Nikifena Отговорено Февруари 18, 2008 Отговорено Февруари 18, 2008 Както каза Евтим с рид релета не е гот. Първо са стъклени, второ искат голяма прецизност на мястото на удряне. Тоест трябва да фраснеш с палката в кръг с диаметър не повече от 1 сантиметър за да ги задействаш, и трето искат модификация на плаката. До тук рид релетата отпадат като идея! управление с пиезо елемети за датчици е най-добрата идея. Те пък ще управляват релета, или по-просто транзистор или оптрон който ще подава сигнали на клавиатурата. Идеята да се ползва клавиатура наистина кефи. Има хляб в нея! Само за протокола който иска и има желание да разгледа този сайт: http://www.edrum.info/ за направата му (всичко без кутии) ще дойде под 100 лева. Недостатък на клавиатурата е, че нямаш динамика. Тригерен режим само. Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Февруари 18, 2008 Отговорено Февруари 18, 2008 А всъшност каква е идеята да се измайсторят ел.барабани да спестим някой лев и да не купуваме от магазина,или като заместител на акустичните вкъщи щот ако ще трябва да свириш със самоделки в някой клуб няма да е много приемливо решение. Цитирай
vlex Отговорено Февруари 18, 2008 Отговорено Февруари 18, 2008 Ники, тия барабанки звучат много арно, да знаеш Поздрави, Влад Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 18, 2008 Отговорено Февруари 18, 2008 А всъшност каква е идеята да се измайсторят ел.барабани да спестим някой лев и да не купуваме от магазина,или като заместител на акустичните вкъщи щот ако ще трябва да свириш със самоделки в някой клуб няма да е много приемливо решение. написано е още в началото: темата - как да си направим електронни барабани и то за по-малко от 100 лева Цитирай
fusion Отговорено Февруари 18, 2008 Автор Отговорено Февруари 18, 2008 Лично моят мотив да почна да мисля за някакъв бърз, евтин и приемлив откъм функционалност начин за направа на е-барабани беше за блъскане вкъщи, тъй като съм в апартамент и ако продължавам с акустичните има реален шанс да дам началото на една съдебна одисея с неразбраните ми съседи Другата, по-основна причина беше, че просто ме радва да човъркам, датс ми Определено има ако не клони, поне дебели трески за дялане по "тихнулогийтъ", но рядко всичко може да стане бързо, лесно, вкусно и ако не по-добро, поне равно на скъпия вариант от магазина Все пак има логика - това съм го мислил няколко седмици между другото, сам, а технологията на електронните барабани, и най-вече модулите, които познавате са мислени от доста повече хора малко повече време... и непрекъснато има нови модели (които са с непрекъснато скачащи цени) Въпреки всичко съм позитивно настроен и се радвам, че започва да се оформя дискусия по въпроса... току виж след някоя-друга изписана страница стигнем до страхотни "музикант.орг" е-барабани с невероятна електроника и ниска цена Но дори и да не се разработи се радвам, че се е мислило по въпроса... на мен поне ми дадохте някои идеи, които мога да поразвия Успехи, Боби Цитирай
fusion Отговорено Февруари 18, 2008 Автор Отговорено Февруари 18, 2008 И сега, като се върнах към по-предишните постове по темата (този на Влад), реших да коментирам предложението за ползването на пътечките на клавиатурата. Ще започна с това, че това беше първоначалният вариант. Изненадващо (за бавносгряваш човек като мен) осъзнах, че не става, поради едната камара излишни чаркове, които трябва да се насложат заради механичното движение - за да се блъска къде да е по пада, трябва да има горна и долна част, целите в проводник, които механично да правят контакт. Което, ако си го представите е... кхъм, ако не кофти, по-кофти от варианта с релета и магнити Пърсонъл ъпиниън, оф курс. Замислих се, че може да се измайстори и вариант с пиезокристали, който да не минава през портокала (да се чете "протокола") на клавиатурата, а през COM fOcking port и пак да се разбива с къстъм софтвер. Но айде да помисля още и ще отворя друга тема, тука ми се иска да се почопли още за клавиатурата Повече успехи, Боби Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 Една идея която ми допадна мислейки за тези неща. Ако ще е с пиезоелементи и тригер който да подава сигнал на клавиатурата, може да се направят тригерите по следния начин - пиезоелемента, и електрониката покрай него заедно с тример за праг (threshold) да са в една кутийка. Тя ще се захранва по телефонен кабел и конектори RJ11 -супер евтина конструкция и гъвкава от към кабели смени и тн. Може да стане и със стерео жак, но ще трябва поене на кабели, което е по-неудобно от кримптването. От всичките кутийки с тригерите ще ходят кабели до кутията с клавиатурната електроника. Може да се измисли тригерите да се захранват и от 5-те волта на клавиатурата (използване на rail-to-rail операционни например), тогава няма да има нужда от адаптери или батерии. Недостатък е само кутията в която ще седят тригерите. Естествено може да се помисли за нещо семпло - метална огъната планка която да може да стои с някакво закрепване за барабаните, и която да държи пиезоелемента, платката и RJ конектора. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 а не е ли по-гот да ходи в някакъв порт?? лпт или ком?? или е трудна работата с интерфейсите Цитирай
