Jump to content
Българският форум за музиканти

Дисторшън на Behringer и на Boss


zeratuL_x

Recommended Posts

Хубаво е като се препоръчва и не се препоръчва да не се спекулира.

Освен механичната ненадеждност на евтинджосите беринджър, която представлява проблем, аз не виждам причина, която ги прави неподходящи за използване в домашни условия и при периодични клубни излизания(т.е. ако не се разнася много).

 

 

С най добри чувства и симпатии към всички участници в дискусиите за звук: Защо не забравим за спойките и схемите за момент в този форум и не използваме ушите си. :whistle: Някои неща изкарват звук а други просто са опит за звук. Мисля, че е добре човек да разбира от схемотехника, както и от всичко от обща култура - но все пак това е музикантски форум и ушите играят доста по-важна роля освен ако не са задраскани разбира се. :) Нека някой който има хубав лампов усилвател и възможност за запис с някой от двата ефекта да запише проба и да го сложи в раздел китарни семпли. Така ще сравним звука горе -долу на берингер и бос. :) С удоволствие бих записал нещо с моя ДС-1 но просто нямам добър лампов усилвател вкъщи в момента за тая цел. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 42
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Идеята е добра - за съжаление нямам много педалчета, а повечето, които имам, съм ги правил аз.

Имах и няколко боса преди вземе(MT-2, DS-1, SD-1), и честно казано, като изключим звука, който самия амп прави, тези педалчета сами по себе си нямат нищо чак толкова специално в звука - звук на обикновено диодно изкривяване/ограничаване. Разликите при повечето педалчета се дължат единствено на входните/изходните честотни корекции. Иначе само по себеси изкривяването идва най-често от два насрещно свързани диода, вързани или в обратната връзка на евтин операционен усилвател(паралелно със съпротивлението, определящо коефициента на усилване), или в изхода му към земя, през товарно съпротивление около 2К(от изхода на усилвателя).

 

Принципно има хора из форума, които имат и бос, и берингер. Според мен трябва да се запишат с един и същи амп, иначе ще чуваме повече звука на ампа, отколкото звука на педалчето.

 

Иначе повярвай ми - освен ако схемата не е умишлено насрана - няма какво толкова в нея да направи разлика в звука - особено при бустерите, където има 10 компонента на кръст.

 

Не мисля, че в звуково отношение ще има голяма разлика - а това със задрасканите уши ми звучи като опит за самоизтъкване "разбираш ли вие там дето запоявате с поялници само за схеми дрънкате, а нищо не чувате...".

Е - не си прав в това.

 

Главната разлика, според мен, е в името на фирмата и качеството на изработката(механично).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че в звуково отношение ще има голяма разлика - а това със задрасканите уши ми звучи като опит за самоизтъкване "разбираш ли вие там дето запоявате с поялници само за схеми дрънкате, а нищо не чувате...".

Е - не си прав в това.

 

Това го казах защото се изкефих на фразата казана от Роко за логото на берингер - тук наблизо имам едно такова и като го видя и ме напушва смях след казаното от него наистина искренно се забавлявам. :greenball: А относно тия които запояват с поялници нищо лошо не съм казал - напротив фен съм не по - малко на бутиковата изработка и когато видя и чуя нещо яко независимо кой го е правил няма да кажа на черното бяло повярвай ми. :drummer: Не робувам на марки тъй че ако берингер изкарат размазващ по дизайн и звук ефект който да е по - добър от оригинала който са окрали изобщо няма да им спестя суперлативите, ако ли пък искарат те оригинал които другите да копират - още по добре за тях това значи че се развиват:thumbdown: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано, берингери съм слушал само на семпли, да отбележа за протокола.

Бях чувал нещо на LordOfDarkness май, което не беше никак зле.

Добре ще е да се направи това със записите.

 

Аз залагам на краен резултат откъм звук тип "абе не е съвсем същото, обаче не знам кое кое е".

