7thString Публикувано Януари 31, 2008 Публикувано Януари 31, 2008 Може ли някой да даде акъл дали има значение къде точно се свързват масата и екрана на китарата? Аз ги свързвам чак на изходния жак, докато гледам, че стоковите китари лепят всичко на гърба на някой потенциометър. Кой е по-добрия вариант? Или няма разлика... Другото което си мислех е да разделя изцяло екрана от сигналните линии- екрана да мине по трети проводник(обвивката на коаксиален стерео кабел), която да отива после директно на зануляването на кубето. Цитирай
vlex Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Мисля, че връзването тип 'звезда' си има своите плюсове и причини да го правят така... Иначе екранът е логично да е на масата -> защо масата не ти е на ширмовката на кабела, а на екранирано жило? Поздрави, Влад Цитирай
7thString Отговорено Февруари 1, 2008 Автор Отговорено Февруари 1, 2008 Не аз го имах като идея просто, екрана да няма обща точка с масата и направо да отива в нулата на контакта(по корпуса на кубето) Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Няма значение как ще го направиш. Трябва да е тип starground - зведна маса (това прилича като детски анимационен филм). Почти всички правят старграунда на потенциометъра на волумето. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 (Редактирано) Мисля, че няма значение къде точно ще бъде общата точка на масите, въпросът е да е на едно място. Едит: Ники ме изпреварил. Редактирано Февруари 1, 2008 от Baby Thomas Цитирай
vlex Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Добре, а идейно ли е това, което предлага: масата и екрана да не са вързани един към друг? Смис екранът да си е вързан с екрана на кабела, а масата да си държи по едното жило на кабела (очевидно ще ползва стерео жакове)? Поздрави, Влад Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 (Редактирано) Принципно, в китарата масата на екрана, и масата на адаптерите, при свървване тип "звезда" се срещат в точка - например - изходния жак. Иначе би могло да се направи и с усукан кабел и стерео жак така, че те да се срещат чак на далечния край на кабела. Обаче това означава, че на тази китара трябва да свирите само с ваши кабели, за да работи схемата. Редактирано Февруари 1, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
7thString Отговорено Февруари 1, 2008 Автор Отговорено Февруари 1, 2008 Въпроса е дали има смисъл... преди време бях пробвал нещо доста екстремно- струнника(всичко) направо занулени на контакта, обаче нещо не беше наред със масата на кубето и хубаво, че първо реших да видя какво ще покаже волтметъра- отнякъде се изля над 100V потенциал Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Има смисъл темата която съм написал за замасяването. Прочети е!! Всичко друго, включително това с контактите са неща от които няма смисъл Цитирай
bir4o Отговорено Февруари 3, 2008 Отговорено Февруари 3, 2008 Не аз го имах като идея просто, екрана да няма обща точка с масата и направо да отива в нулата на контакта(по корпуса на кубето) Предполагам имаш предвид в ширмования кабел да са два проводника освен ширмовката -по единия проводник да тече сигнала по другия масата , а ширмовката да не се свързва с масата на китарата , а да е само екран на електрониката на китарата . Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 3, 2008 Отговорено Февруари 3, 2008 (Редактирано) не ми се струва добра идея това, защото ширмовката е правилно ако не се ползва за проводник (има отделен за маса) да се свърже към ампа, камиончета и тн - а в китарния жак да са 2та проводника и там да не се свързва ширмовка, отделно пък екрана в китарата се свързва само с един кабел към общата маса (звездата) или ако е на пот-а звездата - през самия потенциометър става връзката, дали на жака или на потенциометъра или някъде другаде са свързани всички маси не мисля че е от голямо значение Редактирано Февруари 3, 2008 от Overdrive Цитирай
7thString Отговорено Февруари 3, 2008 Автор Отговорено Февруари 3, 2008 Не аз го имах като идея просто, екрана да няма обща точка с масата и направо да отива в нулата на контакта(по корпуса на кубето) Предполагам имаш предвид в ширмования кабел да са два проводника освен ширмовката -по единия проводник да тече сигнала по другия масата , а ширмовката да не се свързва с масата на китарата , а да е само екран на електрониката на китарата . Да- двата проводника, по които "тече" звука- паралелни, усукани или коаксиални, и ширмовка отвън. Нещо като магистралните кабели на кабелните ТВ- освен жило по средата, имат една ширмовка за маса, изолация и отвън още една ширмовка, която вече е екран. Цитирай
syko Отговорено Март 11, 2008 Отговорено Март 11, 2008 (Редактирано) Защо масите трябва да имат обща точка? Хората от EMG показват, че може и по друг начин. Всеки адаптер се замасява към неговият си потенциометър. Jazz Bass тип. Редактирано Март 11, 2008 от syko Цитирай
Nikifena Отговорено Март 11, 2008 Отговорено Март 11, 2008 ЕМГ са активни адаптери. При тях условията за появата на шум са различни. Цитирай
syko Отговорено Март 11, 2008 Отговорено Март 11, 2008 Обясни ми, защото наистина не разбирам. Срещал съм диаграми с двата вида връзване. Говорим за пасивни адаптери. Аз лично преди два дни смених потенциометри и "звездната спойка" я замених с другата. Шумът не е повече, а точно обратно. Цитирай
Recommended Posts