Tomov Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 (Редактирано) някакъв вид акустичен датчик ? А виж и другото през клавиатура е и удобно защото ще можеш да си удряш и да си пишеш едновременно. Редактирано Февруари 19, 2008 от Tomov Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 А не е ли най-лесно вместо да се открива топлата вода наново просто да се направи reversed engineering на истински електронни барабани? Демек - да се види кво има в тях и да се направи същото, само че с По-Евтини чаркове? Или то в Онези Истиснки барабани се ползват само скъпи и труднодостъпни компоненти? Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 това е като ревърс инженеринг на процесор. Ревърсването на инженеринга ще излезне няколко пъти по-скъпо и пак няма да се ревърсне като хората. Има доста DIY проекти по нета. Идеята май е да е cheap! - ес посъбъл де. Требе пестене, за да има повече кинти за поркане По-горе съм дал линк с готов проект за пиезо към миди барабани - до сега това е най-добрият проект, който съм виждал из нета. Пича го прави това чудо от поне 5 години (аз поне от толкова го знам). Цитирай
fusion Отговорено Февруари 24, 2008 Автор Отговорено Февруари 24, 2008 А не е ли най-лесно вместо да се открива топлата вода наново просто да се направи reversed engineering на истински електронни барабани? Какъв би бил смисълът, всеки може да го направи... и както каза Ники, няма да бъде по-евтино ако въобще сработи Смисълът беше да се открие не топлата вода, а да споделя евтин начин за топлене на вода Успехи, Боби Цитирай
MR_STENCH Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 Интересна тема... да видим дали е още "жива" ? Прегледах линка, който даде Nikifena за MIDI контролер. Малко предварителни пресмятания бяха потвърдени от посещението в магазина и частите за електрониката излязоха около 60лв!!! И както може би се досещате... бяха закупени вчера се понапънах здраво и успях да сглобя това: http://pungent.hit.bg/IMAGE_249.jpg дигиталната част от контролера. Изпитвах известни съмнения относно това дали ще тръгне но взе че "запали" от раз! Използвах MIDI входа на аудиокартата ми M-Audio Аudiophile 2496 с един простичък VST Хост и Еzdrummer "разбраха" се отлично! Остава сега да направя аналоговата част с пиезото и да обърна внимание на конструкцията на падовете.... имам някой идеи и може би ще стане. Като цяло може би малко ще надскочи 100 лева... а като добавим това че трябва да се купи и педал за касата... да не кажа два... Но каквото и да е в сравнение с 3 - 4 хиляди за едни читави електронни барабани си е меко казано... евтино ! Всеки има компютър и всички си "купуваме" софтуер... Така че ако има и други желаещи - правете! Не е толкова трудно и работи . Успех! Цитирай
Overdrive Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 браво - един ентусиаст най-после да направи че да видим става ли и аз съм навит да пробвам но имам много неща за довършване. а дисплея в крайна сметка за какво служи - гледах по-прости схеми и без дисплеи, само с някакъв PIC и дали ще е скъп дисплея и управлението му? Цитирай
MR_STENCH Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 И аз мернах някъде вариант без дисплей, но пича чийто е този проект се стреми да бъде функционално и да може да е конкурентно на готовите такива модули.... Доколкото видях в сайта и от кратките проби които направих "джаджата" си има прилично меню в което може да се избира конкретна MIDI нота за всеки порт което си е полезно като се има предвид, че keymap-а на някой програми е различен. Има настройки за чувствителност... задръжка между два удара... компенсация на "прослушването" между отделните падове... режими на Hi-Hat... изобщо все неща които не биха могли да станат без дисплей ... А иначе самият BIOS така да се каже на PIC а си има въведени Default параметри и практически схемата може да работи и без дисплея... но бих искал да отбележа че това е стандартен LCD дисплей който се употребява масово и струва.... 14лв... не е нещо дефицитно нито кой знае колко скъпо. А аз продължавам с платкитеее... ! Цитирай
Recommended Posts