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм сравнявал комперсорите на Бос и Бери, един до друг. Саунда беше идентичен, Бери-то шумеше малко по-малко (да, по-малко!), но откъм здравина е ясна работата, то тия пластмаси изобщо не вдъхват доверие...

Не знам дали работата стои по същия начин с драйв педалите, но по-скоро да. Съответно съм съгласен с мнението на Евтим, че разликата е само в механичната здравина, а не в схемата и звученето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че общото мнение клони към идеята, че като цяло педалите на Беринджър и на Бос са на едно ниво като звук и единствената разлика е в лошото качество на изработка на кутиите при Б.Съдейки от предишен опит с тях, не мога много да се съглася с това твърдение, макар че сигурно има не един и два педала, на двете фирми, които са сходни като звук. Това на което аз съм попадал е много шум и ядене на тон в режим байпас. Имам наблюдения обаче само върху един хорус, един ривърб и един дилей, за драйвовете им си нямам представа.

 

Както и да е, записах набързо един семпъл с моя ДС 1 (японски -1984), гейна е на 12 часа, честотите на на 9 и 30, а усилването на 1часа. Записано е с микрофон Шур 545 от кубе на стайно ниво на усилване и няма никакви корекции от компа (реверба е пружинния от кубето и има доста шум от синглите)

sample-ds-1

 

Намалянето и увеличаването на гейна го правя от волума на китарата.

Според мен този драйв звучи много прилично ,ако гейна му не се усилва на повече от един часа.Ще бъде полезно ако някой, който има споменатия драйв на Бери и прилично кубе (и разбира се възможност) да запише семпъл по подобен начин (в смисъл без никаква обработка или плейбек) за може двата ефекта да бъдат сравнени.

Разбира се ще има разлика заради различните уредби и китари, но поне ще може да се добие някаква обща представа

 

п.п. Както и някой от писалите  погоре и аз не мисля, че това е най подходящия драйв за метъл (освен може би хеви)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля че това не би се случило на педалче на който собственика е нормален .....

 

 

 

Според мен са си достатъчно здрави за нормална употреба :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

п.п. Както и някой от писалите  погоре и аз не мисля, че това е най подходящия драйв за метъл (освен може би хеви)

 

Е-е-е, семпъла е много як, ама показва много повече ампа, отколкото педалчето.

Без беринджър в същия амп е малко безпредметно.

Пък и свириш екстра.... то сега като хване някой нюб да запише беринджъра в хай-фи уредбата :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, напълно съм съгласен, че ампа прави голяма част от саунда, но всъщност това което харесвам в този педал е, че при дадени настройки (и при по нисък гейн) не яде честоти от китарата и е хармоничен, също така много динамичен. Иначе при гейн над 1 часа всичките му достойнсва започват сериозно да поизчезват (лично за мен да) и започва да си звучи като обикновен бъзгащ дистошън.

 

Нямам никаква идея как звучи съответстващия му Бери, затова си мислех, че ако някой запише с кубе и мик подобен семпъл( с по нисък гейн), това би дало някаква минимална база сравнение,въпреки различнията в използвания гиър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем си затвърдих едно мнение-ако ти харесва дадено обурудване,нищо не може да те спре да звучиш убийствено.Примера с Кольо е показателен,аз също не си падам по ДС-1,но неговия семпъл е страшен,не само защото свири Кольо,по-скоро защото свирача се кефи на блендата.Хубаво е да се пробва и човек да придобие лично мнение и опит...останалото е празнословие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е-е-е, семпъла е много як, ама показва много повече ампа, отколкото педалчето

 

 

Не си далече от истината, продължавам да твърдя след чудесният пример на Кольо, че ДС-1 звучи в комбинация само с хубав лампов усилвател - пускал съм го в не толкова качествени ампове не звучи добре, но неговият пример е за блус звучене... аз съм свирил в чист канал на хубав лампов амп с този драйв доста твърди неща на Алис ин Чейнс примерно и се държеше съвсем достойно като бруталност...тъй че не бих го отписал с лека ръка за метъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.