - клиентите оценяват това, повярвай ми... Пожелавам ти успех в начинанието! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Април 27, 2008 Автор Share Отговорено Април 27, 2008 А колкото до Русе, мислил съм доста време и за София, и за Плевен и за Германия. Наи-слабата конкуренция като за сравнително голям град е Русе, а и аъ се надявам и доста на Румънците. Имам и познати (музиканти) в Букурещ, с които като говори последно ми разказаха, че в букурещките студиа цените са поне четворни от тези в България и дори и за румънците е малко скъпичко да си го позволят. А и като ги гледам как се смазват да патува до Русе да си напазаруват примерно от Метро .... Ако не бяхме в EU и нямаше такъв наплив на чужденци в България нямаше и да се замисля да правя каквото и да е било, но сега .... Надявам се за около 25, 26 000 Евро да направя нещо доста конкурентноспособно и както казах по-рано имам си доста хора, на които мога да се доверя, и които са много вътре в нещата. Просто не ми е излишно да чуя няколко мнения и на българи занимаващи се с звукозапис, поп музика и т.н. Нямам много информация колко и какви работещи студия има в Русе, но предполагам, че все пак има поне 2-3. Като изключим ежегодните русенски музикални дни през март, не знам за други по-мащабни културни прояви в сферата на музиката. Наистина ако разчиташ единствено на местната музикална гилдия, едва ли скоро ще имаш възвръщаемост на първоначално вложените средства.....Щом обаче се целиш и в румънците, нещата придобиват по-друг смисъл. Ако успееш да използваш връзките си там и да предложиш разумно конкурентни цени, мисля че след кратко време ще станеш популярен....и работи винаги качествено - не претупвай поръчка само защото е платена на по-ниска цена. В този случай по-добре не я поемай ако не ти е изгодна, защото работата ти остава на носителя и никой впоследствие няма да знае защо не е доизпипан съответният продукт и има риск да ти се пусне приказка, че не работиш добре. Казвам ти го от личен опит, който ме е научил винаги да работя по един и същи начин, без значение дали съм се набутал без да искам с някоя неизгодна поръчка - клиентите оценяват това, повярвай ми... Пожелавам ти успех в начинанието! 100% съм съгласен с теб Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Май 11, 2008 Автор Share Отговорено Май 11, 2008 Ха да ви се похваля. В петък пътувах до Оснабрук в Music Productiv (за тези, които не знаят това е един от наи-големите музикални магазини в европа) с един мои колега и слушахме различни видове колони. От Dynaudio до Genelec и за цена до 2000 евро наи-ни хареса и на двамата KRK VXT 8. Просто тях слушахме последно и бяхме и двамата смаяни. Определено ще си купя тях. Струват по 700 евро парчето, но си беше любоффффф от пръф поглиет Момчета, въпреки това ви благодаря за усилията да ме вкарате в правия път, оценявам го. Дано някога се срещнем и в по-професионални условия. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Май 11, 2008 Автор Share Отговорено Май 11, 2008 В сряда говорих и с един от наи-добрите тонрежисиори в даскало (преди година спечели второ място в световен конкурс за такива в Барселона) и с още няколко души та това е последната и окончателна конфигурация. Тази седмица ще поръчам всичко, говорих и с шефа на едно магазинче тук в Детмолд. Та - 1) Tascam - DM 4800 Digitalmischpult 24Bit/96kHz bis 64-Kanal,12Aux 5200€ 2) Tascam – IF-FW/DM MKII Firewire-IF за DM 3200/DM4800 450€ 3) Soundcraft Spirit M 12 Live Mixer (това ще стои в звукозаписната за по-претенциозни клиенти, да могат и сами да бъзикат по парчетата) 600€ 4) Lexicon MX 400 Dual Reverb/Effect Prozessor (маи си е наи-доброто за цената) 400€ 5) 2x Monitor – KRK VXT 8 2x 650€ 6) Beyerdynamic DT 990 Pro Studio 250 Ohm (слушалките смазват) 140€ 7) 4x AKG K 271 Studio, geschlossen, 55 ohm (пробвах ги в магазина ... това е истината, невероятно обващат ухото и са достатъчно затворени) 4x 115€ 8) Behringer – HA 4700 XL Powreplay Kopfhörerverstärker 4-Kanal 110€ 9) Mikrofone - 2x Neumann TLM 127 + държач 2x 1000€ - AKG C 414 B-XL II Kond. Mikrophon (инклузивно еластичен държач) 5 Charakt. 950€ - 2x Neumann KM184 mt Stereo Set (2 KM 184 in Holzetui) (Общо 4 броя микрофони) 2x 1100 - AKG D112 BassDrum Mikrophon 160€ - 6x AKG C519ML Miniatur-Clipmikrophon 6x 170€ - 2x Fame PF 160 Poppschutz Nylon 160mm 2x 20€ 10) Софтуеар - основно - Steinberg Cubase 4 770€ - Melodyne 3 600€ Reason 4.0 11) Drumset Yamaha standart (е, сега вече ще е акустичен имах честта да ми свирят двама доста добри удърняци на 5, 6 електронни барабани и на няколко акустични - отказах се от електронните окончателно) ~700€ 12) 3 Китари (тук не разбирам особено много, а и всеки по-нормален китарист си има собствен инструмент, това си е чиста проба реклама. Имам си хора да ми изберат по-стандартни инструменти за по-ниски цени) - Akustik ~150€ - E-Gitarre ~150€ - Bass ~150€ - 2x Combos за Китари ~2x 200€ 13) 2x Multicore XLR 16/4, Stagebox SKAH 104 2x 130€ 14) Multicore XLR 8/0, 5m, Stagebox SKAH 401 40€ 15) Компютър - Intel Core 2 Quad 6600 с дънна платка ASUS 4GB RAM 800 MHz, 3x 200 GB Harddisk (не питаите защо, просто така съм решил), 3 монитора 22 инча Acer Другите дерболии (кабели, софтуеари, стоики ....) не са написани тук, но са сметнати и всичко стъпва около 20 000 евро Ми това е всичко, ако имате забележки ще ми е интересно да ги изслушам, благодаря ви. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Май 11, 2008 Share Отговорено Май 11, 2008 12) 3 Китари (тук не разбирам особено много, а и всеки по-нормален китарист си има собствен инструмент, това си е чиста проба реклама. Имам си хора да ми изберат по-стандартни инструменти за по-ниски цени)- Akustik ~150€ - E-Gitarre ~150€ - Bass ~150€ - 2x Combos за Китари ~2x 200€ На съвсем бърз преглед: -Китари и китарни усилватели за тези пари са, ако не абсолютни боклуци, то поне много близо до тях. Не виждам позитивна "реклама" в това. По-добре събери пари и се посъветвай с някой от познатите ти за нещо по-читаво. Цифрата за така изброените инструменти и усилватели, за да си около средния клас е между 2-3000 евро. -Свестни динамични микрофони за запис на китарни усилватели, соло барабанче етц, т.е. нещо от типа на Shure SM57, Sennheiser e906, Audix i5, Beyerdynamic M88??? -Аз бих се замислил и за по-добри микрофонни предусилватели, но това по-нататък... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Май 12, 2008 Автор Share Отговорено Май 12, 2008 ^ - Както казах от китари не разбирам, а и изчерпах ресурсите. Ако ще купувам хубави трябва да се лиша от други жизнено важни нещица. Тез китари са за "всеки случаи", общо взето може и без тях да мина. - Микрофони? Аз не виждам с какво ноиманите или акг 414 отстъпват на тези, които ти си изредил. За мен Neumann си остава една о наи, наи, наи фирмите за целта - По-добри микрофонни предусилватели? Мишпулта ще си свърши достатъчно добре работата http://www.tascam.com/products/dm-4800.html Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Май 12, 2008 Share Отговорено Май 12, 2008 1. Китари за тези цифри - не само са за "всеки случай", ами са за съвсем краен случай. Като основни инструменти в трак, ще си личи класа на инструмента. 2. Мисля, че говорим за различни неща - надявам се, че на това ниво на обучение/познание, изследване на тематиката и инвестиране - разликата в звука между кондензаторен микрофон и динамичен такъв ти е ясна, както и значението на SM57 (и подобните изброени от мен) за записа на китарни колони/усилватели/. Ако не е, тогава следва да се навакса Свестни китарни тракове с кондензаторни микрофони не са невъзможни, но са по-трудни за постигане, а за определени стилове музика си е едно здраво копане в посока невъзможното... 3. Качеството на Таскам предусилвателите трудно може да се постави на едно ниво с тези на API, Neve, Millenia, A-Design, Hardy, Forsell, Gordon, Buzz и да не продължавам, а разлика в звука категорично има... Не твърдя да разбирам кой знае колко, но по записите на всякакви видове китари и още някои неща - имам известен опит Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Harrry Отговорено Май 13, 2008 Share Отговорено Май 13, 2008 Ха да ви се похваля. В петък пътувах до Оснабрук в Music Productiv (за тези, които не знаят това е един от наи-големите музикални магазини в европа) с един мои колега и слушахме различни видове колони. От Dynaudio до Genelec и за цена до 2000 евро наи-ни хареса и на двамата KRK VXT 8. Просто тях слушахме последно и бяхме и двамата смаяни. Определено ще си купя тях. Струват по 700 евро парчето, но си беше любоффффф от пръф поглиет Момчета, въпреки това ви благодаря за усилията да ме вкарате в правия път, оценявам го. Дано някога се срещнем и в по-професионални условия. Интересно, в Динакорд тука им дават цена 586,00 EUR за бройка. Проверете, за да не се набутате- разликата е доста, все пак. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
f1_sound Отговорено Май 13, 2008 Share Отговорено Май 13, 2008 Добре да ама аз не видях или пропускам неволно наличието поне на един читав, повтарям един читав микрофонен предусилвател, под читав разбирай не че на таскам са лоши ама не са нещо смазващо, а пък според мен можеш да се лишиш от някои неща , за сметка примерно на Миления, /обожавам тази марка или на Фокусрайт поне някъква Исичка, ако ме разбираш кво имим предвид ISA /, ако не много по скъпите модели които е описал Сънчо по горе Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fortissimo Отговорено Май 16, 2008 Share Отговорено Май 16, 2008 Аз само ще допълня UA Universal Audio, имат смазващи преампове. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts